23 Νοεμβρίου 2017

Κήρυγμα της Κυριακής, 26-11-2015

Ειδικό Μήνυμα της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β' για τη Πολιτική κατάσταση στη Ζιμπάμπουε

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε Σεραφείμ

Η ΑΙΩΝΙΟΣ ΖΩΗ

Στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή βλέπουμε κάποιον πλούσιο να πλησιάζει τον Ιησού και να τον ρωτάει τι πρέπει να κάνει για να κληρονομήσει την αιώνια ζωή. Κι ο Ιησούς του λέει ότι βασική προϋπόθεση είναι η τήρηση των εντολών του Θεού. Συγκεκριμένα, του τονίζει ότι για να σωθεί κάποιος και να γίνει πολίτης της βασιλείας του Θεού, πρώτον, πρέπει να παραμείνει πιστός και συνεπής σύζυγος, δηλαδή να μη πέσει σε μοιχεία, να μη συνάψει δηλαδή σχέση ο ένας εκ των συζύγων με άλλο πρόσωπο. Από την στιγμή που κάποιος από τους συζύγους πέσει στην αμαρτία της μοιχείας, σημαίνει ότι έπαψε πλέον να υπακούει στο θέλημα του Θεού κι ότι άρχισε να επιτελεί τα έργα του διαβόλου. Γι’ αυτό γίνεται ανάξιος του Παραδείσου κι άξιος της Κολάσεως. Αμαρτία δεν επιτελεί μόνο αυτός που προδίδει την αγάπη της συντρόφου του ή  αυτή που προδίδει την αγάπη του συντρόφου της, αλλά και εκείνος που πηγαίνει με παντρεμένη γυναίκα και η γυναίκα που πηγαίνει με παντρεμένο άνδρα, οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμβάλλουν στην καταστροφή οικογενειών με μεγάλα θύματα όπως πάντοτε τα αθώα παιδιά των απατημένων συζύγων, που οδηγούν συνήθως σε μεγάλες τραγωδίες.

Δεύτερον, για να γίνει κάποιος μέλος της βασιλείας του Θεού δεν πρέπει να φονεύσει, διότι ο κάθε άνθρωπος είναι «κατ’ εικόνα Θεού», κι έτσι σκοτώνοντας κάποιος τον συνάνθρωπό του είναι ως να προσπαθεί να σκοτώσει τον Θεό. Στην πραγματικότητα όμως ο φονιάς με τα κριτήρια της αιωνιότητας είναι ως να σκοτώνει τον εαυτόν του, γιατί ο ίδιος με το έγκλημα του καταδικάζει τον εαυτόν του να παραμείνει μακριά από τον Θεό, μακριά δηλαδή από τον Παράδεισο και την αιώνια ζωή. Γι’ αυτό ο Χριστός, επειδή θέλει όλοι μας να σωθούμε και να γίνουμε αιώνιοι κάτοικοι του Παραδείσου, μας καλεί να συγχωρούμε και ν’ αγαπάμε ακόμη και τους εχθρούς μας. Μ’ αυτό τον προκλητικό τρόπο μένουμε μακριά από το ενδεχόμενο του φόνου και την αμαρτωλή σκέψη του αφανισμού του άλλου.
Τρίτον, για να κληρονομήσει κάποιος την αιώνια ζωή πρέπει να έχει συνείδηση ότι τα πάντα ανήκουν στον Θεό, κι ότι μέσα από τα υλικά πράγματα που ο άνθρωπος ελέγχει ή κατέχει, του δίνεται η δυνατότητα ως εντολοδόχος του Δημιουργού Θεού, με την υπακοή στην εντολή της αγάπης, να τα διαχειρίζεται σωστά και τίμια για το καλό του ιδίου, της οικογένειας του και των συνανθρώπων του. Αντίθετα όταν ο άνθρωπος δεν ακολουθεί τη θεία αυτή εντολή, τότε γίνεται κλέφτης με την έννοια ότι στερεί από πολλούς φτωχούς την δυνατότητα να έχουν τα απαραίτητα για τη ζωή και μάλιστα για τα άπορα παιδιά τους, και αναπόφευκτα  αυτός που δεν είναι φιλάνθρωπος και ελεήμονας, οδηγεί τον εαυτό του στην απώλεια, δηλαδή στην Κόλαση.
Τέταρτον, για να σωθεί κάποιος αιώνια πρέπει κάθε στιγμή να είναι έτοιμος να υποστηρίζει το δίκαιον, να μη επιτρέπει ποτέ ν’ αδικείται κανένας άνθρωπος. Εκεί που δεν συμβαίνει αυτό, τότε ο άνθρωπος είναι πρόθυμος να πέσει στην αμαρτία της ψευδομαρτυρίας σε βάρος του συνανθρώπου του, και ταυτόχρονα όμως να οδηγήσει και τον εαυτό του στην Κόλαση, δηλαδή στην αιώνια τιμωρία.
Πέμπτον, εκείνος που θέλει να σωθεί και να κληρονομήσει την αιώνια ζωή πρέπει να τιμά και να σέβεται τους γονείς του, γιατί πως είναι δυνατόν να αποδειχθεί ότι ένας είναι άξιος του Παραδείσου όταν αποδεικνύεται ανάξιος να δείξει έμπρακτα την αγάπη του και την ευγνωμοσύνη του προς τα πρόσωπα εκείνα που έκαμαν θυσίες για να τον μεγαλώσουν; Οι αχάριστοι δεν έχουν θέση στην βασιλεία του Θεού. Απλώς οι αχάριστοι καταφέρνουν να πικράνουν εκείνους που τους ευεργέτησαν. Ταυτόχρονα όμως οι αχάριστοι αδικούν και τους εαυτούς τους με τη τιμωρία της στέρησης μεγαλύτερων ευεργεσιών από αυτούς που μπορούσαν να τους ευεργετήσουν και τους έδειξαν ήδη μεγάλη αχαριστία και κακία.
Τονίζοντας ο Ιησούς ότι μόνο ο Θεός είναι καλός, μας στέλνει το μήνυμα ότι ο άνθρωπος μπορεί να γίνει καλός μόνο με τη τήρηση των εντολών του Θεού. Με τη τήρηση δηλαδή των εντολών του Θεού μπορούμε και μεις να γίνουμε κατά χάριν Θεοί. Ο Θεός, αγαπητοί μου, τόσο πολύ αγάπησε τους ανθρώπους, ώστε έστειλε τον Υιό αυτού τον Μονογενή για να έχουμε «ζωή αιώνιον», διδάσκοντας μας να μετανοούμε για τα λάθη μας, διότι πλησίασε η βασιλεία των ουρανών.  Γι’ αυτό,ποτέ δεν είναι  αργά, αν κάποιος από μας έπεσε στην αμαρτία της παρακοής της τήρησης των εντολών του Θεού, να μετανοήσει και να προσπαθήσει με προσευχή στον Θεό ν’ ανταποκριθεί μ’ ευθύνη, ζήλο, αγάπη και συνέπεια στην τήρηση των εντολών του Θεού για να κληρονομήσει «ζωή αιώνιον». ΄Οσοι πάλι τηρούμε στη ζωή μας τις εντολές του Θεού, ας συνεχίσουμε μ’ επιμονή τον καλό αγώνα μας με την ταυτόχρονη κι αδιάκοπη συμμετοχή μας στην Λειτουργική  ζωή της Εκκλησίας μας, με τον εκκλησιασμό μας, με την συχνή κι άξια προσέλευση μας στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, και με την καθημερινή προσπάθεια μας, όπου και να βρισκόμαστε, να δίνουμε μαρτυρία Χριστού, δείχνοντας την αγάπη μας προς όλους τους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας, ιδιαίτερα με το καλό μας χαρακτήρα μέσα στην οικογένεια όταν υπάρχουν πιέσεις και φωνές, αλλά και στο χώρο της εργασίας μας και στις κοινωνικές μας ενασχολήσεις. Να έχουμε συνείδηση ότι πάντοτε βρίσκεται αόρατα μπροστά μας ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Αυτό μπορούμε να το ζούμε και να τό συναισθανόμαστε με τη σιωπηλή επανάληψη της νοερής προσευχής του Χριστού: «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με τον αμαρτωλόν και σώσον τον κόσμον σου».
