5 Σεπτεμβρίου 2012

Βροχή αποκαλύψεων για καταγγελίες στο ΣΑΕ

116

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού το προεδρείο του οποίου συνεδριάζει σήμερα, χωρίς ατζέντα, στο πολυτελές «Divani Apollon Palace», στο Καβούρι της Βουλιαγμένης.
Η ρευστή κατάσταση και, ιδιαίτερα, η προοπτική να ζητηθούν ευθύνες για την οικονομική διαχείριση των επιδοτήσεων του ελληνικού κράτους προς το ΣΑΕ, ανοίγουν στόματα καθώς τα μέλη των διαφόρων Συντονιστικών θέλουν να απεκδυθούν πάσης ευθύνης.
Έτσι, μετά την προ διετίας καταγγελία του Συντονιστικού Συμβουλίου Αμερικής κατά του Συντονιστή Θόδωρου Σπυρόπουλου για την μη απόδοση απολογισμών, κάτι που οδήγησε στην ανάστολή της λειτουργίας του Συντονιστικού το οποίο αφαίρεσε την εκπροσώπισή του από τον κ. Σπυρόπουλο, ακολούθησε μία πληθώρα καταγγελιών.
Τελευταία, χρονολογικά, πράξη στην ιστορία αυτή, η πρόσφατη καταγγελτική επιστολή του Συντονιστή Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής κ. Νικηφ. Νικολαΐδη προς τον πρόεδρο Στεφ. Ταμβάκη, και η προηγηθείσα επιστολή του Συντονιστικού Νοτίου Αφρικής προς τον Συντονιστή Χάρη Γκουβέλη (τις οποίες αποκάλυψε η ΡΗΡ) και τις επανειλημμένες επισημάνσεις της Γραμματέως του ΣΑΕ Δρ. Όλγας Σαραντοπούλου για τη διαφάνεια,  το Συντονιστικό Συμβούλιο Περιφέρειας ΣΑΕ Ευρώπης στρέφεται κατά του Συντονιστή Γιώργου Αμαραντίδη τον οποίο εγκαλεί ότι δεν τους ενημερώνει ούτε για τα οικονομικά ούτε για πρακτικότερα θέματα όπως είναι η λειτουργία Γραφείου ΣΑΕ στην Φραγκφούρτη!
Ειδικότερα, όπως πληροφορείται η ΡΗΡ, μέλος του Συντονιστικού Ευρώπης (τα στοιχεία του έχει η ΡΗΡ),  έχει προσκαλέσει τον κ. Αμαραντίδη μέσω ηλεκτρονικής επιστολής (Μάρτιος 2012)  την οποία κοινοποίησε τόσο στον τότε υπουργό Εξωτερικών Σ. Δήμα και τον τότε ΥΦΥΠΕΞ  Δ. Δόλλη, την κα Ε. Παπαδάτου στην ΓΓΑΕ και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή του Ελληνισμού της Διασποράς, αλλά και τα λοιπά Μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου Ευρώπης, και με την οποία  κατηγορεί τον κ. Αμαραντίδη ότι αποφεύγει να τους ενημερώσει πάνω σε ερωτήματα που του έχουν τεθεί και τα οποία αφορούν:
α) Την απόδοση οικονομικού απολογισμού, όλων των ετών της θητείας  του Συντονιστικού, με  τα παραστατικά των λογαριασμών από τον Λογιστή ανά λογαριασμό, ανά έτος και σε σύνολο εισροών και εκροών.
β) Την λειτουργία των γραφείων ΣΑΕ στην Φραγκφούρτη, καθώς, όπως συνάγεται από το email, κανείς δεν γνώριζε εάν λειτουργούσαν!
γ)  Την τύχη των εργαζομένων που είχαν προσληφθεί στο γραφείο.
δ) Την καταγραφή όλων των κινητών περιουσιακών στοιχείων των γραφείων, βάσει τιμολογίων αγοράς καθώς και την πληροφορία «που βρίσκονται σήμερα όλα τα παραπάνω στην περίπτωση που τα γραφεία μας έχουν κλείσει».
ε) Γνωστοποίηση των τυχόν υπολοίπων Τραπεζικών λογαρισμών. Και,
στ’) Εάν έχουν γίνει έλεγχοι παραστατικών και οικονομικών απολογισμών από την Γενική Γραμματεία ή από άλλη υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου.
Πλέον τούτων, το μέλος του Συντονιστικού, με το ίδιο email ζητούσε να διαβιβαστούν τα Πρακτικά της τελευταίας Συνεδρίασης του Συντονιστικού Συμβουλίου και της τελευταίας Συνεδρίασης του Προεδρείου του ΣΑΕ όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας καθώς δεν ήταν γνωστό, όπως υποστηρίζει, εάν είχε και για πόσο διάστημα παραταθεί η θητεία του Συντονιστικού Συμβουλίου…
Ακόμη, λόγος γινότανε στο email για μονομερείς αποφάσεις του κ. Αμαραντίδη, για τακτική απαξίωσης  του Συντονιστικού,  και κατέληγε: «Είναι ανύκουστο και υπεράνω κάθε λογικής τα Μέλη των Συντονιστικών Συμβουλίων να μην έχουν στοιχειώδη πληροφόρηση για θέματα που αφορούν την Περιφέρεια που εκπροσωπούν ιδιαίτερα σε ότι αφορά οικονομικά θέματα, αλλά, και ευρύτερα για θέματα του ΣΑΕ όπως αποφάσεις του Προεδρείου που αφορούν το μέλλον του οργάνου, την λειτουργία των γραφείων του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη, της ΜΚΟ Δεσμός και των Νεολαιών των Περιφερειών».
Το συγκεκριμένο email, ακολούθησαν και άλλα emails μελών του Συντονιστικού,  με ερωτήματα όπως «… αν θεωρείτε ότι εξακολουθούμε “να υπάρχουμε”.  Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία  σχετικά με την θητεία του Συντονιστικού Συμβουλίου και θα ήθελα να ενημερωθώ αν έχουν υπάρξει κάποιες “άλλες” αποφάσεις που παρατείνουν την θητεία του Συντονιστικού Συμβουλίου.  Εξ όσων γνωρίζω η θητεία μας (βάσει νόμου) πρέπει να έχει λήξει τέλος του 2011 (συμπεριλαμβανομένης της παράτασης του ενός έτους)».
Επίσης ο Συντονιστής Ευρώπης εγκαλείται ότι δεν παρουσίαζε τα Πρακτικά των Συνεδριάσεων του Προεδρείου και ζητείται άμεση ενημέρωση και σύγκλιση με τους φορείς του ΣΑΕ και τα ελληνικά κόμματα.

