25 Ιουλίου 2012

Νίκη της ελευθερίας του Τύπου η πανηγυρική αθώωση του δημοσιογράφου Νίκου Μελιανού


Στην αίθουσα του 3μελούς πλημ/ου Κω, στις 29 Ιουνίου διεξήχθη δίκη με κατηγορούμενο τον εκπαιδευτικό και δημοσιογράφο Μελιανό Νίκο από τον πρ. δήμαρχο κ. Καμπόσο Γρηγόρη για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση με δόλο, σε άψογη δικαστική διαδικασία στο δικαστήριο ΚΩ.

Η αθώωση του αποτελεί Νίκη της ελευθερίας του Τύπου , Νίκη της Δημοσιογραφίας, Νίκη του ενεργού πολίτη και όλα αυτά μετά από ένα Ρεσιτάλ δικηγορίας από το συνήγορο υπεράσπισης Παναγιώτη Αβρίθη.

Ο Νίκος Μελιανός ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗΚΕ επειδή ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ:

1) ότι ο δήμος ενώ έπαιρνε χρήματα από το κράτος για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στους αλλοδαπούς αυτά αντί να τα βάζει στο ταμείο του τα έδινε όλα σε υπάλληλο που έκανε τη δουλειά αυτή μέσα στο ωράριό υπό τύπου υπερωρίας και αφού είχαν αλλοιωθεί τα πρακτικά,

2) ότι επιχορήγησε το Π.Κ. με 80.000 ευρώ πέραν της τακτικής οικονομικής ενίσχυσης το Σεπτέμβριο του 2006 με νόμο που είχε καταργηθεί τον Ιούνιο του 2006, δηλ. 3 μήνες πριν

3) ότι χορήγησε ο Δήμος στεγαστικό επίδομα ύψους 70.000 ευρώ σε υπαλλήλους του δήμου 20 ημέρες πριν τις εκλογές του 2002 χωρίς αυτό να προβλέπεται από το αρμόδιο ΥΠΕΣΔΑΑ, ενώ οι υπάλληλοι είχαν υπογράψει υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν επιθυμούν να το πάρουν,

4) Ότι οφείλει στο δήμο ποσό 146.500 ευρώ ποσό που του καταλογίστηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και είχε περαστεί στους προϋπολογισμούς και υπολογισμούς του δήμου 2009 και 2010 όταν ήταν δήμαρχος. Αίσθηση πάντως προκάλεσε έγγραφο που προσκόμισε ο Ν. Μελιανός που είχε σταλεί στον Οικουμ. Πατριάρχη από τον κ. Καμπόσο, ο οποίος επιβεβαιώνει παραβατική συμπεριφορά εκ μέρους του στον τομέα των οικονομικών ενισχύσεων στο οποίο αναφέρει ότι επειδή η Μονή απαλλάσσεται από φόρους εισφορές και τέλη να παίρνουν περισσότερα χρήματα και άρα αφορολόγητα οι υπάλληλοι του Δήμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Καμπόσος τον κατήγγειλε στην Περιφερειακή Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης, έγινε Ένορκη Διοικητική Έρευνα και απεδείχθη ότι ο Νίκος Μελιανός και νόμιμα δημοσιογραφούσε και έγγραφα του υπουργείου είχε και του έδωσαν και άδεια ειδική για να δημοσιογραφεί. Άλλωστε ο ίδιος του είχε δώσει το 2003 έγγραφο στο οποίο μεταξύ άλλων αναφερόταν στο ότι η δημοσιογραφική του έρευνα έχει μεγάλη απήχηση στην Πάτμο και είναι η φωνή του Πατμιακού λαού. Αν δεν ήταν έτσι γιατί ο Ν. Μελιανός έκανε 3 εκπομπές στο Δημοτικό Ραδιόφωνο;

Η υπόθεση αυτή είχε αριθμό πινακίου 14, ξεκίνησε στις 11.45 το μεσημέρι και διεκόπη στις 14.00 μ.μ. λόγω διαλείμματος των κκ. Δικαστών. Μετά την επανέναρξη της συζήτησης των υποθέσεων και λόγω στενότητας χρόνου το δικαστήριο ανέβαλε αρκετές υποθέσεις του πινακίου, επειδή η υπόθεση του Νίκου Μελιανού ήταν η σοβαρότερη και εχρειάζοντο οι αγορεύσεις του κ. εισαγγελέα και των συνηγόρων των δύο πλευρών.

