31 Αυγούστου 2012

Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ


Την Αίγυπτο πρόκειται να επισκεφθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στις αρχές Σεπτεμβρίου στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νέα πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη μουσουλμανική χώρα.
Την παραμονή της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πάφο της Κύπρου στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου ο Έλληνας υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος θα μεταβεί ως μέλος ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Αίγυπτο.
Ο κ. Αβραμόπουλος μαζί με τους ομολόγους του της Κύπρου, της Μάλτας και της Ιταλίας θα βρεθεί στο Κάιρο για να στείλει ένα ευρωπαϊκό μήνυμα συμπαράστασης στη μεταβατική πολιτική κατάσταση που βιώνει η Αίγυπτος, στο δρόμο προς τη δημοκρατική ολοκλήρωση. Η επίσκεψη στην Αίγυπτο έχει προγραμματισθεί στις 6 Σεπτεμβρίου. Ακόμη δεν έχει καθορισθεί το πρόγραμμα συναντήσεων που θα έχει η αντιπροσωπεία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, θεωρείται όμως σχεδόν βέβαιο ότι οι τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.
Η Ελλάδα επιζητεί μια πιο ισχυρή παρουσία της Ευρώπης στην Αίγυπτο και γενικότερα στη Μέση Ανατολή, καθώς είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις στη χώρα αυτή επηρεάζουν άμεσα και τα ελληνικά συμφέροντα. Το υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί επένδυση για το μέλλον τον χειρισμό της Αιγύπτου από εδώ κι εμπρός, τώρα που οι συνθήκες αλλάζουν. Προς το συμφέρον της Ελλάδος είναι η χώρα να βρει το δρόμο της προς τη δημοκρατία χωρίς ιδιαίτερους κλυδωνισμούς, διότι η Αίγυπτος είναι μία μεγάλη χώρα, η μεγαλύτερη μουσουλμανική του αραβικού κόσμου και πάντα έπαιζε σημαίνοντα ρόλο στη Μέση Ανατολή. Πολλώ δε μάλλον τώρα που η σύγκρουση Σουνιτών-Σιιτών στην περιοχή φαίνεται να παίρνει διαστάσεις.
Η Ευρώπη παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Αναμφίβολα το κάθε κράτος της περιοχής ακολουθεί τη δική διαδρομή προς τη δημοκρατία. Πρότυπα δεν φαίνεται να υπάρχουν αν και ορισμένοι έσπευσαν να μιλήσουν για προτίμηση σε καθεστώς τύπου Ερντογάν στην Τουρκία. Την Ευρώπη δεν τη συμφέρουν σήμερα κυβερνήσεις με θρησκευτική ιδεολογική κατεύθυνση ούτε και καταστάσεις που να δημιουργούν τεράστια οικονομικά χάσματα. Η Αίγυπτος μετά την επικράτηση των Αδελφών Μουσουλμάνων στις εκλογές και την στάση που επέδειξαν οι Ένοπλες Δυνάμεις φαίνεται να βρίσκει το δρόμο της. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στη Λιβύη όπου όμως υπάρχουν ακόμη προβλήματα με ακραία στοιχεία που παραμένουν οπλισμένα και επιζητούν μερίδιο εξουσίας.