3 Νοεμβρίου 2009

ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΗ ΚΥΤΑΣ ΤΟ ΤΥΡΙ- ΚΥΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ "ΦΑΚΑ"





Ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων παραδέχεται ότι η επιλογή της Τουρκίας να προχωρήσει μονομερώς στην ανακήρυξη της «ανεξαρτησίας» των κατεχόμενων, οδήγησε στην διεθνή πολιτική και οικονομική απομόνωση τόσο τους τουρκοκύπριους όσο και την ίδια την Τουρκία
Η παραδοχή αυτή περιλαμβάνεται σε βιβλίο δημοσιογράφου που κυκλοφόρησε στην γειτονική χώρα και είναι ουσιαστικά μία εκτενέστατη συνέντευξη με τον επικεφαλής της κυβέρνησης των κατεχομένων.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σημειώνει ότι είχε αντιταχθεί στην απόφαση, που ελήφθη τα μεσάνυχτα της 14ης Νοεμβρίου 1983, στην Κεντρική Επιτροπή του ΡΤΚ.
Είχε προηγηθεί η απειλή του Ντενκτάς ότι θα κλείσει όποιο κόμμα αντιταχθεί στην ίδρυση του κράτους και τελικά τα ξημερώματα η απόφαση εγκρίθηκε οριακά, με 14 έναντι 13 ψήφων.
Μάλιστα, κάνοντας την αυτοκριτική του, ο κ.Ταλάτ σημείωσε ότι ο ίδιος είχε ψηφίσει αρνητικά, αλλά παραδέχεται ότι «έπρεπε να πούμε όχι και να πληρώσουμε μετά το όποιο αντίτιμο».


Να γίνει Ομοσπονδία κρατών (!)

Αναφερόμενος στην προσπάθεια να εδραιωθεί ένας διεθνώς αναγνωρισμένος χώρος για τους τουρκοκύπριους στο νησί, ο κ.Ταλάτ συνέχισε σχολιάζοντας ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός επιθυμεί τη λύση και την ΕΕ και για το λόγο αυτό με εξέλεξε».

Στη συνέχεια ωστόσο επανέλαβε τη θέση των τουρκοκύπριων για διαφορετική ταυτότητα των δύο κοινοτήτων στη διεθνή πολιτική σκηνή, δηλαδή για ξεχωριστά κράτη.
«Τι μπορεί να γίνει; Ομοσπονδία.
Με την υπογραφή όχι των δύο κοινοτήτων, αλλά των δύο κρατών. Το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει. Και θα είμαστε μάλιστα πολύ πιο άνετοι ιδρύοντας την ομοσπονδία αυτή, διότι το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι διαφορετικό από αυτό στο οποίο αποσκοπούμε. Θα έχουμε καταλήξει στην ομόσπονδη Κύπρο», υποστήριξε ο κ.Ταλάτ.
Χριστόφιας: να πάρει πρωτοβουλίες η Τουρκία
Στην τουρκική εφημερίδα Ζαμάν, εξάλλου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τονίζει ότι τα χρονικά όρια που τίθενται στις διαπραγματεύσεις είναι εκβιασμός προς τον ίδιο και την Κύπρο.
Ο Δημ.Χριστόφιας σημειώνει ότι δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας στην αναμενόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Θεωρώ τις δηλώσεις, πως ο Απρίλιος είναι διορία, εκβιασμό προς το πρόσωπό μου και την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν συμφωνώ με αυτές. Ελπίζω και επιθυμώ, να λυθεί το πρόβλημα πριν από το Δεκέμβριο και κάνω ό,τι μπορώ γι’ αυτό. Ωστόσο, ταυτόχρονα, θέλω να είμαι αντικειμενικός και ρεαλιστής. Όσο βλέπω τις μεταξύ μας διαφορές και διαφωνίες, δηλώνω ότι δεν είναι δυνατόν να βρεθεί λύση μέχρι το Δεκέμβριο. Ακόμη και να συνεχίσουμε με την υφιστάμενη ταχύτητα, είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε μία λύση πριν από τον Απρίλιο».
«Στόχος μας δεν είναι να τιμωρηθεί η Τουρκία. Ωστόσο, περιμένουμε από την Τουρκία να δείξει κατανόηση. Δεν μπορώ να πω κάτι για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Θα παρακολουθήσουμε από κοντά τις εξελίξεις. Ελπίζω, τις προσεχείς ημέρες, η Τουρκία να κινηθεί για τη λύση. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι στόχος μας δεν είναι να τιμωρηθεί η Τουρκία, αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω κανένα ενδεχόμενο», τόνισε.