31 Αυγούστου 2015

Jenna Apokotos, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια της άπνοιας

Βράγχια σίγουρα δεν έχουμε κι όμως για πολύ κόσμο είναι τεράστια η πρόκληση να μείνουν λίγο, μια στιγμούλα παραπάνω, μέσα στο βυθό.
Κάποτε, όχι και πολλά χρόνια πίσω, βουτούσαν στη θάλασσα ξεβράκωτοι με μια πέτρα στην αγκαλιά τους, έφταναν σε μεγάλα βάθη που όμως δεν τα πολυ-λογάριαζαν και μάζευαν σφουγγάρια για να βγάλουν ένα μεροκάματο. Είναι διάσημη η ιστορία του Συμιακού Γιώργη Χατζή του Στάθη και έχει ταξιδέψει μέχρι τα πέρατα του κόσμου. Αυτός ο βουτηχτής θρύλος κατάφερε να δέσει την άγκυρα του Ιταλικού πολεμικού «Βασίλισσα Μαργαρίτα» που ήταν σκαρωμένη σε βάθος 88 μέτρων λίγο πιο έξω από το λιμάνι των Πηγαδίων της Καρπάθου.
Σήμερα η άπνοια είναι το προσόν των μεγάλων ψαροντουφεκάδων, αλλά έχει γίνει και ξακουστό άθλημα, είναι αλήθεια λίγο φοβιστικό, όμως για τους πιο θαρραλέους είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Εκείνοι μάλιστα που διαλέγουν να καταδύονται βαθιά μέσα στη θάλασσα παθιάζονται και αποκτούν μια ιδιαίτερη σχέση με το νερό.
Φαίνεται μάλιστα πως οι Συμιακοί έχουν και λίγη θάλασσα στο αίμα τους!
Απόδειξη η Jenna Apokotos, με ρίζες Συμιακο-ροδίτικες ξεκίνησε μόλις πριν δυο χρόνια, το 2013, τις καταδύσεις και έχει ήδη κατακτήσει δυο πανελλήνια ρεκόρ σε αντίστοιχα αγωνίσματα άπνοιας.
apokotos
Ας μην σας ξενίζει το όνομα, η Jenna, δηλαδή Ιωάννα, γεννήθηκε στο μακρινό Κογκό της Αφρικής (πρώην Ζαΐρ), από Συμιακό-ροδίτη πατέρα και Ινδή μητέρα.
Εκεί έζησε μέχρι τα 8 χρόνια της ζωής της, στη συνέχεια ακολούθησαν οι πολιτικές εξελίξεις και οι ταραχές του 1991, με τον πρόεδρο Μομπούτου να ανακοινώνει, μάλλον καθυστερημένα, το τέλος του μονοκομματικού κράτους. Τότε η οικογένεια Απόκοτου αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα όπου παρέμεινε έναν χρόνο.
Από την επόμενη χρονιά και για τα επόμενα 10 χρόνια η Jenna και η αδελφή της θα εγκατασταθούν στην Αθήνα, με τους γονείς να επιστρέφουν στις επιχειρήσεις τους στην κεντρική Αφρική.
Το κορίτσι θα φύγει για σπουδές μηχανολογίας στη Γαλλία και εκεί θα παραμείνει πέντε χρόνια. Αφού τις ολοκληρώσει με επιτυχία θα ακολουθήσει και ένα μεταπτυχιακό με εξειδίκευση σε σπέσιαλ προϊόντα, έπειτα θα εργαστεί για δυο χρόνια στο Βέλγιο και στην εταιρία κρασιών Moët & Chandon. Τελικά θα την κερδίσει το απέραντο γαλάζιο, το βάθος και η σιωπηλή κόντρα με την άπνοια.
Αμέτρητο πάθος για το βυθό
«Αποφάσισα να γυρίσω σελίδα, ακολουθώ αυτό που λατρεύω περισσότερο... Και ναι, η θάλασσα διαμορφώνει τον χαρακτήρα μου, με κάνει καλύτερο άνθρωπο». J.A.
Η Jenna ήταν στα δώδεκα όταν βρέθηκε σε μια καλοκαιρινή εκδρομή στο Λουτράκι. Ένας συμμαθητής που παραμένει ακόμη και σήμερα καλός φίλος της, ο Δημήτρης, πρότεινε να φορέσουν μάσκες και να πάνε για μια κόντρα, να κρατήσουν τις ανάσες τους μέσα στη θάλασσα. Έμεινε μόλις λίγα δευτερόλεπτα μέσα στο νερό, κι όμως ήταν αρκετά για να της περάσουν το περίεργο «μικρόβιο» του πάθους, του ατέλειωτου έρωτα για τη θάλασσα.
Από τότε πέρασαν 17 χρόνια μέχρι να βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να αναπτύξει το μοναδικό ταλέντο της.
Πρώτα ασχολήθηκε με την ιστιοσανίδα, ήταν η εποχή που ο παγκόσμιος πρωταθλητής Νίκος Κακλαμανάκης έγραφε ιστορία και έκανε όλους τους Έλληνες να παθιάζονται με το σερφ. Η Jenna έφτασε μέχρι την Ελληνική εθνική ομάδα και ετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως η εποχή συνέπεσε με τις σπουδές της στο Παρίσι και εκεί κυριολεκτικά την έπιασε το κρύο και έτσι το κορίτσι...πάγωσε!
Πρώτα οι καιρικές συνθήκες και έπειτα τα μαθήματα της απαιτητικής σχολής έβγαλαν τα κύματα από τη ζωή της. Η επιφάνεια της θάλασσας τελικά δεν ταίριαζε σε ετούτη τη γοργόνα.
Η γνωριμία με την άπνοια έγινε την Άνοιξη του 2013. Τότε αποφάσισε να αλλάξει σελίδα και μετακόμισε στο Βέλγιο, εκεί κοντά στην αδελφή της που είχε πρόσφατα αποκτήσει και το πρώτο της παιδί. Η θεία Jenna και πάλι έψαξε για μια σχολή αυτόνομης κατάδυσης και φαίνεται πως ήταν η κατάλληλη ώρα. Πολύ κοντά στο σπίτι, σχεδόν 100 μέτρα, υπήρχε πισίνα και ο δάσκαλος της ελεύθερης κατάδυσης περίμενε!
Άλμα στα μεγάλα βάθη
«Φυσικά και φοβάμαι, θα ήταν λάθος μου να παλέψω για να διαγράψω τους φόβους μου και για αυτό σε κάθε βουτιά έχω πάντοτε τα μάτια μου κλειστά. Ειδικά όταν φτάσω κάτω, στο πιο μεγάλο βάθος της βουτιάς, ποτέ δεν κοιτάω προς τα επάνω δεν θέλω να βλέπω, θέλω μόνο να νιώθω και να συγκεντρωθώ στην εξίσωση...». J.A.
apokotos
