14 Ιουλίου 2019

ΑΝΑΛΥΣΗ: Που βαδίζει η πολιτική για τον Απόδημο Ελληνισμό

ανάλυση ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Στον τομέα του Απόδημου Ελληνισμού, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε για τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό τον εκδότη-διευθυντή της ομογενειακής ημερησίας εφημερίδος,  «Εθνικός Κήρυξ»,  κ. Αντώνη Διαματάρη.
Απομένει τώρα η επιλογή του επί κεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (Γ.Γ.Α.Ε.) για να συμπληρωθεί το πολιτικό ηγετικό σχήμα στον τομέα του ελληνισμού εξωτερικού. Επί του προκειμένου ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για διπλωμάτη καριέρας, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την τελική επιλογή,  η οποία είναι αρμοδιότητα του Υπουργού των Εξωτερικών. Ωστόσο, εκείνο που είναι σίγουρο, είναι το ότι η Γ.Γ.Α.Ε. χρίζει «αναδιοργάνωσης».
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του “αποδεκατισμένου” προσωπικού, η Γ.Γ.Α.Ε. σήμερα στερείται βασικών προϋποθέσεων που θα της εξασφάλιζαν τη δυνατότητα παραγωγής ουσιαστικού έργου ως συνδρομητής του έργου του Υφυπουργού Απόδημου Ελληνισμού. Ιδιαίτερα, δε, χρειάζεται «ίδιον προϋπολογισμό».
Σ ό,τι αφορά την επιλογή του κ. Διαματάρη, με –εκ των έσω- καλή γνώση της ομογένειας Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ίσως και του Καναδά, η μετακίνησή του από την Νέα Υόρκη στην Αθήνα, ξένισε όσους γνωρίζουν τη σχέση ζωής που έχει αναπτύξει με την εφημερίδα του τα τελευταία σαράντα χρόνια. Χρόνια – ρεκόρ,  αφού ξεπέρασε επιτυχώς και την 30ετία του προκατόχου του Μπάμπη Μαρκέτου. Βέβαια, ο ίδιος ο κ. Υφυπουργός με ανοικτή επιστολή του προς την Ομογένεια των ΗΠΑ, εξήγησε τους λόγους που τον έκαναν να αποδεχθεί την πρόταση του κ. Μητσοτάκη.
Για όσους γνωρίζουν την εργατικότητα του κ. Διαματάρη, δεν αποτέλεσε «ξάφνιασμα», όπως συνέβη σε ορισμένους υπαλλήλους του υπουργείου,  το ότι την επομένη κιόλας της ορκωμοσίας του, όπως πληροφορούμαστε,  έπιασε δουλειά από τις 9 το πρωί, περιδιαβαίνοντας, μάλιστα,  σε επίσκεψη γνωριμίας,  όλους τους ορόφους του κτηρίου όπου στεγάζονται το γραφείο του και άλλες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ.
Οι τοπικές επιδόσεις, αλλά και οι σχέσεις του Απόδημου Ελληνισμού, με τη γενέτειρα, την τελευταία 15ετία, διέρχονται  περίοδο «καρουζέλ» (Carrusel).  Που σημαίνει αυτό ότι, σε άλλες χώρες  (π.χ. Αυστραλία) η ομογένεια και οι σχέσεις της με την Ελλάδα, βρίσκονται κάποτε σε υψηλό σημείο,  ενώ  σε άλλες χώρες ( π.χ. ΗΠΑ), τόσο οι επιδόσεις  όσο και οι σχέσεις της ομογένειας  με τη γενέτειρα,  βρίσκονται κάποτε σε χαμηλότερο σημείο.
Παρά τις κατά χώρα ιδιαιτερότητες και την διαφορετικότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ομογενείς και οι απόδημοι, υπάρχουν ορισμένα σοβαρά θέματα τα οποία είναι κοινά για τον ελληνισμό του εξωτερικού.  Ένα από αυτά, όχι κατ ανάγκην και πρώτο στην σχετική λίστα,  είναι οι στρατολογικές υποχρεώσεις των παιδιών των ομογενών, που διατηρούν την ελληνική Ιθαγένεια καθώς και των νέων μεταναστών που υποχρεώθηκαν να ξενιτευτούν προς βιοπορισμό χωρίς να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, εξεταστέον είναι και το τι θα συμβεί, εάν δοθεί τελικά η ψήφος από το εξωτερικό, και κάποιοι ομογενείς που έχουν τις προϋποθέσεις, θελήσουν να εγγραφούν στα δημοτολόγια δίχως, όμως, να έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία…
Άλλα θέματα, τα φορολογικά, τα προβλήματα του Κτηματολογίου, τα ζητήματα Ελληνικής Παιδείας, Ιθαγένειας, ψήφου κλπ.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προχώρησε στην ίδρυση Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού.  Τα συγχαρητήρια που δέχθηκε ο κ. Διαματάρης από την Αιγύπτια υπουργό του «Υπουργείου Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής» κα, Ναμπίλα Μάκραμ, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως άλλες χώρες αντιμετωπίζουν τους αποδήμούς τους.  Στα καθ ημάς κρατούντα, η «σύγκρουση αρμοδιοτήτων» είναι η εύκολη δικαιολογία για μην έχουμε, ό,τι π.χ. και οι Αιγύπτιοι, με τους οποίους εγκαινιάσαμε διακρατική συνεργασία…  Κι όμως,  ένα Υπουργείο Αποδήμου Ελληνισμού,  θα είχε συγκεκριμένα και απολύτως ορισμένα όρια και ενέργειες. Για να μην αναφερθούμε  στο οικονομικό και ηθικό περιεχόμενο,  που θα ήταν ανεκτίμητο.
Δεν θα αποφύγουμε τον πειρασμό να ρωτήσουμε: Ο προκάτοχος υφυπουργός κ. Τέρενς Κουίκ,  με τα περισσότερα των 100 ταξίδια στο εξωτερικό, σε 2 και 1/2 χρόνια, άφησε στα συρτάρια ισάριθμους φακέλους με τα προβλήματα, τα αιτήματα και τις εκκρεμότητες των περιοχών του πλανήτη τις οποίες επισκέφθηκε;
Δύο ζητήματα αυτά που θα βοηθούσαν το δίχως άλλως στη χάραξη μιας νέας εποχής, αλλά και στην κρίσιμη  “συνέχεια” στις σχέσεις της γενέτειρας με τον εκτός συνόρων ελληνισμό. Σχέσεις που, στις μέρες μας, έχουν διαταραχτεί τόσο εξ αιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και της απροθυμίας του εθνικού κέντρου να ασχοληθεί σοβαρά και να δώσει λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής Ομογένειας και των Αποδήμων.
Κατά τα λοιπά, καλή η συνεχιζόμενη, χρόνια τώρα, παρέλαση «παραγόντων» και η  -ηλεκτρονική πλέον αυτή, όχι όμως και η ψήφος!-  αναμνηστική απεικόνιση και δημοσίευση των συναντήσεων,  που ουδέν επί της ουσίας, όμως, αποδίδουν. Για το ακριβές  (και αναμένοντας τη δημοσίευση του ΦΕΚ για τα καθήκοντα του νέου ΥΦΥΠΕΞ, ώστε να δούμε και προς τα που βαδίζει η πολιτική για τον Απόδημο Ελληνισμό)  να σημειώσουμε ότι η ψήφος των Ελλήνων Ψηφοφόρων του Εξωτερικού είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών.