23 Φεβρουαρίου 2012

Η Ελλάδα δέθηκε άρρηκτα με το ευρώ, δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας τονίζει ο Βενιζέλος

 
 
Αθήνα
Η Ελλάδα δένεται πλέον άρρηκτα με το ευρώ και την τύχη του μετά τη συμφωνία του Eurogroup, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ.Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας κατηγορηματικά πως δεν τίθεται πλέον θέμα χρεοκοπίας και κατάρρευσης της οικονομίας και πως η χώρα είναι βιώσιμη.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, επανέλαβε πως οι εταίροι της χώρας δεσμεύτηκαν για τη στήριξη της Ελλάδας και μετά τη λήξη του νέου προγράμματος στο τέλος του 2014. 

Υπάρχει ρητή και κατηγορηματική δέσμευση των εταίρων για στήριξη της Ελλάδα μέχρις ότου μπορέσει να επιστρέψει ασφαλώς στις αγορές, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος δεσμεύτηκε εμμέσως για στήριξη της πραγματικής οικονομίας μέσω παροχής ρευστότητας από τις τράπεζες, υπενθυμίζοντας τη συμμετοχή του κράτους στα μετοχικά κεφάλαια των ιδρυμάτων. 

Ξεκαθάρισε ότι τρίτος δρόμος ανώδυνος δεν υπήρχε κατηγορώντας όσους εκ τους ασφαλούς διατυπώνουν προτάσεις. Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε γιατί δεν γινόταν η Ελλάδα να ζητήσει νωρίτερα κούρεμα του χρέους. Δεν ήταν έτοιμοι οι εταίροι για κάτι τέτοιο και δεν μπορούσαμε να το ρισκάρουμε, είπε ουσιαστικά.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι στο Eurogroup δεν εγκρίθηκαν μόνο τα 130 δισ. ευρώ, και η μείωση του χρέους, αλλά εξασφαλίσθηκε και η ρητή δέσμευση των εταίρων για στήριξη της Ελλάδας μέχρι την επάνοδό της στις αγορές.

Αυτό αποτελεί απάντηση στους κερδοσκόπους και σε όποιον άλλο εποφθαλμιά να βγάλει κέρδη από την αποτυχία της Ελλάδας, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, επισήμανε, απαιτούνται πρωτοφανούς ύψους κεφάλαια από τους εταίρους. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι ο Έλληνας άνεργος που έχει υποστεί τόσες θυσίες δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει το γεγονός αυτό.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η συμφωνία δεν ήταν ούτε αυτονόητη, ούτε δεδομένη, αλλά αποτέλεσμα μιας «επικίνδυνης διαπραγμάτευσης». Τόνισε δε για άλλη μια φορά ότι η επίτευξή της βασίζεται στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Γιατί θα πιάσουν αυτή τη φορά τόπο οι θυσίες;

Ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας στην ερώτηση γιατί να πετύχει το νέο πρόγραμμα τη στιγμή που το πρώτο μνημόνιο απέτυχε πλήρως, τόνισε καταρχάς τη σημασία του γεγονότος ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες γίνεται σκληρή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους.

Μακάρι οι εταίροι να είχαν καταλάβει πρωτύτερα ότι πρέπει να μπει μαχαίρι στο χρέος, είπε ο κ. Βενιζέλος, και στην δημοσιογραφική παρέμβαση ότι ούτε η Ελλάδα φρόντισε να ζητήσει εγκαίρως κάτι τέτοιο απάντησε ότι «η Ελλάδα μπορούσε να ζητήσει ότι ήταν έτοιμοι να ακούσουν και να δεχθούν οι εταίροι», αλλιώς «μπορεί να πέφταμε στο κενό».

Στις επίμονες ερωτήσεις αν μπορεί να εγγυηθεί ότι τον Ιούνιο, δεδομένου μάλιστα ότι οι προβλέψεις κάνουν λόγο για βάθεμα της ύφεσης, οι δανειστές δεν θα ζητήσουν νέα μέτρα ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι οι προβλέψεις της τρόικας για την ύφεση διαψεύδονται η μία μετά την άλλη.

