27 Ιουλίου 2013

Η μετανάστευση στην Αυστραλία ένας “επικίνδυνος” μύθος

Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism 
http://PanhellenicPost.com

Επειδή η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αναγκάζει πολλούς -κυρίως νέους- να αναζητήσουν καλύτερη τύχη σε ξένες χώρες, είναι φρόνιμο να έχουν οι ενδιαφερόμενοι προς μετανάστευση Έλληνες την προσοχή τους τεταμένη ώστε να μην πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από επιτήδειους στο εξωτερικό.
Μία από τις χώρες, ίσως η δημοφιλέστερη αυτή την περίοδο, για να μεταναστεύσει κανείς, είναι αναμφισβήτητα η Αυστραλία. Πολλοί θεωρούν εύκολο να βρεθούν στην μακρινή αυτή ήπειρο, κυρίως λόγω του ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές βίζες, όπως  για τουρισμό, βίζα Οικογένειας Επισκεπτών με εγγύηση, Επίσκεψη για ιατρική Θεραπεία,  Βίζα για εμπορικούς λόγους, άλλες  “ειδικές” βίζες που διευκολύνουν την είσοδο, όπως φοιτητική βίζα με δικαίωμα εργασίας ή βίζα εργασίας 457 κ.α.
Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου εύκολο να λάβεις νόμιμη βίζα παραμονής και εργασίας στη χώρα αυτή και χρειάζονται πολλές διατυπώσεις και  συγκεκριμένα προσόντα.
Ωστόσο, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος,  οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν να πέσει κάποιος θύμα απάτης είναι πολλοί.  Το θέμα της εκμετάλλευσης αλλοδαπών που θέλουν να εργασθούν στην Αυστραλία και είναι κάτοχοι της βίζας εργασίας 457 έρχεται πάλι στο προσκήνιο λόγω της αγγελίας μιας επιχείρησης. Το θέμα ανακινεί η ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος”.
Οπως γράφει, η  συγκεκριμένη αγγελία εμφανίστηκε σε αυστραλιανή ιστοσελίδα εύρεσης εργασίας και ζητά αλλοδαπούς ελαιοχρωματιστές να εργαστούν στην Αυστραλία υπό το καθεστώς της βίζας 457, ενώ θέτει ως προαπαιτούμενο για την πρόσληψή τους οι ίδιοι να «επενδύσουν» στην επιχείρηση.
«Έχουμε τρεις διαθέσιμες θέσεις εργασίας άμεσης πρόσληψης. Έτοιμοι να εγγυηθούμε την έκδοση βίζας. Καλά κέρδη. Οι επιτυχόντες απαιτείται να επενδύσουν στην εταιρία» γράφει χαρακτηριστικά η αγγελία για την οποία και πληροφορήθηκε το υπουργείο Μετανάστευσης και έχει ξεκινήσει έρευνες.
Να αναφέρουμε ότι μόλις ένα μήνα πριν είδαν το φως της δημοσιότητας 200 περίπου υποθέσεις αλλοδαπών που έπεσαν θύματα άγριας εκμετάλλευσης, καθώς απατεώνες τους «ξάφρισαν» με το γάντι, είτε ζητώντας τους χιλιάδες δολάρια είτε παρέχοντάς τους δάνεια χιλιάδων δολαρίων προκειμένου οι αλλοδαποί να καταφέρουν τελικά να πάρουν τη βίζα 457 για να μπορούν να εργαστούν στην Αυστραλία.
Το υπουργείο Μετανάστευσης συνεχίζει τις έρευνές του προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος της εκμετάλλευσης και των παρανομιών εκ μέρους των εργοδοτών που απασχολούν ή θέλουν να απασχολήσουν αλλοδαπούς υπαλλήλους. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη επιχείρηση εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε προχθές ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η συγκεκριμένη επιχείρηση παρανομεί.