Οι περισσότεροι δάσκαλοι προτείνουν στους μαθητές να ακολουθούν αργά βήματα και υπομονή μέχρι τα βαθιά μαύρα νερά. Κι όμως αυτή η κοπέλα μπορεί να μην είναι ψάρι αλλά έχει ένα μεγάλο χάρισμα και δεν κρατιόταν!
Πέρασε τα πρώτα επίπεδα πολύ γρήγορα, στο Βέλγιο το σπορ αυτό είναι εξαιρετικά διαδεδομένο, αν και δεν έχουν ευκαιρίες για βουτιές στις θάλασσες, βρίσκουν τρόπους να κρατούν την ανάσα τους και να πηγαίνουν πολλά μέτρα βαθιά μέσα σε νερό. Ανακαλύπτουν παλιά και ξεχασμένα λατομεία πρώτα τα στεγανοποιούν και έπειτα τα γεμίζουν νερό, έτσι δημιουργούν τεχνητές λίμνες αρκετά μεγάλου βάθους. Μάλιστα στο βυθό τοποθετούν κουφάρια αεροπλάνων και απομεινάρια πλοίων και εκείνοι που κάνουν βουτιές δεν νιώθουν μονότονα. Όπως λέει χαρακτηριστικά η Jenna «τα νερά εκεί είναι πράσινα και η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 12 βαθμούς, κάθε φορά που πηγαίνεις εκεί είναι πόλεμος! Μια τέτοια βουτιά θέλει πολύ πάθος και θάρρος».
Στις πρώτες ασκήσεις το πρόγραμμα είχε μια βουτιά σε βάθος -10 μέτρων και έπρεπε να παραμείνει 45" και η επόμενη ήταν -15 μέτρα και θα έμενε 1 λεπτό. Ξεπέρασε με επιτυχία τις δοκιμασίες σε δυο συνεχόμενες ημέρες!
Πραγματοποίησε την πρώτη προπονητική της εμφάνιση στο καταδυτικό κέντρο τουSarm El Seikh της Αιγύπτου. Εκεί βρέθηκε μάλλον τυχαία, αφού το γκρουπ ήταν κλεισμένο από καιρό, όμως μια ακύρωση της άνοιξε τον δρόμο.
Εκεί η Jenna άφησε άφωνους εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους. Μετά από μόλις δυο μήνες προπόνησης κατέβηκε με διπλό πέδιλο στα -43 μέτρα!
Στα Σταθερά Βάρη (CWT) έχει το πανελλήνιο ρεκόρ στα -62 μέτρα, από τους αγώνες στο Daham της Αιγύπτου (Ιούνιος 2015) ενώ στην προπόνηση έχει καταφέρει να φτάσει τα -76! (Σταθερά Βάρη : Ο δύτης καταδύεται και αναδύεται χρησιμοποιώντας τα πέδιλα (ή το μονοπέδιλο του), χωρίς να τραβάει το σκοινί του αγώνα και χωρίς αλλαγή στο έρμα που φέρει στην διάρκεια της βουτιάς του).
Και στην Ελεύθερη Βύθιση (FIM) το πανελλήνιο ρεκόρ -55 μέτρων είναι δικό της (Ιούνιος 2015 Daham)! Ωστόσο στην προπόνηση έχει καταφέρει να φτάσει στα -60 μέτρα! (Ελεύθερη Βύθιση: Ο δύτης βουτά χωρίς την χρήση προωθητικού εξοπλισμού και τραβά μόνο το σχοινί του αγώνα κατά την διάρκεια της κατάδυσης και της ανάδυσης. Παγκόσμια ρεκόρ: William Trubridge -121 μέτρα (άντρες), Natalia Molchanova -91 μέτρα γυναίκες).
apokotos
Προετοιμάστηκε για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Σκανταλόπετρας που φέτος είχε προγραμματιστεί για τα μέσα του Ιουλίου στην Κάρπαθο, όμως τα capital controls και οι δραματικές πολιτικές-οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας έκαναν τους οργανωτές να ακυρώσουν τους αγώνες και έτσι δεν μπόρεσε να σπάσει επίσημα το ρεκόρ των -68,9 μέτρων. Κι όμως η Jenna σε μια προπόνηση στο βυθό της Λίνδου, στην Ρόδο, έφτασε τα -70 μέτρα! Σήμερα περιμένει τους επόμενους αγώνες για να επαναλάβει το ρεκόρ της και να το γράψει στα επίσημα κιτάπια τους.
Black Out, Samba κι αλλές τέτοιες αγωνίες του βυθού
«Η άπνοια θέλει σοφία, προσπαθώ λοιπόν να ακούω το σώμα μου. Κάνω μια πρώτη βουτιά κι αν νιώσω ότι η θάλασσα με αγαπά και το σώμα μου νιώθει το ίδιο για εκείνη, τότε επιστρέφω επάνω, χαλαρώνω και τότε κάνω την προσπάθεια μου. Αν πάλι κάτι δεν μου ταιριάζει τα μαζεύω και φεύγω...». J.A.
apokotos
Στην πισίνα, όπως μας περιγράφει η Jenna, τα πράματα είναι πιο εύκολα, δυο δύτες στέκουν από πάνω σου και σε προσέχουν. Κι αν συμβεί, μη κακό, κάποιο λάθος ή μια αναποδιά επεμβαίνουν και σε τραβούν έξω. Όμως στο ανοικτό πέλαγος τα πράματα δεν είναι τόσο απλά. Υπάρχει ασφάλεια, όμως κάθε βουτιά είναι μια μάχη, ένας ανοιχτός πόλεμος με το σώμα και τον εαυτό μας. Η άπνοια μας μεταφέρει σε παράλληλο σύμπαν που απαιτεί άριστη θεωρητική γνώση της συμπεριφοράς των ανθρώπινων οργάνων που δεν είναι φτιαγμένα για τη θάλασσα.
Πιο κατάλληλος για να μας εξηγήσει τα extreme θαλασσινά αθλήματα και την επίδραση τους στο σώμα μας είναι ο Νικόλαος Τρικοίλης, γιατρός υπερβαρικής ιατρικής και κυριολεκτικά η ψυχή του αθλήματος της σκανταλόπετρας.
Πρώτα μας περιγράφει το καταδυτικό αντανακλαστικό που ορίζεται από ένα σύνολο αντιδράσεων στο καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα, σε όλα τα θηλαστικά κυρίως στα θαλάσσια, απ΄ την στιγμή όπου το σώμα τους αλλά κυρίως το πρόσωπο εμβυθισθεί στο νερό.
Ο κύριος σκοπός είναι η μείωση της κατανάλωσης του οξυγόνου. Στις αντιδράσεις του αναφέρονται: η μείωση της καρδιακής συχνότητας (Βραδυκαρδία), η περιφερική αγγειοσυστολή και η συγκέντρωση του αίματος σε ορισμένα όργανα, καθώς και μια μικρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Ποια όμως είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας βουτηχτής;
