31 Μαρτίου 2010

ΕΛΛΗΝΕΣ - ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Περιπου 6.500.000 Ελληνες της διασπορας, ακουνε ειδησεις απο την Ελλαδα, διαβαζουν εφημεριδες,  διασταυρωνουν τις ειδησεις , και μια εκφραση πικριας ειναι μονιμα ζωγραφισμενη στο προσωπο τους με ολα αυτα που ακουν και βλεπουν .
Ποτε η Ελλαδα δεν χτυπηθηκε τοσο πολυ απο ολα τα ξενα ΜΜΕ  σε οτι αφορα την οικονομια, τα οικονομικα σκανδαλα, με πλαστογραφημενους ισολογισμους που αποκαλυφθηκαν προ 3-4 μηνων!! τις επαναλαμβανομενες απεργιες, τις καθημερινες ληστειες μετα φονων για λιγα ευρω, την τρομοκρατια, και αλλα πολλα.

Κουβετιανή προκάλεσε πυρκαγιά στο δεύτερο γάμο του συζύγου της και σκοτώθηκαν 57 άτομα

Μία Κουβετιανή καταδικάστηκε σήμερα στην εσχάτη των ποινών επειδή προκάλεσε εσκεμμένα πυρκαγιά σε μία σκηνή γάμου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 57 άνθρωποι, όλοι τους γυναίκες και παιδιά.
Στις 15 Αυγούστου 2009 η Νάσρα Μοχαμάντ αλ Ενεζί, 23 ετών, τυφλωμένη από τη ζήλια σύμφωνα με τον Τύπο, έβαλε φωτιά σε μία σκηνή στην οποία βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, καλεσμένοι του συζύγου της που γιόρταζε τον δεύτερο γάμο του.
Ο δικαστής την βρήκε ένοχη σε πρώτο βαθμό για "φόνο εκ προμελέτης" και "για εμπρησμό με σκοπό να σκοτώσει".
Αυτή η απόφαση μπορεί να αναθεωρηθεί σε δεύτερο βαθμό, αν όμως επικυρωθεί η κατηγορούμενη θα εκτελεστεί διά απαγχονισμού, όπως συνηθίζεται στο Κουβέιτ.
Ο δικηγόρος υπεράσπισης της γυναίκας δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση για να αποδείξει την αθωότητά της.
"Η απόφαση του δικαστηρίου είναι πολύ αυστηρή", δήλωσε ο Ζαΐντ αλ Χαμπάζ στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι η καταδίκη της είναι "περισσότερο πολιτική παρά ποινική διότι το δικαστήριο επηρεάστηκε από την κοινή γνώμη", που είχε εξοργιστεί με τη νεαρή γυναίκα.
Σύμφωνα με τον Χαμπάζ ο γενικός εισαγγελέας απέτυχε να "αποδείξει χωρίς καμία αμφιβολία ότι η Νάσρα διέπραξε το αδίκημα", ενώ "η υπόθεση έχει πολλά σκοτεινά σημεία".
Ο Χαμπάζ διαβεβαίωσε ότι η υπεράσπιση θα επικοινωνήσει, αν χρειαστεί, με διεθνείς οργανισμούς υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να "γλιτώσει μία αθώα".

OMOΦΥΛΟΦΙΛΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΡΙΚΙ ΜΑΡΤΙΝ





Ο Πουερτορικανός σταρ, Ρίκι Μάρτιν, έπειτα από τρεις δεκαετίες στο χώρο της μουσικής ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ότι είναι ομοφυλόφιλος και πως είναι περήφανος για αυτό. 
Ο Ρίκι Μάρτιν, με περισσότερες από 60 εκατ. πωλήσεις άλμπουμ, δήλωσε ότι νιώθει "ευλογημένος που είναι αυτός που είναι". Διευκρίνισε μάλιστα ότι είχε κρατήσει τη σεξουαλικότητά του κρυφή μέχρι στιγμής, επειδή οι σύμβουλοί του, του είχαν επισημάνει ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την καριέρα του.  Ο τραγουδιστής, που απέκτησε δίδυμα αγόρια πριν δύο χρόνια, με παρένθετη μητέρα, ανέφερε στην ιστοσελίδα του: “Είμαι περήφανος που μπορώ να δηλώσω πως είμαι ένας ευτυχισμένος ομοφυλόφιλος άνδρας. Νιώθω ευλογημένος γι’ αυτό είμαι”.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η απόφασή του να γράψει την αυτοβιογραφία του, τον βοήθησε να “απελευθερωθεί από τα πράγματα που τον βάραιναν και για πολύ καιρό κρατούσε μέσα του”.
Ο Μάρτιν ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1980 με το συγκρότημα, Menudo.Η μεγαλύτερή του επιτυχία ήταν το Livin' La Vida Loca, ένα σινγκλ του 1999 που ήρθε πρώτο σε περισσότερες από 20 χώρες.

30 Μαρτίου 2010

Ανήλικος σκότωσε τον θετό πατέρα του στο Ηράκλειο

Νεκρός από τα πυρά του δεκατετράχρονου θετού γιου του έπεσε τα ξημερώματα στη Σητεία, ένας 39χρονος.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, το έγκλημα διαπράχθηκε για ασήμαντη αφορμή στην περιοχή Γκέλας στη Σητεία.

Ο δεκατετράχρονος αθίγγανος πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα και σκότωσε τον 39χρονο θετό πατέρα του, την ώρα που κοιμόταν σε ξύλινο παράπηγμα.

Νωρίτερα, το θύμα είχε κάνει παρατήρηση στον θετό γιο του και οι δυο τους λογομάχησαν.

300.000 ευρώ αποζημίωση για τον ξυλοδαρμό (Δικη ζαρντινιερας)



Χρηματικό ποσό 300 χιλιάδων ευρώ επιδίκασε χθες το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ως αποζημίωση, στον Κύπριο φοιτητή που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς στη γνωστή υπόθεση της «ζαρντινιέρας». 
Το Δ' Τμήμα του Πρωτοδικείου, με την υπ' αριθμόν 819/2010 απόφασή του, έκανε δεκτές «εν μέρει» τις αιτιάσεις του Αυγουστίνου Δημητρίου, ο οποίος με την αγωγή που υπέβαλε πριν από τρεις μήνες σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου διεκδικούσε αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ για «ηθική βλάβη». «Μου έχουν καταστρέψει τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τον φόβο και τον πανικό που ζω ύστερα από εκείνο το βράδυ» ανέφερε ο Κύπριος φοιτητής στην αγωγή που υπέβαλε στο δικαστήριο, ενώ παράλληλα προσκόμισε φωτογραφίες, δημοσιεύματα εφημερίδων και ιατρικές εκθέσεις που πιστοποιούν τη ζημιά που υπέστη σωματικά και κυρίως ψυχικά. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει παραστεί και αναμένεται να ασκήσει έφεση έτσι ώστε να εκδικαστεί η υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο και σε δεύτερο βαθμό.
Στις 12 Απριλίου, ο Αυγουστίνος Δημητρίου θα καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης κατηγορούμενος για τη συμμετοχή του στα επεισόδια που έγιναν στο πλαίσιο της 33ης επετείου του Πολυτεχνείου, την 17η Νοεμβρίου 2006, στον ευρύτερο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα κατηγορείται για «στάση», «διατάραξη κοινής ειρήνης», «διακεκριμένες φθορές», «απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης» και «αντίσταση κατά της αρχής».
Τον Δεκέμβριο του 2008 για την υπόθεση της «ζαρντινιέρας» καταδικάστηκαν συνολικά 8 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και ο τέως διευθυντής της Κρατικής Ασφάλειας. Το πρωτοβάθμιο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τούς επέβαλε ποινές φυλάκισης από 15 έως 39 μήνες, με τριετή αναστολή, για τα αδικήματα της «πρόκλησης σωματικής βλάβης», της «έμπρακτης εξύβρισης» και της «απλής συνέργειας», κατά περίπτωση. Τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό, μετά την έφεση που υπέβαλαν κατά της πρωτόδικης απόφασης.
Στους τέσσερις από τους παραπάνω αστυνομικούς επιβλήθηκαν και πειθαρχικές κυρώσεις, από αργία έξι μηνών μέχρι χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις απαλλάχθηκαν.