Αν όμως αγαπητοί μου, συμβαίνει πάνω από την πίστη μας στο Θεό, να μας απασχολεί κάτι άλλο, όπως στην περίπτωση του σημερινού πλούσιου του Ευαγγελίου, που έγινε σκλάβος του πλούτου του, τότε ισχύει και για μας η προτροπή του Χριστού ν’ αποδεσμευθούμε απ’ ό,τι μας έγινε πάθος και ν’ ακολουθήσουμε τον Χριστόν. ΄Οπως δηλαδή ο Χριστός εργάστηκε και θυσιάστηκε για το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και τελικά για τη σωτηρία του ανθρώπου, το ίδιο και μεις καλούμαστε να τον μιμηθούμε στη ζωή μας, έχοντας Αυτόν ως πρότυπο μας. ΄Ετσι έχουμε και μεις ζωντανές ελπίδες, όπως τους αγίους, που η Εκκλησία μας καθημερινά τιμά, να γίνουμε και μεις άγιοι και να εισέλθουμε στην βασιλεία του Θεού, όπως ο άγιος Στυλιανός ο Παμφαγόνος που η Εκκλησία μας σήμερα τη μνήμη του τιμά.
Στο σημείο αυτό, με αφορμή την σημερινή Ευαγγελική περικοπή, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο πλούτος δεν είναι κάτι κακό που ο κάτοχός του πηγαίνει στην Κόλαση. Αυτό που οδηγεί στην απώλεια είναι η κακή του χρήση. Η καλή του χρήση οδηγεί στον Παράδεισο. Κι ο πλούτος είναι μέρος της δημιουργίας του Θεού, που στην αγία Γραφή χαρακτηρίζεται «καλή λίαν». ΄Ετσι στην γνωστή παραβολή του φτωχού Λαζάρου και του άσπλαχνου πλουσίου, βλέπουμε τον Αβραάμ, που ήταν ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους της Παλαιάς Διαθήκης, να βρίσκεται στον Παράδεισον. ΄Οταν κάποιος είναι πλούσιος και δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις εντολές του Θεού και να μιμηθεί το παράδειγμα του Αβραάμ και του Ζακχαίου, που χρησιμοποίησαν τον πλούτο τους για την σωτηρία των συνανθρώπων τους, τότε ο πλούτος του πλούσιου ανθρώπου γίνεται η αιτία της καταστροφής του. Με τον τρόπο δηλαδή που χρησιμοποιεί κάποιος ό,τι έχει δείχνει την κακία του ή την αγάπη του. Στην περίπτωση του πλούσιου του σημερινού Ευαγγελίου έχουμε την αρνητική χρήση του πλούτου, όπου φαίνεται η κακία του και ταυτόχρονα ο κίνδυνος της απώλειας της αιώνιας ζωής. Γι’ αυτό ο Χριστός τον προτρέπει να δείξει αγάπη μοιράζοντας τα πάντα στους φτωχούς ανθρώπους που είχαν ανάγκες, κι ο ίδιος να τον ακολουθήσει να γίνει δηλαδή ένας από τους αποστόλους του. Αυτός όμως περίλυπος αρνήθηκε τη μεγάλη τιμή που του πρότεινε ο Χριστός.
Η Εκκλησία αγαπητοί μου ως ο «παρατεινόμενος Χριστός εις τους αιώνας», απευθύνει το ίδιο μήνυμα και σε μας σήμερα. Σε μας εναπόκειται με τη χάρη του Θεού να γίνουμε αν θέλουμε Απόστολοι του Χριστού. Η μαρτυρία του Χριστού ισχύει και σήμερα. «Αυτά που για τους ανθρώπους είναι αδύνατα, για το Θεό είναι δυνατά».
