25 Οκτωβρίου 2012

Ψήφο υπό όρους στους Απόδημους, πρόταση για Περιφέρεια Εξωτερικού


ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Συμφωνούν επί της αρχής να δοθεί ψήφος στους Απόδημους και τα επτά κόμματα της Βουλής, δεν τα έχουν βρει ακόμη επί του διαδικαστικού, ενώ πρέπει να ερευνηθεί και η συνταγματικότητα ορισμένων παραμέτρων που τίθενται ως προς τον αριθμό των Περιφερειών, των Βουλευτών κλπ. Σχετική συζήτησε έγινε στη Βουλή στην συνεδρίαση της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση από τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, σχετικά με την άσκηση εκλογικού δικαιώματος, κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές, από τους Έλληνες εκλογείς, που κατοικούν στο εξωτερικό.
Σε αντίθεση με το Σχέδιο Παυλόπουλου (που δεν είχε ψηφισθεί από την Βουλή το 2009) πλειοψηφούσα άποψη των κομμάτων σήμερα,  φαίνεται να είναι η θέσπιση Περιφερειών για τους Απόδημους και η εκλογή αριθμού βουλευτών που θα αποκαλούνται Βουλευτές του Απόιδημου Ελληνισμού. Σκοπός μιάς τέτοιας μεθόδευσης, εάν τελικά, επικρατήσει, είναι η ψήφος των Αποδήμων να μην επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα στη γενέτειρα, όπως το εξήγησε στην ΡΗΡ ο υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού για τον Απόδημο Ελληνισμό κ.  Βασίλης Πριμικήρης.
Αυτή είναι η εικόνα που παρουσίασαν την Τετάρτη τα κόμματα στην Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό,  όπου συζητήθηκε η ψήφος των Αποδήμων Ελλήνων παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, αλλά και του παγκόσμιου προέδρου του ΣΑΕ Στέφανου Ταμβάκη, ο οποίος είχε προσκληθεί και εξέφρασε τις απόψεις του ΣΑΕ επί του θέματος.
Κοινή συνισταμένη όλων των πολιτικών παρατάξεων και του ΣΑΕ, η ανάγκη, τη φορά αυτή, το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί στη Βουλή παρά μόνον έχει έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία των 2/3 (200 ψήφοι) ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του 2009 όπου το Νοθέτημα του Υπ.Εσ. της κυβέρνησης ΝΔ. Προκόπη Παυλόπουλου καταψηφίστηκε στη Βουλή.
Από κυβερνητικής πλευράς, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης , έθεσε το σκεπτικό της Κυβέρνησης  για το πως μπορεί να προχωρήσει το θέμα, ενώ αναφερόμενος και στις παραμέτρους που θέτουν ορισμένα κόμματα, τόνισε ότι πρέπει να εξετασθούν κάποια τεχνικά ζητήματα και να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια από το Σύνταγμα όσον αφορά τις εκλογικές Περιφέρειες με βάση την απογραφή. Πάντως, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι όλα τα κόμματα είναι κατ΄αρχήν σύμφωνα να δοθεί η ψήφος στους Απόδημους Έλληνες.
Ανεφερόμενος στο ιστορικό του θέματος, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι παλαιότερα υπήρχε μία καταδίκη της Ελλάδος λόγω προσφυγής που είχαν κάνει ορισμένοι Έλληνες, η οποία, όμως ήρθη, επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη μαζί με την Ιρλανδία που δεν έχει δώσει δικαίωμα ψήφου στους αποδήμους της, τόνισε ότι στην Αμερική και σε άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες αυτό γίνεται με επιτυχία.
Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε πως παρά την αποτυχία του 2009, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει και πάλι τη συζήτηση για την ψήφο των Αποδήμων, δεσμεύτηκε να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί, κάτι που ζήτησαν όλα τα κόμματα,  και να υπάρξει συμφωνία σε προγραμματική βάση ώστε όταν φθάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή να ψηφιστεί.
Το  υπουργείο αναμμένει από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής  να γνωμοδοτήσει επί της πρόνοιας του Συντάγματος να υπάρχει ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια (κάτι που χρειάζεται απογραφή η οποία, όμως, έγινε χωρίς να συμπεριλάβει τους Έλληνες του Εξωτερικού και πλέον το ερώτημα είναι εάν μπορεί να γίνει ξεχωριστή απογραφή για τους Απόδημους).