Πρόσω ολοταχώς


Την ανάγκη πιστής τήρησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, κομματικών, πολιτικών, αλλά και της δημόσιας διοίκησης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συνεπής και έγκαιρη υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματός της, σημειώνοντας ακόμη ότι πρέπει να ενδυναμωθεί το ΠΑΣΟΚ ώστε να μπορεί να συνδέει την κυβέρνηση με τους πολίτες, να τους ενημερώνει και να πολλαπλασιάζει το μήνυμα.
Χρειάζεται, ανέφερε χαρακτηριστικά, εντατικοποίηση της δουλειάς σε ποιότητα και ποσότητα, γιατί μπροστά μας έχουμε τη συνέχεια ενός δύσκολου αγώνα.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επεσήμανε ότι περάσαμε έναν κάβο με δύσκολους χειρισμούς και κατορθώσαμε να στηριχθεί η Ελλάδα, αλλά το θέμα αυτό να γίνει και ευρωπαϊκό.

Αφού ανέφερε ότι υπάρχει τώρα ένας μηχανισμός στήριξης, υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει είναι η δουλειά που πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα, η δουλειά των υπουργείων, η οποία δεν είναι, όπως είπε, μόνο τεχνοκρατική, αλλά είναι και πολιτική.

Χαρακτήρισε δύσκολη την επόμενη περίοδο, σημειώνοντας ότι απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη επαφή με τον κόσμο, και πρόσθεσε ότι όλες οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν το 2010, ώστε τα επόμενα χρόνια οι πολίτες να βιώνουν τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών.

Επίκεντρο όλων των αλλαγών θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, το σχέδιο «Καλλικράτης», γύρω από τον οποίο θα κινηθεί και όλη η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

 

Βρέθηκε η σορός του σεΐχη-από το Αμπου Ντάμπι

Βρέθηκε στο Μαρόκο η σορός του διευθυντή της Αρχής Επενδύσεων του Αμπού Ντάμπι (ADIA) του 41χρονου σεΐχη του Ντουμπάι, Αχμεντ μπιν Ζαϊέντ Αλ Ναγιάν, ο οποίος κατέπεσε με το ανεμόπτερό του σε περιοχή της αφρικανικής χώρας. Ο σεΐχης, νεώτερος αδελφός του ηγέτη του Αμπού Ντάμπι και επικεφαλής των Ηνωμένων 



Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Χαλίφα Μπιν Ζαϊέντ Αλ Ναγιάν, ήταν ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
Ο πιλότος του ανεμόπτερου, ένας Ισπανός πολίτης, ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια και διακομίσθηκε σε κλινική του Ραμπάτ, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται.
Το ανεμόπτερο συνετρίβη την Παρασκευή κοντά στο Ραμπάτ, στο Μαρόκο. Στις επιχειρήσεις για την ανεύρεση του σεΐχη συμμετείχαν και Έλληνες κομάντος-διασώστες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το ΑDΙΑ φέρεται ότι θα είναι το εφαλτήριο του εμιράτου, για την πραγματοποίηση της επιχειρηματικής του διείσδυσης στην Ελλάδα.
Στην ερευνα ειχε συμβαλλει και η Ελληνικη ομάδα κομάντος-διασωστών της 31ης Μονάδας Επιχειρήσεων Έρευνας-Διάσωσης, προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες για τον 41χρονο σεΐχη του Ντουμπάι, Άχμεντ μπιν Ζαϊέντ Αλ Ναγιάν.

