4 Σεπτεμβρίου 2010

ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΝ 25ΧΡΟΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ

Αντιμέτωπη με ένα νέο σκάνδαλο βρίσκεται η βρετανική κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ υποχρεώθηκε να προβεί σε δημόσια δήλωση, προκειμένου να διαψεύσει τις φήμες περί ερωτικής του σχέσης με τον 25χρονο σύμβουλό του Κρίστοφερ Μάιερς.
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Γουίλιαμ Χέιγκ με τον 25χρονο σύμβουλό του, Κρίστοφερ Μάιερς, κατά πόδας. Ο Μάιερς υποχρεώθηκε σε παραίτηση, ενώ ο Χέιγκ «έβγαλε στη φόρα» τα οικογενειακά του προβλήματα και υποστηρίζει την αθωότητά του (φωτ. Ass. Press)Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Γουίλιαμ Χέιγκ με τον 25χρονο σύμβουλό του, Κρίστοφερ Μάιερς, κατά πόδας. Ο Μάιερς υποχρεώθηκε σε παραίτηση, ενώ ο Χέιγκ «έβγαλε στη φόρα» τα οικογενειακά του προβλήματα και υποστηρίζει την αθωότητά του (φωτ. Ass. Press)Οι υπαινιγμοί για ανάρμοστη σχέση των δύο ανδρών άρχισαν να κυκλοφορούν την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Daily Mail» που έθετε το ερώτημα γιατί ο κ. Χέιγκ προσέλαβε και τρίτο ειδικό σύμβουλο, δεδομένου ότι οι υπουργοί δικαιούνται συνήθως μόνο δύο, και μάλιστα σε μια περίοδο περικοπών των υπουργικών δαπανών. Από εκεί και πέρα, η ιστορία συνεχίστηκε σε έντυπα και μπλογκ, για να πάρει μια έντονη ροζ χροιά με την αποκάλυψη ότι οι δύο άνδρες μοιράστηκαν κάποιες φορές το ίδιο δωμάτιο ξενοδοχείου στην προεκλογική εκστρατεία και να κορυφωθεί με την επίσημη δήλωση του υπουργού.
Ολα στη φόρα...
Σε ένα αρκετά φορτισμένο κείμενο, στο οποίο αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την προσωπική του ζωή και τον γάμο του, ο κ. Χέιγκ τονίζει πως ουδέποτε είχε σχέση με τον Μάιερς ή οποιονδήποτε άλλον άνδρα, επιβεβαιώνει ότι ο Μάιερς παραιτήθηκε υπό την πίεση των «αναληθών και κακόβουλων ισχυρισμών» εναντίον του και μιλά για τη σχέση του με τη σύζυγό του, η οποία παραμένει δυνατή παρά τις «πολλαπλές αποβολές» και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν οικογένεια.
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παρέσχε την πλήρη υποστήριξή του στον Χέιγκ, όπως έκαναν και πολλά στελέχη των Τόρις. Ωστόσο, η εντύπωση ότι ο υπουργός Εξωτερικών επέδειξε «κακή κρίση» με την κίνησή του να προσλάβει τον Μάιερς, ο οποίος άλλωστε έχει ελάχιστη πείρα στις διεθνείς υποθέσεις, είναι έντονη, τόσο στο κόμμα όσο και στην Ντάουνινγκ Στριτ. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα και όχι οι σεξουαλικές του προτιμήσεις. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο αρμόδιος για τα σωφρονιστικά ιδρύματα υπουργός Κρίσπιν Μπλαντ ανακοίνωσε ότι είναι ομοφυλόφιλος και χωρίζει με τη σύζυγό του. Ο κ. Μπλαντ παραμένει στην κυβέρνηση. Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομικών Ντέιβιντ Λος παραιτήθηκε τον Μάιο, μετά την αποκάλυψη ότι συμπεριελάμβανε στις βουλευτικές του δαπάνες το ενοίκιο που πλήρωνε στον επί χρόνια σύντροφό του. Οι Βρετανοί δεν αστειεύονται πλέον με την κατάχρηση του δημόσιου χρήματος.

Για υποκλοπές ο σύμβουλος του Κάμερον

Ο σύμβουλος επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού Ντ. Κάμερον εμπλέκεται εκ νέου στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, από δημοσιογράφους της βρετανικής εφημερίδας «News of the World», σε έρευνα που δημοσιεύουν οι «New York Times».
Η αποκάλυψη των παράνομων παρακολουθήσεων των τηλεφώνων διάσημων προσώπων είχε αναστατώσει πριν από τρία χρόνια τη Βρετανία. Ο τότε αρχισυντάκτης τής «News of the World» και σημερινός πρωθυπουργικός σύμβουλος Αντι Κόλσον φερόταν να γνώριζε και να ενέκρινε αυτή την πρακτική. Ο Κόλσον παραιτήθηκε από την εφημερίδα τον Ιανουάριο του 2007 (μετά τη φυλάκιση του βασιλικού ανταποκριτή της κι ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ) για λόγους ευθιξίας, επιμένοντας ωστόσο ότι δεν είχε ποτέ καμία ανάμειξη σε οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια. Οταν ο «Guardian» ανακίνησε πέρυσι το θέμα, με νέες αποκαλύψεις για περισσότερους εμπλεκόμενους δημοσιογράφους και περισσότερα θύματα, ο Κόλσον δήλωσε τα ίδια σε ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που ερεύνησε το θέμα. Τώρα όμως οι «New York Times», επικαλούμενοι δύο παλιούς συνεργάτες του, εκ των οποίων ο ένας κατονομάζεται, υποστηρίζουν πως ο τότε αρχισυντάκτης συζητούσε με άνεση για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, «ενθαρρύνοντας εντόνως» τους υφιστάμενούς του να καταφεύγουν σε τέτοιες παράνομες ενέργειες. Πέρυσι, ο κ. Κάμερον στήριξε τον συνεργάτη του λέγοντας: «Πιστεύω ότι πρέπει να δίνουμε στους ανθρώπους μια δεύτερη ευκαιρία». Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν είναι διατεθειμένος να δώσει και μια τρίτη...