4 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΑΕ Μεγάλη εντύπωση από την αποκάλυψη της επιστολής Νικολαϊδη


ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Τα όσα υποστηρίζει στην επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Στέφ. Ταμβάκη και τους άλλους συναδέλφους του ο Συντονιστής ΣΑΕ Κεντρικής και Νότιας Αμερικής κ. Νικηφ. Νικολαϊδης,  περίληψη των οποίων δημοσίευσε η Panhellenic Post, προξένησαν μεγάλη εντύπωση μέσα και έξω από το «οχυρό» του ΣΑΕ.
Λάβαμε e-mails, δεχθήκαμε τηλεφωνήματα και πήραμε SMS από πολλά σημεία του πλανήτη. Ήταν, ίσως, η πρώτη φορά που συνειδητοποιήσαμε σε όλη του την έκταση, τι ακριβώς σημαίνει το νούμερο που δίνει το Google analytics ότι η ΡΗΡ διαβάζεται σε 64 κράτη και 458 πόλεις του κόσμου… Τους ευχαριστούμε όλους!
Η εντύπωση εντός του «οχυρού» εκδηλώθηκε με σπασμωδικές ενέργειες του κ. Ταμβάκη, ο οποίος τώρα (!) θυμήθηκε  να αναζητήσει τις προτάσεις μελών του προεδρείου που τις είχε «ξεχασμένες» στα συρτάρια των γραφείων. Αυτό είναι καλό. Αυτός είναι ο ρόλος του Τύπου. Να αποκαλύπτει και να προκαλεί θετικές εξελίξεις.
Ωστόσο τα πράγματα δεν τελειώνουν εδώ. Η επισήμανση του Συντονιστή κ. Νικολαϊδη ότι έχει ζητήσει την παραίτηση του ταμία κ. Δημητρίου (για τον οποίο ακούγεται ότι ενδέχεται να μην παρουσιαστεί στο Καβούρι ίσως ούτε και στον κ. Υφυπουργό) γιατί αρνείται να παραδώσει απολογισμούς από το έτος 2008 και εδώ, δημιουργεί θέμα όχι μόνον για τον ίδιο τον Ταμία, αλλά και για τον πρόεδρο του ΣΑΕ.
Τι ακριβώς συμβαίνει;  Μήπως δεν ευσταθεί η καταγγελία; Αν ναι, τότε να το πουν ευθέως και δημόσια.  Να το πει και η ΓΓΑΕ. Υπάρχουν βάσιμοι και σύννομοι λόγοι για τους οποίους ο Ταμίας δεν  έχει τακτοποιήσει το θέμα απόδοσης απολογισμού; Πάλι πρέπει να δοθεί δημόσια πειστική απάντηση.
Βεβαίως και μπορούν κατά τη συνήθη τακτική τους να σιωπήσουν. Να ξέρουν, όμως, ότι τη φορά αυτή η σιωπή δεν θα είναι «προς απάντησή μας». Υπάρχουν αρκετοί καλοθελητές  που θα σπεύσουν να την ερμηνεύσουν ως «ενοχή» και  «συνενοχή». Και αυτό παρασύρει σε ανυποληψία το θεσμό. Ο οποίος –γιατί και αυτό ακούγεται- παρά τα όποια λάθη δεν πρέπει να διαλυθεί. Αν ξηλωθεί, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί νέος ούτε σε τετρακόσια χρόνια από τώρα…
Γι αυτό και οι εκλογές, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να γίνουν έστω και εάν θα υπάρξουν  ασφυκτικές από απόψεως χρόνου διαδικασίες. Έστω και εάν όσοι λάβουν μέρος σ΄αυτές θα είναι αριθμητικά ολίγοι. Χρειαζόμαστε ένα μεταβατικό προεδρείο που θα έχει ως κύριο μέλημά του να εποπτεύει –μαζί με το Υπουργείο- της μικτής Επιτροπής που θα συσταθεί  και που θα διεξάγει έρευνα στην ομογένεια για τη μορφή που θα πρέπει να λάβει το ΣΑΕ ώστε να γίνει αποδεκτό από αυτήν.
Αυτό σημαίνει ότι  νέα πρόσωπα, άφθαρτα  αλλά με διοικητική εμπειρία  στα ομογενειακά, πρέπει να μπουν και νέες ιδέες πρέπει να κατατεθούν ώστε να «κινηθεί ο τροχός».
Προσοχή πρέπει να δοθεί στο θέμα της αυτοχρηματοδότησης. Δεν θα φτιάξουμε ανώνυμη εταιρία.  Ούτε θα στήσουμε «μπακάλικο γωνία» για να μαζέψει χρήματα ο Οργανισμός. Βεβαίως πρέπει σε έναν βαθμό, ίσως τον μεγαλύτερο, να είναι αυτοχρηματοδοτούμενος ο νέος φορέας.  Παράλληλα, όμως, και ανεξάρτητα από την παρούσα οικονομική συγκυρία, η γενέτειρα πρέπει να συμβάλει οικονομικά στις λειτουργικές του δαπάνες.  Το άρθρο 108 του Συντάγματος είναι σαφές. «Το Κράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα…»
Βέβαια, αν οι νέοι κρατούντες μιμούμενοι τους παλιούς θέλουν να καταλύουν σε ξενοδοχεία πολυτελείας, να πληρώνουν από την τσέπη τους το λογαριασμό…
Και μια για λογαριασμούς ο λόγος, χρήσιμο θα ήταν να έδινε το προεδρείο στη δημοσιότητα μία λίστα των ξενοδοχείων στα οποία έχουν καταλύσει τα μέλη του, με δαπάνες του κράτους, τα τελευταία  έξι χρόνια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό…
Επίσης, να μας πουν ποιός πλήρωνε το γραφείο ΣΑΕ στην Αθήνα (στην ακριβή  οδό Σκουφά), εάν συντηρούσε και ποιούς υπαλλήλους, ποιός τους πλήρωνε, τι απέγιναν οι υπάλληλοι αυτοί μετά το κλείσιμο των γραφείων, αν τηρούσαν αρχείο και τι απέγινε αυτό  καθώς και εάν χρειάστηκε ποτέ  να εξυπηρετήσει ομογενείς,  στα χρόνια της λειτουργίας του.
Αυτό σημαίνει διαφάνεια.