29 Μαρτίου 2010

Γυναίκες-καμικάζι έσπειραν το θάνατο σε δύο σταθμούς του Μετρό της Μόσχας



Tουλάχιστον 37  άτομα έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 65 ακόμα τραυματίστηκαν από δύο εκρήξεις στους σταθμούς Λουμπιάνκα και Παρκ Κουλτούρι του Μετρό της Μόσχας.
O πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί χωρίς δισταγμό, δίνοντας παράλληλα εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στα Μέσα Μεταφοράς σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αποφάσισε να διακόψει την επίσκεψή του στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας και να επιστρέψει στη Μόσχα, ορκίστηκε να «εξολοθρεύσει» τους υπεύθυνους των επιθέσεων αυτοκτονίας.
Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 7:56 το πρωί (ώρα Ελλάδας) στο σταθμό Λουμπιάνκα. Στην επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας γίνεται λόγος για 22 νεκρούς και 11 τραυματίες. Η έκρηξη σημειώθηκε στο δεύτερο βαγόνι της αμαξοστοιχίας.
Ο σταθμός Λουμπιάνκα είναι στο σημείο όπου βρίσκεται το κτίριο της πρώην KGB (σήμερα FSB).
Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
Στις 8:38 το πρωί σημειώθηκε η δεύτερη επίθεση στο σταθμό Παρκ Κουλτούρι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 15.
Ο δήμαρχος της Μόσχας από την πλευρά του έκανε λόγο για γυναίκες καμικάζι.
Αργότερα και το Ria Novosti μετέδωσε ότι τις επιθέσεις πραγματοποίησαν οι «μαύρες χήρες», οι γυναίκες καμικάζι που έχουν δράσει και στο παρελθόν σε τρομοκρατικά χτυπήματα με τη σφραγίδα των Τσετσένων αυτονομιστών.
Ήδη η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι η δεύτερη επίθεση έγινε από «μελαχρινή γυναίκα» η οποία ήταν ζωσμένη με πλαστικά εκρηκτικά που αντιστοιχεί σε ισχύ 1,5 κιλού δυναμίτιδας.
Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, δήλωσε ότι οι καμικάζι προέρχοταν από την περιοχή του βόρειου Καύκασου.
Σε επιφυλακή παραμένουν οι δυνάμεις ασφαλείας, ενώ έχουν ενταθεί και τα μέτρα στο αεροδρόμιο της Μόσχας.

Δύο αιματηρές ληστείες με έναν νεκρό και έναν τραυματία στα Πατήσια



Νεκρός από τα πυρά ληστών έπεσε ο ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟΠΟ στα Πατήσια. Οι δύο ένοπλοι ληστές εισέβαλαν στο κατάστημα, πυροβόλησαν θανάσιμα τον ιδιοκτήτη του και άρπαξαν άγνωστο χρηματικό ποσό. Νωρίτερα, αιματηρή ληστεία σημειώθηκε και σε κοσμηματοπωλείο στην ίδια περιοχή με έναν τραυματία.

Οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για τους ίδιους δράστες και στις δυο ληστείες, αν και ο χρόνος των 25 λεπτών που μεσολαβεί μεταξύ των δυο ληστειών, είναι αρκετός για να παραμένουν στην ίδια περιοχή.

Οι δύο ένοπλοι δράστες στις 10:15 το πρωί της Μ.Δευτέρας εισέβαλαν σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας (λειτουργούσε και ως ανταλλακτήριο συναλλάγματος) που βρίσκεται στην οδό Αχαρνών και Σερίφου στα Πατήσια και άρπαξαν κινητά τηλέφωνα.

Φεύγοντας τους καταδίωξε ο Αφγανός υπάλληλος, τον οποίο πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έξω από κοσμηματοπωλείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Ο νεαρός Αφγανός διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Λιγά λεπτά αργότερα, σημειώθηκε και δεύτερη ληστεία σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στη διασταύρωση των οδών Παρασκευοπούλου και Γιάνναρη σε μικρή απόσταση από το προηγούμενο περιστατικό στα Πατήσια.

