14 Νοεμβρίου 2009

ΒΑΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ

Εξοντωτικά πρόστιμα, υπέρογκους φόρους και αυστηρές κυρώσεις θα επιβάλλει η εφορία στους φορολογούμενους που εντοπίζονται να αποκρύπτουν τα πραγματικά περιουσιακά τους στοιχεία ή να μην μπορούν να δικαιολογήσουν την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων και το επίπεδο διαβίωσής τους. Μάλιστα, θα διώκονται και ποινικά, εφόσον αποδεικνύεται ότι πλούτισαν παράνομα ή διακίνησαν «μαύρο χρήμα».
Με την καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες» και το νέο σύστημα ελέγχου της πραγματικής οικονομικής κατάστασης όλων των φορολογουμένων, που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, θα καταργηθεί το ισχύον σήμερα πεπαλαιωμένο πλέγμα τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να αποκαλύψουν στην εφορία όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους και κάθε είδους δαπάνη διαβίωσης. Οσοι δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματά τους το ύψος των αποταμιεύσεων, την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων και το επίπεδο διαβίωσής τους θα τιμωρούνται με την επιβολή υπέρογκων φόρων και προστίμων.

Οπως αναφέρει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις στα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία και το επίπεδο διαβίωσης θα είναι δειγματοληπτικοί, κυρίως σε ομάδες φορολογουμένων που δηλώνουν εισοδήματα «φτώχειας» και έχουν μεγάλα ακίνητα, πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφος αναψυχής. Ο έλεγχος για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους θα είναι εξονυχιστικός. Οι εφοριακοί θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία για να αποκαλύπτουν τον «μεγάλο πλούτο που φοροδιαφεύγει» όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Βασικό όπλο για την καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες» θα αποτελέσει το νέο έντυπο της φορολογικής δήλωσης το οποίο θα ζητάει από τους φορολογούμενους πλήρη και αναλυτική αποτύπωση των αποταμιεύσεων, των περιουσιακών στοιχείων και των δαπανών διαβίωσης.
Τραπεζικές καταθέσεις, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε εταιρείες οποιασδήποτε νομικής μορφής, ακίνητα, ΙΧ αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, πισίνες, δαπάνες για την απόκτηση όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων και έξοδα διαβίωσης θα πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά στο έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή σε ξεχωριστό έντυπο που θα συνυποβάλλεται με τη δήλωση.
Ποια στοιχεία θα δηλωθούν στο νέο έντυπο της δήλωσης
Στο νέο έντυπο της φορολογικής δήλωσης οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν αναλυτικά στοιχεία για:
1. Τις κατοικίες που έχουν στην κατοχή τους (κύρια, δευτερεύουσα, εξοχική). Σήμερα το τεκμήριο κατοικίας ενεργοποιείται εφόσον η κύρια κατοικία είναι πάνω από 200 τ.μ. και η δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία πάνω από 150 τ.μ.
2. Καταθέσεις σε τράπεζες.
3. Τοποθετήσεις σε κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων).
4. Συμμετοχές σε εταιρείες (ανώνυμες, ΕΠΕ, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες).
5. Απόκτηση, συντήρηση και επισκευή διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, εξοχικών κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων.
6. Ανέγερση οικοδομών.
7. Απόκτηση οικοπέδων, αγροτεμαχίων και λοιπών εδαφικών εκτάσεων.
8. Απόκτηση, συντήρηση και επισκευή ΙΧ αυτοκινήτων, δικύκλων και σκαφών αναψυχής.
9. Πισίνες.
10. Αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας (κοσμήματα, πίνακες ζωγραφικής).
11. Δαπάνες με πιστωτικές κάρτες.
12. Αποπληρωμή καταναλωτικών δανείων.
13. Δωρεές - γονικές παροχές χρηματικών ποσών.
14. Ενοίκια, ασφάλιστρα ζωής.
15. Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, ιδιαίτερα μαθήματα, φροντιστήρια.
16. Λοιπές δαπάνες διαβίωσης (κομμωτήρια, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, εστιατόρια, δαπάνες σε ξενοδοχεία κλπ).
17. Δαπάνες σε βοηθητικό προσωπικό (οικιακοί βοηθοί, δάσκαλοι, κηπουροί κ.ά.).

Οπως γίνεται αντιληπτό, θα ελέγχεται η προέλευση των χρημάτων ακόμη και για περιουσιακά στοιχεία που σήμερα εξαιρούνται από το «πόθεν έσχες» της Εφορίας, όπως είναι η πρώτη κατοικία, οι μετοχές, τα ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια, τα αμοιβαία κεφάλαια και οι συμμετοχές σε εταιρείες.