Έτσι μετά την εκδίκαση μερικών υποθέσεων που είχαν κρατηθεί και τη σύμφωνη γνώμη του κ. γραμματέα του δικαστηρίου συνεχίστηκε η διαδικασία των δικών μέχρι περίπου τις 5 το απόγευμα όπου ξεκίνησαν οι αγορεύσεις του κ. Εισαγγελέα (ο οποίος πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου) και των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης. Η πολιτική αγωγή με προσωπικές επιθέσεις στο ήθος, το ύφος και τις οικογενειακές του διαφορές προσπάθησε να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της κρινόμενης υπόθεσης.

Όμως ο συνήγορος υπεράσπισης Παναγιώτης Αβρίθης κάνοντας ένα ρεσιτάλ δικηγορίας αποδόμησε μία προς μία τις κατηγορίες καταλήγοντας ότι πρέπει να αποδίδονται εύσημα σε ενεργούς πολίτες που καταγγέλλουν παραβατικές συμπεριφορές των διοικητικών και θεσμικών οργάνων και το δικαστήριο απεσύρθει για να συσκεφθεί στις 18.15 μ.μ. επανήλθαν οι κκ. Δικαστές και ο κ. γραμματέας στις 18.55 μ.μ. και η ανακοίνωση της απόφασης τους από την κ. πρόεδρο, έστειλε στον έβδομο ουρανό το Νίκο Μελιανό και τον Παναγιώτη Αβρίθη δημιουργώντας παράλληλα αντίθετα συναισθήματα στην άλλη πλευρά.

Η αθωωτική αυτή απόφαση θεωρείται νίκη της ελευθερίας του τύπου, νίκη της δημοσιογραφίας αλλά κυρίως νίκη του κάθε ενεργού πολίτη που δεν πρέπει να παρακολουθεί παθητικά τις όποιες εξελίξεις αλλά να ενεργοποιείται και να συμμετέχει στη δημόσια ζωή παρεμβαίνοντας και καυτηριάζοντας τα κακώς κείμενα αλλά και επικροτώντας τα καλώς πραχθέντα.

Το ευχαριστώ που απηύθυνε ο Νίκος Μελιανός προς τους δικαστές αλλά και ο εναγκαλισμός του δικηγόρου του ήταν η κατάληξη μιας τριετούς ταλαιπωρίας από το Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα, με αντίξοες καιρικές συγκοινωνιακές και οικονομικές συγκυρίες.

Για την ιστορία μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο πρ. δημοτικός σύμβουλος κ. Φέγγαρος Αντώνιος και μάρτυς υπεράσπισης του Ν. Μελιανούο κ. Μαυρωνάς Σπύρος. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος επικοινωνήσαμε με το Νίκο Μελιανό ο οποίος μας είπε τα εξής:

«Μετά το αποτέλεσμα της δικαστικής εξέλιξης της υπόθεσής στην οποία ήμουν κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση με δόλο, από τον πρ. δήμαρχο κ. Καμπόσο, δε θριαμβολογούμε. Ήταν όμως μια ηθική και προσωπική δικαίωση αλλά και δικαίωση της δημοσιογραφικής μου δραστηριότητας από το 1999 στο ράδιο ΑΝΤ1, FM12 την τηλεόραση ΚΟΣΜΟΣ και στα Πατμιακά Χρονικά (και) παρά τις απαξιωτικές θέσεις ορισμένων για τη δημοσιογραφική μου ιδιότητα και δραστηριότητα, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ήταν αληθινά, τεκμηριωμένα και δεν αμφισβητήθηκαν από το δικαστήριο.

Δεν επιβεβαιώθηκαν όλοι εκείνοι οι οποίοι μετέτρεψαν τη δίκη σε παράθεση προσωπικού και οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρημάτων παρά την ηθική δεοντολογία, για να δικαιολογήσουν την κατηγορία τους προς το πρόσωπό μου, αποφεύγοντας συνάμα να δουν και να πουν την αλήθεια κατάματα.

