27 Ιουνίου 2014

Ερωτήματα για το Νομοσχέδιο ΣΑΕ

Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism 
http://PanhellenicPost.com

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το Νομοσχέδιο για το ΣΑΕ, φοβόμαστε ότι είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ένα «κλειστού χαρακτήρα» κλαμπ,  αντίθετα από τη φύση της ομογένειας. Η οποία, λόγω της πολύ-διασποράς και της πολυπολιτισμικότητάς της είναι μία ανοιχτή σε ιδέες, επιρροές και  επηρεασμούς δημιουργική κοινωνική ομάδα.
Οι ομογενείς συνδέονται με την κοινή καταγωγή. Αντιμετωπίζουν, όμως, διαφοροποιημένες ανάγκες. Ζουν σε ετερόκλητα περιβάλλοντα. Και έχουν διαφορετικούς στόχους.
Εάν αποτύχει και το δεύτερο πείραμα ΣΑΕ, η ζημιά στις σχέσεις γενέτειρας-ομογένειας θα είναι μεγάλη.
Ελπίζουμε, επομένως, τα μέλη της Επιτροπής που θα επεξεργασθούν το Σ/Ν στις 3 Ιουλίου, να ασχοληθούν πλέον με την ουσία του θέματος, εγκαταλείποντας την τακτική της behind the point συζήτησης.
Οι ώρες είναι κρίσιμες όχι για το μέλλον του ΣΑΕ, αλλά για τις σχέσεις  της ελληνικής πατρίδας με την ομογένεια.
Είναι η ώρα της ευθύνης. Ή φτιάχνουμε ένα σωστό και λειτουργικό ΣΑΕ ή το διαλύουμε. Το ατελέσφορο πήγαινε – έλα και τα αλλεπάλληλα νομοσχέδια ούτε νόημα έχουν ούτε αρμόζουν στη συγκυρία.
Ιδού μερικά από τα ζητήματα τα οποία, κατά την κρίση μας, θέλουν επεξεργασία και διευκρίνιση:
Πρώτο θέμα, αν θέλουμε μία κλειστού τύπου οργάνωση όπου καταργούνται οι Παγκόσμιες Συνελεύσεις και όλα πλέον γίνονται στον μικρόκοσμο των περιφερειακών συμβουλίων.
Δεύτερο ζήτημα, εάν μπορεί να συνυπάρξει το «άνοιγμα» του ΣΑΕ σε φυσικά πρόσωπα με παράλληλη μείωση του εύρους των εκλεκτόρων (ψηφοφόρων).
Τρίτο σημείο, ο τρόπος εκλογής Συντονιστών και αναπληρωτών καθώς και των λοιπών έξι μελών – τακτικών και αναπληρωματικών- των Συντονιστικών Συμβούλιων, αλλά και ο τρόπος επιλογής του Προεδρείου και η εντός αυτού “μοιρασιά” ρόλων και “χαρτοφυλακίων”. Όλα αυτά θυμίζουν διαδικασίες «inter nos» (μεταξύ μας)…
Τέταρτο προς εξέταση ερώτημα, εάν συντρέχει πραγματικός λόγος στις συνεδριάσεις του Προεδρείου να συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκπρόσωπος των ΠΟΜΑΚ/ΠΣΕΚΑ και εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑ.Δ.Ε.Ε).
Πέμπτο θέμα, αν το ΣΑΕ θα είναι -εν τέλει- αυτοχρηματοδοτούμενο, τι θα πει το Προεδρείο να υποστηρίζεται γραμματειακά «από υπαλλήλους οι οποίοι διατίθενται από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης»;
Έκτο: Οι οικονομικοί πόροι του ΣΑΕ. Πέραν των πηγών από τις οποίες θεωρητικά θα μπορούσαν να προκύψουν έσοδα, όπως π.χ. συνδρομές, το προεδρείο θα μεταβληθεί σε …εργολάβο, σε εκδότη, ακόμη και σε οργανωτή φεστιβάλ για την εξεύρεση χρημάτων για τη λειτουργία και τη δράση του;
Ή μήπως, τέλος, αποτελεί σκοπό και επιδίωξη Πρόεδρος και προεδρείο του ΣΑΕ να αποτελούνται αποκλειστικά από εκατομμυριούχους ομογενείς;