26 Φεβρουαρίου 2013

Πάλι επί τάπητος το θέμα της ψήφου Αποδήμων


ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Με δήλωση της Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα συντηρήθηκε, τη φορά αυτή, στη δημοσιότητα το θέμα της ψήφου των Αποδήμων που, κατά κάποιο τρόπο, θυμίζει το μύθο της πιστής Πηνελόπης που την ημέρα κεντούσε, τη νύκτα ξήλωνε και τους μηστήρες απέφευγε!..
Έτσι, η Αλέκα Παπαρήγα,  σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό της Μελβούρνης 3ΧΥ και τα κύρια σημεία της δημοσιεύθηκαν στα «Νέα», τάχθηκε υπέρ της χορήγησης ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά -και αυτή- υπό προϋποθέσεις!
Για το θέμα αυτό, η κ. Παπαρήγα είπε συγκεκριμένα: «Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση να υπάρχουν βουλευτές που θα εκφράζουν τα προβλήματα των Ελλήνων μεταναστών. Δηλαδή να εκλέγονται από τους μετανάστες αντιπρόσωποί τους στο ελληνικό κοινοβούλιο».
Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε, όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύει για ομογενείς που απουσιάζουν πολλές δεκαετίες από την Ελλάδα. «Γι’ αυτούς που λείπουν π.χ. 30-50 χρόνια, εμείς προτιμούμε να ενσωματωθούν στην κοινωνία της Αυστραλίας ή της Αμερικής κ.λπ. και να συμμετέχουν ενεργά στα πράγματα της χώρας όπου ζουν. Και αυτό δεν είναι κακό και δεν είναι αντιπατριωτικό» είπε.
Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα έχουν τοποθετηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα οι συναρμόδιοι υπουργοί κ.κ. Δημ. Αβραμόπουλος και Ευριπίδης Στυλιανίδης, το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων που ακτέθεσε και σχετικό Σχέδιο Νόμου για διαβούλευση στην Ομογένεια  και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
abramopoulosegiptos_625___
Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος
Οι τοποθετήσεις των κομμάτων και των υπουργών μοιάζουν να συγκλίνουν … αποκλίνοντας (!) στο να μην έχουν συμμετοχή στις εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδος οι Απόδημοι ψηφοφόροι παρά είτε να δημιουργηθούν Εκλογικές Περιφέρειες  Εξωτερικού  [τεσσάρων (4): Ευρώπης, Αμερικής, Αυστραλίας  και Ασίας – Αφρικής] -πρόταση Ανεξαρτήτων Ελλήνων- είτε να  εκλέγονται “μετανάστες” βουλευτές , (Παπαρήγα) είτε ”…είμαστε υπέρ της ψήφουτων ομογενών, στο βαθμό που αποτυπώνει αυθεντικά τη βούληση του Απόδημου Ελληνισμού, χωρίς να αλλοιώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα. Υπό την έννοια αυτή, θα βλέπαμε την ψήφο των ομογενών σε μια εκλογική περιφέρεια Εξωτερικού, χωρισμένη σε γεωγραφικές εκλογικές ζώνες, και με υποψήφιους, κατοίκους των περιοχών αυτών. Στη βάση αυτή και ανάλογα με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που θα συνταχθούν, μπορεί να καθοριστεί ένας συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών από τον Απόδημο Ελληνισμό στο Κοινοβούλιο». (Τσίπρας)
Stylianidis3
Υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης
Από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών ο Ευριπίδης Στυλιανίδης μιλώντας πρόσφατα στην Μόνιμη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, εκτίμησε ότι “έφτασε η στιγμή για να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ομογενών” κρατώντας κλειστά τα χαρετιά του ως προς τις λεπτομέρειες και τις τελικές αποφάσειος ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών  Δημ. Αβραμόπουλος όσο και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κων. Τσιάρας, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, έχουν ταχθεί υπέρ της  ψήφου των Αποδήμων και, μάλιστα, όπως δήλωσε ο κ. Τσιάρας σε συνένετυξη του στην ΡΗΡ, με τημέθοδο και της ηλεκτρονικής ψήφου.
Ο κ. Τσιάρας έθεσε, όμως, ως προϋπόθεση, ”… για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό, απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία στο Κοινοβουλευτικό Σώμα, για την ψήφιση ενός σχετικού νόμου. Πρέπει ,με πολλή μεγάλη προσοχή και με ένα διάλογο που είμαι διατεθειμένος να ξεκινήσω, να προετοιμάσουμε το Ελληνικό Κοινοβούλιο ούτως ώστε όταν αυτό το συγκεκριμένο θέμα επανέλθει προκειμένου να υιοθετηθεί ως δυνατότητα, να τύχει και της εθνικής αποδοχής, διότι καταλαβαίνεται δεν μπορεί να έλθει πάλι στο Κοινοβούλιο και να απορριφθεί”.
Οι οιωνοί, λοιπόν, για την ψήφο των Αποδήμων άριστοι το αποτέλεσμα, όμως, επί του παρόντος αβέβαιον, αφού:
1. Η Ομογένεια σ΄αυτή τουλάχιστον τη φάση δεν έχει ερωτηθεί.
2. Τα κόμματα συμφωνούν στην ψήφο διαφωνούν ως προς το τι θα ψηφίζουν οι Απόδημοι!
3. Η κυβέρνηση, εν μέσω των μύριων όσων προβλημάτων με την οικονομία δείχνει, σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΗΡ, να μην θεωρεί ως άμεση προτεραιότητα το θέμα της ψήφου των Αποδήμων.
Επίλογος: Πολύ βολική για την ελληνική πολιτεία η απόφαση της Ολομέλειας τουΔικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αποφάσισε ότι η αδυναμία της Ελλάδος να μην επιτρέπει να ψηφίζουν οι Έλληνες ομογενείς στον τόπο διαμονής τους δεν συνιστά παραβίαση του δικαιώματος σε ελεύθερες εκλογές!
panhellenicpost gr