Συνεχίζουμε με γνώμονα το γενικό συμφέρον της Πάτμου, αδιαφορώντας τόσο για τα συμφέροντα που θίγονται από τη δημοσιογραφική αποκάλυψη όσο και για τις όποιες κραυγές οι οποίες θέλουν να μην υπάρχει έλεγχος από ελεύθερες και αδέσμευτες φωνές για να μπορούν να δρουν και να «αλωνίζουν» ανεξέλεγκτα.

Ευχαριστώ θερμά όλους εκείνους επώνυμους και ανώνυμους που χρόνια μου συμπαραστέκονται, αυτούς που προθυμοποιήθηκαν, και είναι πολλοί να καταθέσουν υπέρ των θέσεών μου, το βασικό μου μάρτυρα Σπύρο Μαυρωνά που για 3 περίπου χρόνια και με αντίξοες καιρικές και συγκοινωνιακές συνθήκες ταλαιπωρήθηκε μαζί μου στις δικαστικές αίθουσες, αλλά πιο πολύ ευχαριστώ το θαυμάσιο και καταπληκτικό δικηγόρο και ΑΝΘΡΩΠΟ Παναγιώτη Αβρίθη ο οποίος κάνοντας μια μεγαλειώδη παράσταση κατά τη διάρκεια της δίκης και εκφωνώντας με την αγόρευσή του στο τέλος ένα λόγο «Φιλιππικό» που θα τον ζήλευαν οι μεγάλοι ρήτορες της αρχαιότητας, έπεισε το δικαστήριο για το δίκαιο των θέσεών μου καθώς και την αλήθεια των στοιχείων που η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυπτε και παρουσίαζε παρά τις εκ του αντιθέτου φιλότιμες προσπάθειες περί ενοχής μου που κατέβαλε η άλλη πλευρά.

Ευχαριστώ θερμά τις κυρίες και κυρίους δικαστές, την πρόεδρο του δικαστηρίου κα Σοφία Καλούδη, τον Εισαγγελέα κ. Ηλία Δαγκλή και τις Δικαστές: κα Νάντια Ρωμανίδου, κα Ελένη Βιτσεντζάκη, οι οποίοι πείστηκαν ότι μοναδικός σκοπός μου ήταν και είναι η αναζήτηση της αλήθειας και η προστασία του κοινωνικού συμφέροντος που απορρέει από τη ιδιότητα μου ως ενεργού πολίτη, πέρα και πάνω από ιδιοτελή συμφέροντα και πέρα από μικρόψυχες και προσωπικού χαρακτήρα επιθέσεις που πρόβαλαν οι αντίδικοι μου, μη έχοντας άλλο τρόπου και επιχειρήματα να υποστηρίξουν την εις βάρος μου κατηγορία.

Ευχαριστώ όλους εκείνους που με τα αμέτρητα τηλεφωνήματα κατά τη διάρκεια της δίκης ? και ήταν πράγματι πολλοί ? εξέφραζαν τη χαρά τους. Ευχαριστώ επίσης τους μηνυτές μου, οι οποίοι μου έδωσαν τη δυνατότητα να αποδείξω μέσα στη δικαστική αίθουσα και ενώπιον των δικαστών, το αυτονόητο: Ότι τελικά δεν είμαι αυτός που νόμιζαν, νομίζουν και θέλουν να είμαι. Τέλος ευχαριστώ την οικογένειά μου που με ανέχτηκε και με στήριξε ποικιλοτρόπως. Αυτή η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου με γιγαντώνει για τη συνέχεια και μου δημιουργεί περισσότερες ευθύνες και υποχρεώσεις για να ανταποκρίνομαι με περισσότερη δύναμη και πάθος στην αναζήτηση της δημοσιογραφικής και όχι μόνο αλήθειας προασπίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις ομορφιές αλλά και τα προβλήματα της αγαπημένης μας Πάτμου χωρίς ιδιοτέλεια.

Ήταν και είναι μια ηθική δικαίωση για μένα και για τον αγώνα που κάνω με σκοπό να προασπίσω τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου, αλλά και να αναδεικνύω όλα τα θέματα που έχουν σχέση με το νησί μας τους κατοίκους του, τη Μονή και την ιστορία τους. Ο αγώνας συνεχίζεται".
PHGH AegeanTimes