Γράφει ο Θέμης Δαγκλής
Η τελευταία καθεστωτική αλλαγή στην Αίγυπτο είχε μια απροσδόκητη παρενέργεια για την Ελλάδα, επιταχύνει τις εξελίξεις στο θέμα του καθορισμού της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες, που εκκρεμεί από το 2009.
Η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης Καραμανλή, είχε προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας και είχε ουσιαστικά παγώσει στο διάστημα της διακυβέρνησης Μόρσι μπορεί τώρα να συνεχίσει απρόσκοπτα. Αυτό ήταν το σημαντικότερο αποτέλεσμα από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλου στο Κάιρο.
Στην από κοινού συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχώρησαν ο κ. Βενιζέλος και ο αιγύπτιος ομόλογος του Ναμπίλ Φάχμι ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να δρομολογηθεί σύντομα η διαδικασία καθορισμού της ΑΟΖ και έκαναν λόγο και για τη δυνατότητα συνεργασίας στο θέμα αυτό και με την Κύπρο - ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Κασουλίδης άλλωστε είχε επισκεφτεί το Κάιρο την περασμένη εβδομάδα.
Ως τώρα η Αίγυπτος εμφανιζόταν μάλλον απρόθυμη να συναινέσει στην από κοινού χάραξη της θαλάσσιας ζώνης με την Ελλάδα, ενώ η Τουρκία κατέβαλλε εντατικές προσπάθειες να οδηγήσει σε ακύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Κύπρο.
Ωστόσο η ανατροπή της κυβέρνησης Μόρσι από τους στρατιωτικούς άλλαξε τα δεδομένα: Ο Ερντογάν είχε στηρίξει την πολιτική του στην ιδεολογικοθρησκευτική συνάφεια με τους «αδελφούς μουσουλμάνους» και είχε αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις με τον Μόρσιμ όταν οι στρατιωτικοί τον ανέτρεψαν τους επέκρινε δριμύτατα – οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώνονται έκτοτε ραγδαία.
Είναι ενδεικτικό, ότι πρόσφατα το Κάιρο ακύρωσε κοινή άσκηση των τουρκικών και των αιγυπτιακών δυνάμεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις «ωμές επεμβάσεις» της Τουρκίας στα εσωτερικά του. Είναι επίσης ενδεικτική ότι σε ερώτηση σχετική με την στάση της Τουρκίας απέναντι στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, ο κ. Φάχμι τόνισε ότι δεν ασχολείται με το αν θα ενοχληθούν τρίτες χώρες.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις, Ελλάδα και η Αίγυπτος θα ορίσουν το ταχύτερο δυνατόν ομάδες εμπειρογνωμόνων για να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις, προβλέπεται μάλιστα ότι θα συσταθεί και κοινή επιτροπή. Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος βάση των συνομιλιών αυτών θα είναι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, την οποία ως γνωστόν δεν έχει επικυρώσει η Τουρκία.
newpost..gr