«Το πρώτο πρόβλημα στην ελεύθερη κατάδυση είναι το αποτέλεσμα της άπνοιας. Με μια ανάσα γίνεται όλη η βουτιά, έτσι μειώνεται το παρεχόμενο οξυγόνο στον ανθρώπινο οργανισμό, μιλάμε για υποξία και ένα αποτέλεσμα είναι η μερική εγκεφαλική απόκριση, μπορούμε ενδεχόμενα να φτάσουμε σε ένα λιποθυμικό επεισόδιο, στο γνωστό Black Out, που είναι πιθανό να συμβεί ακόμη και σε μικρό βάθος, ανάλογα με τη δυναμική του κάθε αθλούμενου.
Το δεύτερο είναι συμπίεση, ο μυοκορικός σπασμός, πρόκειται για τη γνωστή "samba", και αυτή προέρχεται από πτώση του παρεχόμενου οξυγόνου στον οργανισμό». Ο Νίκος Τρικοίλης αναφέρει ακόμη ένα χαρακτηριστικό περιστατικό που θα μπορούσε να συμβεί στον δύτη της αυτόνομης κατάδυσης και πρόκειται για την «ρήξη τυμπάνων λόγω κακής εξίσωσης των πιέσεων». Η δοκιμασία μιας κατάδυσης στη θάλασσα κρύβει τέτοιους κινδύνους που όποιος τους παραμέρισε δεν καλοπέρασε.
Ανταγωνισμός και πάθος
«Η κατάδυση είναι πολύ επικίνδυνο σπορ, είσαι εσύ με τον εαυτό σου και εμείς, οι αθλητές, είμαστε τελειομανείς. Άλλοι κάνουν όνειρα και βάζουν στόχο ζωής να γίνουν διευθυντές, εμείς να φτάσουμε στα -100 μέτρα. Αλλά τα μέτρα δεν τα παίρνεις έτσι». J.A.
apokotos
Η Jenna μάς δίνει το προφίλ των συναθλητών της. Πρόκειται για ένα σπορ ακόμη ανδροκρατούμενο κι όμως οι περισσότεροι από αυτούς που αποφασίζουν να δοκιμαστούν και γίνονται εραστές της άπνοιας είναι άνθρωποι εξαιρετικά μορφωμένοι και πολυάσχολοι, με την ηλικία να μην έχει τον πρώτο ρόλο.
Άλλοι ακολουθούν αυστηρές δίαιτες, προπονούνται τρελλά και μοιάζουν με στρατιώτες και άλλοι είναι πιο χαλαροί και στην ανάπαυλα απολαμβάνουν μια παγωμένη μπύρα με την παρέα τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αγγλίδας πρωταθλήτριας της Sara Campbell (είχε το παγκόσμιο ρεκορ (FIM) -81 μέτρα) που για να χαλαρώσει ακολουθούσε αυστηρό πρόγραμμα αναπνοής και διαλογισμού με τη διάσημη Γιόγκα Κουνταλίνι που διαδόθηκε στη Δύση από τονΓιόγκι Bhajan.
Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του αθλήματος είναι ο ανταγωνισμός κι όμως είναι ο χειρότερος σύμβουλος για τις βαθιές βουτιές στο βυθό.
Πόσο περίεργο, να ανταγωνίζεσαι και παράλληλα να βάζεις τη ζωή σου μέσα στα χέρια των υπολοίπων αθλητών κάθε φορά που τραβάς μια μοναδική ανάσα και βουτάς!
Μόλις πριν από λίγες ημέρες χάθηκε σε μια από τις προπονήσεις της η 53χρονη Ρωσσίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια Natalia Molchanova που η Jenna Apokotos είχε γνωρίσει από κοντά, την θαύμαζε για την στρατιωτική της πειθαρχία και την χαρακτήρισε «Θεριό».
Μόλις πέρυσι είχαμε τον πρώτο νεκρό σε αγώνα, πρόκειται για τον 32χρονο Νεοϋορκέζο ηθοποιό Nicholas Mevoli που πέθανε στην προσπάθειά του να κάνει νέο ρεκόρ στην ελεύθερη κατάδυση. Ο Mevoli λάτρευε το άθλημα και συμμετείχε σε έναν καταδυτικό αγώνα στις Μπαχάμες, είχε στόχο να φτάσει τα 72 μέτρα χωρίς πέδιλα.
Στους αθλητές των αγώνων άπνοιας τα θανάσιμα ατυχήματα μπορεί να είναι ελάχιστα (ειδικά στη σκανταλόπετρα δεν έχουμε κανένα), όμως σε μια άλλη κατηγορία άπνοιας, στους ψαροντουφεκάδες, τα θύματα είναι πολλά. Και εδώ τις περισσότερες φορές η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων στάθηκε το μοιραίο λάθος.
«Είναι ένα περίεργο άθλημα, δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε, με μια ανάσα θέλουμε να πάμε όλο και πιο βαθιά μέσα στη θάλασσα. Γιατί άραγε;», αναρωτιέται η Jenna Apokotos φωναχτά και η φωνή της έχει εκείνη τη χαρακτηριστική Δωδεκανησιακή χροιά, μα στα σίγουρα είναι από τη Σύμη! Όμως την απορία της δεν μας δίνει απαντήσεις!
Η ταινία σταθμός στην ιστορία του αθλήματος, το «Απέραντο Γαλάζιο» του πρωτομάστορα Λυκ Μπεσόν, λύγισε ακόμη και τους πιο δύσπιστους βουνίσιους, τους έκαμε τουλάχιστον να ονειρευτούν μια τέτοια βουτιά.
Οι ψυχαναλυτικές απαντήσεις στις επιθυμίες ταιριάζουν στα κολλέγια και τα ερευνητικά πανεπιστημιακά συγγράμματα, εδώ έχουμε να κάνουμε με την αληθινή προσπάθεια του ανθρώπου να αποκτήσει για μερικές στιγμές τις...δυνατότητες ενός ψαριού.
Γίνεται; ή μήπως πρόκειται για ένα ανόητο παραμύθι που μπορεί να έχει ακόμη και μια τραγική κατάληξη;
Πόσες φορές άραγε μερικοί «κουζουλοί» έγραψαν ιστορία και χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να δοξαστούν σαν να ήταν Θεοί...
http://www.huffingtonpost.gr/manolis-dimellas/jenna-apokotos-_

