6 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ 1,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ "ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ" ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ"

Ο "ΣΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ" με δημοσιεύματά του, επικρότησε όλες τις προσπάθειες που κατέβαλαν κατά καιρούς οι τοπικές μας αρχές, όπως νομαρχία και δήμοι, για προσέγγιση μεταξύ των λαών της Τουρκίας και της Ελλάδος. Σχολίασε κατ' επανάληψη την ύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού εύπορων πολιτών της διπλανής μας χώρας, οι οποίοι επισκεπτόμενοι το νησί μας, θα μπορούσαν να αλλάξουν τα σημερινά οικονομικά δεδομένα.
Αν και υπήρξαν επικριτικές φωνές προς το νομάρχη αλλά και τους δημάρχους Βαθέος και Καρλοβάσου για τα "προς "ανατολάς" ανοίγματα, τελικά αποδείχτηκε πως αυτά έχουν πιάσει τόπο και η υπόθεση ωρίμασε, αφού ενάμισι εκατομμύριο Τούρκοι κάτοχοι πράσινων διαβατηρίων είναι έτοιμοι να μας επισκεφτούν, αρκεί να βρεθούν τουριστικοί πράκτορες του νησιού μας που θα συνεργαστούν με συναδέλφους τους της Τουρκίας. Σημειώνουμε πως οι κάτοχοι των "πράσινων διαβατηρίων" είναι άτομα μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, όπως δημόσιοι υπάλληλοι, κρατικοί λειτουργοί, στελέχη  επιχειρήσεων, συνταξιούχοι και άλλοι, που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα.
Οι κάτοχοι πράσινων διαβατηρίων δεν υποχρεούνται στην έκδοση βίζας για να επισκεφτούν την Ελλάδα αφού ταξιδεύουν ελεύθερα με την επίδειξή του.
ΕΚΑΝΑΝ ΧΡΥΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ
Τα νησιά Ρόδος, Μύκονος και Σαντορίνη, δέχονται εφέτος μεγάλο αριθμό Τούρκων τουριστών και όπως δηλώνουν οι επιχειρηματίες, τα ταμεία τους έχουν γνωρίσει οικονομική άνοιξη.
"Τί να σας πω, μαζέψαμε από τους Τούρκους τόσο χρήμα όσο δε πήραμε από όλους τους άλλους. Οι άνθρωποι αυτοί τρώνε, γλεντούν και στο τέλος φεύγοντας, ψωνίζουν δώρα για τους δικούς τους" δήλωσε στην εφημερίδα μας επιχειρηματίας από τη Ρόδο.
ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Η νομαρχία Λέσβου, για να βοηθήσει τον εμπορικό κόσμο του νησιού προσελκύοντας τουρίστες από τη διπλανή χώρα δούλεψε μεθοδικά κατορθώνοντας εφέτος να φέρει στο νησί χιλιάδες Τούρκους επισκέπτες. Όπως είπε ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής στον "Σ. Τ." εκτύπωσε τουριστικό οδηγό στην τουρκική γλώσσα, έκανε καταχωρήσεις σε τουρκικές εφημερίδες αλλά και σε άλλα μέσα ενημέρωσης, καλώντας τους Τούρκους να επισκεφτούν τη Λέσβο. 
Παράλληλα οι τουριστικοί πράκτορες προσέλαβαν ξεναγούς που γνώριζαν την τουρκική οι οποίοι ξεναγούν τους επισκέπτες από τη διπλανή χώρα στη γλώσσα τους, κάτι που τους ενθουσιάζει.
"Επί είκοσι χρόνια αγωνίζομαι να ανοίξω την τουριστική αγορά της διπλανής μας χώρας. Τα τελευταία χρόνια δίπλα μου έχω και τους συναδέλφους της Σάμου και Χίου. Παραβρεθήκαμε κατ' επανάληψη σε πολλές εκδηλώσεις στη Σμύρνη και σε άλλες πόλεις. Κάναμε καταχωρήσεις στον τύπο, δώσαμε συνεντεύξεις, διαφημίσαμε τα νησιά μας. Τώρα δρέπουμε όχι δάφνες, αλλά τους καρπούς των κόπων μας. Στη Μυτιλήνη καταφθάνουν μεγάλα γκρουπ από την Τουρκία. Το πράσινο διαβατήριο που κατέχουν εγγυάται την οικονομική τους επιφάνεια και αυτό γίνεται αισθητό στην αγορά. Αν εκλεγώ Περιφερειάρχης, τότε θα δουλέψω μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες και των άλλων νομών γι' αυτό το θέμα. Στην Τουρκία των 80 εκατομμυρίων ψυχών τα 10 εκατομμύρια κατέχουν πράσινο διαβατήριο, ενώ ενάμισι εκατομμύριο από αυτούς βρίσκονται στα παράλια της Τουρκίας, δηλαδή απέναντί μας" δήλωσε στον "Σ.Τ" ο νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΟΜΑΡΧΗ ΣΑΜΟΥ
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του νομάρχη Σάμου Μανώλη Κάρλα, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε το παράπονό του για τα αρνητικά δημοσιεύματα μερίδας του τοπικού τύπου, όσον αφορά τις προσεγγίσεις που κάνει με τους κατοίκους της Τουρκίας.
"Κατά καιρούς δέχτηκα σφοδρές επιθέσεις για τα ανοίγματά μου προς την Τουρκία. Εμείς δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική, αλλά θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους γειτόνους μας. Αντί να μας στηρίξουν υπήρξε μια αντίδραση από κάποιους κατευθυνόμενους και κραυγές που έφτασαν μέχρι το κοινοβούλιο γιατί θέλαμε να κάνουμε την αλυσίδα της ειρήνης. Χθες (18-8) διάβασα στο ΒΗΜΑ ότι νέοι της Σύμης κολύμπησαν προς τα μικρασιατικά παράλια και το ίδιο έκαναν και οι νέοι της Τουρκίας που κολύμπησαν προς τη Σύμη. Συναντήθηκαν κάπου στο μέσον, κάτι παρόμοιο θέλαμε να κάνουμε και εμείς. Όμως μας είπαν πως επιδιώκουμε να πουλήσουμε τη Σάμο στην Τουρκία και άλλα απαράδεκτα..."
Είπε ακόμη ο νομάρχης πως η Σάμος διαφημίστηκε και έχει γίνει γνωστή απέναντι. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν, σχεδόν καθημερινά να έρχονται καραβάκια από το Κουσάντασι γεμάτα Τούρκους αλλά και από άλλα μέρη τουρίστες.
"Εμείς δεν πτοούμαστε από ανεύθυνα σχόλια. Προχωράμε μπροστά και στο τέλος τα γεγονότα θα μας δικαιώσουν", είπε καταλήγοντας ο νομάρχης Σάμου.