24 Σεπτεμβρίου 2014

Το "στοιχειωμένο" νοσοκομείο της Σαντορίνης. Κατασκευάστηκε το 2011, δαπανήθηκαν 14 εκατ. ευρώ και παραμένει ερμητικά κλειστό

Η υπόθεση του πολύπαθου νοσοκομείου της Θήρας στο NEWS247. Η πρόταση της τοπικής κοινωνίας, που περιμένει επί ένα χρόνο αναπάντητη, τα χρήματα από τους ξένους τουρίστες που χάνονται, τα οικονομικά συμφέροντα που το κρατάνε κλειστό και οι συνέπειες από την απεμπλοκή του εργολάβου
Η κατασκευή του στον Καρτεράδο, ολοκληρώθηκε το 2011, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες για δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, των περίπου 15.500 κατοίκων (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) αλλά και των αμέτρητων τουριστών από όλο τον κόσμο, που συρρέουν κάθε χρόνο στη Σαντορίνη.
Τρία χρόνια μετά όμως, το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, για το οποίο δαπανήθηκαν περίπου 14 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, αντί να επουλώσει "πληγές", έχει ανοίξει περισσότερες, καθώς παραμένει ερμητικά κλειστό. Το πλήρως εξοπλισμένο, δυναμικότητας 50 κλινών, με ΜΕΘ, νοσοκομείο έχει "στοιχειώσει" την τοπική κοινωνία και την έχει συσπειρώσει απέναντι στην κρατική μηχανή αλλά και στα οικονομικά συμφέροντα, όπως καταγγέλλεται.
Όλα αυτά με τον χρόνο να πιέζει πλέον, αφού στο τέλος του τρέχοντος έτους το έργο παραδίδεται στο δημόσιο από τον εργολάβο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Την ίδια ώρα εκκρεμεί η απάντηση του υπουργείου Υγείας στην πρόταση που έχει κατατεθεί να ανοίξει το νοσοκομείο και με χρηματοδότηση ύψους περίπου 1.000.000 ευρώ από το ίδρυμα που διαχειρίζεται το τελεφερίκ του νησιού.
Το NEWS247, σε μια προσπάθεια να ρίξει φως στο θέμα, επικοινώνησε με τους καθ' ύλην αρμόδιους, την αντιδήμαρχο Θήρας, υπεύθυνη για τον τομέα της υγείας, Ρούλα Μπελλώνια-Μενδρινού και την δικηγόροΣοφία Κίτσου, δημοτική σύμβουλο και μέλος της επιτροπής στήριξης για το άνοιγμα του νοσοκομείου.