Δύο ένοπλοι -πιθανότατα οι ίδιοι- πυροβόλησαν τον 55χρονο ιδιοκτήτη του πρακτορείου, ο οποίος εξέπνευσε λίγο αργότερα, καθώς μεταφερόταν στο νοσοκομείο και άρπαξαν άγνωστο χρηματικό ποσό.

Και στις δύο περιπτώσεις από τις αστυνομικές δυνάμεις γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Μιλώντας στον «Βήμα FM 99.5», ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Θανάσης Κοκκαλάκης αναγνώρισε ότι υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας.

«Έχουμε βγάλει ακόμη και επιτελικούς στους δρόμους, προκειμένου να αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής», υπογράμμισε.

28 Μαρτίου 2010

Ένα ακόμη περίεργο της φύσης

 Ένα 6χρονο αγοράκι από την Κίνα γεννήθηκε έχοντας 15 δάχτυλα στα δυο του χέρια και 16 στα πόδια του. Το αγόρι επρόκειτο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση με σκοπό να αφαιρεθούν τα πρόσθετα δάχτυλα που διαθέτει στα χέρια και στα πόδια, ενώ οι γιατροί δεν είναι ακόμα σίγουροι για το τι προκάλεσε αυτή την περίεργη γενετική ανωμαλία.

25η Μαρτιου Παρέλαση και... πασαρέλα!

 Πασαρέλα θύμιζε και φέτος η μαθητική παρέλαση των σχολείων. Οι νεαρές μαθήτριες για μια ακόμη φορά συναγωνίστηκαν στην κομψότητα αλλά και στην επιλογή του πιο ψηλού τακουνιού, της πιο κοντής φούστας και στο καλύτερα χτενισμένο και βαμμένο μαλλί...

ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ Η ΝΕΑ ΜΟΔΑ 2010-2011 !!!

 Το κέρατο γίνεται της μόδας!!!. Το λανσάρει επίσημα ο οίκος Καστελμπαζάκ, παρουσιάζοντας τη νέα κολεξιόν για το πρετ-α-πορτέ του Φθινόπωρου-Χειμώνα 2010-2011.

Μαμά του ο... σκύλος

 

 

Το μόλις δυο ημερών λιονταράκι, παίρνει το γάλα που χρειάζεται όχι από κάποια λιονταρίνα, το απόλυτα φυσιολογικό, αλλά από μια σκυλίτσα. Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου Royev Ruchey στη Σιβηρική πόλη Krasnoyarsk, φρόντισαν το μικρό λιονταράκι να πάρει την τροφή του από την σκυλίτσα που φιλοξενείται στο πάρκο, αφού η μητέρα του και τα άλλα τρία αδερφάκια του έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της παράδοσης.

Εκτός ελληνικής «Επικράτειας» οι Κυκλάδες!

