«Με στενοχωρεί αυτή η σημερινή θλιβερή εικόνα της Ελλάδας. Ξέρω καλά πως στην πραγματικότητα είναι μια χώρα διαφορετική. Την αγαπώ πάρα πολύ, γι' αυτό και έφερα εδώ και φέτος την οικογένειά μου, ακριβώς για να μάθουν τα δύο μικρά παιδιά μου για τον πολιτισμό της, τη γλώσσα και τη φιλοξενία της…».
Περνά και το φετινό καλοκαίρι τις διακοπές του στην πατρίδα των γονέων του, την Ελλάδα. Γεννημένος στη Μελβούρνη από Ελληνες που ξενιτεύτηκαν το 1956 στην Αυστραλία, ο 45χρονος δικηγόρος Βασίλης Παπαστεργιάδης έζησε πρόσφατα από κοντά την εκρηκτική ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα. «Είδα επιτόπου τα τελευταία σοβαρά επεισόδια, δάκρυσα και εγώ από τα δακρυγόνα. Στενοχωρήθηκα, γιατί σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που ξεχωρίζει για τη Δημοκρατία της - για τη δυνατότητα που δίνει σε όλους τους πολίτες της να λένε την άποψή τους - ένα μικρό ποσοστό ατόμων ενεπλάκησαν σε φασαρίες, χάλασαν έτσι την ουσία, τα αιτήματα της πλειοψηφίας…», λέει στα «ΝΕΑ» με την ιδιότητα και του προέδρου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας.
«Στην Αυστραλία βλέπουμε δυστυχώς τη χειρότερη όψη της Ελλάδας. Τα κανάλια και οι εφημερίδες προβάλλουν μόνο στιγμιότυπα των ταραχών: κουκουλοφόρους με μολότοφ, αστυνομικούς να τους κυνηγούν, ανθρώπους να τρέχουν να σωθούν, γυναίκες να κλαίνε. Δεν ξέρω εάν άλλη χώρα παρουσιάζεται κατ' αυτόν τον άσχημο τρόπο. Εμάς, ωστόσο, που παραμένουμε περήφανοι ως Ελληνες, μας πληγώνει πολύ όλο αυτό. Ειδικά από τη στιγμή που ως λαός έχουμε τέτοιον σπουδαίο πολιτισμό, τόσο μεγάλη μεταναστευτική ιστορία στην Αυστραλία, τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που σπουδάζουν σε αυστραλιανά πανεπιστήμια…», εξηγεί.
Η ελληνική οικονομική κρίση τον αγγίζει και προσωπικά, λέει ο κ. Παπαστεργιάδης, που εργάζεται ως διευθυντής σε μεγάλη νομική εταιρεία. «Ηδη τα ξαδέλφια μου, που γεννήθηκαν στην Αυστραλία αλλά εγκαταστάθηκαν από παιδιά στην Ελλάδα, θέλουν και πάλι να γυρίσουν πίσω. Και δεν είναι οι μόνοι: νέοι και νέες, σπουδαγμένα παιδιά, με μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, μας παίρνουν συνεχώς τηλέφωνο ή μας στέλνουν e-mails και ζητούν τη βοήθειά μας για να βρουν δουλειά, η απελπισία τους είναι έκδηλη. Μόνο το τελευταίο εξάμηνο, δεχτήκαμε ως κοινότητα 2.000 αιτήματα από Ελληνες που ενδιαφέρονται για μόνιμη εγκατάστασή τους στην Αυστραλία. Στην πραγματικότητα, η ζήτηση είναι ακόμα μεγαλύτερη αν συνυπολογίσουμε τις αντίστοιχες κρούσεις προς την ελληνική πρεσβεία και τις άλλες μεγάλες αυστραλιανές πόλεις…», υποστηρίζει.
Μπροστά στο γενικευμένο αυτό ελληνικό ενδιαφέρον μετανάστευσης, οι ομογενείς της Αυστραλίας δηλώνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν. «Η ελληνική παροικία της Μελβούρνης στηρίζει τους Ελληνες, έχει γι' αυτούς ανοιχτά χέρια! Θέλουμε να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας να τα βγάλουν πέρα. Θέσεις εργασίας υπάρχουν, ειδικά για μηχανικούς, αρχιτέκτονες ή και εργάτες σε ορυχεία. Η χώρα αυτή μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες, τουλάχιστον για τα επόμενα δυο-τρία χρόνια. Γι' αυτό και πιέζουμε την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να απορροφήσει όσους ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν, να απλουστεύσει τη διαδικασία. Επιπλέον, ζητήσαμε να στελεχωθεί και με περισσότερο προσωπικό η αυστραλιανή πρεσβεία στην Αθήνα, να μεταφραστεί και στα ελληνικά η ιστοσελίδα της. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε…», σημειώνει ο κ. Παπαστεργιάδης.