Από το 2008 η ύφεση σωρευτικά είναι της τάξης του 20% του ΑΕΠ, είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι ακριβώς επειδή πλέον και οι ίδιοι οι δανειστές αναγνωρίζουν τις αστοχίες τους η αξιολόγηση του νέου προγράμματος βασίζεται κυρίως στην πρωτογενή διαχείριση, στα πρωτογενή πλεονάσματα. 

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε δε ότι και η τρόικα αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να ζητήσει άλλο «σφίξιμο της βίδας γιατί το μπουλόνι θα σπάσει» και πλέον δίνει βάρος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (πχ άνοιγμα αγορών, εξυγίανση αγοράς, μείωση τιμών κυρίως στα είδη πρώτης ανάγκης) εκφράζοντας την πεποίθησή τους ότι αν αυτές πετύχουν οι στόχοι του προγράμματος θα επιτευχθούν. 

«Χρειάζεται δουλειά, δουλειά, δουλειά για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας» επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος. 

Αναφερόμενος δε στην γραφειοκρατία και σε νοοτροπίες που πρέπει να αλλάξουν ανέφερε ενδεικτικά ότι πολλές σημαντικές επενδύσεις καθυστερούν λόγω ακριβώς του τρόπου λειτουργίας του κράτους.

Χρειάζεται «εθνική εκστρατεία για μετατροπή της χώρας σε φιλοεπενδυτική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, που χθες ζήτησε «να γίνει ένα κίνημα επιστροφής των καταθέσεων».

Χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, τόνισε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι η συμφωνία του Eurogroup «μας έδωσε τη δυνατότητα να αναπνεύσουμε».

Ο κ. Βενιζέλος εμμέσως παραδέχθηκε δε ότι ακριβώς επειδή το προηγούμενο διάστημα δεν έγιναν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές φθάσαμε στις νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και στα άλλα επώδυνα μέτρα.

Μέρος των 130 δισ. θα πάει στην ανάπτυξη

Τα χρήματα του νέου δανείου, ύψους 130 δισ. ευρώ, δεν θα κατευθυνθούν μόνο για την υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και για την τόνωση της ανάπτυξης, υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.

Μέσα από αυτά τα κεφάλαια θα πληρωθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τις επιχειρήσεις γεγονός που θα βοηθήσει την αγορά, είπε ο κ. Βενιζέλος. Επίσης, πρόσθεσε, θα καλύψουμε τα ετήσια ελλείμματά μας.

Πάντως ο κ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να τονίσει και το γεγονός ότι παρά την μεγάλη ύφεση το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει υπέρογκο, λόγω των πολλών εισαγωγών.

Αυτό αποτελεί ελληνική αντίφαση την οποίοι οι εταίροι δεν μπορούν να εξηγήσουν, τόνισε για να προσθέσει ότι για τον ίδιο το γεγονός αυτό σημαίνει ότι «οι Έλληνες μεταξύ μας δεν έχουμε πει ακόμα όλη την αλήθεια».

Δέσμευση για δάνεια από τις τράπεζες

Οι τράπεζες θα απελευθερώσουν ρευστότητα και θα τη διοχετεύσουν στην αγορά επισήμανε ο κ. Βενιζέλος ερωτηθείς σχετικά, και υπενθύμισε ότι μετά την ανακεφαλαίωση, το Δημόσιο θα έχει τη μετοχική πλειοψηφία σε όλες σχεδόν τις τράπεζες.

Δεν θέλουμε να ασκήσουμε τη διοίκηση των τραπεζών, αλλά σε τέτοια στρατηγικά θέματα σαφώς έχουμε ευθύνη, είπε.

Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο ακόμη και για «επικίνδυνη χαρτοπαικτική αντίληψη» για την αντίθεσή τους στις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup και στα σκληρά δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα. 

Σ.Σ.
ΕΥΑΓΓΕΛΕ ,   Εμεις που δεν ""τα φαγαμε μαζι" γιατι να πληρωνουμε το "μαρμαρο" ?????