31 Μαΐου 2009

ΑΛΕΞΑΝΔΡΡΕΙΑ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ


Στις 15/Μαιου 2009, εγιναν οι καθιερωμενες Γυμναστικες απιδειξεις στο Γηπεδο του Ελληνικου τετραγωνου στην Αλέξανδρεια.

Ο προσφατως νεοεκλεγεις προεδρος της ΕΚΑ κ Γιαννης Σιοκας μεριμνησε για την λαμπροτητα αυτης της εκδηλωσης, και για πρωτη φορα μετα απο πολλες δεκαετιες η μαθητιωσα νεολαια παρελασε με φιλαρμονικη , οι δε μεγαλυτεροι στην ηλικια Αλεξανδρειανοι θεατες θυμηθηκαν τα παληα καλα χρονια.

Ο προεδρος της ΕΚΑ κ Γιαννης Σιοκα λαβοντας το βημα κυρηξε την εναρξη των γυμναστικων επιδειξεων, και αμεσως μετα ο Λυκειαρχης του Αβερωφειου κ Ι.Λαγος διεταξε την εναρξη της παρελασης, οπου δια πρωτη φορα μετα απο δεκαετιες ακουσθηκε απο φιλαρμονικη το εμβατηριο Μακεδονια ξακουστη, το Ναυτακι του Αιγαιου και ο Ελληνικος και Αιγυπτιακος υμνος.
Μετα το περας της εκδηλωσης ο Λυκειαρχης του Αβερωφειου Γυμνασιου και ολοι οι Ελληνες καθηγητες και καθηγητριες, ο εκπροσωπος του Πατριαρχειου Αλεξανδρειας ο εκπροσωπος του Ελληνα Γενικου Προξενου στην Αλεξανδρεια ο Διευθυντης του Ελληνικου Πολιτιστικου Κεντρου στην Αλεξανδρεια ,οι Προεδροι του ΕΝΟΑ και του επιστημονικου συλλογου Πτολεμαιος Α και πληθος κοσμου εδωσαν συγχαρητηρια στον Προεδρο της Ε.Κ.Α και στους συνεργατες του

Συγχαρητηριο μηνυμα απεστειλε και ο Προεδρος του Παγκοσμιου Σ.Α.Ε κ Στεφανος Ταμβακης

Και του χρονου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- ΒΡΕΘΗΚΕ ΛΥΣΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΕΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΩΣ


REPUBLIC OF MONKEYDONIA



ΕΤΣΙ ΘΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ..................

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΑΘΡΟ ΜΑΣ(2007)

Σκόπια, αεροδρόμιο ''Μέγας Αλέξανδρος''


Εγινε και αυτο. Τοσα χρονια αγωνας για το ονομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ πηγε χαμενος.Οι Σκοπιανοι συνεχιζουν ακαθεκτοι το «θεαρεστο εργο τους» με την παραπληροφορηση διεκδικωντας το ονομα Μακεδονια και τον στρατηλατη μας Μεγα Αλεξανδρο και βλεπω οτι μεχρι τωρα τα καταφερνουν, αφου κανενας πια δεν μιλαει στην Ελλαδα ουτε αντιτιθεται σε αυτες της ενεργειες, επιβεβαιωνοντας τις προβλεψεις του τεως Πρωθυπουργου της Ελλαδος κ. Κωστα Μητσοτακη οταν ειπε οτι σε 10 χρονια κανενας δεν θα θυμαται αυτο το ονομα! Το ονομα των Σκοπιων σαν ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ανφερεται παντου πλεον χωρις την ονομασια FYROM , σε ολους τους χαρτες, -στο διαδiκτυο ακομα και στο National Geographic ολα με τις ευλογιες των ΗΠΑ. Και εμεις κοιμομαστε τον υπνο του δικαιου! Διερωτωμαι αν σε ονοματα Σκοπιανογιουγκοσλαβων υπαρχει το ονομα Αλεξανδρος αυτολεξι και οχι Αλεξανδροβιτς, ή Φιλιππος και οχι Φιλιπποβιτς, Αριστοτελης και οχι Αριστοτελοβιτς, Βουκεφαλας και οχι Zastava. Αν υπαρχουν αυτα τα ονοματα τοτε εχουν δικηο οι Σκοπιανογιουγκοσλαβοι να αποκαλουν την χωρα τους Μακεδονια! Επειδη τωρα το ονομα του αεροδρομιου των Σκοπιων ειναι ''Μεγας Αλεξανδρος'' το ιδιο με το ονομα του αεροδρομιου της Καβαλας, ας προσεχουν οι επιβατες που ταξιδευουν για Καβαλα, μηπως προσγειωθουν κατα λαθος στα Σκοπια!
Γ. Δημας
, Αλεξανδρεια-Αιγυπτου (Iαν. '07)

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ- Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


Σας επισυναπτω αρθρο απο την τηλεφημεριδα Καλαμι Νεας Υορκης.

Αμερικανοί βουλευτές κατάθεσαν νέα ''Απόφαση'' για την πΓΔΜ
Η ''Απόφαση 486'' κατατέθηκε λίγες μόνον ημέρες μετά τις συναντήσεις που είχε με την πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ το προηγούμενο Σάββατο το νούμερο δύο του State Department Υφυπουργός James Steinberg και ενόψει της, όπως όλα δείχνουν, επαναδραστηριοποίησης του μεσολαβητή Matthew Nimetz μέσα στο καλοκαίρι.
Η ''Απόφαση 486'' χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, στην προσπάθεια να εμπεδωθεί η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ύψος των ελληνικών επενδύσεων στην πΓΔΜ και συνολικά στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Γίνεται μνεία στο Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, καθώς και της αντίστοιχης απόφασης των ηγετών της Συμμαχίας στο Στρασβούργο/Kehl ότι δηλαδή τα Σκόπια θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ αφού πρώτα λυθεί το θέμα του ονόματος.
Κατηγορεί την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι με την ανθελληνική της ρητορική δημιουργεί στους πολίτες της εχθρικά αισθήματα εναντίον της Ελλάδας και με τον τρόπο αυτό υπονομεύει την αρχή της καλής γειτονίας. Σημειώνει επίσης την εχθρική δραστηριότητα και προπαγάνδα που ασκεί η κυβέρνηση Gruevski εναντίον της Ελλάδας, όπως καταγραφόταν στην προηγούμενη ''Απόφαση 356'' για την πΓΔΜ. Υπενθυμίζει ότι οι Αρχές των Σκοπίων ενθάρρυναν τους πολίτες να μποϋκοτάρουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και να μην ταξιδεύουν στην Ελλάδα.
Η Απόφαση προτρέπει την πΓΔΜ να συνεργασθεί με την Ελλάδα προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων. Την καλεί επίσης να απέχει από κάθε εχθρική δραστηριότητα εναντίον της Ελλάδας και να σταματήσει να παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία ασκώντας προπαγάνδα.
Η Απόφαση υπογράφεται αρχικά από 19 Βουλευτές, 14 του δημοκρατικού κόμματος και 5 Ρεπουμπλικάνους.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη δυναμική παρουσία του λεγόμενου ''ελληνοαμερικανικού λόμπι'' στο Κογκρέσο, μετά την ανάληψη της Προεδρίας από τον Barack Obama, η οποία συνέπεσε με τη διοργάνωση του μεγάλου ομογενειακού συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτων. (22 Μαίου '09)

