29 Μαρτίου 2013

«Διχοτόμηση, αν δεν μοιραστεί το φυσικό αέριο!» - «Κανείς δεν πρέπει ούτε να διανοηθεί, πόσο μάλλον να υπονοήσει διχοτόμηση»

«Διχοτόμηση, αν δεν μοιραστεί το φυσικό αέριο!» - «Κανείς δεν πρέπει ούτε να διανοηθεί, πόσο μάλλον να υπονοήσει διχοτόμηση»

Άμεση και ξεκάθαρη ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στις δηλώσεις του τούρκου ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Star», με αφορμή και τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, δεν διστάζει να τις εκμεταλλευτεί πιέζοντας για λύση του Κυπριακού, μιλώντας ακόμα και για διχοτόμηση αν δεν μοιραστούν στα δύο τα έσοδα από το φυσικό αέριο.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας «Πρέπει να διαφυλαχθεί η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται από τις Συμφωνίες του 1960. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επιστροφή των εκτοπισμένων και άμεση απόσυρση των ξένων δυνάμεων από την Κύπρο, όπως προβλέπουν οι Αποφάσεις του ΣΑ. Κανείς δεν πρέπει ούτε να διανοηθεί, πόσο μάλλον υπονοήσει διχοτόμηση

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζει ότι η επίκληση της οικονομικής κρίσης είναι λάθος. Όπως επισημαίνει «Η Κύπρος θα ανακάμψει. Ελλάδα και Κύπρος έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Εθιμικού Δικαίου. Μετά τη λύση, όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απολαμβάνουν τα οφέλη των φυσικών πόρων του νησιού

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει ότι διαφωνεί με την πρόταση για τετραμερή γιατί παραβιάζει την αρχή του σεβασμού της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως τονίζει «Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόφαση το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων. Οι ίδιοι οι Κύπριοι πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους, στο πλαίσιο της υφιστάμενης διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ.»

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι η Άγκυρα ήλπιζε σε μία νέα εποχή στο Κυπριακό μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη, ωστόσο εκφράζει την έντονη ενόχλησή του από το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφάσισε, όπως ο ίδιος σημειώνει, να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο για να αποφύγει τη δύσκολη λύση του κουρέματος των καταθέσεων.
«
Ενώ εμείς ήμασταν απασχολημένοι με το Ισραήλ και με το θέμα της συγγνώμης, εξέδωσαν νόμο. Το θέμα το συζητήσαμε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό μας και το Σάββατο κάναμε μία έκτακτη σύσκεψη
», δηλώνει ο κ. Νταβούτογλου και συνεχίζει: «Έστειλα μία επιστολή στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην Ελλάδα και στη Βρετανία και στον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, επειδή έχει σχέση με το θέμα». Σε αυτή την επιστολή φέρεται ουσιαστικά να επαναλαμβάνει την πρόταση για τετραμερή διάσκεψη Ελλάδας, Τουρκίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ώστε να αρχίσουν συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου υπάρχουν τρεις δρόμοι:

1. Θα πρέπει να επιταχυνθούν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και οι πλευρές θα πρέπει να συναντηθούν το ταχύτερο δυνατόν, να συζητήσουν για μία ουσιαστική λύση, και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές που έχουν εντοπιστεί «να γίνουν πηγές της νέας Ενωμένης Κύπρου. Θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσει ένα νέο κράτος στο οποίο θα είναι εταίρος και οι Τουρκοκύπριοι», όπως λέει.

2. Εάν αυτό δεν γίνεται, τότε οι δύο πλευρές θα πρέπει να συστήσουν μία κοινή επιτροπή που θα πρέπει να έχει από κοινού τον έλεγχο της διαπραγμάτευσης και της εξόρυξης του φυσικού αερίου.
Τα έσοδα που θα προκύψουν θα πρέπει να κατατεθούν σε έναν λογαριασμό και να χρηματοδοτήσουν το νέο κράτος που θα προέλθει από τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

3. Εάν, λέει ο κ. Νταβούτογλου, «αυτό δεν καταστεί δυνατόν και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πει ότι οι φυσικοί πόροι τής ανήκουν επειδή βρίσκονται στη δική της πλευρά, πράγμα που θα σημαίνει ότι έμμεσα λέει ότι ο βορράς ανήκει στους βόρειους, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Τα δύο αυτά κράτη στη συνέχεια μπορούν να συναντηθούν στην Ε.Ε.»

Ζ.Ε.   Η ΑΠΟΨΗ