29 Μαΐου 2014

Βενιζέλος σε ερώτηση της ΡΗΡ: Εθνική συνεννόηση για τους Απόδημους Έλληνες


euaggelos-benizelosΙΙ


Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism 
http://PanhellenicPost.com

Την εθνική συνεννόηση και στο μέγα θέμα του Απόδημου Ελληνισμού,  έθεσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, στο προεδρικό Μέγαρο. Ο Αντιπρόεδρος έθεσε στον Πρόεδρο πέντε θέματα με την αντίληψη ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να μετέχει στην εθνική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός κλίματος συνεννόησης και όχι εμφυλίου πολέμου. Ανάμεσα στα θέματα που απαιτούν εθνική συνεννόηση ο  ΥΠΕΞ τοποθέτησε τόσο την ψήφο των Αποδήμων ψηφοφόρων όσο και την ανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, στο Υπουργείο Εξωτερικών, νωρίτερα το απόγευμα, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος απάντησε σε πληθώρα ερωτημάτων τόσο για τα θέματα της Εξωτερικής Πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις Ευρωεκλογές, όσο και στην τρέχουσα εσωτερική μετεκλογική πολιτική επικαιρότητα.
Ειδικότερα για τους Απόδημους Έλληνες, ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτημα τηςPANHELLENIC POST, είπε πως η Ψήφος των Αποδήμων και η επανασυγκρότηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, βρίσκονται ακριβώς στο πλαίσιο της αναγκαίας διακομματικής συνεννόησης καθώς, όπως πρόσθεσε, “δεν μπορεί να εμφανιζόμαστε πολυδιασπασμένοι κομματικά, μικρόψυχοι χωρίς να έχουμε μία αίσθηση του εθνικού χαρακτήρα της πολιτικής μας για τους Απόδημους”.

Συγκεκριμένα η ερώτηση της ΡΗΡ είχε ως εξής:

-Κύριε Πρόεδρε:  “Ήθελα να ρωτήσω το εξής.  Σε ένα από τα πέντε σημεία στα οποία αναφερθήκατε για την εθνική συνεννόηση,  αναφέρατε τον Απόδημο Ελληνισμό. Θα ήθελα να μας πείτε λίγα περισσότερα πάνω σ΄ αυτό  και εάν εννοείτε πως στο πλαίσιο αυτό τοποθετείται και η ψήφος των Αποδήμων αλλά και η επανασυγκρότηση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Ευχαριστώ”

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:  “Ως προς τον Απόδημο Ελληνισμό, δεν μπορεί να εμφανιζόμαστε πολυδιασπασμένοι κομματικά, μικρόψυχοι  χωρίς να έχουμε μία αίσθηση του εθνικού χαρακτήρα της πολιτικής μας για τους Απόδημους.

Για τους Απόδημους η πατρίδα είναι μία. Δεν μπορεί να είναι μία κομματική πατρίδα.  Φυσικά, αυτό αφορά όλα τα θέματα που αναφέρατε.  Και γενικότερα τη θέση των παρεμβάσεών μας στην κοινότητα του Απόδημου Ελληνισμού, όπου κι αν βρίσκεται αυτός.

Αυτές είναι και οι πρωτοβουλίες που έχουμε συνεννοηθεί ότι θα προωθήσει ο κ. Γεροντόπουλος, ο αρμόδιος Υφυπουργός”.

