Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε σήμερα η Άγκυρα μετά το «όχι» του Αρείου Πάγου στην έκδοση των «8», με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απειλεί να ακυρώσει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό. Η «απάντηση» ήρθε μέσω του Μεγάρου Μαξίμου, με σχόλιο του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού να στέλνει μήνυμα στην Τουρκία ότι η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της είναι αυτονόητα δεσμευτικές.
- Παράλληλα, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, φέρεται να υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση του είχε υποσχεθεί ότι «θα λύσει» το ζήτημα με την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών σε 15-20 μέρες.
«Η απόρριψη της Ελλάδας στο αίτημα για επιστροφή των 8 πραξικοπηματιών στην Τουρκία είναι άδικη και αποτελεί μία πολιτική απόφαση. H Ελλάδα με αυτή την απόφαση βλάπτει ανεπανόρθωτα τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας που θα πάρει πολύ καιρό και πολύ κόπο ώστε να βελτιωθούν ξανά» αναφέρει σε tweet του, και συνεχίζει: «Καλώ για άλλη μια φορά την Ελλάδα να παραιτηθεί αυτής της απόφασης και να επιστρέψει στην Τουρκία τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς»
Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε στη χώρα μας και δεύτερο αίτημα έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, που καταζητούνται από την Αγκυρα σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσε το CNN Turk.
Το νέο αίτημα έκδοσης ήταν μία αναμενόμενη εξέλιξη από την στιγμή που χθες στην Τουρκία μετά από την απόφαση του Αρείου Πάγου εκδόθηκε από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης νέο ένταλμα σύλληψης ερήμην των οκτώ στρατιωτικών.
Με την απόφαση του Αρείου Πάγου οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί είναι ελεύθεροι όμως θα χρειαστεί να κρατηθούν για περίπου τρεις μήνες στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα εν όψει της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.
Τι απαντά το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού
Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα χώρα και υπογραμμίζει ότι «σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας».
Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, «με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα».
Καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι «εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές».