10 Οκτωβρίου 2019

Εορτασμός Εκλογής Πατριάρχη Αλεξανδρείας Προεξάρχοντος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β'.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ετελέσθη σήμερα, 9η Οκτωβρίου 2019, Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια, με την συμμετοχή πάντων των εν Αφρική Ιεραρχών, οι οποίοι «εν ἑνὶ στόματι καὶ μιᾷ καρδίᾳ», μετά πλήρους αφοσιώσεως προς το σεπτό πρόσωπο του Προκαθημένου τους, προσήλθαν για να τιμήσουν την δεκαπενταετή επέτειο από της ευκλεούς αναρρήσεως στόν Θρόνο του Αποστόλου Μάρκου του πνευματικού ηγέτη και πατέρα όλης της Αφρικής, του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αέξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β'.
Το παρόν έδωσαν, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, οι Πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξάνδρειας κ.κ. Χρήστος Καβαλής και Εδμόνδος Κασιμάτης, φορείς και Σωματεία της Μεγάλης Πόλης Αλεξανδρείας και πλήθος πιστών.
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος ετέλεσε την εις Διάκονον Χειροτονία του Αραβοφώνου Μοναχού Παρθενίου Ελναγκάρ, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου.
Κατά την αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος για μια ακόμη φορά, συγκινημένος και ένδακρυς αναφέρθηκε στο Μεταναστευτικό ζήτημα, και αγκάλιασε με το νου και την καρδιά του τους ανθρώπους εκείνους που θέλοντας να αποφύγουν την αδικία του πολέμου και ό,τι αυτό συνεπάγεται, θυσιάζουν ακόμη και τη ζωή τους μετατρέποντας το υγρό στοιχείο της Μεσογείου σε «τάφο για μια σταγόνα ελευθερίας».
Λαμβάνοντας δε αφορμή από την παρουσία του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας, που ήρθαν για να τιμήσουν με την παρουσία τους την επέτειο του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, αναφέρθηκε στην πάντα ελληνικότατη Μακεδονία μας, από την οποία Μακεδονία ο ίδιος Πατριάρχης έλκει εκ μητρός την καταγωγή του.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Αγία και Ιερά Σύνοδος συνέχισε τις εργασίες της.
Κατἀρχας η ΑΘΜ απένειμε το παράσημο του Ανωτέρου Ταξιάρχου του Αγίου Σάββα στους συμπληρώσαντες κατά το τρέχον έτος δεκαετή αρχιερατική διακονία Σεβ. Μητροπολίτες Νουβίας κ. Σάββα και Πηλουσίου κ. Νήφωνα.
Ακολούθως, η Ιερά Μητρόπολη Μαδαγασκάρης, μετὰ την ίδρυσιν της Ιεράς Επισκοπής Τολιάρας καὶ Νοτίου Μαδαγασκάρης, μετωνομάσθη σε «Ιερά Μητρόπολη Ανταναναρίβο και Βορείου Μαδαγασκάρης», ενώ επανεσυστήθη για ποιμαντικούς λόγους η Ιερά Επισκοπή Μπουκόμπα, του Θεοφιλ. Επισκόπου Αρούσας κ. Αγαθονίκου αναλαμβάνοντος καθήκοντα τοποτηρητού.
Επίσης, ιδρύθη μία νέα εκκλησιαστική Επαρχία του Θρόνου, υπό τον τίτλο Ἱερά Επισκοπή Έλντορετ στο κράτος της Κένυας.
Κατόπιν, μετά την ανάδειξη του από Άκκρας κ. Ναρκίσσου σε εν ενεργεία Συνοδικό Μητροπολίτη Ναυκράτιδος, Υπέρτιμο και Έξαρχο Νειλώου Αιγύπτου, τηρούντος την θέση του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας, προεκρίθησαν οι Πανοσιολ. Αρχιμανδρίται κ.κ. Πέτρος Παργινός σε Μητροπολίτη Ακκρας και Μάρκος Θεοδόσης σε Επαρχιούχο Επίσκοπο Κισούμου.
Τέλος, ο Αρχιμ. κ. Γερμανός Γαλάνης εξελέγη Επίσκοπος Ταμιάθεως παρά τω Μακαριωτάτω.
Η συνεδρία ολοκληρώθηκε δια της εισηγήσεως του Θεοφιλ. Επισκόπου Γκούλου κ. Σιλβέστρου με θέμα: “Ποιμαντική αντιμετώπιση του ζητήματος της Μαγείας στις Αφρικανικες χώρες".