15 Μαρτίου 2012

Ανέγερση φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα υποστηρίζει αξιωματούχος της ΕΕ

Ξεκίνησαν οι εργασίες του έργου κατασκευής φράχτη στο χερσαίο τμήμα της μεθορίου
 
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Την ανέγερση φράχτη κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων υποστήριξε, σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο επικεφαλής του Γραφείου για τη Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση Αρνό Κλαρσφέλντ, επισημαίνει δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης euractiv.com.

Μάλιστα μίλησε για ανάγκη κατασκευής ισχυρού φράχτη αφού υπάρχει «μια πόρτα μισάνοιχτη» στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, παρομοιάζοντάς τον με τον υπάρχοντα φράχτη μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού.

Το παζλ ολοκληρώνεται με την πληροφορία ότι τον κ. Κλαρσφέλντ διόρισε πρόσφατα στη θέση αυτή ο Γάλλος πρόεδρος Ν.Σαρκοζί, ο οποίος έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα «διάτρητα».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, Α.Κλαρσφέλντ δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι η ΕΕ θα πρέπει να κατασκευάσει ένα φράχτη κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, παρομοιάζοντάς τον μάλιστα με τον υπάρχοντα φράχτη μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού. 

To δημοσίευμα υπενθυμίζει, εξάλλου, ότι ο Αρνό Κλαρσφέλντ, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα από το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στη θέση του επικεφαλής του Γραφείου για τη Μετανάστευση, απηχεί τις ιδέες του Γάλλου Προέδρου, ο οποίος έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα «σουρωτήρι». 

Σημειώνει, μάλιστα, ότι σύμφωνα με αναλυτές, ο N.Σαρκοζί έχει επιδοθεί σε μία αντιμεταναστευτική ρητορική, στην εκστρατεία του, που αναμένεται να αποτελέσει κύριο σημείο αντιπαράθεσης με τον υποψήφιο του σοσιαλιστικού κόμματος Φρανσουά Ολάντ.

O Α.Κλάρσφελντ επιχειρηματολόγησε ότι υπάρχει μία «πόρτα μισάνοιχτη» στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, η οποία πρέπει να κλείσει και να επιτρέψει στους Ευρωπαίους πολίτες, που ζουν με σχετική ευημερία, να αποφασίζουν ποιοι θα περάσουν στο έδαφός τους. 

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρεται στο ιστορικό της πρότασης για την κατασκευή φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, υπενθυμίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν πρόσφατα την επιθυμία να κατασκευάσουν ένα φράχτη με ευρωπαϊκούς πόρους. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, απέρριψε την ιδέα, υποστηρίζοντας ότι «τα τείχη και οι φράχτες είναι μέτρα με προσωρινό χαρακτήρα» για τα οποία δεν θα έπρεπε να ξοδευθούν χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων. 

 
πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