13 Νοεμβρίου 2009

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ¨ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ "








Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, καθώς και οι μισθοί των διοικητών των ΔΕΚΟ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού. Ο Γ.Παπανδρέου απάντησε στις ερωτήσεις της γγ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα, του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρα.


Στη διάρκεια των τοποθετήσεών του, ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για συμμετοχή στο διάλογο για το ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει συνολική αλλαγή του συστήματος, με στόχο τη βιωσιμότητά του και την εξάλειψη των αδικιών.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο Γ.Παπανδρέου έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση, σημειώνοντας ότι μπει τέλος στην εργασιακή ζούγκλα και προανήγγειλε πρωτοβουλίες εντός του Δεκεμβρίου.

Στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για τις αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός μίλησε για εθνικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με άξονα την αλληλεγγύη των γενεών, την εξάλειψη των αδικιών και την βιωσιμότητα του συστήματος.


Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για Ταμεία στα όρια χρεοκοπίας και τόνισε ότι το ασφαλιστικό σύστημα αλλάζει συνολικά.

Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι δεν θα «πληρώσουν» τις αλλαγές οι αδύναμοι, καθώς όπως είπε: «Είμαστε εδώ για να προστατέψουμε αυτές τις ομάδες, ιδιαίτερα μέσα στην κρίση».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμμετέχουν στο διάλογο για την αλλαγή του ασφαλιστικού, που όπως είπε θα είναι συνολική.


Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε «ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ» να καταθέσει τις δικές του προτάσεις, αποφεύγοντας «το παρελθόν της εύκολης από τα έξω κριτικής», και επαναβεβαίωσε την αντίθεση της κυβέρνησης στο νόμο Πετραλιά, χωρίς παρά ταύτα να δεσμευτεί για την κατάργηση των νόμων της προηγούμενης δεκαετίας.

Αναφερόμενος, δε, σε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι τον βρίσκουν σύμφωνο οι «εποικοδομητικές επισημάνσεις» για την εισφοροδιαφυγή.

Κατά την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση για έλλειψη βούλησης, λέγοντας ότι διστάζει ενώ έπρεπε να προχωρήσει στην ανατροπή της πολιτικής της ΝΔ. «Τραβάτε με κι ας κλαίω» είναι η τακτική της κυβέρνησης απέναντι στις επιταγές των Βρυξελλών, τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να καθορίζει την πολιτική της κυβέρνησης σε θέματα όπως οι συντάξεις και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ως προς την πρόσκληση του πρωθυπουργου να καταθέσει τις δικές του προτάσεις, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τις θέσεις του κόμματός του για χτύπημα της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροκλοπής και της ανασφάλιστης εργασίας, ένταξη μεγάλου κύματος μεταναστών στο ασφαλιστικό, παύση των χαριστικών ρυθμίσεων προς τους εργοδότες, αξιοποίηση της περιουσίας των εργαζομένων και των ταμείων.

Στην ερώτηση της γγ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει άμεσα. Επισήμανε πως θα μπει τέλος στην εργασιακή ζούγκλα και υπενθύμισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι μια πολιτεία ευνομίας.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα υπάρξουν κανόνες προς όφελος των εργαζομένων, προκειμένου να μην αποτελούν πλέον αντικείμενο εκμετάλλευσης ασύδοτων εργοδοτών. Επισήμανε ότι η Επιτροπή που έχει συσταθεί για τα εργασιακά θέματα προχωρά το έργο της και το πόρισμά της θα είναι έτοιμο εντός του Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα για το θέμα των συμβάσεων Stage, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία της πλήρους απασχόλησης, ενώ τάχθηκε υπέρ της επανεκπαίδευσης σε σωστή, όμως, βάση.

Η κ. Παπαρήγα στην τοποθέτησή της επέκρινε τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και τη ΝΔ για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για 35ωρο και πενθήμερη εργασία.
Η γγ του ΚΚΕ αναφερόμενη στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στο Δημόσιο, άσκησε κριτική για την προτίμηση σε κατόχους μεταπτυχιακών και μάστερ, λέγοντας ότι οι πολλοί πάλι θα μείνουν απ' έξω. Όσον αφορά στο θέμα των συμβασιούχων σε Stage, ζήτησε μονιμοποίησή τους τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Κανόνες διαφάνειας στους μισθούς διοικητών
Στην ερώτηση του Γ.Καρατζαφέρη για τους υπέρογκους μισθούς διοικητών των ΔΕΚΟ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο πρωθυπουργός απάντησε πως έχει καταστρατηγηθεί κάθε έννοια δικαίου και πως οι μισθοί αυτοί αποτελούν πρόκληση. Τόνισε, δε, ότι η κατάσταση αυτή θα αλλάξει και πως θα υπάρχουν συγκεκριμένες αρχές βάσει των οποίων θα καθορίζονται αυτοί οι μισθοί.

Ο Γ.Παπανδρέου μίλησε για κανόνες διαφάνειας, ώστε κάθε πολίτης να γνωρίζει ποιες είναι οι απολαβές και για ποιο λόγο τις λαμβάνει κάθε διοικητής οργανισμού, καθώς και για λογοδοσία, ώστε κάθε πολίτης να γνωρίζει το αποτέλεσμα του έργου των διοικήσεων.

Ο Γ.Καρατζαφέρης, στην τοποθέτησή του, επέκρινε το καθεστώς το αποδοχών των διοικητών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ -και ειδικότερα στην ΕΡΤ και τον ΟΠΑΠ-, ενώ υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε να πτωχεύουμε ως χώρα και μια σειρά ανθρώπων να παίρνει εκατομμύρια».