30 Ιουλίου 2014

Financial Times: Είναι νωρίς ακόμα να πανηγυρίζουν οι Ελληνες -Τους περιμένουν και άλλες μεταρρυθμίσεις

Φαίνεται πως η έξυπνη ατάκα του Hugo Dixon προ ημερών στο Reuters, «η κρίση του ευρώ κοιμάται, αλλά δεν είναι νεκρή», αποτέλεσε το έναυσμα για μια δημόσια συζήτηση γύρω από τα όρια της οικονομικής αναταραχής στην Ευρώπη, αλλά και στο κατά πόσο η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει αλώβητη και από αυτή την αμφίβολη κατάσταση.
Τη σκυτάλη παίρνει ο αναλυτής των Financial Times, Gideon Rachman με ένα άρθρο που φέρει τον εύγλωττο τίτλο: «Είναι πολύ νωρίς για τη χτυπημένη από την κρίση Ελλάδα, να μιλήσει για νίκη». Κοινώς: ας μην πανηγυρίζουμε ακόμα!
Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει πως το ΔΝΤ και η Ευρώπη έχουν προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο κράτος της ευρωζώνης. Στόχος ήταν να σωθεί η χώρα, αλλά και να μπει σε τροχιά μετραρρύθμισης καθώς προερχόταν από ένα παρελθόν γεμάτο διαφθορά και αναποτελεσματικό κράτος.
Θέτει, λοιπόν, το ερώτημα αν αυτά τα χρήματα έπιασαν τόπο και αν όντως η Ελλάδα έχει καταφέρει να μπει στο δρόμο των δομικών μεταρρυθμίσεων. Η απάντηση δεν είναι απλή, διότι υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες.
Οι δόσεις που δόθηκαν από το ΔΝΤ και την Ευρώπη είχαν ως στόχο να γλυτώσει η Ελλάδα τη χρεωκοπία, να σταθεροποιηθεί ο τραπεζικός τομέας της και φυσικά να μην... ραγίσει η ενότητα του ευρώ. Ο δευτερεύων στόχος ήταν να δώσει τον τόνο του απαραίτητου εκσυγχρονισμού. Όπως σημειώνει ο Γάλλος οικονομολόγος, Jean Pisani-Ferry, « Από την Ελλάδα, στην ουσία, ζητήθηκε να διορθώσει μέσα σε λίγα χρόνια, δυσλειτουργίες που υπήρχαν για δεκαετίες».
Αυτό ήταν, αναμφισβήτητα, μια τεράστια πρόκληση για την Ελλάδα, σημειώνει ο αρθρογράφος των FT. Οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν μάθει να μην εμπιστεύονται τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, ωστόσο της έτειναν χείρα βοηθείας, βάζοντας όμως -παράλληλα- και την Task Force να επιτηρεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα την πρόοδό της και να παράσχουν συμβουλές για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και για ζητήματα αναδιάρθρωσης και μεταρρύθμισης.
Τα πράγματα είναι, όντως, θετικά για την Ελλάδα. Είναι στην 5η θέση από όλα τα κράτη-μέλη στην απορρόφηση των διαρθρωτικών ταμείων, σε σχέση με την 18η θέση που κατείχε το 2011. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κάνει χρήση του 81,3% της χρηματοδότησης που έλαβε μεταξύ 2007-2013.
Επιπλέον η Task Force επισημαίνει πως η ελληνική φορολογική διοίκηση έχει κάνει ικανοποιητικές προόδους για την είσπραξη των χρεών και τις μεταρρυθμίσεις του ΦΠΑ.
Ο αρθρογράφος σημειώνει πως πράγματι έχουν συμβεί πολλά στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, αλλά ποιος μπορεί να μιλήσει για συνολική στροφή της χώρας προς τις μεταρρυθμίσεις. Γι αυτό, επισημαίνει, είναι νωρίς ακόμα να διεκδικήσει τη νίκη στο μέτωπο των δομικών αλλαγών. Σημειώνει, δε, πως η κόπωση των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου δεν γίνεται να μην προσμετρηθεί στην εξίσωση...


Πηγή: Financial Times: .gr/node/165076#ixzz38vc1pF5Y