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΟΥ ΣΤΕΦΕΝ ΜΙΛΛΕΡ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Μοιάζει με σκηνή από κινηματογραφική ταινία, αλλά είναι πραγματικός εφιάλτης:

το Κυβερνητικό Μέγαρο των Σφετεριστών της Μακεδονίας μας, ντυμένο με …«παρελθόν»

Ο διάσημος Αμερικανός Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλευ Στέφεν Μίλλερ, με μνημειώδη επιστολή του, προς το επίσημο Περιοδικό του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου «Archaeology Magazine», ξεσκεπάζει τους σφετεριστές της Ιστορικής Αλήθειας και με αδιαμφισβήτητα επιστημονικά επιχειρήματα, καταρρίπτει απόλυτα τους ισχυρισμούς των Σκοπίων, περί του δήθεν δικαιώματός τους να αποκαλούνται «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ»!

Ειδικότερα, ο διάσημος Καθηγητής, με αφορμή προκλητικό άρθρο του Δημοσιογράφου Matthew Brunwasser για τα Σκόπια, υπό τον τίτλο «Letter From Macedonia: Owning Alexander», που δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο τεύχος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του καταξιωμένου αμερικανικού περιοδικού «Archaeology», ανατρέπει με γραπτή επιστολή του το «θεμελιώδες ιδεολόγημα» των Σκοπίων, τεκμηριώνοντας πως η περιοχή εκείνη ήταν η Παιονία και πως δεν έχουν δικαίωμα άρα οι σημερινοί Σκοπιανοί κάτοικοί της, να αποκαλούν το κράτος τους «Μακεδονία», αλλά ούτε και τους εαυτούς τους «Μακεδόνες», όπως δεν μπορούν να το κάνουν λόγου χάρη και «οι Αιγύπτιοι»!

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

ΠΑΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ …«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»!

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Συγκεκριμένα, γράφει κατά λέξη ο διάσημος Αμερικανός Καθηγητής προς τον Εκδότη του Archaeology:

«Ανοίγοντας σήμερα το τεύχος Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου του περιοδικού Archaeology, ανέτρεξα με ενδιαφέρον στο «Γράμμα από τη Μακεδονία», και διαπίστωσα ότι στην πραγματικότητα ήταν ένα γράμμα από την Παιονία – περιοχή βόρεια του όρους Βαρνούς και του όρους Όρβηλος. Η περιγραφή του Livy για τη δημιουργία της ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας (45.29.7 και 12) κάνει σαφές ότι οι Παίονες ζούσαν βόρεια των εν λόγω βουνών, (τα οποία σήμερα αποτελούν γεωγραφικά τα φυσικά όρια της Ελλάδας) και νότια της Δαρδανίας, που σήμερα βρίσκεται το Κόσοβο.

Κατά το Στράβωνα (7.τμ.4) είναι ακόμη περισσότερο σαφές να λεχθεί, ότι η Παιονία βρισκόταν βόρεια της Μακεδονίας και η μόνη δίοδος από την μία στην άλλη περιοχή ήταν (και παραμένει σήμερα) η διάβαση μέσω του στενού περάσματος του Αξιού ποταμού (ή Βαρδάρη). Με άλλα λόγια η περιοχή την οποία περιγράφει ο Matthew Brunwasser στο άρθρο του “Owning Alexander”, ήταν στην αρχαιότητα η Παιονία.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Αν και είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι εκείνοι υποτάχτηκαν στον Φίλιππο τον Β΄, πατέρα του Αλεξάνδρου το 359 π.Χ. (Διόδωρος Σικελός 16.4.2), δεν ήταν ποτέ Μακεδόνες και ποτέ δεν έζησαν στη Μακεδονία. Πραγματικά, ο Δημοσθένης (Ολυνθιακός 1.230), μας λέγει ότι είχαν σκλαβωθεί από τον Μακεδόνα Φίλιππο και σαφώς κατά συνέπεια δεν ήταν Μακεδόνες. Ο Ισοκράτης (5.23) σημειώνει τα ίδια. Ομοίως, για παράδειγμα, οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι υποτάχτηκαν από τον Αλέξανδρο, ήταν υπό μακεδονική μεν διοίκηση, συμπεριλαμβανομένης και της Κλεοπάτρας, αλλά ποτέ δεν υπήρξαν οι ίδιοι Μακεδόνες και η Αίγυπτος ποτέ δεν ονομαζόταν Μακεδονία (και από όσα γνωρίζω δεν επιζητεί αυτή την ονομασία σήμερα).

ΠΑΙΟΝΕΣ ΕΣΤΩ, “ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ” ΠΟΤΕ!

Βεβαίως (συνεχίζει ο Καθηγητής), όπως μας λέει ο Θουκυδίδης (2.99), οι Μακεδόνες είχαν καταλάβει «μία στενή λωρίδα της Παιονίας, που εκτείνεται από το εσωτερικό μέχρι την Πέλλα και τη θάλασσα, κατά μήκος του Αξιού ποταμού. Θα ήταν ίσως κατανοητό εάν οι σημερινοί κάτοικοι της δημοκρατίας των Σκοπίων ονόμαζαν τους εαυτούς τους Παίονες και θεωρούσαν ότι τους ανήκει η περιοχή που περιγράφει ο Θουκυδίδης. Αλλά γιατί, αντίθετα, προσπαθούν οι σημερινοί κάτοικοι της αρχαίας Παιονίας να ονομάζονται Μακεδόνες και η περιοχή τους Μακεδονία;

ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ!

O κ. Brunwasser, (Σ.55) αναφέρεται στους Ελληνικούς ισχυρισμούς, ότι η στάση αυτή αποτελεί «ένδειξη διεκδικήσεων Ελληνικών εδαφών» και επισημαίνει ότι «η βόρεια περιοχή της Ελλάδας, ονομάζεται επίσης Μακεδονία». Αφήνοντας κατά μέρος ότι αυτή η βόρεια περιοχή της Ελλάδας ονομάζεται συνεχώς Μακεδονία για περισσότερα από 2500 χρόνια, (βλέπε μεταξύ άλλων και Ηρόδοτος 5.17 – 7.128 και αλλού) η πλέον σύγχρονη Ιστορία καταδεικνύει ότι οι Ελληνικές ανησυχίες είναι νόμιμες.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι Χάρτης που εκτύπωσαν τα Σκόπια το 1992 (Εικόνα 1) δείχνει καθαρά την διεκδίκηση, ότι η Μακεδονία εκτείνεται από εκεί, μέχρι το όρος Όλυμπος, προς νότον, συγχωνεύοντας έτσι τις περιοχές της αρχαίας Παιονίας και Μακεδονίας σε μία ενότητα.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Η ίδια διεκδίκηση είναι διακριτή και σε χαρτονόμισμα τράπεζας της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, που δείχνει ως ένα από τα Μνημεία της τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην Ελλάδα (Εικόνα 2). Υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα ημερολογίων, χριστουγεννιάτικων καρτών, αυτοκόλλητων για αυτοκίνητα κτλ, με τις ίδιες διεκδικήσεις.

