Με εκδηλώσεις για την Παναγιά του Κύκκου, που την έχει προστάτιδά της, η Κυπριακή Αδελφότητα στο Κάιρο εόρτασε στις 9 Σεπτεμβρίου, τα 143 χρόνια από την ίδρυσή της, στο ναό της Παναγίας στην Ηλιούπολη του Καΐρου, παρουσία πολύ κόσμου που παραβρέθηκε από τους Έλληνες και Κυπρίους παροίκους και επισήμους καθώς και τους Ελληνορθόδοξους αλλά και Αιγυπτίους.
Μιλώντας προς όλους, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος μίλησε με λόγια που αγγίζουν όλους τους Έλληνες, αναφερόμενος στο εθνικό μας θέμα:
«Πάνω από όλα να ευχηθώ και να προσευχηθώ», τόνισε ο σεβάσμιος Μητροπολίτης, «η Παναγιά του Κύκκου σύντομα να χαρίσει την ελευθερία στο αγαπημένο νησί της Κύπρου. Είμαι σίγουρος ότι τόσα χρόνια πόνου και προσευχής των Κυπρίων που ξεριζώθηκαν από τους τόπους τους, ένεκα της τουρκικής εισβολής, είναι αρκετά για να κάνουν την Παναγία μας να λυγίσει και να δώσει την ελευθερία στο νησί μας. Να ευχηθώ, η Παναγιά του Κύκκου να προστατεύει όλους μας», επεσήμανε.
Δεν παρέλειψε επίσης να συγχαρεί την Κυπριακή Αδελφότητα, τον Πρόεδρο και τα Μέλη του ΔΣ, που 143 χρόνια τώρα κρατούν ζωντανή την πίστη και την τιμή στην Παναγία, έχοντάς την ως προστάτιδά τους.
«Να ευχηθώ η Παναγία να προστατεύει άλλα τόσα χρόνια την Κυπριακή Αδελφότητα εδώ στην Αίγυπτο», κατέληξε ο Μέμφιδος κ. Νικόδημος.
Από την πλευρά των Κυπρίων, τους παρεβρισκομένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Καΐρου της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας κ. Ανδρέας Μαυρομάτης ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της Μονής της Παναγιάς του Κύκκου που βρίσκεται σε υψόμετρο 1300 μέτρων μέσα στα καταπράσινα βουνά του Τροόδους, προσθέτοντας ότι η Αδελφότητα της Μονής του Κύκκου, από ιδρύσεώς της, επιτέλεσε μεγάλο πνευματικό, κοινωνικό και εθνικό έργο ανά τους αιώνες, και τα δύσκολα χρόνια που πέρασε η Κύπρος ήταν πάντα κοντά στον λαό ο οποίος τρέφει μεγάλη αγάπη προς την Παναγία του Κύκκου, που αποτελεί και το αγαπημένο μοναστήρι της Κύπρου.
Είπε συγκεκριμένα ο κ. Ανδρέας Μαυρομάτης:
«Είναι μεγάλη μας τιμή που βρίσκεστε σήμερα μαζί μας σε αυτήν την Εκκλησιαστική γιορτή της Παναγίας του Κύκκου αλλά και της Κυπριακής Αδελφότητας στην Αίγυπτο που γιορτάζει τα 143 χρόνια από την ίδρυσή της. Η Αγία και θαυματουργή αυτή Εικόνα της Παναγίας βρίσκεται στο μοναστήρι του Κύκκου στα βουνά του Τροόδους της Μεγαλονήσου εδώ και 900 χρόνια και είναι μία από τις τρείς δημιουργίες του Ευαγγελιστή Λουκά.