Εν τω μεταξύ, ο γραμματέας του συνδικάτου Οικοδόμων, Ντέιβιντ Νούναν, με αφορμή την συγκεκριμένη εξέλιξη, επανέλαβε για μία ακόμα φορά την πεποίθησή του ότι πολλοί εργοδότες παρανομούν και εκμεταλλεύονται το σύστημα χορήγησης βίζας 457 με στόχο να επωφεληθούν οικονομικά προσφέροντας χαμηλότερους μισθούς στους αλλοδαπούς εργαζομένους και με συνέπεια τον υποβιβασμό των κεκτημένων δικαιωμάτων των Αυστραλών εργαζομένων.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης, Μπρένταν Οκόνορ, επέρριψε στην ελληνική πλευρά την ευθύνη για την καθυστέρηση υπογραφής διακρατικής συμφωνίας με την Αυστραλία για το θέμα έκδοσης τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας.  «Το γεγονός ότι υπάρχει καθυστέρηση δεν οφείλεται σε εμένα αλλά στην ελληνική πλευρά» δήλωσε σε συνέντευξή του στην αγγλική έκδοση του «Νέου Κόσμου» ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης.
Ο κ. Οκόνορ έκανε λόγο για «περίπλοκες» διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται ώστε η συμφωνία να εξυπηρετεί και τις δυο χώρες. Όπως εξήγησε η διακρατική συμφωνία θα προβλέπει τη δυνατότητα σε νέους από την Ελλάδα και την Αυστραλία να επισκέπτονται και να έχουν παρατεταμένη παραμονή στη μία ή στην άλλη χώρα.
Η παραμονή αυτή θα είναι μέχρι 12 μήνες και οι ενδιαφερόμενοι στο διάστημα αυτό θα έχουν δικαίωμα εργασίας και φοίτησης. Πάντως, θα υπάρξει πλαφόν στον αριθμό έκδοσης τέτοιας βίζας.
Πάντως, από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται στην ΡΗΡ ότι σε χρόνο -ρεκόρ για την ελληνική πραγματικότητα προωθείται το θέμα της διακρατικής συμφωνίας.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι παρά τα θρυλούμενα, η Αυστραλία δεν είναι διατεθειμένη να διευκολύνει τη μετανάστευση από την Ελλάδα λόγω της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Μάλιστα,  ο Αυστραλός υπουργός κ. Οκόνορ ξεκάθαρα δήλωσε ότι «αυτό δεν είναι δυνατόν». «Η Αυστραλία», συνέχισε «δέχεται 190.000 μετανάστες ετησίως. Πρόκειται για ειδικευμένους μετανάστες ή συγγενείς και στο πλαίσιο αυτό έρχονται και Έλληνες. Δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις».
Ο υπουργός Μετανάστευσης είπε ότι είναι πλέον πιο εύκολο να φέρνουν μόνιμοι κάτοικοι της Αυστραλίας τους γονείς τους από την Ελλάδα για ένα διάστημα δώδεκα μηνών κάθε φορά μέσα σε πέντε χρόνια. Σημείωσε ακόμα πως έχει παρατηρηθεί μικρή αύξηση του αριθμού των μεταναστών, των φοιτητών και των επισκεπτών από την Ελλάδα.
Στην Αυστραλία έχουν επιστρέψει χιλιάδες Έλληνες κάτοχοι αυστραλιανών διαβατηρίων αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Οι μόνιμοι μετανάστες από την Ελλάδα πέρσι ήταν 325 και περίπου 1.000 οι φοιτητές. Άλλοι 389 Έλληνες ήρθαν ως ειδικευμένοι εργαζόμενοι και κοντά 8.000 ως τουρίστες, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στο «Νέο Κόσμο» ο κ. Οκόνορ.
Δηλαδή, “Περί όνου σκιάς” το θέμα της μετανάστευσης Ελλήνων εργαζομένων στην Αυστραλία…
Με στοιχεία από Neowskosmos.com- ΤΟ ΒΗΜΑ