30 Αυγούστου 2015

Aνοιχτό κάλεσμα Λαφαζάνη για μέτωπο εξόδου από το ευρώ

Aνοιχτό κάλεσμα Λαφαζάνη για μέτωπο εξόδου από το ευρώ

Ανοιχτό κάλεσμα σε όλες τις οργανώσεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς για τη δημιουργία ενός μετώπου που θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ και την αποδέσμευση από την ΕΕ απευθύνει η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Προαναγγέλει, επίσης, ότι επειδή το πρόγραμμα της Λαϊκής Ενότητας «είναι πολύ πιθανό να φέρει γρήγορα στο προσκήνιο και την αποδέσμευση από την ΕΕ», το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη «θα προσφύγει σε δημοψήφισμα για να εκφραστεί άμεσα και καθαρά η βούληση του ελληνικού λαού».
Η ανοιχτή επιστολή έχει ως εξής:
Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες
Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και οι εσπευσμένες εκλογές που επέλεξε η κυβέρνηση με την έγκριση των υπερεθνικών θεσμών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), έχουν στόχο την τυπική «νομιμοποίηση» στη συνείδηση του ελληνικού λαού του τρίτου Μνημονίου με την υφαρπαγή της ψήφου του. Χρέος όλων των αντιμνημονιακών δυνάμεων και ιδιαίτερα της Αριστεράς, είναι να αποτρέψουν αυτήν την εξέλιξη.
Η πρωτοβουλία συγκρότησης της «Λαϊκής Ενότητας» ακριβώς αυτόν το σκοπό υπηρετεί. Πρόκειται για «Μετωπικό Πολιτικό Φορέα» συσπείρωσης των ευρύτερων αντιμνημονιακών, ριζοσπαστικών, αριστερών, δημοκρατικών και πατριωτών δυνάμεων. Στόχο του έχει την ανατροπή των μνημονίων και της λιτότητας, τη διαγραφή του μεγαλύτερου τουλάχιστον μέρους του χρέους, την εθνικοποίηση και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών, την προώθηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και πολιτιστικής αναγέννησης της χώρας, με την εφαρμογή μεταβατικού προγράμματος που έχει ορίζοντα το σοσιαλισμό.
Η προώθηση των άμεσων και μακροπρόθεσμων στόχων της «Λαϊκής Ενότητας» είναι εξ’ αντικειμένου ασύμβατη με τις πολιτικές που προωθούν οι κυρίαρχες ελίτ της ευρωζώνης και της ΕΕ. Γι’ αυτό και η θέση της είναι η αποδέσμευση από την ευρωζώνη-ευρώ και η σύγκρουση με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές και πολιτικές της ΕΕ.
Επειδή η εφαρμογή του προγράμματος της «Λαϊκής Ενότητας» έρχεται σε σύγκρουση και ρήξη με την ευρωζώνη, είναι πολύ πιθανό να φέρει γρήγορα στο προσκήνιο και την αποδέσμευση από την ΕΕ. Η «Λαϊκή Ενότητα» σε αυτήν την περίπτωση θα προσφύγει σε δημοψήφισμα για να εκφραστεί άμεσα και καθαρά η βούληση του ελληνικού λαού.
Η προγραμματική διακήρυξη της «Λαϊκής Ενότητας» εκφράζει τον κοινό τόπο των «συλλογικοτήτων» που από κοινού συνδιαμόρφωσαν κάτω από τις παρούσες πιεστικές πολιτικές συνθήκες τη συγκεκριμένη διακήρυξη, η οποία είναι ανοικτή στον εμπλουτισμό με συλλογικές διαδικασίες στην πορεία του πολιτικού γίγνεσθαι, των κοινωνικών αγώνων και της πολιτικής διαπάλης.
Η «Λαϊκή Ενότητα» ως μετωπικό σχήμα «πολλαπλών συλλογικοτήτων», διασφαλίζει τη διατήρηση της οργανωτικής και πολιτικής αυτοτέλειας των συμμετεχόντων και δίδει ιδιαίτερο σημασία στη συμμετοχή φορέων της ριζοσπαστικής αριστεράς με πλούσιες αγωνιστικές εμπειρίες και τους καλεί τόσο σε πολιτική όσο και σε εκλογική συμπόρευση για να δικαιωθούν τα οράματα χιλιάδων αγωνιστών για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Εκ μέρους του Πολιτικού Συμβουλίου της «Λαϊκής Ενότητας»
Αθήνα 29.8.15
agioritikovima.gr

Έλληνες με σκάφος έσωσαν μετανάστη που χαροπάλευε επί 13 ώρες μεσοπέλαγα!


Έλληνες με σκάφος έσωσαν μετανάστη που χαροπάλευε επί 13 ώρες μεσοπέλαγα!
Ο κ. Δημήτρης Δελλής και η κυρία Σάντρα Τσιλιγκερίδου την περασμένη Πέμπτη βρίσκονταν με το σκάφος τους κοντά στην Ψέριμο, όταν είδαν έναν άνθρωπο να επιπλέει στο νερό σε άθλια κατάσταση και να χρειάζεται επειγόντως βοήθεια.
Όπως περιέγραψε η κυρία Τσιλιγκερίδου, στην αρχή νόμιζαν ότι πρόκειται για δύτη τον οποίο προσπέρασαν για να μην τον τραυματίσουν με το σκάφος. Στη συνέχεια όμως διαπίστωσαν ότι ο άνθρωπος ήταν μετανάστασης και βρισκόταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση! Χωρίς δεύτερη σκέψη πλησίασαν κοντά του και τον περισυνέλεξαν για να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες και ειδοποίησαν αμέσως το Λιμενικό.
Ο Μοχάμεντ, όπως ονομάζεται ο άνδρας, είχε ξεκινήσει από την Τουρκία στις 5 τα ξημερώματα, με προορισμό την Κω. Μαζί με άλλους 39 συνανθρώπους του από τη Συρία επέβαινε σε μια βάρκα, όταν το ένα κουπί έφυγε από τη θέση του λόγω κακοκαιρίας και έπεσε στο νερό. Ο Μοχάμεντ βούτηξε στη θάλασσα για να το πιάσει και να συνεχίσει με τους υπόλοιπους την πορεία προς το ελληνικό νησί. Αλλά δεν πρόλαβε... Τα θαλάσσια ρεύματα τον παρέσυραν και τον απομάκρυναν από τη βάρκα. Επί 13 ώρες χαροπάλευε μεσοπέλαγα ολομόναχος. Οι υπόλοιποι 39 έφτασαν κατά τις 12 το μεσημέρι στην Κω, ενώ εκείνος θεωρούνταν νεκρός. Το Λιμενικό τον αναζητούσε επί πέντε ώρες μάταια...
Μέσα στην ατυχία του βρέθηκε στον «δρόμο» του κ. Δελλή και της κυρίας Τσιλιγκερίδου και σώθηκε.
Η συγκλονιστική φωτογραφία που ανέβασε στο facebook η κυρία Τσιλιγκερίδου, αγκαλιά με τον διασωθέντα, έκανε το γύρο του Διαδικτύου προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.
«Σώσαμε έναν άνθρωπο που ήταν 13 ώρες στο νερό σχεδόν ημιλιπόθυμος. Ξεκίνησαν 40 Σύριοι με φουσκωτή βάρκα και δυο κουπιά να έρθουν Ελλάδα. Στο μισάωρο, από την κακοκαιρία, τους έφυγε το ένα κουπί και ο άνθρωπος βούτηξε να το πιάσει. Τα ρεύματα όμως τον τράβηξαν μακριά. Μόλις που πρόλαβαν να του πετάξουν ένα σωσίβιο. Θυσιάστηκε για τους φίλους του και βρεθήκαμε μπροστά του για να τον βγάλουμε. Νιώθω ευλογημένη!» έγραψε η ίδια.  
agioritikovima.gr