Με την ευκαιρία της αναλήψεως της Προεδρίας της Χώρας από νέο Πρόεδρο η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης μας και Πνευματικός μας Πατέρας κ.κ. Θεόδωρος Β' προσεύχεται μαζί μας η νέα Κυβέρνηση να κάνει το καλύτερο για να προστατευθεί ο Λαός της χώρας και μάλιστα οι φτωχοί και ιδιαίτερα τα άπορα και ορφανά παιδιά. Όλες αυτές τις μέρες καθημερινά ο Μακαριώτατος μας με αγωνία ζητούσε συνεχή ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στη Χώρα προσευχόμενος για ειρηνική ρύθμιση της πολιτικής κατάστασης που δημιουργήθηκε στη Χώρα. Άλλωστε ο Μακαριώτατος μας ως γνωστόν διακόνησε αυτή τη χώρα ως Μητροπολίτης πριν την επάξια εκλογή του στον Θρόνο του Αγίου Μάρκου και γνωρίζει άριστα την τρέχουσα κατάσταση στη Χώρα, που από την εκλογή του ποτέ του δεν έπαυσε να την επισκέπτεται συχνά και να μοιράζεται μαζί μας τις αγωνίες μας και τα προβλήματά μας και να στέκει συνέχεια δίπλα μας σε όλες τις δοκιμασίες μας. Η αγωνία του Μακαριωτάτου μας κι οι προσευχές του δεν ήταν μόνο για τα Μέλη της Παροικίας μας, ή μόνο για τους Ορθόδοξους, αλλά για όλο το πληθυσμό της Χώρας, τονίζοντας ότι στα μάτια του Θεού είμαστε όλοι τα παιδιά του. Σας μεταφέρω το χαιρετισμό του Μακαριωτάτου μας, ο οποίος στις συναντήσεις του με Αρχηγούς Κρατών της Αφρικανικής Ηπείρου, αλλά και Αρχηγούς Κρατών από άλλες χώρες, τονίζει ότι ευθύνη των Χωρών της Αφρικανικής Ενότητας και της Διεθνούς Κοινότητας είναι να προστατευθεί ο Λαός της Ζιμπάμπουε που υποφέρει με το πρόβλημα της φτώχειας και την μεγάλη ανεργεία. Ταυτόχρονα τονίζει την νομοθετική κατοχύρωδη για στη προστασία του δικαιώματος της περιουσίας, και την άμεση δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου στη χώρα με συνδρομές από τη Διεθνή Κοινότητα για την αποζημίωση όσων έχασαν τις περιουσίες τους και την επιστροφή των φαρμαγιέριδων με αποζημιώσεις για να εργοδοτήσουν κόσμο για να γίνει ξανά η Ζιμπάμπουε όπως και στο παρελθόν το Καλάθι παραγωγής της Αφρικής. Ταυτόχρονα ο Μακαριώτατος μας ευχαριστεί κι όσους καλούς και ευσεβείς χριστιανούς, γνωστούς και άγνωστους και ανώνυμους από Ελλάδα και Κύπρο που με το υστέρημα τους βοηθούν άπορα και ορφανά παιδιά της Αφρικής να φοιτούν σε σχολείο και να έχουν λίγο φαγητό. Ιδιαίτερα ευχαριστεί το Σωματείο Φίλοι Ιεραποστολής Ζιμπάμπουε Κύπρου, ως επίσης κι όλους τους Ιεραποστολικούς Συνδέσμους και ιδιαίτερα τις Εκκλησίες της Κύπρου, της Ελλάδος και των Ορθοδόξων της Αμερικής που συνεργάζονται με το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κέντρο. Από το μακρινό Καμερούν που αυτές τις μέρες ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας και Πνευματικός μας Πατέρας κ. Θεόδωρος πραγματοποιεί ποιμαντική επίσκεψη κάνει έκκληση στη Διεθνή Κοινότητα να βοηθήσουν τους πονεμένους αδελφούς μας στην Αφρική να ξεπεράσουν το πρόβλημα της φτώχειας που μαστίζει τις κοινωνίες της Αφρικανικής Ηπείρου με μεγάλα αθώα θύματα τα άπορα και ορφανά παιδιά. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας κ. Θεόδωρος προσεύχεται μαζί μας  ο Θεός να μας προστατεύει και να μας οδηγήσει ενωμένους στη λύτρωση όλων των κοινωνικών προβλημάτων
Αμήν.