Aπό τις 15/2/2013 έως 19/2/2013 αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνών Επιστημόνων (Π.Ε.Φ.Ε.) με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Γεώργιο Ρούσσο και τον Αντιπρόεδρο Μανούσο Ντουκάκη, επισκέφθηκε μετά από πρόσκληση των συναδέλφων φοροτεχνικών, την Βουλγαρία.
Η επισκεψη αυτή ήταν πολύ σημαντική αφού διαπιστώθηκε ότι η Βουλγαρία χαρακτηρίζεται «φορολογικός παράδεισος» για τους επιχειρηματίες.
Μερικά χαρακτηριστικά από το φορολογικό σύστημα της Βουλγαρίας:
- Το 90% των επιχειρήσεων είναι Ε.Π.Ε. - Το 5% είναι Α.Ε.- και το υπόλοιπο 5% είναι ατομικές- Ο.Ε.- Ε.Ε.
- Ο φόρος εισοδήματος είναι 10% επί των καθαρών κερδών.
- Τα μερίσματα που διανέμονται έχουν φόρο 5%
- Ο συντελεστής του Φ.Π.Α. είναι 20%
- Επίσης οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις απαλλάσσονται του Φ.Π.Α.
- Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι 17,4% του εργοδότου και 12,9% του εργαζόμενου δηλαδή σύνολο 30,3%.
- Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων 2%- Η γεωργική γη δεν φορολογείται
- Υπό προϋποθέσεις μπορείς να μην πληρώνεις ΙΚΑ και φόρο εισοδήματος.
- Μπορείς να συστήσεις όσες ΕΠΕ θέλεις π.χ. 500 με κεφάλαιο 2 ΛΕΒΑ δηλαδή 1 Ευρώ. Στις Α.Ε. το κεφάλαιο είναι τουλάχιστον 50.000 ΛΕΒΑ δηλαδή 25.000 ευρώ (αναλογία 2 ΛΕΒΑ= 1 ΕΥΡΩ).
- Ευθύνη στις Α.Ε. και ΕΠΕ έχει μόνο η εταιρική περιουσία και όχι η ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ του διαχειριστού ή διευθύνοντος συμβούλου.
- Το Φ.Π.Α.. επιστρέφεται χωρίς έλεγχο το αργότερο εντός τριών μηνών.
- Στο Υπουργείο Οικονομικών της Βουλγαρίας υπάρχουν δύο επιτροπές που μπορείς να προσφύγεις. Η πρώτη επιτροπή λειτουργεί εντός της Δ.Ο.Υ. με πενιχρά αποτελέσματα και η δεύτερη επιτροπή λειτουργεί εντός του Υπουργείου Οικονομικών της Βουλγαρίας με θεαματικά αποτελέσματα.
Περίπου το 95% των υποθέσεων συμβιβάζονται. Μόνο ένα μικρό ποσοστό καταλήγει στα Διοικητικά Δικαστήρια. Τα Διοικητικά Δικαστήρια μέσα σε 6 μήνες εκδικάζουν τις φορολογικές τους υποθέσεις.
-Κάθε Δ.Ο.Υ. έχει υποχρεωτικά δικηγόρο που εργάζεται σαν υπάλληλος μέσα στην Δ.Ο.Υ.
- Ο επανέλεγχος όταν το ζητήσει ο φορολογούμενος γίνεται πάντα και σε χρόνο πολύ σύντομο, από άλλους εφοριακούς, ποτέ από τους ίδιους.
- Όλες οι επιχειρήσεις είναι συνδεδεμένες με το TAXIS τόσο οι ταμειακές μηχανές όσο και ο μηχανισμός έκδοσης των τιμολογίων.
- Δεν υπάρχουν δελτία αποστολής ούτε βιβλία και τιμολόγια τρυπημένα.
- Δεν αρχίζει ο έλεγχος εάν δεν παρίσταται ο λογιστής.
- Στους λογιστές υπάρχει μόνο μια ΤΑΞΗ και οι λογιστικές καταστάσεις υπογράφονται από έμπειρους λογιστές (χρειάζεται προϋπηρεσία τρία χρόνια για πτυχιούχους και πέντε χρόνια για μη πτυχιούχους).