Το φοβερό δεν είναι να πέσεις αλλά να μείνεις κάτω. Μη σταματάς να αγωνίζεσαι..

Γράφει ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (π. Λίβυος)
Ξέρω ότι πολλές φορές αισθάνεσαι ότι δεν κατάφερες τίποτα. Ότι πάλι έπεσες στα ίδια πάθη, στα ίδια λάθη, σε εκείνα που σε κάνουν να νιώθεις αδύναμος, ένοχος και αμετανόητος. Και όμως είχες δώσει μια υπόσχεση στο Θεό και τον εαυτό σου. Κι όμως είχες πει, «δεν θα το ξανακάνω ποτέ πια». Είχες γονατίσει μάλιστα στην προσευχή γι αυτό το θέμα με την καρδιά γεμάτη πόνο αλλά και ελπίδα ότι δεν θα ξανασυμβεί.
Κι όμως, πάλι ήρθε, πάλι το συναντάς, το πάθος, την αδυναμία, το λάθος και αστοχία. Αισθάνεσαι ότι τίποτε δεν άλλαξε, ότι όλα είναι πάλι τα ίδια, ότι πάλι από την αρχή.
Κι όμως δεν είναι έτσι. Άδικα χτυπάς τον εαυτό σου και μάλιστα πιο σκληρά από όλους του δήμιους και βασανιστές. Ξέρεις κάτι; η δική σου ματιά είναι η πιο σκληρή.
Όταν βρίσκεσαι σε ένα δρόμο, και κινείσαι δεν σημαίνει ότι έφτασες και στο προορισμό. Μπορεί να πέσεις, να χτυπήσεις, να λασπωθείς, να χαθείς μάλιστα, όμως δεν παύει να είσαι μέσα στο δρόμο. Ο ιερός Χρυσόστομος τι λέει: το φοβερό δεν είναι να πέσεις αλλά να μείνεις κάτω.

Πόσο εγωισμό θέλει, ώστε να επιθυμείς να φτάσεις αμέσως στο τέρμα πριν καν ακόμη ξεκινήσεις. Να μην βλέπεις τι μπορείς και τι αντέχεις κάθε φορά, αλλά τι και πως θα έπρεπε να είσαι. Όχι τι είσαι αλλά τι θα έπρεπε να είσαι. Αυτό είναι συμβόλαιο θανάτου. Είναι σίγουρη αποτυχία.

Όταν σε έχουν δέσει με σχοινιά και αυτό είναι τα πάθη, δεν είναι δυνατόν να λυθείς αμέσως. Όμως κάθε φορά που εσύ θα παλεύεις και θα αγωνίζεσαι, ακόμη κι αν δεν έχεις ελευθερωθεί, θα έχεις έστω και λιγάκι κάνει πιο ανώδυνο το σφίξιμο, έχεις λασκάρει τα σχοινιά, έχουν γίνει πιο άνετα. Έχεις λιγάκι κερδίσει την ελευθερία σου.
Δεν το βλέπεις όμως αυτό. Δεν το νιώθεις; Εσύ νιώθεις ότι είσαι το ίδιο και χειρότερα. Γιατί;

Μα γιατί δεν έχεις μάθει να εκτιμάς τα απλά μαθήματα, τα σιγανά βήματα, τον αρμονικό ρυθμό. Θέλεις σπουδαία και θαυμαστά, θέλεις υψηλά και μέγιστα, θέλεις να μην πονάς και μην δακρύζεις, να γίνουν όλα ανώδυνα και πολύ γρήγορα, όπως το φαγητό σου, το ποτό σου, το κινητό σου, το αμάξι σου, η αγάπη σου.
Δεν κατανόησες ότι δεν έχει σημασία το ταξίδι αλλά η διαδρομή. Ότι αυτή σε διδάσκει.

Ότι μια πτώση μπορεί να σε ωφελήσει πολύ περισσότερο από μια μεγάλη σου «αρετή».
agiotikovima gr

Μυρσίνη Καφώρου: Η Ελληνίδα πίσω από μία πρωτοποριακή ανακάλυψη για τη φυματίωση!


Μυρσίνη Καφώρου: Η Ελληνίδα πίσω από μία πρωτοποριακή ανακάλυψη για τη φυματίωση!

Μυρσίνη Καφώρου: Η Ελληνίδα πίσω από μία πρωτοποριακή ανακάλυψη για τη φυματίωση!

