9 Αυγούστου 2009

Η Ν.Δ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ


ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ -ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΔΕΚΑΝΙΚΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ-
Αυξάνονται από 12 σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας, ενώ υποχρεωτικά θα πρέπει να τοποθετούνται εκπρόσωποι των ομογενών σε εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια των κομμάτων.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος θα επιχειρήσει να «δελεάσει» την αντιπολίτευση ώστε τελικά να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό, το οποίο προτίθεται να φέρει εκ νέου στη Βουλή.
Όπως ξεκαθάρισε στην εφημερίδα ο κ. Παυλόπουλος, θα ζητήσει από τα πολιτικά κόμματα να συναινέσουν στην αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας, ώστε οι τρεις επιπλέον έδρες να διατίθενται στους εκπροσώπους των ομογενών.

Έτσι με το νέο νομοσχέδιο θα υποχρεούνται τα κόμματα να τοποθετούν ομογενείς σε εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ταυτόχρονα εκσυγχρονίζεται η διαδικασία μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, με τη διαβίβαση τηλεγραφημάτων από τις νομαρχίες στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω κινητών τηλεφώνων, γεγονός που θα επιτρέπει δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης να υπάρχει πλήρης αποτύπωση των ποσοστών των κομμάτων.
Το νέο σύστημα μετάδοσης των αποτελεσμάτων θα εφαρμοστεί από τις προσεχείς εκλογές-όποτε και αν αυτές γίνουν-, ενώ αναμένεται να επηρεάσει και τα exit polls, καθώς δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης οι πολίτες θα γνωρίζουν με ακρίβεια τα ποσοστά όλων των πολιτικών κομμάτων.
Υπενθυμιζεται οτι τον Μαρτιο του 2009 τις απόψεις τους επί του σχεδίου νόμου που αφορά στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες του εξωτερικού ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης υπογράμμισε ότι το παρόν νομοσχέδιο έλαβε υπόψη του τις θέσεις του Συμβουλίου όπως διατυπώθηκαν από τις αποφάσεις των περιφερειακών συνελεύσεων μόνο στην αιτιολογική έκθεση του, παραπέμποντας σε επόμενο στάδιο την εφαρμογή τους.¨

«Ανεξάρτητα από την έκβαση του νομοσχεδίου θα θέλαμε να ψηφιστεί και να προχωρήσει άμεσα το θέμα της καταγραφής των ομογενών σε εκλογικούς καταλόγους ανά πόλη και χώρα», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι σε καμία περίπτωση, οι θέσεις του ΣΑΕ δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να γίνουν σημείο κομματικής αντιπαράθεσης από κανέναν.
Κατα την ψηφοφορια στην Βουλη τον Απριλιο 2009 το ν/σ καταψηφιστηκε επειδη δεν συγκεντρωθηκαν τα 2/3 των ψηφων που προβλεπει το Συνταγμα
Βάσει του Συντάγματος (άρθρο 51) ο νόμος που ρυθμίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, από τους εκλογείς που βρίσκονται εκτός Επικρατείας, «ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων (200) του όλου αριθμού των βουλευτών».
Τι ειπαν οι εισηγητες των κομματων¨¨
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ- (ΠΑΣΟΚ)
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης είπε ότι η ψήφος των αποδήμων είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και ότι το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο.
«Φοβάμαι ότι το νομοσχέδιο γίνεται μόνο για τις εντυπώσεις, για να πούμε στους απόδημους ότι η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια, έστω και μεταβατική να ψηφίσουν» είπε και υποστήριξε ότι για να έχουν πραγματικό ρόλο οι απόδημοι, πρέπει να υπάρχουν περιφέρειες.
«Το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει αυτή την προχειρότητα, σεβόμενη τους απόδημους» είπε ο κ. Χυτήρης.
Α ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ- ΚΚΕ
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος είπε ότι δεν μπορούν «οι έξω να αποφασίζουν πως θα ζήσουν οι μέσα: Δεν μπορούν οι Έλληνες που ζουν επί δεκαετίες στο εξωτερικό και δεν γνωρίζουν τις συνθήκες, να καθορίζουν τις τύχες τις χώρας μας.»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης είπε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο και πρότεινε να καθιερωθεί ο θεσμός των αποδήμων βουλευτών, να δημιουργηθούν περιφέρειες εξωτερικού και ο αριθμός των αποδήμων βουλευτών να αφαιρείται από τον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας.
ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ- ΛΑ.ΟΣ Υπέρ του να τεθούν ομογενείς ως επικεφαλής των ψηφοδελτίων Επικρατείας των κομμάτων τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.
«Εγώ δεσμεύομαι από το βήμα της Βουλής ότι ο επικεφαλής του ΛΑΟΣ θα είναι ομογενής όπως ήταν στις εκλογές του 2004» είπε.
Τέλος, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρης ζήτησε η πρώτη θέση στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων να διατίθεται για απόδημο υποψήφιο βουλευτή ενώ τάχθηκε κατά της επιστολικής ψήφου.
Τελικα δεν διαπιστώθηκε η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής (200 βουλευτές) κατά την ονομαστική ψηφοφορία.
Αναλυτικά, επί 267 ψηφισάντων, υπέρ ψήφισαν 159 βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Κατά τάχθηκαν 106 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Δύο βουλευτές οι Γρ.Ψαριανός του ΣΥΡΙΖΑ και ο ανεξάρτητος Π. Τατούλης δήλωσαν «παρών».
Ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, ειχε πει οτι συνεπεία της μη συμπληρώσεως του αριθμού των 2/3, δεν έχει κανένα νόημα η συνέχιση της συζητήσεως επί των άρθρων του νομοσχεδίου.