Δυσαρέσκεια προκαλεί σε Μέρκελ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η «πιο χαλαρή στάση» που φαίνεται να υιοθετεί έναντι της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Γερμανίδα καγκελάριος και η ΕΚΤ εξέφρασαν χθες ανοικτά τις ανησυχίες τους αναφορικά με τη στάση του ΔΝΤ.
Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Μέρκελ δείχνουν να προβληματίζονται με την πολιτική που προκρίνει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι δύο πλευρές εμφανίζονται προσηλωμένες στη «θεραπεία - σοκ» όπως αυτή αποτυπώνεται στο αρχικό κειμένο του Μνημονίου, απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε χαλάρωση. Το παράδοξο είναι ότι το κοινωνικά ανάλγητο ΔΝΤ εμφανίζεται, σύμφωνα με την ΕΚΤ και την κ. Μέρκελ, να υιοθετεί στην περίπτωση της Ελλάδας μια πιο διαλλακτική προσέγγιση.
Χθες, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ ενημέρωσε τα μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο μέτωπο της δημοσιονομικής εξυγίασνης των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Η «βόμβα» έσκασε στη συνέχεια, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Μέρκελ, Μίκαελ Μάιστερ, εξέφρασε την ανησυχία που μοιράζονται Μέρκελ και ΕΚΤ αναφορικά με τη στάση του ΔΝΤ έναντι της Ελλάδος. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει μια πιο χαλαρή στάση στην περίπτωση της χώρας μας, η οποία όμως, όπως είπε, μπορεί «να αποβεί επικίνδυνη». Αλλωστε, όπως συμπλήρωσε, «εμείς αποφασίσαμε να χορηγήσουμε την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα στη βάση ξεκάθαρων προϋποθέσεων».
Την ίδια ώρα, όμως, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Αξελ Βέμπερ, προκαταλαμβάνει την ΕΚΤ, προτείνοντας να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης των τραπεζών τουλάχιστον για ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο του 2011.