Του Ευθύμιου Σαββακη 
Την καλώ στο Skype. Παρασκευή απόγευμα. Έχει μόλις τελειώσει το κομμάτι της μελέτης για μία νέα έρευνα και με υποδέχεται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Imperial. Η ίδια, Υποψήφια Διδάκτωρ στο τμήμα Ιατρικής, συνδυάζει το τελευταίο διάστημα τις δύο μεγάλες της αγάπες, την Πληροφορική και την Ιατρική. Αγάπες που την οδήγησαν και σε μία σημαντική ανακάλυψη για τη φυματίωση. Η κουβέντα μας ξεκινά.
«Η βιολογία μου κέντρισε το ενδιαφέρον από τότε που πήγαινα σχολείο -στο Πειραματικό Σχολείο Αναβρύτων-, αλλά ήταν κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Πολυτεχνείο στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών που μου δόθηκε η ευκαιρία να συνειδητοποιήσω για πρώτη φορά ότι η χρήση των υπολογιστικών αλγορίθμων και η στατιστική μπορούν να απογειώσουν την έρευνα στην βιολογία και την ιατρική.
Στη συνέχεια πήρα υποτροφία από το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, όπου συμμετείχα στο πρόγραμμα βιοστατιστικής και επιδημιολογίας. Τότε κατάλαβα ότι ένα μάστερ στον τομέα της Βιοπληροφορικής σε έναν επιστημονικό χώρο αιχμής ήταν κάτι που ήθελα πολύ. Έγινα δεκτή για μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου και μετά συνέχισα με το διδακτορικό μου κινούμενη ανάμεσα στους τομείς της Βιοπληροφορικής και της Ιατρικής», αναφέρει με χαμόγελο και μου εξηγεί ποιο είναι ακριβώς το αντικείμενο του διδακτορικού της καθώς και το ποιες διαφορές εντόπισε στην ξένη ακαδημαϊκή πραγματικότητα.
«Ασχολούμαι με την χρήση νέων τεχνολογιών και υπολογιστικών αλγορίθμων που θα μας βοηθήσουν να βρούμε μοριακές υπογραφές, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο διάγνωσης των ασθενειών. Επίσης δουλεύω πάνω στην ερμηνεία και αποκωδικοποίηση των μηχανισμών ανοσολογικής αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισμού κατά συγκεκριμένων ασθενειών. «Για να είμαι ειλικρινής η προσωπική μου εμπειρία από εργαστήρια στην Ελλάδα σε ερευνητικό επίπεδο είναι περιορισμένη.
Σίγουρα, όμως, πολλά προβλήματα είναι λυμένα για έναν ερευνητή σε χώρες που παρέχουν πιο απλόχερα ερευνητικά κονδύλια και έχουν μακροχρόνια παράδοση στην έρευνα των θετικών επιστημών, αν και η χρηματοδότηση είναι μόνιμο άγχος στο χώρο της έρευνας. Νομίζω για παράδειγμα ότι ένας ερευνητής στην Αγγλία δεν θα έρθει αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο έλλειψης πρόσβασης σε επιστημονικά περιοδικά λόγω της μη πληρωμής συνδρομών, όπως συνέβη πρόσφατα στην Ελλάδα. Από την άλλη το επίπεδο προπτυχιακών σπουδών στο ΕΜΠ σε αρκετά μαθήματα ήταν απόλυτα συγκρίσιμο με το μάστερ στο Imperial».
Η ίδια αποτέλεσε πρόσφατα μέλος μίας ομάδας ερευνητών που κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα καινούριο πειραματικό τεστ που θα μπορούσε να διαγνώσει τη φυματίωση στα παιδιά γρήγορα και αξιόπιστα σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθόδους. «Η φυματίωση είναι μια λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης (γνωστό και ως βάκιλλος του Koch) και συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες, αλλά και άλλα όργανα.
Παρόλο που είναι μια νόσος ιάσιμη, τουλάχιστον 500.000 βρέφη και παιδιά νοσούν με φυματίωση κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 70.000 πεθαίνουν από τη νόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η μελέτη βασίστηκε στο γεγονός ότι η αντίδραση του οργανισμού κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης ασθένειας – εδώ της φυματίωσης - είναι μοναδική σε επίπεδο γονιδιακής έκφρασης στο αίμα, συγκριτικά με άλλες ασθένειες.
Έτσι αναζητήσαμε την γονιδιακή υπογραφή της νόσου της φυματίωσης στο αίμα παιδιών από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Αφού εξετάσαμε την έκφραση όλων των γνωστών γονιδίων στο αίμα των παιδιών – περίπου 30.000 γονίδια- βρήκαμε ότι η συνδυασμένη έκφραση 51 γονιδίων και μόνο είναι αρκετή για να διαγνώσει τη φυματίωση από άλλες ασθένειες, ακόμα και αν έχουν σχεδόν τα ίδια κλινικά χαρακτηριστικά. Η μέθοδος έχει ακρίβεια πάνω από 80%, ποσοστό σημαντικά καλύτερο από τις υπάρχουσες μεθόδους». Πως προέκυψε, όμως, αυτή η ιδέα και τι αλλάζει στον «χάρτη» όσων γνωρίζαμε για την ασθένεια; «Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη για καλύτερες διαγνωστικές μεθόδους καθώς τα συμπτώματα της φυματίωσης είναι κοινά με πολλές άλλες ασθένειες και τα τεστ που χρησιμοποιούνται στους ενήλικες δεν δίνουν αξιόπιστα αποτελέσματα στα παιδιά.
Η 7ετής πιλοτική μελέτη είναι μια διεθνής σύμπραξη επιστημόνων από τα πεδία της Ιατρικής, της Βιολογίας και της Βιοπληροφορικής και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συλλογή των δειγμάτων έλαβε χώρα σε διάφορα κέντρα στην Αφρική, σε πάνω από 2.800 παιδιά που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία στη Νότια Αφρική, στο Μαλάουι και στην Κένυα, με συμπτώματα της ασθένειας. Συναντήσαμε αρκετές προκλήσεις στον συντονισμό, τη συλλογή και την επεξεργασία δειγμάτων, που έγιναν σε χώρες με πολύ βασικές υποδομές καθώς και στην μεθοδολογία της ανάλυσης των βιολογικών δεδομένων των ασθενών, λόγω του μεγάλου όγκου και της πολυπλοκότητας.
Παρά την διάδοση των αντιβιοτικών στα μέσα του περασμένου αιώνα, η οποία κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στη μάστιγα της φυματίωσης, η συνεχιζόμενη επέλασή της στις αναπτυσσόμενες χώρες, σε συνδυασμό με τον HIV και την αδυναμία ακριβούς διάγνωσης, την κρατούν στο προσκήνιο. Καθώς, όμως, οι περισσότερες μορφές της φυματίωσης είναι ιάσιμες εφόσον διαγνωστούν σωστά και έγκαιρα, ένα φτηνό αλλά ακριβές διαγνωστικό τεστ μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη μάχη ενάντια στη νόσο. Τα αποτελέσματα της έρευνας μας βοηθούν να εκτιμήσουμε καλύτερα την πραγματική έκταση της νόσου και ελπίζουμε ότι με την συνδρομή της βιοτεχνολογίας θα μεταφραστούν σε πραγματική κλινική εφαρμογή και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε». Ποιος ήταν ο ρόλος της Μυρσίνης στην πειραματική μέθοδο; «Έχω την τύχη να δουλεύω καθημερινά σε μια πολύ ετερογενή επιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από γιατρούς, βιολόγους και μαθηματικούς, στην οποία ο καθένας μεταφέρει τις γνώσεις του αλλά και τον διαφορετικό τρόπο σκέψης του. Σαν μηχανικός, στόχος μου είναι η υλοποίηση μοντέλων που να αντικατοπτρίζουν τις πολύπλοκες διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά και ταυτόχρονα να τις απλοποιούν, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση τους. Στην συγκεκριμένη έρευνα έφτιαξα το μεθοδολογικό υπόβαθρο το οποίο χρησιμοποιήσαμε στη συνέχεια για την ταυτοποίηση των γονιδιακών υπογραφών. Αρχικά σκοπός μας είναι η μετατροπή των αποτελεσμάτων αυτών σε ένα φτηνό διαγνωστικό τεστ που θα μπορέσει να βοηθήσει αποτελεσματικά στην μάχη ενάντια της φυματίωσης στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να καταλάβουμε τον ακριβή βιολογικό ρόλο που παίζουν τα συγκεκριμένα γονίδια της «υπογραφής» στη μάχη του οργανισμού των παιδιών κατά της ασθένειας. Τέλος, σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε τη μέθοδο αυτή και σε άλλες ασθένειες», καταλήγει και αναφέρεται και στα προσωπικά της μελλοντικά σχέδια. «Μου αρέσει πολύ που δουλεύω σε ένα πεδίο το οποίο έχει ταυτόχρονα ερευνητικές προκλήσεις αλλά και έντονη ανθρωπιστική διάσταση, κάτι που συνειδητοποίησα ακόμα πιο πολύ μετά από το πρώτο μου ταξίδι στην υποσαχάρια Αφρική. Θα ήθελα να παραμείνω στον χώρο της έρευνας -ένα χώρο με αρκετά δυναμικά χαρακτηριστικά και σχέδια- και να συνεχίσω να εξελίσσομαι σε αυτόν». Βιβλιογραφία: Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine. (SOURCE: Anderson, Kaforou, Wright, Brent et al. 'Diagnosis of childhood tuberculosis and host RNA expression in Africa').   


Συνάντηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον Πατριάρχη Μόσχας(ΦΩΤΟ)


Συνάντηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον Πατριάρχη Μόσχας(ΦΩΤΟ)
Με τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄ είχε συνάντηση στις 28 Αυγούστου 2015 ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος στα Πατριαρχικά δώματα του Κρεμλίνου Μόσχας.
Τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων συνόδευσε ο Επίσκοπος Ναυκράτιδος Μελέτιος.
Επίσης στη συνάντηση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Μητροπολίτης Κυρήνης Αθανάσιος, Έξαρχος του Πατριαρχέιου Αλεξανδρείας στη Μόσχας, ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ και ο Πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί των διορθοδόξων υποθέσεων.
Καλωσορίζοντας τον υψηλό προσκεκλημένο ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας τόνισε: «Έχουμε ευκαιρία να συναντηθούμε σήμερα, να μιλήσουμε ειλικρινώς και να ανταλλάξουμε απόψεις. Θέλω και πάλι να υπογραμμίσω τον εξαιρετικό χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών μας, τον οποίο εν πολλοίς καθορίζει το πρόσωπό Σας. Γνωρίζετε καλά τη Ρωσία, το Ρωσικό λαό και τη Ρωσική Εκκλησία. Αγαπάτε την Εκκλησία και το λαό μας και το αισθανόμαστε με τις καρδιες μας».
Αφού τόνισε ότι η Εκκλησίας της Αλεξανδρείας είναι μια ιεραποστολική Εκκλησία με ευθύνη ολόκληρη την Αφρικανική Ήπειρο, ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος συνέχισε: «Η Ρωσική Εκκλησία είναι επίσης μια ιεραποστολική Εκκλησία τόσο με την κλασική έννοια, διότι είναι ανάγκη να φωτίσουμε λαούς της τεράστιας Ηπείρου όπως είναι η Ευρασία, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα εκχριστιανισθεί, όσο και από τη σκοπία της ασκήσεως μιας νέας ιεραποστολής στους ανθρώπους οι οποίοι κατά παράδοσιν είναι Ορθόδοξοι χριστιανοί, αλλά δεν είναι άνθρωποι της Εκκλησίας και ενίοτε παραμένουν αβάπτιστοι. Αυτά είναι βεβαίως κατάλοιπα του δύσκολού παρελθόντος, το οποίο ζήσαμε. Αυτός είναι και ο λόγος της ιδρύσεως σήμερα νέων επαρχιών και της συνενώσεως των επαρχιών σε Μητροπόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Άπω Ανατολής, της Σιβηρίας και του Βορρά, διότι αυτές οι περιοχές επλήγησαν περισσότερα από τις άλλες κατά τη διάρκεια των διωγμών σε βάρος της Ρωσικής Εκκλησίας».
«Σημέρα ιδρύουμε εκατοντάδες νέες ενορίες με νέους και δυναμικούς Ιεράρχες να δραστηριοποιούνται εκεί ιεραποστολικά. Το ίδιο, όπως διαβάζω, ζει και η Εκκλησία της Αλεξανδρείας στην Αφρικανική Ήπειρο και θέλω να Σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε αλληλέγγυοι, αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του έργου Σας στην παγκόσμια κλίμακα και τη σπουδαιότητα αυτού για ολόκληρη την Ορθοδοξία και όλο τον κόσμο».
Σχετικά με τις σύγχρονες δυσκολίες και δοκιμασίες της Ρωσικής Εκκλησίας ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση στην Ουκρανία, όπου στο Ντονμπάς από 80 Ιερούς Ναούς οι μεν καταστράφηκαν ολοσχερώς οι δε επλήγησαν σοβαρά. Τρείς ιερείς σκοτώθηκαν και ένας τραυματίσθηκε. Προ τριών ημερών πυροβολήθηκαν τα γραφεία της επαρχίας Γκόρλοφκα. Αλλά παρα ταύτα οι Ιεράρχες μένουν με τον πιστό λαό και ενώ προσεύχονται κινδυνεύουν. Ένας Επίσκοπος, σύμφωνα με τον Πατριάρχη Κύριλλο, διανυχτερεύει στα Γραφεία της Μητροπόλεώς του, όχι όμως στο κρεβάτι, αλλά κάτω από το γραφείο του, διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πυροβοληθεί και να σκοτωθεί. «Και αυτές οι βόμβες δεν προέρχονται από εξωτερικό, είναι από την ίδια την Ουκρανία. Γι΄αυτό μιλάμε για την εμφύλια σύγκρουση και τον εμφύλιο πόλεμο», ανέφερε ο Πατριάρχης Κύριλλος και συνέχισε λέγων ότι «η Εκκλησία μας σε αντίθεση με την Ελληνοκαθολική και τις διάφορες σχισματικές παραφυάδες δεν παίρνει μέρος του κανενός στη σύγκρουση, διότι έχουμε πιστούς τόσο στην Ανατολική, όσο και στη Δυτική Ουκρανία. Θεωρούμε ότι η αποστολή μας είναι εκείνη της συμφιλιώσεως. Δεν πρέπει να εμπνεύουμε τους μεν κατά των δε. Παρομοίως ενήργησε και ο Πατριάρχης Τύχων δηλαδή με την άρνησή του να συνταχθεί με τους μέν κατά τον εμφύλιο ο οποίος εξερράγη στη χώρα μας αμέσως μετά την επανάσταση του 1917, έτσι και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας αρνείται να παίρνει μέρος των μεν σε βάρος των δε. Είμαστε βέβαιοι ότι η θέση την οποία ακολουθούν σήμερα ο Μητροπολίτης Ονούφριος και η Ιεραρχία της Εκκλησίας μας, ο ευαγής κλήρος και ο πιστός λαός είναι η μόνη ορθή, θα την εκτιμήσει πολύ σύντομα ολόκληρος ο Ουκρανικός λαός».
