Eoρτή της Γεννήσεως της Παναγίας μας
Του Σεβ. Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη
Η εορτή της Γεννήσεως της ΠÎ �ναγίας έχει ιδιαίτερη θέση μέσα στο ετήσιο εορτολόγιο της Εκκλησίας μας που συνδέεται άμεσα με την μοναδικότητα του προσώπου της Παναγίας μας στο έργο της εν Χριστώ σωτηρίας μας.
Αν η πρώτη γυναίκα της δημιουργίας του Θεού, η Εύα, με την ανυπακοή της μαζί με τον Αδάμ, μας οδήγησαν μακριά από τον Παράδεισο, με την έλευση του θανάτου στη ζωή μας, η υπακοή της Παναγίας μας στο θέλημα του Θεού μας οδήγησε στην Ανάσταση της Ανθρώπινης φύσεως στο Πρόσωπο του Ιησού Χριστού και κατά συνέπεια ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Η Παναγία μας διαδραμάτισε σημαντικό και κορυφαίο ρόλο στην όλη ιστορική εμφάνιση του Χριστιανισμού στο προσκήνιο της παγκόσμιας Ιστορίας. Η όλη τη ς ζωή είναι ένα αξιοθαύμαστο γεγονός, στην πραγματικότητα ένα θαύμα του Θεού. Γεννήθηκε με θαυματουργικό τρόπο από πολύ ηλικιωμένους, αλλά πολύ ευσεβείς και πιστούς γονείς, τους οποίους η Εκκλησία μας ονομάζει Θεοπατέρες, τον Ιωακείμ και την Άννα. Η Εκκλησία μας, αναφερόμενη στην Γέννηση της Θεοτόκου, τονίζει ότι η Γέννηση της «χαράν εμήνυσε πάση τη οικουμένη» διότι εξ αυτής «ανέτειλε ο ήλιος της Δικαιοσύνης» δηλαδή ο Ιησούς Χριστός που μας έσωσε.
Η πράξη της Παναγίας μας να απαντήσει θετικά στην κλήση του Θεού για τη σωτηρία μας δεν είχε ατομικό χαρακτήρα. Είχε χαρακτήρα συλλογικό, απαντά εκ μέρους ολόκληρης της Ανθρωπότητας, γιατί έπρεπε να διαφυλαχθεί το αγαθόν της ελευθερίας που ο Θεός χάρισε στους πρωτοπλάστους, το αυτεξούσιο. Έτσι το έργο της Θείας Οικομονίας διά την εν Χριστώ σωτηρία μας πραγματοποιείται και με τη δική μας ανθρώπινη συγκατάθεση. Η Παναγία μας ως ο κορυφαίος ευσεβής άνθ ρωπος της παγκόσμιας κοινωνίας με την παρουσία της από της μικρής της ηλικίας στον χώρον του Ναού, έστω και ορφανή, προσευχόμενη και δεόμενη δι’ όλους μας, έγινε η «κεχαριτωμένη», έγινε η «ανύφευτη Νύμφη», που έδωσε την δική της σάρκα στον Υιόν και Λόγον του Θεού διά την εν Χριστώ σωτηρίαν μας.
Ως άνθρωπος η Παναγία μας υπόφερε πολύ, έζησÎ µ την ορφάνια, που μπορεί να ζήσει το κάθε παιδί στην ηλικία της και στην συνέχεια, όσοι δεν μπορούσαν να δούν την παρουσία του Θεού στη ζωή της, όταν γέννησε στην φάτνη των αλόγων το Βρέφος Ιησού, ήσαν έτοιμοι να την πετροβολήσουν, ως άπιστη πλανεμένη γυναίκα που έμεινε έγκυος χωρίς να παντρευτεί. Κι αυτός ακόμη ο αρραβωνιαστικός της ήταν έτοιμος να την εγκαταλείψει. Ο Ιωσήφ ο Μνήστωρ έμεινε μαζί της επειδή επενέβηκε ο Θεός στη ζωή του με τον Αρχάγγελον. Μόλις γεννήθηκε το Βρέφος Ιησού, ο μεγαλύτερος δ υνάστης της εποχής ο κακούργος Βασιλιάς Ηρώδης κυνηγούσε το Βρέφος με ολόκληρο στρατό να το δολοφονήσει. Τελικά σκότωσε χιλιάδες αθώα βρέφη.
Τα μεγαλύτερα κακά μπορούν να μας τα κάνουν αυτοί που έχουν κάθε μορφή δύναμης και εξουσίας και βρίσκονται μακριά από το Θεό. Mας κάνουν να υποφέρουμε, αλλά στο τέλος με τη κακία τους τιμωρούν περιÏσσότερο τους εαυτούς τους μέχρι που να πεθάνουν για να ησυχάσουμε (οι γονείς του Ιησού επέστρεψαν από την Αίγυπτο όταν οι ζητούντες την ψυχή του παιδίου πέθαναν).
Κατά τη μεγάλη αυτή εορτή της Γεννήσεως της Παναγίας μας πανηγυρίζει και η γνωστή Ιστορική Ιερά Μονή του Κύκκου όπου εδώ και δέκα σχεδόν αιώνες φυλάγεται η θαυματουργός άγια Εικόνα της Παναγίας του Κύκκου που σύμφωνα με τ η παράδοση ιστόρισε ο Απόστολος Λουκάς. Στη Κύπρο στα δύσκολα χρόνια των ξένων κατακτήσεων κι ιδιαίτερα την περίοδο που υποφέραμε από τους φανατικούς τούρκους μουσουλμάνους, η Παναγία του Κύκκου ήταν η προστάτιδα του Λαού για την επιβίωση μας να κρατήσουμε την εθνική και θρησκευτική μας φυσιογνωμία, την Ορθοδοξία μας και την ελληνική μας εθνικότητα. Έτσι όταν σε δύσκολες εποχές στην Ιστορία του Λαού μας όταν έφευγαν ξενιτεμένοι από τη πατρώα γη για μια καλύτερη ζωή μαζί τους έφερναν και μια εικόνα της Παναγίας του Κύκκου για να την έχουν ως προστάτιδα τους στις δύσκολες στιγμές της ξενιτιάς. Έτσι όπου υπάρχουν οργανωμένες Ελληνικές Κυπριακές Αδελφότητες έχουν ως προστάτιδα τους την Παναγία του Κύκκου όπως η Αδελφότητα μας εδώ στο Χαράρε. Προσευχόμαστε λοιπόν σήμερα η Παναγία του Κύκκου να μεσιτεύσει στον Υιόν της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό να μας απελευθερώσει από τους βάρβαρους τούρκους εισβολείς και να επιστρέψουν με ασφάλεια όλοι οι πρόσφυγες στις πατρογονικές τους εστίες. Προσευχόμαστε όλοι μας επίσης η Παναγία μας να προστατέψει τον Λαό της Ζιμπάμπουε και μÎ µ τη βοήθεια του Θεού και τη συνεργασία όλων μας να λυθούν τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στη χώρα και να έρθουν καλύτερες ημέρες για όλους. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όσους μας βοηθούν να δίνουμε λίγο ψωμί σε άπορα παιδιά, ως επίσης και όσους μέσα από τις στερήσεις τους μας βοηθούν να πληρώνουμε δίδακτρα για να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο άπορα και ορφανά παιδιά. Είναι κι αυτά της Παναγίας μας κι η χαρά της είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να της δώσουμε μέσα από την αγάπη μας για τα παιδιά που υποφέρουν.