της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου, οι ξένοι tour operators και αεροπορικές εταιρείες "βιάζονται να φύγουν” από το νησί, εκτιμώντας παράλληλα πως η ύφεση εξαιτίας του μεταναστευτικού δεν θα αφορά μόνο αυτή τη σεζόν, αλλά τα... απόνερα θα φτάσουν σε βάθος πενταετίας. Όπως αναφέρει, κάθε μέρα φθάνουν στη Μυτιλήνη 3,5 χιλ.- 4 χιλ. μετανάστες και πρόσφυγες, με τους επιχειρηματίες του νησιού να λένε πως "δεν αντέχουν άλλο”.
Σε επιστολή της μάλιστα προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστουδουλάκη, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου περιγράφει με μελανά χρώματα τις επιπτώσεις από το μεταναστευτικό στο νησί, με τις εκτιμήσεις για την επόμενη περίοδο να είναι άκρως αρνητικές. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, σύμφωνα με προσωρινά ανεπίσημα στοιχεία ξενοδόχων της Λέσβου η μείωση σε διανυκτερεύσεις και τζίρους κυμαίνεται στο 30% περίπου. Αρκετές εποχικές μονάδες κλείνουν 30 – 45 ημέρες νωρίτερα και άλλες ετήσιας λειτουργίας κλείνουν τμήματά τους και συρρικνώνουν δραστηριότητες. Παράλληλα, όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι, μεγάλος tour operator αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενο διακοπής της συνεργασίας του με τη Λέσβο.
Την ίδια ώρα, η μια μετά την άλλη οι αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις τσάρτερ. Όπως δείχνουν οι πληροφορίες που φθάνουν στους ξενοδόχους, η Thomas Cook από το τέλος του Αυγούστου πετά με χαμηλή πληρότητα, η Τσεχία ακυρώνει την πτήση του 2016, ο tour operator VING της Σουηδίας λόγω χαμηλής πληρότητας μειώνει τις διαθέσιμες θέσεις, η τσάρτερ Transavia που χρησιμοποιούν όλοι οι ολλανδικοί tour operators (συμπληρωματικά με τις δικές τους) σταματά τις πτήσεις στις 3 αντί στις 29 Οκτωβρίου. Παρομοίως, τα φινλανδικά πρακτορεία μειώνουν κατά δυο εβδομάδες (μια στην αρχή και μια στο τέλος της περιόδου) τη σεζόν του 2016, ενώ η ολλανδική Sundio, που είχε προγραμματισμένη τρίτη πτήση (εβδομαδιαίως) από 3.7.2015 έως το τέλος της σεζόν, δεν τη πραγματοποίησε. H Corendon από την άλλη μιλά για δύο πτήσεις την εβδομάδα την επόμενη χρονιά, αντί για τρεις εβδομαδιαίες φέτος.
Όσον αφορά στα κρουαζιερόπλοια, λόγω της κακής εικόνας του λιμανιού της Μυτιλήνης, οι ξενοδόχοι σημειώνουν ότι μέχρι στιγμής ακυρώθηκαν πέντε προσεγγίσεις και προβλέπεται ακύρωση άλλων 2- 3 προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων μέχρι τις 20.9.2015, συνολικού δυναμικού 6 χιλ. επισκεπτών, με μέση κατά κεφαλή δαπάνη 60 ευρώ.
Όπως σημειώνει η Ένωση στην επιστολής της, η διάρκεια της σεζόν στο νησί είναι Απρίλιος – Οκτώβριος, η μέση δυναμικότητα τσάρτερ (ανά πτήση) είναι περίπου 190 άτομα, η μέση παραμονή του επισκέπτη είναι 9 μέρες και η μέση κατά κεφαλή τουριστική δαπάνη περίπου στα 675 – 700 ευρώ. Και ενώ πέρσι η αύξηση των επισκεπτών με τσάρτερ ήταν 36%, φέτος δεν ξεπερνά το 6%, με τον Αύγουστο καταγράφει μείωση 3,5%.
Βροχή ακυρώσεων και στην Κω
Στο ίδιο ακριβώς κλίμα ήταν την προηγούμενη εβδομάδα και η επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Κω προς τον υπουργό Οικονομικών, όπου γινόταν λόγος για πρωτοφανή στη τουριστική ιστορία του νησιού αριθμό ακυρώσεων. Οι ξενοδόχοι σε μια πρώτη αποτίμηση μιλούν για 120 χιλ. διανυκτερεύσεις που έχουν ακυρωθεί από πρακτορεία τουρισμού και επιπλέον τουλάχιστον 51 χιλ. ακυρώσεις διανυκτερεύσεων από μεμονωμένους πελάτες ξενοδοχείων. Ταυτόχρονα, οι απώλειες οικονομικά εκτιμούνται σε πάνω από 7 εκατ. ευρώ στον τζίρο των ξενοδοχείων του νησιού και πολλαπλάσια για την υπόλοιπη οικονομία του νησιού.
Οι πτήσεις προς το νησί ματαιώνονται, με πιο χαρακτηριστική την ακύρωση πέντε πτήσεων από Ισραήλ (και για λόγους ασφάλειας) και τριών πτήσεις από Ιταλία, όπως επίσης ακυρώνονται προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και συνέδρια. Ο ρυθμός των κρατήσεων είναι μειωμένος κατά 60% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, που σημαίνει πως οι ακυρώσεις που λαμβάνονται για Σεπτέμβρη-Οκτώβρη δεν ανανεώνονται.
Τα πρώτα μηνύματα σε προκρατήσεις για το 2016 από Μεγάλη Βρετανία είναι στο -60% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014. Πέραν τούτου, κάποιες κρατήσεις για το 2016 έχουν αρχίσει να ακυρώνονται (για παράδειγμα, ακυρώθηκαν 1.650 διανυκτερεύσεις σε ένα και μόνο ξενοδοχείο πολυτελείας της Κω).
Οι ξενοδόχοι, όπως τονίζουν, προκειμένου να μειώσουν τις απώλειες και κυρίως το γόητρο του νησιού ως τουριστικού προορισμού, έχουν προχωρήσει σε γενναιόδωρες προσφορές από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και έπειτα. Την ίδια ώρα, πολλές επιχειρήσεις έχουν αλλάξει την ημερομηνία κλεισίματός τους από μια έως τρεις εβδομάδες νωρίτερα και προχωρούν σε απολύσεις προσωπικού. Η Ένωση πιο συγκεκριμένα αναμένει μείωση θέσεων εργασίας τουλάχιστον κατά 30% για τα δίμηνο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη σε σχέση με το 2014.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
vicky.kourlibini@capital.gr