Ρ. Μπελλώνια-Μενδρινού: Η πρόταση από το 2013 για το άνοιγμα του νοσοκομείου. Εκκρεμεί η απάντηση
"Περιμένουμε μία απάντηση από τον υπουργό από τον Σεπτέμβριο του 2013. Το νοσοκομείο παραμένει κλειστό. Είχαμε κάνει μια πρόταση μέσω μιας επιστολής που είχαμε στείλει προς τον υπουργό, όπου ζητούσαμε να ξεκινήσει να μας ανοίξει το νοσοκομείο, το οποίο θα είναι δημόσιου χαρακτήρα. Δηλαδή, αυτά τα χρήματα που δίνει για το Κέντρο Υγείας το υπουργείο, να εξακολουθήσει να τα δίνει και να συνεισφέρουμε και εμείς σαν δήμος, βάζοντας ένα ευρώ στο εισιτήριο του τελεφερίκ, όπου μαζεύεται περίπου 1,5 εκατ. ευρώ" δήλωσε η κ. Μπελλώνια-Μενδρινού.
Και πρόσθεσε: "Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε το νοσοκομείο και να το λειτουργήσουμε έστω σαν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, συν τα επείγοντα περιστατικά, συν την μονάδα τεχνητού νεφρού. Και περιμένουμε μία απάντηση από τον Σεπτέμβριο του 2013. Απάντηση δεν έχει δοθεί. Βέβαια, η επιστολή αυτή είχε σταλεί στον τότε υπουργό, τον κ. Γεωργιάδη. Αφού άλλαξε ο υπουργός και πήγε ο κ. Βορίδης, με αρμόδιο για τα νοσοκομείο τον κ. Γρηγοράκο, επανήλθαμε λέγοντας "σας παρακαλώ, απαντήστε μας". Δεν έχουμε καμία απολύτως απάντηση".
"Γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι"
Συνεχίζοντας, η αντιδήμαρχος επεσήμανε: "Η υγεία είναι κάτι που μας αφορά όλους. Αφορά και τους Σαντορινιούς αλλά και τους ξένους, οι οποίοι έρχονται. Το νοσοκομείο θα έχει έσοδα. Αν σκεφτείτε ότι έχουμε πάρα πολλά ατυχήματα, τα οποία έρχονται ξένοι με τις ασφαλιστικές τους εταιρίες και κάνουμε ακόμα και την αεροδιακομιδή δωρεάν. Δεν μπορούμε να εισπράξουμε. Ενώ λειτουργώντας το νοσοκομείο, θα μπορέσουμε και από τις ασφαλιστικές εταιρίες των ξένων και να το οργανώσουμε έτσι, ούτως ώστε και οι Σαντορινιοί να έχουν την αντιμετώπιση που έχουν σε ένα κρατικό νοσοκομείο της Αθήνας. Τώρα, ακόμα και η διακομιδή στην Κρήτη ή την Αθήνα γίνεται πάλι με έξοδα της Σαντορίνης, δωρεά από το ίδρυμα του τελεφερίκ. Έχει επωμιστεί ο δήμος να το συντηρεί, τα καύσιμά του, τον πιλότο του, τα πάντα και δεν μπορούμε να εισπράξουμε ούτε ένα ευρώ από κάποιον ξένο που μεταφέρουμε στην Κρήτη ή την Αθήνα.
"Η Σαντορίνη, αυτή τη στιγμή, θεωρείται το Νο1 στον κόσμο νησί. Θα φτάσουμε στα δύο εκατ. τουρισμό. Δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο με ένα Κέντρο Υγείας, το οποίο υπολειτουργεί και αυτό. Γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι. Όλη η Ελλάδα. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και το βιβλιάριό μας. Πληρώνουμε εισφορές τόσα χρόνια. Είμαστε ενωμένοι στο κομμάτι αυτό, έχουμε κοινή γραμμή, κοινή άποψη".
"Θα καταρρεύσει αν δεν ανοίξει"
"Επειδή υπάρχει ακόμα ο εργολάβος, ο οποίος δεν έχει παραδώσει το νοσοκομείο, συντηρεί το νοσοκομείο και συντηρεί και τα μηχανήματα. Στο τέλος του χρόνου όμως, ο εργολάβος παραδίδει στο κράτος, όποτε μέχρι τότε θα πρέπει να έχει αποφασιστεί τι θα κάνουμε με το νοσοκομείο. Διότι, αν δεν έχει ανοίξει, θα καταρρεύσει, ποιος θα το συντηρήσει".
Όσον αφορά την επόμενη κίνηση, η κ. Μπελλώνια-Μενδρινού, τόνισε: "Η επόμενη κίνηση είναι να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον υπουργό, διότι περιμέναμε να περάσει και το καλοκαίρι γιατί Αύγουστος, είναι όλα κλειστά. Είπαμε να περιμένουμε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, εάν σε περίπτωση δεν μας απαντήσουν θα στείλουμε πάλι μία επιστολή "απαντήστε μας", που δεν θα μας απαντήσουν πάλι. Θα πάμε στον υπουργό και θα του πούμε "τι γίνεται". Το νοσοκομείο είναι κρατικό, οπότε πρέπει να έχουμε μια απάντηση από το κράτος. Θα δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε μετά. Το νοσοκομείο όμως πρέπει να ανοίξει".
Σ. Κίτσου: "Θα μπορούσαμε να εισπράττουμε από τους ξένους αλλά δεν παίρνουμε τίποτα"
"
news 247.gr