3 Μαρτίου 2015

Το ρόφημα που καθαρίζει τις αρτηρίες σας!

Ερευνητές από τη Νότια Κορέα υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένας απλός και απολαυστικός τρόπος να αποφύγουμε την απόφραξη των αρτηριών, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση καρδιοπάθειας.
Η μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Heart, επίσημο περιοδικό της Βρετανικής Ιατρικής Εταιρείας, βασίστηκε σε στοιχεία που αφορούσαν σε 25.000 εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ελέγχους ρουτίνας στο χώρο εργασίας τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι έπιναν τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν πρώιμα σημάδια καρδιοπάθειας στις εξετάσεις τους.
Η συσχέτιση αυτή φαίνεται να δίνει νέα ώθηση στην αντιπαράθεση για την επίδραση του καφέ στην υγεία της καρδιάς.
Επικρατεί αρκετή σύγχυση σχετικά με τα πιθανά οφέλη του καφέ στην υγεία της καρδιάς. Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με την αυξημένη χοληστερόλη ή την υπέρταση, ενώ αντίθετα άλλες δείχνουν ότι το δημοφιλές ρόφημα μπορεί να προστατεύσει την καρδιά. Δεν έχουν προκύψει όμως πάγια συμπεράσματα σε καμία από τις δύο περιπτώσεις.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές αναζήτησαν ενδείξεις συσσώρευσης ασβεστίου στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών, δηλαδή των αρτηριών που παροχετεύουν αίμα στην καρδιά.
Κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν είχε εκδηλώσει εμφανή σημάδια καρδιοπάθειας, ωστόσο ποσοστό περίπου 10% εξ αυτών φάνηκε να έχουν συσσωρευμένο ασβέστιο στις αρτηρίες τους.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα των εξετάσεων με τις ποσότητες καφέ που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες –βάσει αυτοαναφορών– λαμβάνοντας επίσης υπ' όψιν παράγοντες όπως το κάπνισμα, η σωματική άσκηση και το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας.
Η μέτρια κατανάλωση καφέ –τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα– φάνηκε να συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο συσσώρευσης ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες, σε σύγκριση με την αυξημένη κατανάλωση (πάνω από πέντε φλιτζάνια την ημέρα) ή την πλήρη αποχή από την κατανάλωση καφέ, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.
Αν και το δείγμα ήταν αρκετά μεγάλο ώστε τα αποτελέσματα να θεωρηθούν σημαντικά, οι συντάκτες της νέας μελέτης τονίζουν ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες ώστε να επιβεβαιωθεί και να εξηγηθεί η συσχέτιση.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη αφορούσε σε δείγμα πληθυσμού μόνο από τη Νότια Κορέα, όπου οι άνθρωποι έχουν υιοθετήσει συγκεκριμένες διατροφικές και άλλες καθημερινές συνήθειες.
Σε κάθε περίπτωση, αρκετές είναι οι μελέτες που υποδεικνύουν ότι ο καφές έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, αρκεί να καταναλώνεται σκέτος, χωρίς ζάχαρη, γάλα ή λοιπά πρόσθετα.
tilegrafima.gr