Την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννιά μήνες, ζήτησε χθες η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές τουΜεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας. Ταυτοχρόνως η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα.
Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά φέρεται να αποδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος από 0,75% που πρότεινε. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γιώργος Σταθάκης, όπως και κορυφαίος υπουργός ο οποίος μετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα, αναφερόμενοι στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να δεχθεί μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και για το 2016, υποστήριζαν ότι δύσκολα η συμφωνία δεν θα υπογραφεί για ένα ποσό που κινείται μεταξύ 500 και 700 εκατομμυρίων.
Τούτων δοθέντων, εύκολα εξηγείται η μεταστροφή των Ευρωπαίων έναντι της χώρας μας. Μέσα σε λίγες μόνον ώρες, ο χολωμένος και πικρός Γιούνκερ ξανάγινε φιλικός και ασπαζόταν τον Τσίπρα. Ο Μοσκοβισί, εξέφραζε την άποψη ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Και ο Ντάισελμπλουμ εξέφραζε την άποψη πως η συμφωνία μπορεί να επιτευχτεί πριν από στο Eurogroup της προσεχούς εβδομάδας.
Αν δεν υπάρξει κάτι θεαματικό, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε ολοταχώς προς μια συμφωνία η οποία και επώδυνους όρους θα εμπεριέχει και τη δανειακή σύβαση (για να μην πούμε τομνημόνιο) θα παρατείνει.
Ουδείς εχέφρων θα διακινδυνεύσει να προβλέψει πως θα υποδεχθεί μια τέτοια συμφωνία η κοινοβουλευτική ομάδα και το στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη ο Λαπαβίτσας (χθες βράδυ) την χαρακτήρισε καταστροφική.
Από την άλλη, η κοινή γνώμη εμφανίζεται διατεθειμένη να δεχθεί ακόμη και το σύνολο των προτάσεων των δανειστώνπροκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Η χθεσινή δημοσκόπηση της Marc που παρουσιάστηκε στην «Ίντριγκα» της Έλλης Στάη, έδειξε ότι ένας στους δύο Έλληνες προτιμάει μια τέτοιου είδους επώδυνη συμφωνία, ενώ υπέρ της ρήξης τάσσεται περίπου το 37%.
Θα περιμένουμε υπομονετικά να δούμε τι συμφωνία θα υπογραφεί, όταν (και αν) υπογραφεί. Γι αυτό που είμαστε βέβαιοι είναι ότι φτάσαμε στο τέλος του δρόμου. Και ταυτοχρόνως φτάσαμε στο τέλος της εποχής της αυταπάτης. Τώρα γνωρίζουμε όλοι τι… καπνό φουμάρουν οι ευρωπαίοι δανειστές και αν… μασάνε από εκβιασμο
newpost.gr