ΣΕ ΠΟΙΑ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” ΠΗΓΕ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ;

Ο κ. Brunwasser έχει επί πλέον αναδείξει συμφωνώντας, (International Herald Tribune 10-1-2008), εργασία του «Μακεδονικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών 16:9» που αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη (16:9), κατά την οποία ένας Μακεδόνας παρουσιάστηκε στον Απόστολο Παύλο, παρακαλώντας τον «Έλα στη Μακεδονία να μας βοηθήσεις». Σε ποίες περιοχές της Μακεδονίας πήγε ο Απόστολος Παύλος; Πήγε στη Νεάπολη (Καβάλα), στους Φιλίππους, στην Αμφίπολη, στη Απολλωνία, στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια (Πράξεις 16:11-17:10). Όλες αυτές οι περιοχές αποτελούν την ιστορική Μακεδονία και καμία δεν βρίσκεται στην Παιονία. Τι είδους απαίτηση εγείρεται από ένα Ινστιτούτο των Σκοπίων, που αναφέρεται σε περιγραφή της αρχαίας Μακεδονίας και στη σημερινή περιοχή της σημερινής βόρειας Ελλάδας;

“Η ΜΕΓΑΛΗ …ΦΛΩΡΙΔΑ”

Δεν ξέρω τι θα συμπεραίναμε, εάν ένα μεγάλο νησί κοντά στις νοτιοδυτικές ακτές των ΗΠΑ άρχιζε να αυτοαποκαλείται Φλώριδα και εμφάνιζε σε χαρτονομίσματά του εικόνες της από το Disney World, ενώ παράλληλα κυκλοφορούσε χάρτες που θα παρουσίαζαν τη “Μεγάλη Φλώριδα”!

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΤΕΤΤΙΝΙΟΥΣ,1944

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Σίγουρα δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι είχε στο μυαλό του ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Edward Stettinious, όταν στις 26 Δεκεμβρίου 1944 έγραφε [Πηγή: U.S. State Department, Foreign Relations vol viii, Washington, D.C., Circular Airgram (868.014/26Dec.1944)]:

Το Υπουργείο (Εξωτερικών) σημείωσε με σημαντικό ενδιαφέρον αυξανόμενες προπαγανδιστικές διαδόσεις και ημιεπίσημες δηλώσεις υπέρ μιας αυτόνομης Μακεδονίας, που προέρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία, αλλά επίσης και από Γιουγκοσλαβικές πηγές παρτιζάνων και άλλων, με την πρόθεση να συμπεριληφθούν και ελληνικές περιοχές στο υπό διαμόρφωση κράτος. Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί τις συζητήσεις περί μακεδονικού «κράτους», Μακεδονικής «πατρίδας» ή Μακεδονικής «εθνικής συνειδήσεως» αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντιπροσωπεύει εθνική ή πολιτική πραγματικότητα και διαβλέπει με τη σημερινή της επανεμφάνιση σε μια πιθανή συγκάλυψη επιθετικών προθέσεων κατά της Ελλάδας.”

ΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ!

Ο κάτοικος Βουλγαρίας κ. Brunwasser αναφέρει στη συνεχεία (συνεχίζει πάντα στην Επιστολή του ο Καθηγητής), με έκδηλη καταφρόνηση, ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται πως ο “Αλέξανδρος Γ΄, ο Μέγας Αλέξανδρος είναι .....Έλληνας”. Αυτή η στάση με περιπλέκει. Τι “διεκδίκηση” υπάρχει;

Ο προ-προ-πάππος του Αλεξάνδρου, ο Αλέξανδρος Α΄ είχε πιστοποιηθεί ως Έλληνας στην Ολυμπία και σύμφωνα με τα λεγόμενα του πατέρα της ιστορίας: “Συμβαίνει να γνωρίζω ότι [οι πρόγονοι του Αλεξάνδρου] είναι Έλληνες” (Ηρόδοτος 5.22)

Ο πατέρας του Αλεξάνδρου, ο Φίλιππος, είχε νικήσει σε διάφορα ιππευτικά αθλήματα στην Ολυμπία και τους Δελφούς (Πλούταρχος, Αλέξανδρος 4.9; Ηθικά 105A), που αποτελούν τα πλέον Ελληνικά από όλα τα Ιερά της αρχαίας Ελλάδας, στα οποία

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Γραμμένα με ελληνικά γράμματα, 2.300 χρόνια πριν, πιστοποιούν αδιαμφισβήτητα την ελληνικότητα των Μακεδόνων και της Μακεδονίας, που με τον Αλέξανδρο τον Α΄ έσωσε στις Πλαταιές την Ελλάδα, με τον Φίλιππο ετοίμασε το όραμα και το στράτευμα και με τον Αλέξανδρο Γ΄ τον Μέγα, πέτυχε την κατάλυση της απέραντης και πανίσχυρης Περσικής Αυτοκρατορίας, στο όνομα όλων των Ελλήνων

δεν ήταν επιτρεπτή η συμμετοχή μη Ελλήνων σε αγώνες. Εάν ο Φίλιππος ήταν Έλληνας, δεν ήταν επίσης και ο γιός του Αλέξανδρος Έλληνας;

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

Ο Ευριπίδης, ο οποίος πέθανε και ετάφη στη Μακεδονία (Θουκυδίδης apud Pal. Anth. 7.45; Παυσανίας 1.2.2; Διόδωρος ο Σικελός 13.103), έγραψε το έργο Αρχέλαος, προς τιμή τού προγόνου του Αλεξάνδρου, στη Σλαβική γλώσσα;

Όταν έγραψε τις Βάκχες, ευρισκόμενος στην Αυλή του Αρχέλαου, δεν το έγραψε στα Ελληνικά, όπως έχει διασωθεί μέχρι τις ημέρες μας;

Μήπως πρέπει να υποθέσουμε ότι ο Ευριπίδης ήταν «Μακεδόνας», που έγραφε στα Σλαβικά (σε μια εποχή που αυτή η γλώσσα δεν υπήρχε) και μετά τα έργα του μεταφράστηκαν στα Ελληνικά;

ΣΕ ΠΟΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΕ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ;

Ποια ήταν η γλώσσα στην οποία ο Αριστοτέλης δίδασκε τον Αλέξανδρο;

Ποια γλώσσα μετέφερε ο Αλέξανδρος στις εκστρατείες του στην Ανατολή;

Γιατί έχουμε σήμερα αρχαίες επιγραφές στην Ελληνική, σε πόλεις που ίδρυσε ο Αλέξανδρος, φθάνοντας μέχρι το Αφγανιστάν, και όχι στη Σλαβική;

Γιατί η Ελληνική επικράτησε παντού στην Αυτοκρατορία του Αλεξάνδρου, εάν αυτός ήταν πραγματικά όχι Έλληνας αλλά “Μακεδόνας”; (σ.σ. εν. εθνικά “Μακεδόνας”)

Γιατί η Καινή Διαθήκη γράφτηκε στην Ελληνική και όχι στη Σλαβική;

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΣΛΑΒΙΚΑ

Στη σελίδα 57 της αποκαλούμενης «Επιστολής από τη Μακεδονία», υπάρχει φωτογραφία

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

του συγγραφέα, που στέκεται μπροστά από “μπρούτζινο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πόλη Πριλέπ”. Το άγαλμα είναι έκδηλα σύγχρονης κατασκευής, αλλά το ερώτημα είναι εάν Αλέξανδρος θα μπορούσε να διαβάσει την επιγραφή που φέρει στη Σλαβική γλώσσα, κάτω από τα πόδια του. Με την δεδομένη ιστορικά μεταγενέστερη ανάπτυξη της Σλαβικής σε σχέση με την Ελληνική γλώσσα, η απάντηση είναι προφανής.

“ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ” ΤΟΥ MATTHEW BRUNWASSER

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Παρά το ότι είναι καλοδεχούμενη η αναφορά του κ. Brunwasser σε αρχαιολογικά θέματα της Παιονίας, η εκ μέρους του υιοθέτηση και η προβολή συγχρόνων πολιτικών επιδιώξεων των κατοίκων της ως προς την χρήση της ονομασίας Μακεδονία, δεν είναι μόνο μη καλοδεχούμενη, αλλά αποτελεί παροχή κακών υπηρεσιών προς τους αναγνώστες του περιοδικού Archaeology, οι οποίοι φαντάζομαι ότι ενδιαφέρονται για ιστορικές αλήθειες. Αλλά τότε, η απόφαση εκ μέρους του περιοδικού Archaeology – ενός εντύπου του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ - για την διάδοση αυτής της ιστορικής ανοησίας, αποτελεί εγχείρημα σε βάρος της αξιοπιστίας του.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΑΧΑ ΜΙΑ

Ας λεχθεί ακόμη μία φορά: Η περιοχή της αρχαίας Παιονίας, ήταν μέρος της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας, όπως ήταν επίσης η Έφεσος, η Τύρος, η Παλαιστίνη, η Μέμφις, η Βαβυλώνα, τα Τάξιλαe και δωδεκάδες ακόμη. Όλες αυτές είχαν γίνει «Μακεδονικές» για μία περίοδο, αλλά καμία από αυτές δεν ήταν ποτέ η «Μακεδονία».

“ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Ας μου επιτραπεί να περατώσω αυτή τη επεξήγηση κάνοντας μία πρόταση, για την επίλυση του ερωτήματος της σύγχρονης χρήσεως της ονομασίας «Μακεδονία». Η Ελλάδα πρέπει να προσαρτήσει την Παιονία, όπως έκανε ο Φίλιππος Β΄ το 359 π.Χ. Αυτό θα φαινόταν αποδεκτό από τους σύγχρονους κατοίκους της εν λόγω περιοχής, δεδομένου ότι ισχυρίζονται πως είναι Ελληνική, ενστερνιζόμενοι το όνομα της Μακεδονίας και του πλέον διάσημου τέκνου της. Τότε οι σύγχρονοι κάτοικοι αυτής της νέας Ελληνικής περιοχής, θα μπορούσαν να ασχοληθούν να μάθουν, να μιλούν και να γράφουν Ελληνικά, ας ελπίσουμε τόσο καλά, όσο τα ήξερε και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ειλικρινώς,

Stephen G. Miller, Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Berkley, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Υ.Γ. Για μία πληρέστερη εξέταση αρχαίων αποδείξεων περί της Παιoνίας, βλέπε I. L. Merker, “The Ancient Kingdom of Paionia,” Balkan Studies 6 (1965) 35-54

Κοινοποίηση:

C. Brian Rose, President, Archaeological Institute of America

Hillary Rodham Clinton, Secretary of State of the United States of America

Dora Bakoyiannis, Minister of Foreign Affairs of Greece

Antonis Samaras, Minister of Culture of Greece

Olli Rehn, European Commissioner for Enlargement

Erik Meijer, Member, European Parliament »

H ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
(Κωσταντινος Καραμανλης )
Φιλοι και Φιλες
Μου ζητησαν πολλοι να αναρτησω στην ιστοσελιδα μας το ακολουθο αρθρο σχετικα με την Μακεδονια μας, εν θεμα που ειχαμε ασχοληθει στο παρελθον και θα συνεχισουμε να ασχολουμεθα μεχρι τελικης μας δικαιωσης.

Θυμηθειτε ολοι το δακρυ του Εθναρχη Κωσταντινου Καραμανλη, οταν ειπε ¨οτι η Μακεδονια ειναι μια και ειναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ'
Η Σκοπιανη προπαγανδα ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ .
Ευχαριστω ολους για την συνεργασια .οπως και τον συντακτη του ακολουθου αρθρου
Ευχαριστω τον φιλο Τακη απο την Αλεξανδρεια.


Αυτό που η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να κάνει, να υπερασπιστεί δηλαδή την ελληνικότητα της Μακεδονίας και να σταματήσει το Σκοπιανό αλλυτρωτισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας, το κάνουν οικεία βουλήσει πολλοί "Scholars", τουτέστιν Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές Πανεπιστημίων και Ερευνητές από όλο τον κόσμο.

Ξεκίνησε στις ΗΠΑ, όταν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Berkley στην Καλιφόρνια Pr. Stephen Miller έστειλε απάντηση σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επίσημη επιθεώρηση του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου "Archaeology Magazine" από έναν Σκοπιανό δημοσιογράφο με το όνομα Brunwasser και τον προκλητικό τίτλο "Letter from Macedonia: Owning Alexander".
O Καθηγητής διαπίστωσε έκπληκτος πως το δικό του άρθρο - απάντηση που έστειλε δεν δημοσιεύτηκε ποτέ στο περιοδικό, το οποίο θεωρείται από τα εγκυρότερα περιοδικά για την αρχαιολογία στις ΗΠΑ!
Παράξενο, ε;
Ο Καθηγητής πιθανόν διαπίστωσε πως (αντίθετα με όσα ορισμένοι αφελείς πιστεύουν εδώ στην Ελλάδα) υπάρχει ύποπτο παρασκήνιο πίσω από το θέμα της αναγνώρισης των Σκοπίων με το ψευδεπίγραφο όνομα "Μακεδονία".
Κινητοποιήθηκε, λοιπόν, και πήρε αρχικά 200 υπογραφές από έγκριτους "scholars" από τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Συνεχώς όμως προστίθενται καινούργιες υπογραφές, και τώρα που σας στέλνω το e-mail έχουν φτάσει τις 248!
Υπόψιν πως το κείμενο που υπογράφεται από όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι μια επιστολή προς τον Πρόεδρο Obama στην οποία του ζητείται να διορθώσει τα λάθη της κυβέρνησης Bush στο θέμα της ονομασίας, και να βάλει τέλος στην παραχάραξη της Ιστορίας από τα Σκόπια.
Όπως μπορείτε να δείτε μπαίνοντας στη σχετική ιστοσελίδα στο κείμενο των υπογραφών παρέχονται ξεκάθαρα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ελληνικότητα των Μακεδόνων και της Μακεδονίας, και δηλώνεται απερίφραστα πως ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας. Για δε το κράτος των Σκοπίων προτείνεται η ονομασία "Παιονία" που αντιστοιχεί κατά τους υπογράφοντες στο πραγματικό όνομα της περιοχής αυτής κατά την αρχαιότητα (ενώ παρατίθεται και το γνωστό γραμματόσημο για να φανεί πως αργότερα ονομαζόταν Vardarska). Παράλληλα παρατίθενται στοιχεία που αποδεικνύουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, π.χ. χάρτες με όλη την περιοχή της ελληνικής Μακεδονίας εντός των Σκοπίων κλπ.
Όπως θα περίμενε κανείς από Αμερικανό Καθηγητή, η επιστολή ακολουθείται από πολυσέλιδη επιστημονική τεκμηρίωση με πλήθος πηγών, αρχαίων και νέων, για όσα λέγονται, και είναι απολύτως αποστομωτική για όποιον υποστηρίζει το "δίκαιο" των Σκοπίων.
Μένει να δούμε εάν και πόσο θα εκμεταλευτεί αυτό το ανέλπιστο δώρο η ελληνική διπλωματία. Αλλά με τη Ντόρα επικεφαλής ... πολύ αμφιβάλλω. Βασίζομαι στις διάφορες Ομογενειακές Οργανώσεις όπου της γης.
Δέστε την ιστοσελίδα, αξίζει τον κόπο - ενημερώνεται καθημερινά για τις νέες υπογραφές που συλλέγονται. Τις ημέρες αυτές υπογράφουν οι έλληνες καθηγητές (ναι, ξύπνησαν κι αυτοί επιτέλους...):