Δυστυχώς οι σημερινές αρχές της Ουκρανίας δεν υιοθετούν αυτή τη θέση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας η οποία λόγῳ αυτής δέχεται επιθέσεις. Περισσότεροι από 30 Ιερούς Ναούς έχουν καταληφθεί από τους σχισματικούς. Σχετικά πρόσφατα ένας ιερέας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, και επίσης σκοτώθηκε μια ηλικιωμένη μοναχή. «Όλα αυτά επιμαρτυρούν τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Εκκλησία, πιστεύει ο Πατριάρχης Κύριλλος, αλλά παρά ταύτα εξακολουθεί να καταθέτει τη μαρτυρία της η οποία είναι η μόνη σωστή για την ανάγκη ειρήνης και συμφιλιώσεως στην Ουκρανία».
Ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος ακόμα εξέφρασε την ελπίδα, ότι «οι Προκαθήμενοι των κατά τόπους Εκκλησιών θα ευρίσκονταν σήμερα στο πλευρό της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας προκειμένου να μην δώσουμε καμία απολύτως αφορμή στους εχθρούς της Εκκλησίας να θεωρούν ότι οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες έμμεσα στηρίζουν το σχίσμα είναι δεν στηρίζουν την κανονική Ορθοδοξία επαρκώς».
Η Ορθόδοξη αλληλεγγύη στην υπεράσπιση της θείας δικαιοσύνης, η θέση της Εκκλησίας εκτός πολιτικής είναι η μόνη σωστή επιλογή και πρέπει να ισχύει όχο μόνο στην Ουκρανία, αλλά και παντού, όπου ευρίσκεται παρούσα η Ορθόδοξη Εκκλησία, τόνισε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος και επίσης ζήτησε από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο να προσεύχεται για τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο, την Ιεραρχία, τον ιερό κλήρο και τον πιστό λαό της Ουκρανίας, για την ειρήνη στην ευλογημένη χώρα ταύτη. Ακόμα ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας ευχήθηκε στον κ. Θεόδωρο να τον ενδυναμώνει ο Θεός στο ιεραποστολικό έργο του και την ποιμαντική μέριμνα για το πολυεθνικό ποίμνιο, ένα μέρος του οποίου αποτελούν και οι χριστιανοί Ρωσικής καταγωγής.
Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος Β’ εξέφρασε τις μεγάλες του ευχαριστίες στον «αδελφό του Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο». Επίσης υπογράμμισε ότι ερίσκεται στη Ρωσία στα πλαίσια μιας ανεπισήμου επισκέψεως αλλά αισθάνεται σαν το σπίτι του. Αισθάνεται επίσης ότι ευρίσκεται ανάμεσα στους ανθρώπους τους οποίους αγαπά και οι οποίοι τον αγαπούν επίσης. Γνωρίζει, όπως είπε χαρακτηριστικά, τη γλώσσα και τον πολιτισμό των Ρώσων και εδώ παίρνει μια δύναμη. Πριν αρχίζει μεγάλα ταξίδια στην Αφρική τον προσεχή Σεπτέβριο, όπως ομολογησε ο ίδιος ο Προκαθήμενος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας, ήθελε να πάρει ευλογία από τον μεγάλο ιεραπόστολο Άγιο Ιννοκέντιο Ιρκούτσκ, ο βίος του οποίου πάντοτε συνεκλόνιζε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο.
Ακόμα ο Πατριάρχης Θεόδωρος αναφέρθηκε στις ιεραποστολικές του περιοδείες και ειδικότερα στη Μαδαγασκάρη. Σύμφωνα με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόδωρο ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος έχει να κάνει με την εσωτερική ιεραποστολή, στα πλαίσια της οποίας πρέπει να εκχριστιανίσει και πάλι το λαό. Ενώ ο Πατριάρχης Θεόδωρος ευαγγελίζεται στους λαούς οι οποίοι ουδέποτε άκουσαν για το Χριστό.
Ο Προκαθήμενος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας έκανε μια εκτενή αναφορά στην Ουκρανία, ομολόγησε ότι συγκινήθηκε πολύ να ακούσει κατά το σημερινό συλλείτουργο τον Πατριάρχη Κύριλλο να προσεύχεται για την Ουκρανία. Τόνισε ότι γνωρίζει καλά την Ουκρανία και τον λαό της, και ότι έζησε στη χώρα εκείνη, ταξίδευε και έτρωγε το ίδιο ψωμί με τους ανθρώπους, οι οποίοι κατοικούν εκεί και ειδικότερα στην Ανατολική Ουκρανία, η οποία σήμερα μαστίζεται από τον πόλεμο. «Πιστεψτε μου, Αγιώτατε, πονάει η καρδιά μου. Ξέρω τον πραγματικό Ουκρανικό λαό, μένει πιστός στην Ορθοδοξία και είναι αφοσιωμένος στην Μητέρα-Εκκλησία του τη Ρωσική».
Κατά τον Πατριάρχη Θεόδωρο το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας σέβεται την κανονική και καθιερωμένη τάξη και πάντα στηρίζει τον κανονικό Προκαθήμενο τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο. Εάν στο μέλλον θελήσετε τη βοήθειά μας, θα την έχετε», είπε ο κ. Θεόδωρος και συνέχιζε «η πολιτική παρέρχεται ενώ η Ορθοδοξία και η θρησκεία μένουν. Καταγράφεται η ιστορία».
Αφού ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία κατά την προσκυνηματική του περιήγηση στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος είπε: «Θέλω να ξέρετε, ότι αύριο φεύγω με την καρδιά γεμάτη αγάπη και ευγνωμοσύνη».
Τέλος στα πλαίσια της συνανήσεως επίσης εθίγησαν θέματα όπως η κατάσταση των χριστιανών σε διάφορες περιοχές του κόσμου, η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος υπογράμμισε το σπουδαίο ρόλο της Ρωσίας για την ομαλοποίηση της καταστάσεως και τη σημασία της αλληλεγγύης την οποία παρέχει η Ρωσική Εκκλησία στους αδικοπαθούντες σε διάφορς περιοχές του πλανήτη μας.



http://www.agioritikovima.gr/