Η φράση ανήκει στον σύμβουλο του Γάλλου προέδρου Φιλίπ Αγκιον που έδωσε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
Πιστός στη γραμμή Ολάντ για αλλαγές ο σύμβουλός του υποστήριξε πως πρέπει να “χαλαρώσει” κάπως και η Γερμανία και η Ευρώπη έναντι της Ελλάδας αναφέροντας χαρακτηριστικά:
“Ας δώσουμε στους Έλληνες περισσότερο χώρο να ανασάνουν. Ας κάνουμε πιο ήπιους τους όρους και ας ζητήσουμε σε αντάλλαγμα τις σωστές μεταρρυθμίσεις. Σίγουρα χρειάζεται υπομονή. Στην Ελλάδα πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να μην πληρώνουν φόρους. Πώς θα ήταν, αν ο νέος αριστερός συνασπισμός εισέπραττε στα σοβαρά τους φόρους ή τουλάχιστον προσπαθούσε να το κάνει; Η ΕΕ θα μπορούσε γρήγορα να έλθει σε επαφή με την επόμενη κυβέρνηση και να κλείσει μια συμφωνία: Θα σας βοηθήσουμε στην είσπραξη των φόρων και θα κάνετε μεταρρυθμίσεις και σεις θα τηρήσετε τη συμφωνία σας με την ΕΕ.”
Μάλιστα όπως δημοσιεύει “Το Βήμα” στο διάλογό του με τον δημοσιογράφο ο Γάλλος αναφερόμενος σε μια ταινία του Μίκαελ Χάνεκε και η οποία είναι απ' τις αγαπημένες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών λέει ούτε λίγο ούτε πολύ πως η σκληρότητα της Γερμανίας έναντι της χώρας μας θα στραφεί ως μπούμεραγκ:
Και ορισμένοι θα πρέπει να αλλάξουν τη στάση τους. Πιστεύω ότι η γερμανική κυβέρνηση ήθελε να τιμωρήσει λίγο τους Έλληνες, όταν τους επέβαλε σκληρά μέτρα λιτότητας. Μου θυμίζει την ταινία «Η άσπρη κορδέλα» του Mίχαελ Χάνεκε…
Ερώτηση: … η οποία μάλιστα άρεσε και στον γερμανό υπουργό οικονομικών…
Απάντηση: … σ’ αυτή την ταινία υπάρχει ένας ιερέας, ο οποίος μονίμως τιμωρεί και χτυπά. Έτσι συμπεριφέρθηκαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα. Μόνο που στο τέλος θα αυτοτραυματιστούν.
Ο Φιλιπ Αγκιον μάλιστα θεωρεί πως η χώρα πρέπει να βοηθηθεί να παραμείνει στο ευρώ, καθώς η επέκταση της κρίσης θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για άλλες χώρες της ευρωζώνης:
Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα κόστιζε πολύ, πολύ ακριβά. Η Γαλλία θα έχανε αμέσως περίπου 80 δις ευρώ. Και ολόκληρη η Ευρώπη θα αποκτούσε ένα τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, οι ισπανικές και πορτογαλικές τράπεζες θα ξέμεναν από χρήματα – επειδή πανικόβλητοι οι καταθέτες θα λεηλατούσαν τους λογαριασμούς τους. Αν φύγει η Ελλάδα, ο κόσμος θα αναρωτηθεί: Και ποιος θα είναι τώρα ο επόμενος; Σε αυτή την υπόθεση οι προσδοκίες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις συνέπειες της χρεοκοπίας της Lehman Brothers.