http://macedonia-evidence.org

30 Μαΐου 2009

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Κ.Α -

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ -Ε.Κ.Α

1843-1854 Ακόμα και πριν απ' την επίσημη ίδρυση της Ε.Κ.Α., το 1843,η μικρή παροικία της Αλεξάνδρειας συντηρούσε σχολείο και νοσοκομείο. Με την ίδρυση της κοινότητας, που τότε ονομάστηκε «Ελληνο-Αιγυπτιακή Κοινότης», διαμορφώθηκε ο πρώτος και βασικός στόχος, να αποκτηθούν πλήρη και σύγχρονα σχολεία, εκκλησίες και νοσοκομεία για την εξυπηρέτηση του Ελληνισμού της Αλεξάνδρειας.

Πρωταγωνιστής και σπουδαιότερος χορηγός του τριπλού αυτού οραματισμού υπήρξε ο Μιχαήλ Τοσίτσας, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, που έγινε κι ο πρώτος πρόεδρος της Ε.Κ.Α. Ο Τοσίτσας, κατά γενική εκτίμηση, θεωρείται ο πατέρας του Ελληνισμού της Αιγύπτου.

Το 1847, ο Τοσίτσας δώρισε το οικόπεδο για να κτιστεί η πρώτη κοινοτική εκκλησία, η «Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1856 και εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα. Σ' αυτή την εκκλησία ενθρονίστηκε, το ετος 2003,ο Μακαριωτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρος κ.κ Θεοδωρος Β'

Το 1854 διακόπηκαν οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας, εξ αιτίας της ελληνικής στάσης στον ρωσο-τουρκικό πόλεμο που είχε ξεσπάσει το 1853.Ο Τοσίτσας και πολλοί άλλοι Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο.

1854-1857 Ο Μιχαήλ Τοσίτσας χρηματοδότησε το πρώτο ελληνικό κοινοτικό σχολείο, που έλαβε και το όνομά του. Εγκαινιάστηκε το 1854 απ' τον Στέφανο Ζιζινια, τον πρόεδρο της κοινότητας που διαδέχθηκε τον Τοσίτσα.

Το σχολείο λειτούργησε για 114 χρόνια, πριν κλείσει το 1968.Το κτήριο στεγάζει τώρα το «Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής».

Όσο άνθιζαν τα οικονομικά της Ε.Κ.Α., τόσο απλώνονταν οι δραστηριότητές της και οι φιλανθρωπικές της δημιουργίες. Έγινε παράδειγμα προς μίμηση απ' τις άλλες ελληνικές κοινότητες της Αιγύπτου, αλλά και της Μέσης Ανατολής και κατόπιν της Αφρικής.
1857-1885 Στο διάστημα αυτό, οι πρόεδροι που επακολούθησαν είναι ο Δημήτριος Ρίζος (1857-1862),Κωνσταντίνος Χαραλάμπης (1862-1863), Σοφοκλής Κωνσταντινίδης (1863-1871) και Θεόδωρος Ράλλης (1871-1885).Όλοι τους φρόντισαν να εξακολουθήσουν τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες της κοινότητας.
Ένα απ' τα μεγάλα έργα της εποχής ήταν η ίδρυση του νέου νοσοκομείου του Αγίου Σωφρονίου. Το νοσοκομείο αυτό συνδέθηκε πολύ με τον ελληνισμό της Αλεξάνδρειας. Σ' αυτό ο γερμανός R. KOCH ,με τη βοήθεια των Ελλήνων ιατρών Καρτούλη και Βαλασόπουλου, απομόνωσε τον ιό της χολέρας, κατά την επιδημία που ξέσπασε το 1883,και οδήγησε στην παρασκευή εμβολίου κατά της ασθένειας. Σ' αυτό το νοσοκομείο ξεψύχησε ο Κωνσταντίνος Καβάφης το 1933.
1885-1899 Το 1885 την προεδρία της κοινότητας ανέλαβε ο Γεώργιος Αβέρωφ ,ο οποίος μαζί με τους επίσης ευεργέτες Κ. και Γ. Ζερβουδάκη, Κ. Σαλβάγο και Εμμ. Μπενάκη, εξακολούθησε τα μεγάλα φιλανθρωπικά έργα.
Το 1878; ιδρύθηκε το κοινοτικό γυμνάσιο. Ονομάστηκε «Αβερώφειο Γυμνάσιο» και εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Για να ικανοποιηθούν τα ελληνόπαιδα της Αλεξάνδρειας, που ο αριθμός τους μεγάλωνε εντυπωσιακα, η Ε.Κ.Α. ίδρυσε το «Αβερώφειο Παρθεναγωγείο». Το ίδρυμα λειτούργησε και εξυπηρέτησε τρεις γενεές τα Ελληνόπουλα της Αλεξάνδρειας. Το 1963 το σχολείο και η αυλή του προσφέρθηκαν στο ελληνικό κράτος για να γίνουν το «Ελληνικό εμπορικό επιμελητήριο και κέντρο Εκθέσεων».
Ο Αβέρωφ είναι και εθνικός ευεργέτης. Το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, που ξεκίνησαν με χρήματά τους οι Αλεξανδρινοί Τοσίτσας και Στουρνάρας, αποπερατώθηκε απ' τον Αβέρωφ. Ο Αβέρωφ είναι επίσης υπεύθυνος για την δημιουργία της Σχολής των Ευελπίδων, τις φυλακές των ανηλίκων στην Αθήνα και την αγροτική σχολή στη Λάρισα. Δώρισε μεγάλα ποσά και οικόπεδα στον Δήμο Μετσόβου και επιχορήγησε το «Ωδείον Αθηνών».Δώρισε επίσης ένα εκατομμύριο δραχμές για την ανακατασκευή του Παναθηναϊκού σταδίου.
Σε προσωπικές του προσφορές οφείλεται η αγορά του θρυλικού καταδρομικού και ναυαρχίδας του ελληνικού στόλου «ΑΒΕΡΩΦ», που τιμήθηκε με το όνομά του και αυτό, με τη σειρά του, τον τίμησε στην ιστορία της Ελλάδας.
Οι αρχές του 20ου αιώνα βρήκαν τον ελληνισμό της Αλεξάνδρειας να αριθμεί γύρω στις 150.000 και το επίπεδο της ζωής τους πολύ ανώτερο απ' αυτό που επικρατούσε στην Ελλάδα.


