Μόναχο, Γερμανία
Ένας ένας αποχαιρετούν τα εγκόσμια και οι τελευταίοι εναπομείναντες καταζητούμενοι Ναζί εγκληματίες πολέμου.
Μετά τον Αλόις Μπρούνερ, τον «Χασάπη της Θεσσαλονίκης», σειρά είχε να αφήσει την τελευταία του πνοή ο Δανός Σόρεν Καμ, πέμπτος τη τάξει στη λίστα καταζητούμενων εγκληματιών πολέμου του Κέντρου Σίμον Βίσενταλ, στόχος του οποίου είναι να οδηγήσει τους εναπομείναντες ναζί ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Ο Καμ απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών χωρίς να τιμωρηθεί ποτέ για τις αποτρόπαιες πράξεις του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν μεταξύ 1942-1944 ως αξιωματικός της μεραρχίας Βίκινγκ των Ες Ες, οδήγησε πάνω από 500 Εβραίους της Δανίας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Επίσης, ο Καμ ήταν ένας από τους τρεις ανθρώπους που το 1943 δολοφόνησαν στη Κοπεγχάγη τον Καρλ Χένρικ Κλέμενσεν, τον αντι-ναζί εκδότη της εφημερίδας Ferslewske Blade.
Δανικό δικαστήριο τον καταδίκασε μεταπολεμικά ερήμην για τη δολοφονία, ενώ ένας άλλος από τους συνεργούς του καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε.
Ωστόσο, ο ίδιος ο Καμ, που είχε γεννηθεί στη Κοπεγχάγη το 1921, κατάφερε να διαφύγει στη Δυτική Γερμανία το 1956, όπου έλαβε το όνομα Πέτερ Μιούλερ. Την ίδια χρονιά έκανε αίτηση για να πάρει τη δυτικογερμανική υπηκοότητα, την οποία και απέκτησε. Για το λόγο αυτό και η νέα του πατρίδα αρνήθηκε να τον εκδώσει στη Δανία αρκετές φορές, παρόλο που οι δανικές αρχές είχαν επανειλημμένα ζητήσει την έκδοση του.
Το 2008 το BBC είχε καταφέρει να αποσπάσει μια δήλωση του, όπου ο Καμ τόνιζε πως «είμαι αθώος, δεν έκανα απολύτως τίποτα, είμαι καλός άνθρωπος».
Ωστόσο, αυτός ο «καλός άνθρωπος» μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε ένας αμετανόητος ακροδεξιός και υπέρμαχος των ναζιστικών ιδεών καθώς δεν παρέλειπε να παρευρίσκεται σε διαδηλώσεις βετεράνων Ναζί.
Επίσης συνέχιζε να επικοινωνεί τακτικά με την κόρη του Χάινριχ Χίμλερ, Γκούντρουν Μπούρβιτς, η οποία έχει ιδρύσει το δίκτυο Stille Hilfe (Σιωπηλή Βοήθεια) που υποστηρίζει και συνδράμει οικονομικά επιζώντες Ναζί εγκληματίες πόλεμου.
Ο Καμ πέθανε στις 23 Μαρτίου στο σπίτι του στη Βαυαρία, περίπου δεκαπέντε ημέρες αφού πέθανε η σύζυγός του.
«Το γεγονός ότι ο Σόρεν Καμ, ένας αμετανόητος ναζιστής δολοφόνος, απεβίωσε ελεύθερος στο Κέμπτεν της Γερμανίας, αποτελεί μια τρομακτική αποτυχία των δικαστικών αρχών της Βαυαρίας», ανέφερε ο δρ. Εφραίμ Τσούροφ του Κέντρου Σίμον Βίσενταλ, το οποίο αναζητά ακόμη επτά επιζώντες Ναζί εγκληματίες πόλεμου, οι οποίοι κρύβονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Θυμίζουμε πως πριν μερικούς μήνες είχε πεθάνει κι ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενους εγκληματίας πολέμου, ο Άλοϊς Μπρούνερ. Ο Γερμανός αξιωματικός των Ες-Ες και διοικητής στρατοπέδων συγκέντρωσης και βασικός υπεύθυνος για τις μεταγωγές και τη θανάτωση περίπου 130.000 Εβραίων από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Σλοβακία και την Αυστρία, κατά πάσα πιθανότητα απεβίωσε στη Συρία και θάφτηκε έξω από τη Δαμασκό.
Κωνσταντίνος Τσάβαλος
Newsroom ΔΟΛ