28 Ιουνίου 2015

Στην αντεπίθεση ο Αλέξης Τσίπρας, οι λόγοι που επέλεξε δημοψήφισμα

Στην αντεπίθεση ο Αλέξης Τσίπρας, οι λόγοι που επέλεξε δημοψήφισμα

Από μηνύματα προς τον ελληνικό λαό, αλλά και προς τους εταίρους χαρακτηρίστηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την έγκριση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου σε ότι αφορά στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής, που όπως αναμενόταν υπερψηφίστηκε με 178 ψήφους.
Ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του έκανε λόγο για ιστορικό διακύβευμα και απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά είπε πως η κυβέρνησή του δεν θα έφερνε 8 δισ. αλλά 16 δισ.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η σημερινή ημέρα θα μείνει στην ιστορία με μελανά χρώματα, όχι μόνο γιατί κάποιοι αποφάσισαν πέραν από κάθε θεσμική διαδικασία να συνεδριάσουν στο Eurogroup αποκλείοντας έναν ισότιμο εταίρο, αλλά θα μείνει με μελανά χρώματα γιατί σε ένα Eurogroup αμφισβητήθηκε το δικαίωμα ενός λαού να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον του.
«Μας είπαν ότι δεν επιτρέπουν τη Δημοκρατία να αναπνεύσει» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά, «είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν».Συμπλήρωσε, δε: «θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, και ταυτοχρονα τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης»
Επιχειρηματολογώντας είπε πως τα δημοψηφίσματα δεν είναι κάτι καινούργιο στην Ευρώπη και διερωτήθηκε αν είπε κανείς στους Γαλλους πολίτες όταν αποφασιζαν για ευρωσυνταγμα ότι αυτο δεν επιτρέπεται.
Παράλληλα, μίλησε για μαύρη ημέρα για την Ευρώπη, αναφερόμενος στην κίνηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να αποκλείσουν από το Eurogroup τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Αναρωτήθηκε, επίσης, γιατί κάποιοι φοβούνται τόσο πολύ την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και τόνισε ότι, ενίοτε, οι εκβιασμοί μπορούν να εξελιχθούν σε μπούμερανγκ.
Τόνισε με νόημα, μιλώντας για όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρε, πως καμια φορά οι εκβιασμοί έχουν το αντίθετο αποτελεσμα και πρόσθεσε ότι η αξιοπρέπεια ενός λαού δεν είναι παιχνίδι. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτο το παιχνίδι τελείωσε με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στις 25 Γενάρη και θα τελειώσει οριστικά με δημοψηφισματα.
Υπογράμμισε επίσης ότι οι εταίροι εχθές εκβιαζαν με ρευστοτητα, σήμερα εκβιάζουν με τις τράπεζες. «Καποια στιγμή στερευουν οι εκβιασμοί», είπε
Ανέφερε, επίσης, ότι από χθες το βράδυ ξεκίνησε μια προπαγάνδα φόβου που θα κλιμακωθεί μέχρι την επόμενη Κυριακή
Τόνισε ότι ειμαστε λαός που αγαπα την ειρηνη όταν μα κηρυττουν τον πόλεμο ξέρουμε να πολεμάμε
Τόνισε ακόμη ότι η Αθήνα, την ύστατη στιγμή και προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, παρουσίασε ισοδύναμα στην πρόταση των δανειστών, ωστόσο αυτά και πάλι δεν έγιναν αποδεκτά.
Εμμέσως, επιτέθηκε εκ νέου στο ΔΝΤ, που είχε παραδεχθεί ότι είχε κάνει λάθος, πριν από μερικά χρόνια, στους συντελεστές της ύφεσης, λέγοντας ότι τώρα κατηγόρησαν την ελληνική κυβέρνηση για υφεσιακά μέτρα.
Είπε ακόμη ότι οι εταίροι δεν δέχτηκαν τη φορολόγηση των πλουσιότερων, αντιπροτείνοντας να υπάρξουν νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Απαίτησαν επίσης την εκτόξευση του ΦΠΑ στον τουρισμό από το 6% στο 23%, είπε για τους δανειστές, διερωτώμενος γιατί θέλουν να οδηγήσουν «σε ξαφνικό θάνατο τον τουρισμό», που είναι το πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.
Είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με την πλάτη στον τοίχο και πως κάθε πολίτης γνωρίζει ότι η Ελλάδα αυτούς τους μήνες έκανε ειλικρινή προσπάθεια διαπραγμάτευσης με αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια.
Συμπλήρωσε, όμως, πως έχει την αίσθηση πως στο τέλος της ημέρας επικράτησαν οι ακραίες φωνές, ενώ έκανε αναφορά και στις «ειλικρινείς προθέσεις από την πλευρά Γιουνκερ»
Ανέφερε πως στην προσπάθεια που έγινε εξαντλήθηκαν τα όρια παραχωρήσεων και πρόσθεσε ότι ακόμα και την τελευταία στιγμή, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία, κατατέθηκαν ισοδύναμα μέτρα στις υπερβολικά υψηλές απαιτήσεις των δανειστών σε σχέση με την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για το δημοσιονομικό κενό το 2015 και 2016. Είπε ότι την κρίσιμη ώρα με επιμονή του Ταμείου ζήτησαν να αφαιρέσουν ή να εκβιάσουν τις ελληνικές προτάσεις για την φορολόγηση του πλούτου.
Ανέφερε τις απαιτήσεις των δανειστών κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις μειώσεις των συντάξεων, στη νομοθέτηση των ομαδικών απολύσεων, στην απροθυμία να δεσμευτούν στο θέμα του χρέους και στην στενή επιτήρηση.
«Μας ζήτησαν να βάλουμε την υπογραφή μας σε ένα ακόμα σκληρό μνημόνιο ύφεσης και αργού θανάτου» είπε.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είπε πως ίσως να υπάρχει ένας μικρός φθόνος σε κάποιους «γιατί κάνουμε αυτό που δεν τολμήσατε και θα θέλατε να κάνετε εσείς».
Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως η επόμενη ημέρα μέρα θα βρει την Ελλάδα ενισχυμένη σε ότι αφορά την διαπραγματευτική θέση της και είπε ότι είναι η ώρα της αλήθειας για τους πιστωτές.
Τόνισε ότι όσο πιο πλατιά είναι η πολιτική και κοινωνική συναίνεση, όσο πιο ισχυρή η βούληση του λαού, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η θέση της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι.
Ανέφερε επίσης ότι δεν αποτελεί η απόφαση ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ρήξη με τις πρακτικές που προσβάλλουν την Ευρώπη, απόφαση επιστροφής στην Ευρώπη των ιδρυτικών αξιών και της δημοκρατίας, μια απόφαση αξιοπρέπειας.
agioritkovima.gr