1900-1901 Τον Αβέρωφ διαδέχθηκε στην προεδρία της κοινότητας ο Κωνσταντίνος Σαλβάγος, απ' την Χίο, ένας απ' τους ιδρυτές της Εθνικής Τράπεζας Αιγύπτου. Υπήρξε μεγάλος παράγων στον κόσμο του εμπορίου και σπουδαία προσωπικότητα στην κοσμοπολίτικη κοινωνία της Αλεξάνδρειας. Η προεδρία του Σαλβάγου ήταν μικρή, γιατί πέθανε ξαφνικά το 1901.
1901-1911 Τον Σαλβάγο διαδέχθηκε ο μεγάλος Εμμανουήλ Μπενάκης, απ' την Σύρο, βαμβακέμπορος και ιδρυτής της παγκοσμίου φήμης εταιρείας «Χωρέμης – Μπενάκης». Υπό την προεδρία του Μπενάκη, τα γραφεία της Ε.Κ.Α. μεταφέρθηκαν στο ελληνικό τετράγωνο του « Chatby».Αυτό είναι που σήμερα ονομάζουμε το «Ελληνικο τετράγωνο» και όπου μέχρι τώρα υπάρχουν τα γραφεία της Ε.Κ.Α. και το Ελληνικο Προξενειο

Η οικογένεια Σαλβάγου ξεκίνησε το κτίσιμο του ελληνικού τετραγώνου του «Chatby» εις μνήμην του Κωνσταντίνου Σαλβάγου. Το 1906 θεμελιώθηκε η Σαλβάγειος Εμπορική σχολή, που ήταν το όνειρο του Αβέρωφ. Η Σαλβάγειος εξελίχθηκε σε εμπορικό κολέγιο και λειτούργησε μέχρι το 1972.

Το 1907, η Ζερβουδάκειος σχολή συγχωνεύτηκε με το «Αβερώφειο γυμνάσιο αρρένων-θηλέων» και το εμπορικό τμήμα θηλέων. Δύο καινούριες σχολές ιδρύθηκαν επίσης: το «Ανώτερο Παρθεναγωγείο» και η σχολή «Κοπτικής και Ραπτικής».

Το 1908 ο Μπενάκης ίδρυσε το «Μπενάκειο κοινοτικό συσσίτιο» για να εξυπηρετεί τους απόρους της κοινότητας.
Το 1909 ο Εμμανουήλ Μπενάκης και η γυναίκα του Βιργινία, ίδρυσαν το «Μπενάκειο ορφανοτροφείο θηλέων» σε μεγάλο κτήριο ,και αυτό στο ελληνικό τμήμα του «Chatby». Το ορφανοτροφείο έκλεισε το 1970. Απ' το 1972 στεγάζεται στη θέση του το Ελληνικό Γενικό Προξενείο Αλεξάνδρειας.
Επί προεδρίας Μπενάκη επισκευάστηκε η Τοσιτσαία σχολή και το νοσοκομείο αναβαθμίστηκε για να συμπεριλάβει το οφθαλμολογικό, παθολογικό, τα τμήματα λοιμωδών νόσων και πρώτων βοηθειών καθώς και τη νοσοκομειακή σχολή.

Ο Μπενάκης πρωτοστάτησε στην ενίσχυση του μακεδονικού αγώνα. Ο βασιλιάς Γεώργιος συγχάρηκε και ευχαρίστησε την Ε.Κ.Α. για την συμβολή και συνδρομή της προς το ελληνικό έθνος. Οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας συχνά εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στα εθνικά θέματα καθώς και την βοήθειά τους σε θύματα σεισμών και θεομηνιών.
Το 1911 ο Μπενάκης παραιτήθηκε απ' την προεδρία και επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα, για να αφοσιωθεί στις υπηρεσίες της πατρίδας του. Διετέλεσε υπουργός Γεωργίας και δήμαρχος Αθηναίων.

Ο Αντώνης Μπενάκης, γιος του Εμμανουήλ, ίδρυσε το ελληνικό Σώμα Προσκόπων και το Σώμα Προσκόπων Αιγύπτου. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου μετά το θάνατο του πατέρα του, δώρισε την οικογενειακή του βίλα στο ελληνικό κράτος. Εκεί τώρα στεγάζεται το Μουσείο Μπενάκη Αθηνών.

Η Πηνελόπη, κόρη του Εμμανουήλ Μπενάκη, παντρεύτηκε τον δημοσιογράφο Στέφανο Δέλτα. Η Πηνελόπη Δέλτα έγινε μια απ' τις διασημότερες συγγραφείς παιδικών βιβλίων.
1911-1919 Τον Μπενάκη διαδέχθηκε στην προεδρία της Ε.Κ.Α. ο Μικές Συναδινός, απ' τη Χίο, που ήταν και εξαιρετικά δημοφιλής στην παροικία.

Ο Συναδινός ήταν ένας απ' τους ιδρυτές της Εληνικής Φιλαρμονικής Ορχή-στρας. Διετέλεσε και πρόεδρος του «Mohammed Ali Club», το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αλεξανδρινή κοινωνία. Η Ε.Κ.Α., υπό την προεδρία του, απέστειλε βοήθεια στο ελληνικό στράτευμα, τόσο στους Βαλκανικούς πολέμους, όσο και στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
Όταν πέθανε ο Συναδινός, το 1919, τον διαδέχθηκε στην προεδρία ο Μιχαήλ Σαλβάγος, γιος του Κωνσταντίνου. Η προεδρία του διήρκεσε 29 χρόνια και εξακολουθεί να είναι η μακρύτερη προεδρία. Ο Μιχαήλ Σαλβάγος παραμένει και ο σημαντικότερος και δημιουργικότερος των προέδρων της Ε.Κ.Α. Επί της προεδρίας του ανακαινίστηκαν τα γραφεία της Ε.Κ.Α. και κτίστηκε η Φαμηλιάδειος κοινοτική σχολή για να εξυπηρετεί τα ελληνόπουλα της περιοχής του «Attarin» και του σιδηροδρομικού σταθμού, του σταθμού του Καίρου, όπως ονομάζεται.

