16 Νοεμβρίου 2024

Το «Στρατηγικό Σχέδιο» για τον Απόδημο Ελληνισμό «μπάζει νερά»

 by  | Nov 16, 2024 | Editorial and Analysis, NP Exclusive.



ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

«Είναι γεγονός ότι  η Αθήνα , το Κέντρο του Οικουμενικού Ελληνισμού δεν προβληματίστηκε ποτέ με την απαιτούμενη σοβαρότητα μπροστά στη σημασία και βαρύτητα που είχε ανέκαθεν για το Έθνος ο Ελληνισμός του εξωτερικού».

Αυτήν την όλο νόημα παρατήρηση,  γραμμένη το 1955 στο λογοτεχνικό περιοδικό «Νέα Εστία», από έναν κατ εξοχήν γνώστη της ζωής στην αποδημία, τον μακαρίτη δημοσιογράφο-εκδότη Μπάμπη Μαρκέτο,  ουδείς από το πολιτικό «καστ» της Ελλάδος  την πρόσεξε, ουδείς την κατάλαβε και ουδείς επεχείρησε να την αλλάξει.  Ίσως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (1981) και της ΝΔ σήμερα, να δικαιούνται να υποστηρίξουν ότι έχουν κάνει κάποια βήματα. Με την ίδρυση του ΣΑΕ η πρώτη και η σημερινή με τον τροποποιημένο νόμο για την  ψήφο των Αποδήμων της ΝΔ, αλλά και η κατάρτιση «Στρατηγικού Σχεδίου» της για τον Απόδημο Ελληνισμό, αποτελούν σαφώς «βήματα». Είναι, όμως, προς την σωστή κατεύθυνση τα βήματα αυτά; Και κυρίως, Θα υλοποιηθούν;

  1. Υποτίθεται δημιουργείται για πρώτη φορά «στρατηγική» για τον Απόδημο Ελληνισμό. Το ξανακούσαμε αυτό και το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ. Και το …ξέχασαν σε κάποια συρτάρια! Και ρωτάμε: Σήμερα, έχουν υπάρξει σχετικές διεργασίες μεόλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις και συνεννοήσεις με την οργανωμένη Ομογένεια; Έχουν γίνει συνεννοήσεις  με το Οικουμενικό Πατριαρχείο;
  2. Πόσο «επιτυχής» θα είναι μία «στρατηγική» που εκπορεύεται από ένα υπουργικό γραφείο και κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιηθεί στο διάβα του χρόνου ανεμπόδιστα και με την οφειλόμενη σοβαρότητα, χωρίς να έχει λάβει υπόψη της τα «θέλω», τα «πρέπει», και τις σημερινές «ανάγκες» της ομογένειας;

Το «πάθημα» με τον νόμο για την ψήφο των Αποδήμων δεν μας έγινε μάθημα; Μόλις μια χούφτα Έλληνες του εξωτερικού έσπευσαν να ψηφίσουν στις πρώτες εκλογές που είχαν αποκτήσει το «κουτσουρεμένο» δικαίωμα. Και ήλθε ο πολιτικός «εξαναγκασμός» για την διόρθωση του νόμου, με την απάλειψη όλων των απαράδεκτων από την Ομογένεια προϋποθέσεων. Οι πρώτες εκλογές θα καταδείξουν εάν και κατά πόσο οι συντελεσθείσες μετέπειτα «βελτιώσεις» (μπαλώματα) έχουν πείσει τους Απόδημους ότι έχουν πράγματι με το νέο νόμο κατακτήσει όλα τους τα δικαιώματα ως Έλληνες πολίτες. Να εκλέγουν και να εκλέγονται. Να ψηφίζουν για ανάδειξη βουλευτών (βουλευτικές εκλογές!) και όχι για κόμματα. Και να έχουν εκπροσώπους τους στην ελληνική Βουλή μέλη της ΔΙΚΗΣ τους επιλογής και από την εκλογική τους Περιφέρεια  και όχι εκλεκτούς των αρχηγών των κομμάτων από το «Επικρατείας»…

Στην πραγματικότητα το «Σχέδιο» θυμίζει «ξαναζεσταμένο πιάτο» παλαιών «σχεδίων» από τα οποία κάποια εκτελέστηκαν με σχετική επιτυχία στο παρελθόν (π.χ. φιλοξενία μαθητών τα καλοκαίρια) και κάποια έμειναν στα συρτάρια (π.χ καθιέρωση συμμετοχικών διαδικασιών με συμπερίληψη των Ελλήνων της Διασποράς (sic) στη διαβούλευση και στη λήψη αποφάσεων) και κάποια άλλα απλώς καταγράφτηκαν και ουδέποτε ανακινήθηκαν (π.χ. αναβάθμιση των παρεχόμενων ψηφιακών προξενικών υπηρεσιών προς τους Έλληνες του εξωτερικού και αναδιοργάνωση των Προξενικών Αρχών για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους)!