ΠΗΓΗ:ΡΗΡ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Στην αποτίμηση του μηνύματος που έστειλαν οι Ευρωπαίοι πολίτες μέσα από τις πρόσφατες Ευρωεκλογές αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία διπλωματικών και πολιτικών συντακτών.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι πρέπει να σεβαστούμε τις ιδρυτικές Συνθήκες, πρέπει να σεβαστούμε το νέο ενισχυμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον συσχετισμό δυνάμεων που υπάρχει πλέον στη νέα σύνθεσή του.
Παράλληλα, τόνισε ότι δεν μπορεί η διαδικασία επιλογής του νέου Προέδρου τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και γενικότερα η διεργασία για την κατανομή των κρίσιμων θέσεων στο ευρωπαϊκό θεσμικό οικοδόμημα, να είναι μια συζήτηση για τον ρόλο ή τη σταδιοδρομία προσώπων ή για την κατανομή βαθμών επιρροής μεταξύ κομμάτων και μεταξύ κρατών, χρειάζεται, όπως είπε, κάτι πολύ πιο ουσιαστικό, με διαφάνεια και ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες.
«Εάν δεν ξαναπείσουμε τους λαούς μας, ότι η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει δυναμικά, ανταγωνιστικά, με δικαιοσύνη, ισότητα, με ευκαιρίες και υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών με ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, δεν θα έχουμε καταλάβει αυτό που έγινε και δεν θα έχουμε δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη την προοπτική που πρέπει» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.
Μάλιστα, σημείωσε ότι η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί την προσεχή Παρασκευή στην Αθήνα στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα διεξαχθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συμμετοχή των 28 Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων.
Όπως, είπε, στην εισαγωγική του ομιλία θα παρουσιάσει το πλαίσιο, το οποίο κατά τη γνώμη της ελληνικής Προεδρίας, πρέπει να κινηθεί όλη αυτή τη προσπάθεια και ευχήθηκε να προκύψει κάτι θετικό για την Ευρώπη, έτσι όπως την αντιλαμβάνονται οι πολίτες της και οι λαοί της.
Σχολιάζοντας την άνοδο της Ακροδεξιάς έκανε λόγο για «ένα μεγάλο πολιτικό πρόβλημα για όλη την Ευρώπη» και επανέλαβε ότι δεν συνδέεται μόνο με την οικονομική κρίση, καθώς παρουσιάστηκαν αυξημένα ποσοστά της Ακροδεξιάς σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν μείζονα οικονομικά προβλήματα, αλλά σχετίζεται με το πολιτικό κλίμα και την αντίληψη για τους θεσμούς.
Αναφερόμενος, δε, στο φαινόμενο του Ευρωσκεπτικισμού, σημείωσε ότι είναι πολύ ευρύτερο και σχετίζεται με την αδυναμία της νέας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης να πείσει τους λαούς ότι μπορεί να τους προσφέρει κάτι σημαντικό.
Κληθείς να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Θράκη και εάν τον ανησυχεί το φαινόμενο του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι είναι αντίθετος με τις αναλύσεις που γίνονται επί του θέματος και σημείωσε ότι «όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν τα ίδια πολιτικά δικαιώματα ανεξαρτήτως του θρησκεύματός τους».
Μάλιστα, υποστήριξε ότι «για εμάς σημασία έχει μια καλύτερη κοινή μοίρα για όλους τους Έλληνες, μια καλύτερη κοινή μοίρα για όλους τους πολίτες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης».
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ΑντιπροέδρουΜπάιντεν στην Κύπρο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε τη συνεχή επικοινωνία με την Κυπριακή Κυβέρνηση και σημείωσε ότι τόσο πριν όσο και μετά την επίσκεψη του κ. Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κασουλίδη και προανήγγειλε συνάντησή τους στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα.
Σχετικά με το μήνυμα της επίσκεψης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη την πολύ μεγάλη ικανοποίησή της για την επίσκεψη Μπάιντεν, την οποία χαρακτηρίζουν ιστορική, και αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος υπογράμμισε ότι υπάρχει μόνο ένα κυρίαρχο ανεξάρτητο κράτος, μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ που αναγνωρίζεται διεθνώς στο νησί και αυτό είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.
«Εμείς παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις. Τις πρωτοβουλίες των κινήσεων τις έχει η Κυπριακή Κυβέρνηση. Εμείς έχουμε σαφή κριτήρια και σαφή προτάγματα, τα οποία τα γνωρίζει παρά πολύ καλά η Κυπριακή Κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Για την επικείμενη επίσκεψη Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια τον προσεχή Ιούλιο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ο κ. Μ Νίμιτς είναι ανά πάσα στιγμή ευπρόσδεκτος στο πλαίσιο της αποστολής του και στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας να έρθει στην περιοχή και να έρθει φυσικά εδώ να μιλήσουμε, είναι πάντα ένας πολύ ενδιαφέρον συνομιλητής».
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι όταν είχε επισκεφθεί τα Σκόπια στο πλαίσιο της Βαλκανικής περιοδείας του, και είχε συναντήσει τον κ. Γκρουέφσκι είχαν τονίσει και οι δυο πως πρέπει να αποδώσουν μεγάλη σημασία στην πρωτοβουλία Νίμιτς, διότι σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αυτή είναι η αρμόζουσα διαδικασία για την επίλυση της διαφοράς σε σχέση με το όνομα».
Κληθείς, τέλος, να απαντήσει σε σχετική ερώτηση ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «Η Ελλάδα θα ακολουθήσει την κοινή θέση της ΕΕ για τις Προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, αφού πρώτα λάβει υπόψη της, την έκθεση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι «έχουμε σημειώσει με πολύ μεγάλη ικανοποίηση τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν, ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας που θα εκλεγεί, ώστε να βρεθούν λύσεις και να εξομαλύνουν πλήρως την κατάσταση».
newpost.gr