Το 1925, με δωρεά του Αντώνη Αντωνιάδη, ιδρύθηκε το Γηροκομείο. Ο πατέρας του Sir Ιωάννης Αντωνιάδης, υπήρξε ο δωρητής που χάρισε στο Δήμο Αλεξανδρείας το οικογενειακό του αρχοντικό για την αναψυχή των Αλεξανδρινών. Στο οικόπεδο στεγάζονται ο Ζωολογικός και ο Βοτανικός κήπος.
Επί της προεδρίας του και με τη συνδρομή και βοήθεια της πλούσιας οικογένειας Κότσικα, κτίστηκε το τεράστιο, υπερσύγχρονο και άριστα εξοπλισμένο νοσοκομείο. Η Ε.Κ.Α. ανέλαβε την διαχείρισή του νοσοκομείου, που εγκαινιάστηκε το 1938. Το Κοτσίκειο διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν στην Αίγυπτο κατέφυγαν ο ελληνικός στρατός και η ελληνική κυβέρνηση, εξ αιτίας της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Στη διάρκεια του πολέμου, το 250 κλινών νοσοκομείο εξυπηρέτησε Έλληνες, Αιγυπτίους και συμμάχους. Το νοσοκομείο πουλήθηκε απ' την ελληνική κυβέρνηση στην αιγυπτιακή το 1964. .......
Επί Σαλβάγου, η Ε.Κ.Α. έζησε τη χρυσή της εποχή. Μετά τον θάνατό του, άρχισε η συρρίκνωση. Οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας άρχισαν να αναχωρούν για Ελλάδα ή να μεταναστεύουν σε άλλες χώρες. Οι νέοι νόμοι εργασίας για τους ξένους και οι μεταπολεμικές συνθήκες ζωής που επικράτησαν, όπως η αναδιανομή της καλλιεργήσιμης γης και η αναγκαστική κρατικοποίηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων επέφεραν την διαρροή της ελληνικής παροικίας.
1948-1954 Μετά τον θάνατο του Σαλβάγου, την προεδρία ανέλαβε προσωρινά ο Νικόλαος Βατιμπέλας, μέχρι που εξελέγη πρόεδρος ο βιομήχανος Δημήτριος Ζερμπίνης, απ' τη Λέσβο. Το 1949 ιδρύθηκε η Τεχνική σχολή που πρωτολειτούργησε ως νυκτερινή κι ύστερα μετατράπηκε σε ημερήσια. Η σχολή εξυπηρέτησε τις ανάγκες της νεολαίας σ' αυτή τη μεταπολεμική και κρίσιμη για την Ε.Κ.Α. εποχή.
1954-1973 Μετά την αποχώρηση του Ζερμπίνη το 1954, ο Αναστάσιος Θεοδωράκης, γόνος μεγάλης αλεξανδρινής οικογένειας, εξελέγη πρόεδρος. Στο διάστημα της προεδρίας του η Ε.Κ.Α. προσπάθησε να περισώσει τα επιτεύγματα του παρελθόντος. Ο καιρός της δημιουργίας είχε πια περάσει. Τώρα η προσπάθεια είναι για περισυλλογή και αναδίπλωση. Προς το τέλος της προεδρίας του Θεοδωράκη, το Αντωνιάδειο γηροκομείο κλείνει για να μεταφερθεί στο κτήριο που κάποτε λειτουργούσε ως Κανισκέρειο ορφανοτροφείο. Ειρωνικά, το κτήριο που στέγαζε τα ελπιδοφόρα νιάτα της ακμάζουσας παροικίας, τώρα στεγάζει τα γηρατειά της παροικίας που σβήνει. Έτσι κλείνει και η Αριστοφρόνειος σχολή που κτίστηκε το 1895 δίπλα στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία από την τότε ελληνική κοινότητα του «Ramleh» στην περιοχή του «Giannaklιs».
1973-1978 Ο επιτυχημένος δικηγόρος Κώστας Σάνδης ακολουθεί τον Θεοδωράκη στην προεδρία. Η προσπάθεια για την περισυλλογή, αναδιοργάνωση και επιβίωση του ελληνισμού της Αλεξάνδρειας συνεχίζεται.
1978-1983 Το 1978, όταν ο Κώστας Ράππας διαδέχθηκε τον Σάνδη, η Ε.Κ.Α. είχε συρρικνωθεί στο ελληνικό τμήμα του «Chatby»,όπου εξακολουθεί να λειτουργεί το Αβερώφειο γυμνάσιο και όπου πριν από λίγα χρόνια είχαν εγκατασταθεί το Ελληνικό Γενικό Προξενείο καθώς και το Κυπριακό. Η ώρα της αντίστροφης μέτρησης έχει πια αρχίσει για τον ελληνισμό της Αλεξάνδρειας.
1984-1990 Ο Ράππας πέθανε στην Αθήνα το 1983. Τον διαδέχθηκε ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Σούλος. Επί της προεδρίας του κατορθώθηκε να μετριαστεί ο ρυθμός της διαρροής, αλλά το μεγαλύτερο κατόρθωμα ήταν η εξυγίανση των οικονομικών της Ε.Κ.Α., ώστε για μια ακόμα φορά να καταστεί οικονομικά ανεξάρτητη.

Το 1990 ένας άλλος αλεξανδρινός επιχειρηματίας, ο Στέφανος Ταμβάκης, ανέλαβε την προεδρία. Σε ηλικία 37 ετών, ήταν ο νεότερος πρόεδρος της Ε.Κ.Α. που εκλέχτηκε ποτέ.
Στέφανος Ταμβάκης και οι οκτώ συνάδελφοί του στην εκτελεστική επιτροπή της Ε.Κ.Α. προσπαθούν να αναβαθμίσουν και να παρατείνουν τη ζωή της ελληνικής κοινότητας στην Αίγυπτο. Συνεργάστηκαν στενά με τους μακαριστόυς Πατριάρχες Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής (Παρθένιο Γ΄ Πετρο VII )καθώς σκοπεύουν στην αναστροφή της διαρροής και στη συνέχιση της δυναμικής ελληνικής παρουσίας στην Αλεξάνδρεια κατά τον 21ο αιώνα:

1. Η Ε.Κ.Α. συνεργάζεται στενά με το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.), ένα μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό που αντιπροσωπεύει τους αποδήμους Έλληνες. Το 1995, ο Στέφανος Ταμβάκης εκλέχτηκε περιφερειακός πρόεδρος Ασίας-Αφρικής του Σ.Α.Ε. και το περιφερειακό γραφείο του Σ.Α.Ε., το οποίο εκπροσωπεί τους Έλληνες που ζουν στις δύο αυτές ηπείρους, εγκαταστάθηκε μέσα στo Ελληνικο τετραγωνο Μέσα από το Σ.Α.Ε., η ελληνική κοινότητα στοχεύει στην επαφή με τις άλλες ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού και να λάβει ενεργό μέρος στην δημιουργία και την υποστήριξη του οικουμενικού ελληνισμού.
2. Η Ε.Κ.Α. καταβάλλει κάθε προσπάθεια να συσφίγξει τους δεσμούς, να ενδυναμώσει τις πολιτιστικές ανταλλαγές και να αναπτύξει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Είναι σε θέση να υπερηφανεύεται ότι, οι σχέσεις μεταξύ της ελληνικής κοινότητας, της ελληνικής κυβέρνησης και των αιγυπτιακών αρχών, ποτέ δεν ήσαν στενότερες.
3. Η Ε.Κ.Α. δράττεται κάθε ευκαιρίας για να προβάλει το όνομα της Αλεξάνδρειας και τις δραστηριότητες των Ελλήνων αυτής καθώς και τις δυνατότητες για τους Έλληνες της Αιγύπτου και των Αιγυπτίων της Ελλάδος μέσα από ελληνο-αιγυπτιακούς συνδέσμους και οργανισμούς και στις δύο χώρες.
4. Το ετος 2002 μετα απο 12 χρονια ευδοκιμης υπηρεσιας ο Στεφανος Ταμβακης κατοπιν εκλογων παραδιδει την προεδρια στον Αλεξανδρειανο επιχειρηματια κ Χαρ.Κατσιμπρη, και η ΕΚΑ ανακυρησει τον κ Ταμβακη ως επιτιμο προεδρο της ΕΚΑ ως ενδειξην ευγνωμοσυνης για την επιτυχη θητεια του.
Παραμενει ομως αναπληρωτης Προεδρος του Παγκοσμιου ΣΑΕ συνεχιζοντας τις δραστηριοτητες του
Ως αναπληρωτης προεδρος του ΣΑΕ παρασημοφορειται με το ανωτατο παρασημο της Ελληνικης Πολιτειας απο τον τ.Προεδρο της Ελληνικης Δημοκρατιας κ Στεφανοπουλο.
Σε λιγο καιρο κατοπιν εκλογων του Παγκοσμιου ΣΑΕ στην Θεσσαλονικη ο κ Ταμβακης εκλεγεται ως προεδρος του ΣΑΕ, γεμιζοντας με χαρα και υπερηφανεια ολους τους Ελληνοαιγυπτιους.

Στις προσφατες εκλογες της ΕΚΑ (απριλιος 2009) εκλεγεται νεος προεδρος ο Γιαννης Σιοκας ενας δραστηριος επιχειρηματιας στον τουριστικο τομεα -ταλαντουχος νεος μολις 39 ετων με οραματα και ορεξη για δουλεια και αυτο το δειχνει απο τις πρωτες ημερες της προεδριας του.
Συνεργατες του στο Δ.Σ ειναι 5 επιτυχημενοι Ελληνες επιχειρηματιες της Αλεξανδρειας επισης με οραματα και ορεξη για δουλεια (Δ.Βαφειαδης-Νικ.Κοπελος-Εμ-Τατακης-Εδ-Κασιματης-Δημ.Παπαστεφανου), ενω συμβουλοι στο Δ.Σ παραμενουν οικ.κ ΄-Χαρ.Κατσιμπρης-Α.Μακρης-Ι Καβουρας, επισης επιχειρηματιες.

Συνεχιζεται...

Ε.Κ.Α - ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

Διατελέσαντες Πρόεδροι της Ε.Κ.Α.


1. ΜΙΧΑΧΗΛ ΤΟΣΙΤΣΑΣ (1843-1854)
2. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΖΙΖΙΝΙΑΣ (1854-1857)
3. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΙΖΟΣ (1857-1862)
4. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΗΣ (1862-1863)
5. ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ (1863-1871)
6. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΑΛΛΗΣ (1871-1885)
7. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ (1885-1899)
8. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΛΒΑΓΟΣ (1900-1901)
9. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΕΝΑΚΗΣ (1901-1911)
10. ΜΙΚΕΣ ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ (1911-1919)11. ΜΙΧΑΗΛ ΣΑΛΒΑΓΟΣ (1919-1948)
12. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΤΙΜΠΕΛΑΣ (1948-1948)
13. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΕΡΜΠΙΝΗΣ (1948-1954)
14. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (1954-1973)
15. ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΝΔΗΣ (1973-1978)
16. ΚΩΣΤΑΣ ΡΑΠΠΑΣ (1978-1983)
17. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΟΥΛΟΣ (1984-1990)
18. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΑΜΒΑΚΗΣ (1990-2003 )
19-ΧΑΡ.ΚΑΤΣΙΜΠΡΗΣ (2003/2009)
20-ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΟΚΑΣ (2009- εν ενεργεια -προσφατως εκλεγεις)

29 Μαΐου 2009

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ


Αγαπητοι φιλοι Ελληνοαιγυπτιοι απανταχου Γης.


Σημερα ξεκιναμε μια νεα ιστοσελιδα με την επωνυμια ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, με στοχο την ενημερωση ολων εσας που γεννηθηκατε στην Αλεξανδρεια Αιγυπτου και ειμαστε βεβαοι οτι την αγαπατε και οτι "διψατε" να μαθαινετε νεα απο την Αλεξανδρεια.


Θα σας ενημερωνουμε τακτικα για ολα τα γεγονοτα και εξελιξεις, με επικαιρες φωτογραφιες ωστε να υπαρχει τεκμηριωμενη ενημερωση.


Η ηλεκτρονικη ενημερωση θα καλυπτει θεματα απο την Ελληνικη παροικια της Αλεξανδρειας, την ιστορικη μας Ε.Κ.Α, τον ιστορικο Ελληνικο μας Ναυτικο Ομιλο (ΕΝΟΑ), τον Ελληνικο επιστημονικο μας Συλλογο "ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ Α', το Ελληνικο Εμπορικο επιμελητηριο της Αλεξανδρειας, το Κανισκερειο Γηροκομειο, τα σχολεια μας ,τις εκκλησιες μας, κλπ.


Η ενημερωση μας θα ειναι παντα τεκμηριωμενη και οιοσδηποτε απο εσας μπορει να μας αποστειλει επωνυμα σχολια η προτασεις ωστε να εχουμε την δυνατοτητα να τα δημοσιευσουμε, (αρκει να μη ειναι υβριστικου περιεχομενου) εις τροπον ωστε ολοι να συμβαλλουμε στην προοδο και ευημερια της ιστορικη μας Αλεξανδρειανης παροικιας, και ολοι να βοηθησουμε στο εκσυγχρονιστικο εργου της Ε.Κ.Α υπο την προεδρια του προσφατως εκλεγεντος Προεδρου της κ Γιαννη Σιοκα (39 ετων) και του νεου Δ.Σ ( Βαφειαδης Δημ, Νικ Κοπελος, Εδμονδος Κασιματης, Δημ.Παπαστεφανου, Εμμ Τατακης- και των συμβουλων της κ.κ Χαρ Κατσιμπρη, Ι.Καβουρα, Α.Μακρη) μη εξαιρουμενου του Αξιου Αλεξανδρειανου- νυν Προεδρου του Παγκοσμιου ΣΑΕ κ Στεφ. Ταμβακη , - τον Στεφη μας -οπως ολοι τον αποκαλουμε.

Ευχομαι σε ολους καλη συνεργασια και καλη συνεχεια