20 Σεπτεμβρίου 2012

ΗΠΑ: Στις «θυσίες του ελληνικού λαού», αναφέρθηκε ο Δ. Αβραμόπουλος σε ομιλία του στο Σικάγο


«Ο αγώνας που δίνουμε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) σε ομογενειακή εκδήλωση στο Σικάγο, πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και στις θυσίες του ελληνικού λαού, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα αρχίζει να ανακτά την αξιοπιστία της στην Ευρώπη», ενώ, παράλληλα, υπογράμμισε ότι «τα πρώτα λόγια συμπαράστασης ήταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Είμαστε στον πυρήνα, στην καρδιά μιας μάχης, ενός αγώνα, ενός πολέμου. Οι προηγούμενες γενιές έχουν ζήσει άλλους πολέμους που σκότωναν ανθρώπους και κατέστρεφαν κτίρια», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε: «εμείς, αυτό τον καιρό, ζούμε ένα πόλεμο που μπορεί να μην έχει σκοτώσει ανθρώπους και να μην έχει κατεδαφίσει κτίρια, τείνει όμως στο να σκοτώνει όνειρα και ελπίδες. Μιλάτε καθημερινά με τους συγγενείς και τους φίλους σας στην Ελλάδα και γνωρίζετε ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο».
Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε στους ομογενείς ότι «αυτή η κυβέρνηση, που είναι κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, και μακάρι να είχαν προστρέξει σ' αυτή και τα άλλα πολιτικά κόμματα, γιατί πάντα πρέσβευα και το επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία, ότι η εθνική ενότητα είναι αυτή που πρέπει να μας οδηγεί στις δύσκολες στιγμές. Παρ' όλα αυτά, δίνει τη μάχη (η κυβέρνηση) και πρέπει να σας πω ότι τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. Η Ελλάδα αρχίζει να ανακτά την αξιοπιστία της στην Ευρώπη και να στηρίζεται. Θέλω να πιστεύω ότι όλες αυτές οι θυσίες, γιατί πράγματι πρόκειται περί μεγάλων θυσιών, τις οποίες υπόκειται ο ελληνικός λαός τον τελευταίο καιρό, θα αποδώσουν. Η Ελλάδα ξαναποκτά το βηματισμό της, τον προσανατολισμό της, τη σιγουριά και την αυτοπεποίθησή της. Αυτός είναι ο σκοπός που όλοι υπηρετούμε. Και σ' αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς, Ιδίως, οι Έλληνες της Διασποράς, οι Έλληνες ομογενείς, που περισσότερο ίσως από εμάς στην Ελλάδα, αισθάνονται τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της οικονομικής κρίσης, που τόσο πολύ έχει βλάψει τη διεθνή εικόνα της χώρας».
Απευθυνόμενος στους παριστάμενους ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι γνωρίζει -γιατί συνομιλεί με πολλούς φίλους και συμπατριώτες απ' ολόκληρο τον κόσμο-ότι «αυτόν τον καιρό δεν αισθάνεστε όμορφα με τα όσα συμβαίνουν» και «θέλετε να δείτε την πατρίδα μας και πάλι να βγαίνει μπροστά με περηφάνια, αξιοπρέπεια και δυναμισμό».
Υποστήριξε ότι «ο αγώνας που δίνουμε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ελλάδα, παρά την κρίση, παραμένει ένας από τους βασικότερους παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας σε μια περιοχή, η οποία τον τελευταίο καιρό αρχίζει να προαναγγέλει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις, ακόμη και για ολόκληρο τον κόσμο. Βλέπετε τι γίνεται στη Βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή, στη Ν.Α. Ευρώπη» και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας. Έχει δύναμη, έχει παρουσία και έχει συμμετοχή. Πορεύεται μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια με σεβασμό, εκτίμηση, σιγουριά και με ρόλο. Η απόφασή μας είναι δεδομένη. Θέλουμε να μείνουμε στην ευρωζώνη και γνωρίζουμε ότι αυτό συνεπάγεται με πάρα πολλές θυσίες, θυσίες τις οποίες αυτή την στιγμή, δυστυχώς, υφίσταται ο ελληνικός λαός, όλοι μας, όλων των επιπέδων, όλων των τάξεων, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».
«Σήμερα, λοιπόν, βρισκόμαστε εδώ για να ανταλλάξουμε τις ματιές μας, τα λόγια μας, τις ευχές μας, μα πάνω απ' όλα την κοινή μας δέσμευση ότι θα δώσουμε μαζί τον αγώνα για να ξαναβρεί η πατρίδα μας το δρόμο της, για να ξαναβρεί η Ευρώπη το δρόμο της, για να ξαναβρεί ο κόσμος το δρόμο του, γιατί τα πάντα έχουν αλλάξει. Τα τελευταία χρόνια, τίποτα δεν μοιάζει με εκείνο που ζούσε η ανθρωπότητα παλαιότερα. Ένα από τα πρώτα θύματα αυτής της νέας κατάστασης, που κυριαρχεί ο φόβος και ο τρόμος, ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Έντεκα χρόνια πριν, και εμείς τότε, όπως και τώρα, ζήσαμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας. Και ήρθε η ώρα, η Αμερική να το δείξει σ' εμάς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.
Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, για τις οποίες μίλησε πολύ θερμά, επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ έχουν επιδείξει μια ιδιαίτερα προσεκτική στάση στο θέμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Τα πρώτα θετικά μηνύματα, τα πρώτα λόγια συμπαράστασης, ήταν απ' εδώ. Και πρέπει να το αναγνωρίζουμε. Γι' αυτό και είναι στρατηγική επιλογή της Ελλάδας στο μέλλον να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Είναι ένα από τα μηνύματα που μεταφέρω στην αποστολή αυτή εδώ και σε μια σειρά επαφές που έχουν γίνει μέχρι τώρα, και με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, την κ. Κλίντον και με άλλους αξιωματούχους που με επισκέφθηκαν στην Ελλάδα, αυτό βγαίνει σαν μια κοινή μας απόφαση».
Τέλος, μιλώντας για το ρόλο των ομογενών, είπε: εσείς είστε ένας από τους ισχυρούς κρίκους στις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες. Επειδή αποτελείτε ένα από τα πιο βασικά στοιχεία προόδου και ανάπτυξης αυτής της μεγάλης δύναμης, του μεγάλου έθνους. Να αισθάνεστε υπερήφανοι και για την καταγωγή σας και για τη συνδρομή σας». Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, μετέφερε «την αγάπη και την σκέψη» του πρωθυπουργού της Ελλάδας, της κυβέρνησης και ολόκληρου του ελληνικού λαού.
Τον κ. Αβραμόπουλο συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Κώστας Τσιάρας, ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος, ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος, ο συντονιστής του ΣΑΕ (περιφέρειας ΗΠΑ), Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ο πρώτος πρόεδρος του ΣΑΕ, 'Αντριου 'Αθενς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ιλινόι, Αλέξης Γιαννούλιας και αρκετοί άλλοι.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ομογενείς επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί και αξιωματούχοι της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής. Στο Σικάγο, ο κ. Αβραμόπουλος και τα μέλη της συνοδείας του θα βρίσκονται μέχρι αύριο και στη συνέχεια θα μεταβούν στη Βοστώνη.
Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών θα αφιχθεί στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της 67ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και αμέσως μετά θα συναντηθεί με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, με τον οποίο θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το Κυπριακό, το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ και άλλα θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.