«Βροχή» προτάσεων

Όλα αυτά τα «ωραία» την  ώρα που ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κων. Τσιάρας δέχεται «βροχή» προτάσεων, εισηγήσεων ακόμη και …υποδείξεων από διαφόρους πρώην και νυν ¨αρμοδίους¨ ως προς το δέον γενέσθαι.
Χθες ο κ. Τσιάρας δέχθηκε την επίσκεψη του πρώην ΥΦΥΠΕΞ Δημ. Δόλλη αλλά και ομογενειακών παραγόντων που βρίσκονται στην Αθήνα ενώ σήμερα Τετάρτη, ενόψει και της αυριανής συναντήσεώς του με το προεδρείο του ΣΑΕ, αναμένεται να τον επισκεφθεί μέλος του Συντονιστικού Αφρικής  το οποίο βρίσκεται στην Αθήνα.
Ο ΥΦΥΠΕΞ φέρεται αποφασισμένος –παρά τις πιέσεις που δέχεται- να προχωρήσει στην εκκαθάριση της όλης κατάστασης ώστε να αποκαταστασθεί η νομιμότητα.
Εισηγήσεις που δέχεται (κυρίως από αμερικανούς, καναδικούς και αυστραλούς ομογενειακούς παράγοντες) τον προτρέπουν να αναβάλει τις εκλογές, και να διορίσει προσωρινό προεδρείο,  το οποίο θα προχωρήσει τις αλλαγές του νόμου 3480/06 και μετά να γίνουν οι εκλογές.
Ο κ. Τσιάρας «ακούει» αλλά αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του. Ούτε στο θέμα του προσώπου που θα επιλεγεί –σε μία τέτοια περίπτωση- για τη θέση του προσωρινού προέδρου αποκαλύπτει τις σκέψεις του. Οι εισηγήσεις, πάντως, που δέχεται στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι εκατοντάδες, σχεδόν όσοι και οι επισκέπτες του!

Υποψήφια ονόματα

Έτσι στο ¨τραπέζι¨ έχουν πέσει τα πρώτα «υποψήφια» ονόματα, όπως του Φίλιπ Κρίστοφερ, της ΠΣΕΚΑ,  του Θόδωρου Σπυρόπουλου, Συντονιστή Αμερικής, του του Ιβάν Σαββίδη, Συντονιστή χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης και του Άγγελου Ασλανίδη, από την Κύπρο, ενώ αουτσάιντερ, με μεγάλες, όμως, πιθανότητες να κάνει τελικά την έκπληξη αναφέρεται το όνομα της Γραμματέως του ΣΑΕ Δρ. ‘Ολγας Σαραντοπούλου.
Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση του Υφυπουργού με το προεδρείο του ΣΑΕ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως λόγω των «ανοιγμάτων» που παρουσιάζονται στην απόδοση απολογισμών και στην καθολική απαίτηση να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές που θα δώσουν νέα πνοή στην οργάνωση.