- Ελέγχονται όλες οι πράξεις που είναι πάνω από 200.000 Λέβα (100.000 ευρώ) χωρίς να ενοχλείται η επιχείρηση (μόνο ηλεκτρονικά).
- Η τιμολόγηση είναι ΜΟΝΟ ηλεκτρονική
Ο μισθός κυμαίνεται από 240 λέβα έως 510 λέβα, δηλαδή από 120 ευρώ έως 255 ευρώ τον μήνα, το κόστος ζωής είναι 50% της Ελλάδος όπως και οι υπηρεσίες παροχής π.χ. ένα δρομολόγιο ταξί από Σύνταγμα έως Μαρούσι το κόστος είναι από 2,5 έως 3 ευρώ!!!
Υπάρχουν στην Βουλγαρία 10.000 ελληνικές επιχειρήσεις. Είχαν συνέδριο στις 14/2/2013 οι Έλληνες στην Βουλγαρία και έγινε συζήτηση ότι μόνο για το έτος 2013 θα μεταφερθούν άλλες 20.000 επιχειρήσεις στην γειτονική χώρα (Βουλγαρία).
Οι Βούλγαροι μας ξεπάστρεψαν παίρνοντας όλους τους επενδυτές. Εμείς λές και περιμέμομε μοιρολατρικά να έλθει τό μάνα εξ ουρανού..
Η Βουλγαρία έχει πολύ σταθερό και αξιόπιστο φορολογικό σύστημα.Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ είναι 5ετής εδώ και 30 χρόνια!!! Όχι σαν την Ελλάδα που η παραγραφή δεν υπάρχει στο δικό μας Υπουργείο Οικονομικών.
Είναι πράγματι η Βουλγαρία η χώρα της ευδαιμονίας για τις Ελληνικές επιχειρήσεις και τους Έλληνες επιχειρηματίες για να επιτύχουν και να μην κινδυνεύουν να πάνε φυλακή και να εξευτελίζονται εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών.
Η υπέρμετρη αύξηση των φόρων στην Ελλάδα δημιουργεί πολλά προβλήματα καί απώλειες στα έσοδα.
Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Βουλγαρίας. Να πάψουμε να είμαστε αδρανείς, η χώρα οδηγήθηκε στην απόλυτη εξαθλίωση. Χωρίς σύγκρουση, αλλά με απεργία 2 εκατομμυρίων Βουλγάρων παραιτήθηκε η κυβέρνηση. Όπως είπε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, η εξουσία μας δόθηκε από τον λαό και τώρα του την επιστρέφουμε.
Όλοι σχεδόν μιλούν ελληνικά γιατί είναι υποχρεωτική η αρχαία ελληνική γλώσσα στην Βουλγαρία.
Τι χρειάζεται για να έχουμε επενδύσεις στην χώρα μας:
1) Λιγότερη γραφειοκρατία
2) Καθόλου διαφθορά
3) Σταθερό φορολογικό καθεστώς
4) Ταχεία απονομή φορολογικής δικαιοσύνης
5) Δίκαια Διοικητικά Δικαστήρια με δημοκρατικές αρχές (η coca-cola μετά από 26 χρόνια δικαιώθηκε και μόλις πήρε τα δις πίσω έφυγε από την Ελλάδα) Και καλά έκανε γιατί εδώ το Υ.Ο. είναι επικίνδυνο για τους επενδυτές. Δεν γίνεται αυτόματη επανεκκίνηση στην οικονομία, χρειάζεται δουλειά, σοβαρότητα και μυαλό. Οι δικαστές θα φθάσουν το μισθό τους 510 ευρώ (βλέπε Βουλγαρία).
6) Εφοριακούς οι οποίοι να τεκμηριώνουν τις φορολογικές παραβάσεις που υπάρχουν, και όχι να «κλείνουν» τις επιχειρήσεις και να οδηγούν τους εργαζόμενους στην ανεργία.
Οφείλουμε να στηρίζουμε τους συνεπείς από τους ασυνεπείς Δημοσίους Υπαλλήλους.
Εμείς είμαστε στην διάθεσή σας να σας ενημερώσουμε για όλα αυτά
Εάν μας το ζητήσετε μπορούμε να κάνουμε μια ημερίδα για να τεθούν όλα τα ερωτήματα που έχετε και να σας δώσουμε απαντήσεις στις απορίες σας.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένας τόπος ευημερίας
ΠΕΦΕ