14 Μαρτίου 2017

Ερντογάν ωρύεται κατά Ολλανδίας-Γερμανίας και προσφεύγει στο... ΕΔΑΔ



Άγκυρα, Τουρκία
Στο ναδίρ οι ευρω-τουρκικές σχέσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί ξανά την Ολλανδία με κυρώσεις κατηγορώντας ταυτόχρονα την Γερμανία ότι υποστηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία. Έχοντας κάνει «καραμέλα» τα περί «ναζί» εξαιτίας της ολλανδικής απαγόρευσης σε φιέστες παρουσία υπουργών του, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοινώνει μάλιστα ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων...

«Ντροπή σου» λέει ταυτόχρονα στην Άνγκελα Μέρκελ για τη στήριξη που προσέφερε στην Χάγη -αν και η ίδια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας δεν απαγορεύει επίσημα εκδηλώσεις στη χώρα με τη συμμετοχή Τούρκων πολιτικών εν όψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών Ερντογάν με τη μετατροπή του πολιτικού συστήματος της Τουρκίας σε προεδρικό.

Σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις το βράδυ της Δευτέρας ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε ότι θα καταστήσει την Ολλανδία υπόλογη και θα επιβάλλει σε βάρος της «όποιες διπλωματικές κυρώσεις διαθέτει».

Ανήγγειλε, δε, ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της απαγόρευσης της Ολλανδίας στις εμφανίσεις Τούρκων υπουργών σε συγκεντρώσεις στο έδαφός της εν όψει του δημοψηφίσματος.

«Ντροπή σου» είπε απευθυνόμενος στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μετά την στήριξη που προσέφερε η ίδια στην Χάγη στην διαμάχη που έχει ανακύψει. Κατηγόρησε την Γερμανία ότι υποστηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία και επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι ο κρατούμενος ανταποκριτής της Die Welt στην Τουρκία Ντενίζ Γιουτζέλ είναι «τρομοκράτης και πράκτορας».

«Η καγκελάριος της Γερμανίας τάσσεται στο πλευρό της Ολλανδίας. Ντροπή σου. Αυτό σημαίνει ότι κι εσύ κουβαλάς τα ίδια μυαλά» είπε και... πέρασε στον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε: «Εγώ δεν είμαι το αφεντικό. Το αφεντικό στη δική μου χώρα είναι ο λαός. Εσύ ακόμη δεν έχεις μάθε τι σημαίνει δημοκρατία».

Μιλώντας νωρίτερα ενώπιον επιχειρηματιών στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ είχε ταχθεί στο πλευρό της Χάγης μετά τις αναφορές Ερντογάν για Ολλανδία-«ναζιστικό κατάλοιπο» σε συνέχεια ανάλογων αναφορών του κατά της Γερμανίας.

«Η Γερμανία απορρίπτει κατηγορηματικά τη ρητορική και οποιεσδήποτε άλλες συγκρίσεις με εθνικοσοσιαλισμό όπως διατυπώνονται από τον Τούρκο πρόεδρο» επισήμανε η Μέρκελ, ενώ τόνισε ότι έχει ήδη καταδικάσει τις συγκρίσεις με τους ναζί στις οποίες ο ίδιος είχε προβεί καταφερόμενος εναντίον της Γερμανίας την προηγούμενη εβδομάδα.

«Αυτή η απόρριψη ισχύει επίσης για τους συμμάχους μας, όπως τους Ολλανδούς. Αυτές οι συγκρίσεις είναι απόλυτα άστοχες. Ευτελίζουν την οδύνη [των θυμάτων]. Ειδικά στην Ολλανδία, που βίωσε τόσο μεγάλο πόνο εξαιτίας του εθνικοσοσιαλισμού, είναι κατηγορηματικά απαράδεκτο. Για αυτό ακριβώς τον λόγο η Ολλανδία μπορεί να βασίζεται στην πλήρη στήριξή κι αλληλεγγύη μου σε αυτό το θέμα».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη υποστηρίξει ότι όσοι ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα τάσσονται με τους τρομοκράτες. Έχει επίσης κατηγορήσει κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, ότι προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Akram είχε σήμερα πρωτοσέλιδο τίτλο «ναζιστικά σκυλιά»...

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε έχει απαιτήσει η Άγκυρα να ζητήσει συγγνώμη· η τουρκική κυβέρνηση με τη σειρά της επιμένει η Χάγη να ζητήσει συγγνώμη. Εν μέσω της διπλωματικής κρίσης, το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία καλώντας τους Ολλανδούς πολίτες στην Τουρκία να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να αποφεύγουν συγκεντρώσεις και πολυσύχναστα σημεία.

Στην Ολλανδία εκτιμάται ότι ζουν 400.000 Τούρκοι.

Οι ολλανδικές επενδύσεις στην Τουρκία ανέρχονται σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια κατ' έτος, γεγονός που σημαίνει ότι η Ολλανδία είναι η μεγαλύτερη πηγή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων με το 16% του συνόλου. Οι τουρκικές εξαγωγές στην Ολλανδία έφθασαν τα 3,6 δισ.. δολάρια το 2016, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι ο δέκατος σημαντικότερος προορισμός για τα τουρκικά αγαθά, σύμφωνα με το τουρκικό Iνστιτούτο Sτατιστικής. Από την πλευρά της, η Τουρκία εισήγαγε ολλανδικά αγαθά αξίας 3 δισεκ. δολαρίων το 2016.

Η συνεισφορά των Ολλανδών στα έσοδα του τουριστικού κλάδου της Τουρκίας είναι σημαντική, παρά τη μείωση της κίνησης λόγω των φόβων που προκάλεσαν οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους και Kούρδων αυτονομιστών. Περίπου 900.000 Ολλανδοί επισκέφθηκαν την Τουρκία πέρυσι, από 1,2 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.
Newsroom ΔΟΛ