Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Δριμεία κριτική κατά των τραπεζών και της κατάστασης που επικρατεί στις κατασκευές εξαπέλυσε, χθες, κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Μηχανική, ο πρόεδρος της εισηγμένης Πρόδρομος Εμφιετζόγλου. Δεν είναι η πρώτη φορά που εξαπολύει τέτοιου είδους μύδρους, με την Μηχανική, που πριν από μία επταετία παρουσίαζε τζίρο άνω των 200 εκατ. ευρώ, να βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Η κρίση, άλλωστε, έχει πλήξει και τον ίδιο, μιας και πριν από περίπου μία διετία είχε βγει «στο σφυρί» η προσωπική κατοικία του.
 «Οι τράπεζες αθέτησαν τη συμφωνία που είχαμε πραγματοποιήσει για παροχή εγγυητικών επιστολών και κεφαλαίου κίνησης με προσημείωση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Ορισμένες από τις εγγυητικές επιστολές που έπρεπε να μας δώσουν αφορούσαν την επέκταση του μετρό προς τον Πειραιά και σιδηροδρομικό έργο στην Πελοπόννησο» σημείωσε ο κ. Εμφιετζόγλου.
Σύμφωνα με τον ισχυρό άνδρα των κατασκευών, η αναστολή λειτουργίας της εταιρείας Ελληνικά Σωληνουργεία προκλήθηκε λόγω της μη τήρησης από την πλευρά των τραπεζών όσων είχαν, αρχικά, συμφωνηθεί.
«Είχαμε προσημειώσει το εργοστάσιο της Ελληνικά Σωληνουργεία για να πάρουμε εγγυητικές για την προμήθεια σιδήρου με στόχο την εξυπηρέτηση παραγγελιών στην Αμερική. Ωστόσο, οι τράπεζες δεν μας έδωσαν εγγυητικές επιστολές, όπως είχαμε συμφωνήσει και ως αποτέλεσμα, αναγκαστήκαμε να κλείσουμε το εργοστάσιο. Και αυτό παρότι είχαμε σημαντική ζήτηση από την Αμερική» είπε.
Παρόλα αυτά, όπως έγινε γνωστό κατά τη χθεσινή γ.σ., το εργοστάσιο της Σωληνουργεία Κορίνθου θα επαναλειτουργήσει μέσα στον Ιούλιο.

Αναφορικά με τη μη διαπραγμάτευση των μετοχών στο Χρηματιστήριο, ο κ. Εμφιετζόγλου σημείωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν αναγκαία προκειμένου να παραμείνει σε ισχύ το πτυχίο εβδόμης τάξης της Μηχανική.

«Είχαμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στη συγχώνευση της Μοχλός με την Μηχανική κατά της οποίας προσέφυγε στη δικαιοσύνη τράπεζα. Εν τέλει, δικαιωθήκαμε, αλλά ενόσω εκκρεμούσε η απόφαση της δικαιοσύνης, δεν μπορούσαμε να δημοσιεύσουμε οικονομικές καταστάσεις» σημείωσε.

Όχι στο άρθρο 99
Η απουσία ρευστότητας, όπως ανέφερε, οδήγησε σε ασφυξία την Μηχανική, η οποία δεν ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσει την λειτουργία της στην Ελλάδα και τη δραστηριότητα στο εξωτερικό.

«Ζητήσαμε από τις τράπεζες να αφαιρέσουν τις προσημειώσεις για να αναζητήσουμε χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Ωστόσο, διατήρησαν τις εγγυήσεις. […] Αυτή η κατάσταση δημιούργησε προβλήματα και στα έργα που εκτελούσαμε και βάσει σχεδίου που ήθελε να μας θέσει εκτός ανταγωνισμού, οι υπηρεσίες διέλυσαν τις συμβάσεις με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε σε απολύσεις εκατοντάδων ατόμων που επιβάρυναν ακόμη περισσότερο οικονομικά την εταιρεία» ανέφερε.

Ο επικεφαλής της Μηχανική υπεραμύνθηκε της επιλογής για μη υπαγωγή στο άρθρο 99 της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ο πλειστηριασμός του κτηρίου της έδρας της Μηχανική που επέσπευσε η Χαλυβουργική που θα επιτρέψει την αποπληρωμή των οφειλών προς τους εργαζόμενους. Όπως και η σχεδιαζόμενη πώληση στοιχείων του ενεργητικού της εταιρείας.

Σημείωσε ότι σημαντικό μέρος της αναγκαίας ρευστότητας θα προέλθει από την είσπραξη των οφειλών ύψους 250 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, των οποίων, όμως, η διεκδίκηση- δια της δικαστικής οδού- είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία.
Σε συζητήσεις με τις τράπεζες
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία εξακολουθεί να βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες, με στόχο την πραγματοποίηση συμφωνίας με τα εξής τρία σκέλη.
-Την παροχή εγγυητικών επιστολών έστω και για ποσό που δεν θα ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ
-Την μείωση των επιτοκίων και το «κούρεμα», έως και 40%, των δανείων
-Τη ρύθμιση των χρεών, της τάξης των 323 εκατ. ευρώ, με πενταετή ισχύ
Κατήγγειλε καρτέλ
Ο κ. Εμφιετζόγλου έκανε λόγο για την ύπαρξη καρτέλ στον κλάδο των κατασκευών, επαναλαμβάνοντας ανάλογες καταγγελίες που έχει διατυπώσει παλαιότερα. «Καταγγείλαμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού την ύπαρξη καρτέλ που ζημιώνει το ελληνικό Δημόσιο. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αφού μελέτησε τις καταγγελίες μας, αλλά και μαρτυρίες άλλων εταιρειών, έκανε έφοδο σε γραφεία εργοληπτών και βρήκε πλήρη στοιχεία της συνεννόησης και της απάτης. Παρόλ’ αυτά έχουν περάσει δύο χρόνια και ακόμη η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει εκδώσει απόφαση» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Πηγή:www.capital.gr