Θα ρωτήσει ο καλόπιστος αναγνώστης: Καλά, κάτι καλό δεν περιέχει το «Σχέδιο»; Ασφαλώς και περιέχει.  Π.χ. «Ενεργός στήριξη σε ομογενειακούς φορείς για την υλοποίηση καινοτόμων πρωτοβουλιών». Μένει να δούμε την πρόταση εξειδικευμένη γιατί είναι γενικόλογη. Επίσης, «Ενδυνάμωση των ελληνόφωνων σχολικών μονάδων με παράλληλη ενίσχυση της ελληνομάθειας (…) προγραμμάτων ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ενθάρρυνση δημιουργίας επιχειρηματικών δικτύων (…) ενδυνάμωση των ελληνόφωνων σχολικών μονάδων με  παράλληλη ενίσχυση της ελληνομάθειας». Θα τα προσυπογράφαμε, εάν δεν γνωρίζαμε ότι μία νηπιαγωγό ζητούσανε δυο χρόνια από το Παρίσι και ακόμη την περιμένουν (;) ενώ 700 ομογενείς μαθητές κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο στο Μόναχο, για ένα ενοίκιο… Και η «καταγραφή οργανώσεων και ομογενών»; Τώρα; Τα ίδια είπε με τα 17 σημεία- στόχους που περιλαμβάνονταν στον «Οδικό Χάρτη» του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλεξ. Τριανταφυλλίδης το 2015. Ποτέ δεν κίνησε…  Όπως το ΣΑΕ, που απενεργοποιήθηκε επί κυβερνήσεως του «ιδρυτή» ΠΑΣΟΚ. Ποτέ δεν υλοποιήθηκε η επανασύστασή του σύμφωνα με το Σύνταγμα και την υπάρχουσα διάταξη του Εσωτερικού Κανονισμού του ΥΠΕΞ… Άλλος ευγενής στόχος: «Υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της»:  Δίκτυα είχαμε με το ΣΑΕ και τα χάσαμε! Θα φτιάξουμε νέα; Ράβε – ξήλωνε δουλειά να μην σου λείπει…

«Εορτασμός της ημέρας του Απόδημου Ελληνισμού»! Τρία χρόνια έχουν συμπληρωθεί και κάτι μήνες (Ιούνιος 2021) από όταν το Hellenic Congress of America (HECA)  ο Πρόεδρός του -τότε- Νίκος Αποστολόπουλος το εισηγήθηκαν ΕΓΓΡΑΦΩΣ στον τότε ΥΦΥΠΕΞ Κώστα Βλάσση.  Δύο τηλεδιασκέψεις έγιναν τον Απρίλιο του 2021 στην Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό (στην δεύτερη με τη συμμετοχή 40 εκπροσώπων ομογενειακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο)  η οποία Επιτροπή, με Πρόεδρο τον Σάββα Αναστασιάδη,  αποδέχθηκε ομοφώνως την πρόταση του HECA και ακόμη οι ομογενείς «αναμένουν στο ακουστικό τους! Και τώρα το εντάσσουν στο «Στρατηγικό σχέδιο» χωρίς, μάλιστα, να αναφέρονται στην προϊστορία και στους εμπνευστές του!!! Το παρελθόν, όμως, προδιαγράφει, δυστυχώς, και εδώ, το μέλλον!

Η συμμετοχή μόνον 33 ομογενών και ομογενειακών οργανώσεων στην «Δημόσια Διαβούλευση» για το «Σχέδιο» αποδεικνύει την αρνητική ανταπόκριση της Ομογένειας. Όπως «στάχτη» στα μάτια είναι και η εκ των υστέρων υιοθέτηση κάποιων επί μέρους «παρατηρήσεων», από την «Δημόσια Διαβούλευση»  έτσι για να φανεί ότι «συμμετείχε» και η ομογένεια στον σχεδιασμό! Και, ως συνήθως, ξεκινάει σαφάρι …επισκέψεων στο εξωτερικό, για το θεαθήναι!.

Αλλά είπαμε: «…το Κέντρο του Οικουμενικού Ελληνισμού δεν προβληματίστηκε ποτέ με την απαιτούμενη σοβαρότητα μπροστά στη σημασία και βαρύτητα που είχε ανέκαθεν για το Έθνος ο Ελληνισμός του εξωτερικού…». Ούτε και μετά την επιτυχία του Εμπάργκο! Ούτε και μέχρι σήμερα!

https://neaproini.gr/2024/11/16/to-stratigiko-schedio-gia-ton-apodimo-ellinismo-mpazei-nera/



28 Φεβρουαρίου 2024

ΕΛΛΗΝΟ-ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ

 ΕΛΛΗΝΟ-ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ

Ειπα στην Χανταμα να μου καθαρισει την σανταρα και την παγωνιερα
και να δωσει τα σκουπιδια στον μπουαπη να τα πεταξει στην Ζιμπαλα
Πηρα το αυτοκινητο να γεμιζω Μπενζινα
Πηρα το Οτομπις και πληρωσα τον κομισαρι
Κατεβηκα και πηρα αραμπια χαντουρ
Ο πεθερος μου ειναι"κουρασμενος" (εννοει -αρρωστος)
Χθες παιξαμε "κουμαρι" (χαρτια)
Η ουκελα εχει 8 πατωματα (ουκελα=πολυκατοικια)
Σημερα θα φαμε μουλοχια με διανο (γαλοπουλα)
Δεν θα κατεβω σημερα απο το σπιτι γιατι εχει Μουζαχρα
Ειπα στην Γασαλα μου να πλυνει τα ρουχα στο Τιστι
Εγω εφτιαξα Κεικ στην παλεστινεζα
Ο μακουαγκης μου εφερε τα ρουχα

ΔΙΑΛΟΓΟΣ- ΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ -ΕΛΛΗΝΟ-ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ-

 ΔΙΑΛΟΓΟΣ- ΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ -ΕΛΛΗΝΟ-ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ-

(μεταξυ γυναικων)
😁
-Bonjour cheri βλεπω οτι εισαι βιαστικη pourquoi?
-Parceque αγορασα μια μπαρμποτεζ χθες -ηταν στενη pour ma fille και παω να την αλλαξω'
και μετα j'irai vite a la maison parceque la mama bitedboh moloheya. με παπια
-Το απογευμα εχω rendez vous- με τον gynecologue για να εξετασει mon βυζι
-To βραδυ mon mari et moi θα παμε στον ΕΝΟΑ για να φαμε samak Barboun
😁😁