2 Δεκεμβρίου 2016

Ποια Συνθήκη Λωζάννης; Τουρκικά τα Ίμια, λέγονται Καρντάκ προκαλεί ο Τσαβούσογλου

Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu talks to the press  at the Foreign Ministry in Colombo, Sri Lanka. EPA, M.A.PUSHPA KUMARA


Ποια Συνθήκη Λωζάννης; Τουρκικά τα Ίμια, λέγονται Καρντάκ προκαλεί ο Τσαβούσογλου

Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά λέει η παροιμία. Καιφυσικά αυτό ισχύει με την τουρκική προκλητικότητα που φαίνεται να μην έχει τέλος, αφού θέτουν πια ευθέως θέμα Ιμίων, τα οποία ισχυρίζονται ότι είναι τουρκικά.
ΕΔΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Και από την στιγμή που ο σουλτάνος Ερντογάν άνοιξε τον χορό με την ευθεία αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης δεν θα μπορούσε να μην πάρει θέση και η αντιπολίτευση, ζητώντας από τον φίλτατο Ταγίπ να πράξει τα δέοντα για την επιστροφή στη μητέρα Τουρκία 18 νησίδων επί των οποίων «παρανόμως κυματίζει η ελληνική σημεία», έτσι για να μην τρέφουν κάποιοι εν Ελλάδι αυταπάτες.
Και βεβαίως στον κατάλογο των νησίδων αυτών περιλαμβάνονται και τα Ίμια. Έτσι, σήμερα την σκυτάλη των προκλήσεων έλαβε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος αναφέρθηκε στα Ίμια που είναι, βεβαίως-βεβαίως, …Καρντάκ για τον κ. Ερντογάν, και φυσικά είναι τουρκικά, όπως αναφέρει η εφημερίδα Μιλιέτ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στην αντιπολίτευση δήλωσε πως η Τουρκία δεν αποδέχεται τη de facto κατάσταση για τα Ίμια.
«Βασικά διεθνή έγγραφα που αφορούν την υπαγωγή των νησιών του Αιγαίου είναι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και Συνθήκη του Παρισιού του 1947. Οι συμφωνίες αυτές περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με την κυριαρχία και το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών.
»Η θέση της Τουρκίας για όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και την επίλυσή τους, είναι γνωστή από το 1996. Έχουμε διακηρύξει ότι δεν θα αποδεχτούμε την υπάρχουσα κατάσταση. Διερευνητικές συζητήσεις είχαν γίνει το 2002 με τις πρώτες επαφές να γίνονται στην Άγκυρα τον Μάρτιο του 2002. Ακολούθησαν επτά γύροι επαφών», είπε.
Οι διερευνητικές επαφές συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή και στην περίοδο που το κόμμα Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία. «Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας όσον αφορά τις βραχονησίδες Καρντάκ που είναι τουρκικό έδαφος. Κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΑΚΡ δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο νομικό και στο de facto καθεστώς των νησιών του Αιγαίου», είπε.
Είναι φανερό πως η Τουρκία δεν άνοιξε τυχαία, τώρα, όλα τα θέματα στο Αιγαίο, αμβισβητώντας, συνολικά, το καθεστώς του και όχι μόνο εκεί. Η Τουρκία επιδιώκει από ότι φαίνεται την πλήρη ανατροπή των διεθνών συνθηκών, αναξάρτητα αν η Αθήνα επικαλείται το διεθνές δίκαιο και την Ευρώπη. Και φυσικά η τουρκική προκλητικότητα πρέπει να τύχει της απόλυτης προσοχής της Αθήνας καθώς είναι φανερό πως η Άγκυρα κάτι μαγειρεύει…πιθανότατα πολύ σύντομα.
http://mignatiou.com/2016/11/o-tagip-erntogan-evgale-ke-to-chalinari-episima-zita-epanadiapragmatefsi-tis-lozanis/
ΠΗΓΗ: