1 Αυγούστου 2014

Λαχανικά και ξηροί καρποί για να διώξετε την επιθετικότητα

Λαχανικά και ξηροί καρποί για να διώξετε την επιθετικότητα


Τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν υπερλειτουργία του νευρικού συστήματος - Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και μαγνήσιο, όπως τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί, μπορούν να δράσουν σαν φυσικά «ηρεμιστικά»

Η ανθρώπινη επιθετικότητα είναι η  εχθρική, βλαπτική ή καταστρεπτική συµπεριφορά, που συχνά προκαλείται από ματαίωση, μπορεί να είναι ατοµική ή συλλογική και η οποία σχετίζεται με τη διατροφή.

Τα αίτια της ανθρώπινης επιθετικότητας είναι πολυπαραγοντικά, περιλαµβάνοντας κοινωνικοοικονοµικούς, πολιτισµικούς, ιατρικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, ενώ ορισµένες µορφές παθολογικής επιθετικότητας, όπως η παρορµητική επιθετικότητα, παραπέµπει στην υποκείµενη νευροβιολογία, την οποία µάλιστα πολύ πρόσφατα οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να κατανοούν.

Εδώ φαίνεται να υπάρχει κάποια σχέση με τη διατροφή,  αφού έχει αποδειχθεί με έρευνες, ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν υπερλειτουργία του νευρικού συστήματος των ενήλικων και των παιδιών.    Οι ειδικοί προτείνουν να παρατηρήσουμε πιο προσεκτικά τα φαγητά που τρώνε τα παιδιά μας.

Μικροί και μεγάλοι  λατρεύουμε  τις τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως λευκό ρύζι και αλεύρι. Οι τροφές αυτές, μπορούν να προκαλέσουν πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή τους. Οι συγκεκριμένες τροφές μπορούν επίσης να αυξήσουν τις στρεσογόνες ορμόνες (αδρεναλίνη και κορτιζόλη) οι οποίες ευθύνονται για την ενεργητικότητα αλλά και την επιθετικότητα. Τα αυξημένα τους επίπεδα μπορούν να κάνουν το παιδί να είναι ανήσυχο, επιθετικό και ευέξαπτο. Από όλα τα όργανα του σώματος, ο εγκέφαλος είναι το πιο ευαίσθητο στο να επηρεαστεί από τις διατροφικές συνήθειες και να δώσει λάθος εντολές για το τι χρειάζεται το σώμα του παιδιού. Το παιδικό μυαλό χρειάζεται πολύ ενέργεια για να αφομοιώσει όλες τις πληροφορίες γύρω του και αυτό δημιουργεί την απαίτηση για υψηλά επίπεδα ζαχάρων στο αίμα. Το μυαλό όμως για να λειτουργήσει χρειάζεται επιπλέον

·      αμινοξέα,

·      βιταμίνες,

·      μεταλλικά άλατα και

·      λιπαρά οξέα.

Τα πρόσθετα και τα χρώματα των επεξεργασμένων τροφών κάνουν το νευρικό σύστημα των παιδιών να υπερλειτουργεί. Αυτό επιβαρύνει την υπερδιέγερση που η ζάχαρη προκαλεί.  Αντίθετα τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και μαγνήσιο, όπως τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί, μπορούν να δράσουν σαν φυσικά «ηρεμιστικά».

Οι σοκολάτες, τα γλυκά, οι καραμέλες και τα τσιπς είναι από τα αγαπημένα τρόφιμα των παιδιών. Θα μπορούσατε όμως να τα αντικαταστήσετε με:

- Φρεσκοκομμένα μπαστουνάκια λαχανικών όπως καρότα, σέλερι, χρωματιστές πιπεριές, φουντίτσες από μπρόκολα και κουνουπίδια). Μπορείτε να τα συνοδέψτε με κάποιο υγιεινό dip όπως χούμους, σάλτσα τυριού, ντρέσινγκ light.

- Γιαούρτι αναμεμειγμένο με πολτό φρέσκων φρούτων ή κομπόστα.

- Φρουτοσαλάτες σερβιρισμένες σε χαρούμενα μπολ.

- Τυριά με χαμηλά λιπαρά. Τέτοιες λύσεις είναι το cottage cheese απλωμένο πάνω σε άγλυκα μπισκότα ή φέτες μαύρου ψωμιού αλλά και μπαστουνάκια από κίτρινα τυριά.

- Κράκερς ολικής άλεσης αλειμμένα με μέλι ή ταχίνι.

Διαβάστε περισσότερα στο www.life2day.gr