17 Νοεμβρίου 2009

Τα σκάνδαλα έστειλαν την Ελλάδα στον πάτο της «Διεθνούς Διαφάνειας»

Επιδεινώθηκε η θέση της χώρας μας στο δείκτη εκτίμησης διαφθοράς της διεθνούς διαφάνειας καθώς με άριστα το 10 από 4,7 το 2008 βαθμολογήθηκε για το 2009 με 3,8 καταλαμβάνοντας την 71η θέση σε σύνολο 180 χωρών.
Σκάνδαλα, όπως το Βατοπέδι, Siemens κλπ επιβάρυναν τη θέση της χώρας
O δείκτης αντίληψης της διαφθοράς, όπως φανερώνει το όνομα του, παρέχει μια μέτρηση για την αίσθηση της διαφθοράς που έχουν σημαντικές κοινωνικές ομάδες όπως επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και αναλυτές οικονομικών κινδύνων δημοσιογράφοι στις χώρες όπου αυτοί δραστηριοποιούνται. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεθνούς Διαφάνειας τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η επιδείνωση της θέσης της χώρας μας αποδίδεται στα σκάνδαλα της προηγούμενης χρονιάς και στην ελλιπή εφαρμογή των νόμων από δημόσια πρόσωπα που, όπως είπε, εξευτέλιζαν τις διαδικασίες και προκάλεσαν το δημόσιο αίσθημα.


Οι φετινές μετρήσεις της έρευνας της Διεθνούς Διαφάνειας (CPI 2009) βαθμολογούν την Ελλάδα κάτω από τη βάση που είναι το 5, με 3.8 βαθμούς και την κατατάσσουν στην 71η θέση του σχετικού πίνακα. Σημειώνεται πως το 2008 ο αντίστοιχος δείκτης για την Ελλάδα ήταν 4,7 και το 2007 ήταν 4,6. Η μέτρηση βασίστηκε σε 6 διαφορετικές έρευνες – μελέτες και έλαβε υπόψη της στοιχεία του 2008 και του 2009.
Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα η Ελλάδα σημειώνει μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στη βαθμολογία του πίνακα μαζί με το Μπαχρέιν τη Σλοβακία το Ιράν και τη Μάλτα και βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση της Ευρώπης των 27 μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με την έρευνα οι χώρες με την μικρότερη αντίληψη για την διαφθορά είναι η Νέα Ζηλανδία με βαθμό 9,4, η Δανία με 9,3 και η Σιγκαπούρη και η Σουηδία με 9,2. Αντίθετα στο τέλος της κατάταξης, οι χώρες με την μεγαλύτερη αντίληψη διαφθοράς είναι η Σομαλία με 1,1, το Αφγανιστάν με 1,3 και η Μιανμάρ με 1,4.
Ο πρόεδρος της «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς» κ. Κώστας Μπακούρης σημείωσε μεταξύ των άλλων: «…Είναι αυτονόητες οι αρνητικές επιπτώσεις της διαφθοράς στην οικονομία, την ανάπτυξη και την αποτελεσματική διακυβέρνηση μιας χώρας. Σε μια εποχή μάλιστα που η οικονομική κρίση έχει διευρύνει το πρόβλημα, η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων είναι ακόμα πιο σημαντική. Μία καλύτερη, αποτελεσματικότερη και δικαιότερη Δημόσια Διοίκηση που λογοδοτεί στους πολίτες και η χωρίς ταλαντεύσεις εφαρμογή των νόμων, είναι ο μόνος δρόμος για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αυτή πρέπει να είναι η άμεση προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης και η σταθερή διεκδίκηση της κοινωνίας».
phgheleytheritypia