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Στεφ. Ταμβάκης, στην ομιλία του, τόνισε ότι οι ομογενείς θέλουν με την ψήφο τους να προσφέρουν στην πατρίδα, όχι όμως και να παίζουν ρυθμιστικό ρόλο, όπως είπε χαρακτηριστικά, συντασσόμενος, έτσι, με την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων.
Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία εκ των πραγμάτων έχει τον ρυθμιστικό ρόλο στο επίμαχο νομοσχέδιο, όπως δήλωσε στην ΡΗΡ ο   Βασίλης Πριμικήρης, Μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Συνασπισμού, υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού, για θέματα ελληνισμού της Διασποράς, “όλα τα κόμματα τοποθετήθηκαν πάνω στο θέμα και το θετικό είναι ότι επί της αρχής και τα επτά κόμματα της Βουλής θετικά στάθηκαν απέναντι στο ζήττημα της ψήφου των Αποδήμων”.
Βασίλης Πριμικήρης και Μανόλης Γλέζος χθες, στην Διαρκή Επιτροπή για τον Απόδημο Ελληνισμό. Φωτογραφία Eurokinissi.
‘Οπως εξήγησε στην ΡΗΡ ο κ. Πριμικήρης, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, (ΣΥΡΙΖΑ) το κόμμα θέτει τρεις προϋποθέσεις:
1. Να εγγυηθεί η ελληνική Κυβέρηση το αδιάβλητο της ψήφου.
2. Να μπορούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε οποιαδήποτε χώρα υποδοχής, μέσα από Διακρατικές Συμφωνίες, να εκφράζουν τις προγραμματικές και τις πολιτικές τους απόψεις. Και,
3. Η ψήφος στον ελληνισμό της Διασποράς δεν θα πρέπει να γίνεται με έναν τέτοιο τρόπο που να καθορίζει και να είναι καθοριστικός παράγοντας  των πολιτικών εξελίξεων στη γενέτειρα.
Όπως εξήγησε ο κ. πριμικήρης, ”σ’ αυτό το θέμα ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Ταμβάκης το αντιλαμβάνεται και το καταλαβαίνει”.
Κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ,  ”πρέπει να υπάρχει μία εκλογική Περιφέρεια εξωτερικού. Με έναν περιορισμένο αριθμό βουλευτών, εμείς λέμε από 6 μέχρι 15 βουλευτές, που θα είναι βουλευτές του ελληνισμού της Διασποράς.  Θα είναι υποψήφιοι βουλευτές από τις χώρες υποδοχής, όχι από την Ελλάδα, αλλά από Αμερική, Καναδά, Αυστραλία κλπ. Και να είναι γνώστες των προβλημάτων των Ελλήνων της Διασποράς. Με τον τρόπο αυτόν, αντί να έχουμε 15 Βουλευτές Επικρατείας, ας α έχουμε 15 βουλευτές του ελληνισμού της Διασποράς”.
Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης στην Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό.
‘Οπως αναγνώρισε ο κ. Πριμικήρης, ”αυτά τα ζητήματα χρειάζονται και μιά επι μέρους μελέτη από Συνταγματική πλευρά”. Και πρόσθεσε: ” Πιστεύω πάντως και αυτό είναι θετικό -γιατί και εγώ μέσα στο ίδιο μου το κόμμα έκανα μεγάλη προσπάθεια για να γίνει  κτήμα του κόμματός μου το να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες της διασποράς, πως επί της αρχής συμφωνούμε όλοι. Μην ξεχνάμ,ε ότι χρειαζόμαστε 200 έδρες, δηλαδή να συμφωνήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα.  Συμβαίνει  σ΄ αυτην την ιστορική φάση το δεύτερο μεγάλο κόμμα να είμαστε εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ.”
Σε ερώτηση γιατί δεν ψηφίστηκε ο Νόμος όταν κατατέθηκε στη Βουλή το 2009,  ο κ. Πριμικήρης είπε ότι ο Νόμος Παυλόπουλου προέβλεπε διάχυση των ψήφων σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας κάτι που, όπως είπε, κανένα κόμμα δεν δεχότανε. Και δεύτερο, “ήταν ο φόβος που είχαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τ΄ ανάπαλη και μετρούσαν τα κουκιά να δουν εάν τους συμφέρει ή δεν τους συμφέρει”…
Τέλος, από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο κ. Λοβέρδος που μίλησε στην Επιτροπή, αναγνώρισε κάποιες  “φοβίες” για τις οποίες τελεικά δεν πέρασε από τη Βουλή ο Νόμος για την ψήφο των Αποδήμων.
*Φωτογραφία πρώτης σελίδος, ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης στην Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό. Φωτογραφία Eurokinissi.
phgh panhellenic post