 Την ελληνική Ιστορία ξαναγράφει αυτές τις ημέρες ο Αρειος Πάγος, εγείροντας άμεσα θέμα δημόσιου οικονομικού και περιβαλλοντικού συμφέροντος, αλλά και έμμεσα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Εισήγηση αρεοπαγίτη αποδέχεται αίτηση αναίρεσης ιδιώτη υιοθετώντας το σκεπτικό του ότι στα νησιά του Αιγαίου και ιδίως στις Κυκλάδες το ελληνικό Δημόσιο δεν διαδέχθηκε το οθωμανικό και ως εκ τούτου οποιαδήποτε έκταση που δεν ανήκει στην ιδιοκτησία ιδιώτη, είτε πρόκειται για αγρό, είτε για αιγιαλό, είτε ακόμα και για ολόκληρο ακατοίκητο νησί-βραχονη­σίδα, μπορεί να περιέλθει μέσω χρησικτησίας στην κυριότητα κάθε καταπατητή.
Επί της υπόθεσης η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται να εκδοθεί σε λίγες εβδομάδες. Εφόσον γίνει δεκτή η εισήγηση, θα αποκτήσει χαρακτήρα νομολογίας επιφέροντας ολοκληρωτική ανατροπή στο ισχύον ιδιοκτησιακό καθεστώς των Κυκλάδων και άλλων νησιών του Αιγαίου.
Αυτό σημαίνει ότι αφενός χιλιάδες καταπατητές δημόσιων εκτάσεων και βραχονησίδων θα μπορούσαν να αποκτήσουν μέσα σε μια νύχτα ισχυρό νομιμοποιητικό έρεισμα, ενώ δεν αποκλείεται να ξεκινήσει και μια άνευ προηγουμένου βιομηχανία καταπατήσεων στα νησιά, με ανυπολόγιστες οικολογικές και οικονομικές συνέπειες.
Επιπλέον η αμφισβήτηση των έννομων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου επί ολόκληρων βραχονησίδων ενδέχεται να τις καταστήσει γκρίζα ζώνη της επικράτειας, μέσω της κερκόπορτας της καταπάτησης ιδιωτικής ιδιοκτησίας.
Οι κίνδυνοι από το ενδεχόμενο επικράτησης μιας τέτοιας απόφασης στο ανώτατο δικαστήριο θεωρούνται μεγάλοι, αφού είναι γνωστό ότι εδώ και πολλές δεκαετίες ισχυρά συμφέροντα στις Κυκλάδες και αλλού επιθυμούν τη νομιμοποιηση καταπατημένων.
Την ίδια στιγμή άλλη εισήγηση από έτερο αρεοπαγίτη για παρόμοιο ζήτημα, η οποία μάλιστα συζητήθηκε την ίδια ημέρα στον Αρειο Πάγο, καταλήγει στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα και προτείνει την απόρριψη της αίτησης αναίρεσης του ιδιώτη.
Οι υποθέσειςΕιδικότερα, στον Αρειο Πάγο στη συνεδρίαση της 3ης Μαρτίου του 2010 συζητήθηκαν δύο αναιρέσεις ιδιωτών κατά του ελληνικού Δημοσίου και οι αποφάσεις τους θα κρίνουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Κυκλάδων.
Η πρώτη υπόθεση αφορούσε την αίτηση αναίρεσης της εταιρείας «Δ. Μ. ΑΕ», η οποία διεκδικεί μαζί με άλλους έκταση περίπου 85.000 στρεμμάτων στην Καλντέρα της Σαντορίνης στη θέση Ακρωτήρι.
Στην εισήγηση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προτείνεται η απόρριψη της αίτησης με την αιτιολογία ότι το ελληνικό Δημόσιο είναι κύριος στα νησιά των Κυκλάδων, επομένως και στη Σαντορίνη, λόγω της διαδοχής του οθωμανικού δημοσίου από το ελληνικό. Το ίδιο άλλωστε είχε δεχθεί και η απόφαση του Εφετείου Αιγαίου, η οποία μάλιστα έκανε και διεξοδική αναφορά στο νομικό και ιστορικό ιδιοκτησιακό καθεστώς των Κυκλάδων.
Στη δεύτερη υπόθεση μήλον της Εριδος μεταξύ ιδιωτών και ελληνικού Δημοσίου είναι δύο βραχονησίδες μεταξύ Πάρου και Αντιπάρου. Το Τουρκονήσι ή Τούρλος ή Τούρνα έκτασης 33.390 τ.μ. και το Πρασσονήσι ή Αγιος Νικόλαος έκτασης 8.000 τ.μ.
Στην εισήγηση της υπόθεσης από τον προεδρεύοντα αεροπαγίτη λόγω απουσίας του προέδρου από τη συζήτηση, προτάθηκε να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης του ιδιώτη με κύρια αιτιολογία ότι στις Κυκλάδες και στα νησιά του Αιγαίου το ελληνικό Δημόσιο δεν διαδέχθηκε το οθωμανικό και επομένως οι βραχονησίδες δεν ανήκουν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου αλλά του ιδιώτη καταπατητή.
Το σκεπτικό αυτό μεταξύ άλλων στηρίζεται στο «πασίδηλο» γεγονός ότι κατά την Τουρκοκρατία οι Κυκλάδες αποτελούντο από ιδιωτικές γαίες και δεν θεωρήθηκαν ότι περιήλθαν στον σουλτάνο. Μάλιστα η απόδειξη αυτή συγκαταλέγεται στα διδάγματα της κοινής πείρας.
Οι κίνδυνοιΕφόσον ο Αρειος Πάγος αποδεχτεί την εισήγηση η απόφαση θα αποτελεί νομολογία με σοβαρότατες συνέπειες:
1. Εκατομμύρια στρέμματα εκτάσεων στα νησιά του Αιγαίου, ακόμα και σε σημεία ιδιαίτερης πολιτικής ή περιβαλλοντικής σημασίας όπως ο αιγιαλός, οι βραχονησίδες ή οι προστατευόμενες περιοχές που διεκδικούνται εδώ και χρόνια από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα θα αποδοθούν στους καταπατητές τους.
2.Πιθανόν μια νέα ανεξέλεγκτη βιομηχανία καταπατήσεων θα ξεκινήσει με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οικοπεδοποιώντας και τσιμεντοποιώντας κάθε ελεύθερη έως σήμερα έκταση γης στις Κυκλάδες ή άλλα νησιά. Οποιοσδήποτε θα μπορεί να καταπατήσει και ύστερα από μερικά χρόνια να διεκδικήσει λόγω χρησικτησίας οποιαδήποτε έκταση δεν ανήκει σήμερα σε κάποιον.
3.Η έλλειψη ιδιοκτησιακού καθεστώτος -αν και όχι κυριαρχίας γιατί αυτή δεν φαίνεται να αμφισβητείται άμεσα- σε μια σειρά βραχονησίδων μπορεί να εγείρει κατά μια ακραία εκδοχή ακόμα και νέου τύπου εθνικά θέματα.
Για δημόσια γη στη Σύρο
Η παγωμένη υπόθεση και οι... συμπτώσεις