Η ιστορία λέει ότι γύρω στο έτος 1100 ο Βυζαντινός διοικητής της Κύπρου Άρχοντας Βουτομίτης πήγε για κυνήγι αλλά χάθηκε στα δάση του Τροόδους. Εκεί συνάντησε έναν γέροντα ερημίτη, τον Ησαΐα. Του συμπεριφέρθηκε πολύ άσχημα γιατί ο ερημίτης που απέφευγε οτιδήποτε κοσμικό, δεν προθυμοποιήθηκε να τον υπηρετήσει. Ο Διοικητής βρήκε τον δρόμο του και επέστρεψε στην Λευκωσία αλλά αμέσως αρρώστησε βαριά και απέδωσε την αρρώστια του στον τρόπο που συμπεριφέρθηκε στον Ησαΐα και ζήτησε να τον φέρουνε τον γέροντα από το βουνό. Μπροστά του ο Άρχοντας Βουτομίτης ζήτησε συγνώμη από τον γέροντα μοναχό και εκείνος προσευχήθηκε και ο Άρχοντας θεραπεύτηκε. Τότε υποσχέθηκε στον Ησαΐα να του δώσει ότι του ζητήσει. Ο Γέροντας αντί χρήματα και αξιώματα του ζήτησε να του φέρει την Αγία Εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας του Ευαγγελιστή Λουκά που φυλασσόταν στο Παλάτι του Αυτοκράτορα στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Άρχοντας δίστασε, θα μπορούσε να πείσει τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιο Κομνηνό να παραχωρήσει το Άγιο Εικόνισμα. Πήρε όμως τον Ησαΐα και ταξίδεψαν στην Βασιλεύουσα. Εκεί ο Ησαΐας με την βοήθεια του Θεού θεράπευσε την μονάκριβη κόρη του Αυτοκράτορα που ήταν βαριά άρρωστη αλλά και τον ίδιο τον Αυτοκράτορα που ασθένησε. Δεν ήταν εύκολο για τον Αυτοκράτορα να αποχωριστεί την Αγία Εικόνα αλλά αντιλήφθηκε ότι ήταν Θεϊκή προσταγή να την δώσει. Έδωσε την Εικόνα στον Γέροντα Ησαΐα και τα απαιτούμενα χρήματα για την ανέγερση του μοναστηριού που θα Την τοποθετούσαν. Στην Κύπρο ο λαός υποδέχθηκε τον Ησαΐα με την Αγία Εικόνα με μεγάλη ευλάβεια και συγκίνηση και πορεύτηκαν μαζί από τα παράλια έως τα βουνά του Τροόδους. Στην διαδρομή τα πεύκα υποκλίνονταν και τα κοχύλια με θαυμαστό τρόπο έβγαιναν από την θάλασσα και τους συνόδευαν. Ακόμα και σήμερα στις δασώδεις αυτές περιοχές συναντάμε τα σκυμμένα πεύκα και τα κοχύλια που βγήκαν από την θάλασσα.
Το Μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου πήρε την ονομασία του από την τοποθεσία του. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1300 μέτρων μέσα στα καταπράσινα βουνά του Τροόδους. Η Αδελφότητα της Μονής του Κύκκου από ιδρύσεως επιτέλεσε μεγάλο Πνευματικό, κοινωνικό και Εθνικό έργο και ανά τους αιώνες και τα δύσκολα χρόνια που πέρασε η Κύπρος ήταν πάντα κοντά στον λαό που τρέφει μεγάλη αγάπη προς την Παναγία του Κύκκου, Το αγαπημένο Μοναστήρι της Κύπρου. Και σήμερα η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής συνεχίζει το πολυδιάστατο εθνικό και κοινωνικό της έργο αλλά κυρίως τις δραστηριότητες για την ενίσχυση των πνευματικών αξιών του λαού, της ιστορικής και πολιτιστικής του μνήμης.
Το Μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου πήρε την ονομασία του από την τοποθεσία του. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1300 μέτρων μέσα στα καταπράσινα βουνά του Τροόδους. Η Αδελφότητα της Μονής του Κύκκου από ιδρύσεως επιτέλεσε μεγάλο Πνευματικό, κοινωνικό και Εθνικό έργο και ανά τους αιώνες και τα δύσκολα χρόνια που πέρασε η Κύπρος ήταν πάντα κοντά στον λαό που τρέφει μεγάλη αγάπη προς την Παναγία του Κύκκου, Το αγαπημένο Μοναστήρι της Κύπρου. Και σήμερα η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής συνεχίζει το πολυδιάστατο εθνικό και κοινωνικό της έργο αλλά κυρίως τις δραστηριότητες για την ενίσχυση των πνευματικών αξιών του λαού, της ιστορικής και πολιτιστικής του μνήμης.
Στο Μοναστήρι υπάρχει αξιόλογη Βιβλιοθήκη και Μουσείο με ιστορικά και εκκλησιαστικά εκθέματα, χειρόγραφα και Εικόνες. Η Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου πανηγυρίζει ειδικά στις 8 Σεπτεμβρίου που η Εκκλησία μας γιορτάζει την Γέννηση της Θεοτόκου και είναι η ημέρα που γιορτάζει και η Κυπριακή Αδελφότητα της Αιγύπτου που έχει σαν προστάτιδα από ίδρυσης της, την Παναγία του Κύκκου. Εκ μέρους της Επιτροπής της Κυπριακής Αδελφότητας του Καίρου σας ευχαριστούμε που ήρθατε, σας ευχόμαστε χρόνια πολλά, να έχετε την βοήθεια της Παναγίας και να ήσαστε πάντα καλά.
ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ
Να σημειωθεί ότι τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Κύπριος Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Χάρης Μορίτσης, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, ο Κύπριος Πρόξενος κ. Άγγελος Λένος, η Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μαρία Κουμαριανού, η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Σινά Δαμιανού κ. Νικόλας Βαδής, ο Πρόεδρος των αραβοφώνων Ελληνορθόδοξων στο Κάιρο κ. Φαρίντ Χούρι, η Πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Λέσχης Ηλιουπόλεως κα Αρλέτ Μισέλ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κ. Αλέξανδρος Καζαμίας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, η Διευθύντρια της Αμπετείου Σχολής κα Βασιλική Πετροπούλου, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως κ. Ζαχαρίας Φούμελης, ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Δημήτρης Γαράουι και άλλοι επίσημοι.
romfea.gr