Μια λεπτομέρεια, η οποία φαίνεται να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπό τις παρούσες εξελίξεις, είναι ότι στον Αρειο Πάγο έφτασε πριν από δύο χρόνια και μια τρίτη υπόθεση αναίρεσης, η οποία είχε συζητηθεί στις 21 Μαΐου 2008.
Τότε διάδικοι ήταν το ελληνικό Δημόσιο και ο Γ.Δ., ο οποίος διεκδικούσε δημόσια έκταση στη Σύρο.
Το παράδοξο είναι ότι για την υπόθεση εκείνη που συζητήθηκε προ διετίας δεν έχει εκδοθεί ακόμα απόφαση, κάτι το οποίο θεωρείται πρωτοφανές στα χρονικά του Αρείου Πάγου, όπου οι αποφάσεις δημοσιεύονται το αργότερο εντός έξι μηνών από τη συζήτηση μιας υπόθεσης.
Η σύμπτωση είναι ότι και σε αυτή την υπόθεση η εισήγηση έγινε από τον ίδιο αεροπαγίτη - προεδρεύοντα λόγω απουσίας προέδρου, ο οποίος με ανάλογο σκεπτικό είχε προτείνει και πάλι την αποδοχή της αίτησης αναίρεσης του ιδιώτη.
Εάν είχε δημοσιευθεί η παλαιότερη εκείνη απόφαση, το σίγουρο είναι ότι θα επηρέαζε καθοριστικά τις αποφάσεις και των δύο άλλων σημερινών υποθέσεων είτε υπέρ είτε κατά του Δημοσίου.
Παγκοίνως γνωστόΣύμφωνα με την εισήγηση για τις διεκδικούμενες βραχονησίδες μεταξύ Πάρου και Αντίπαρου, όσα προβλέπονται στα «πρωτόκολλα ανεξαρτησίας» και στον νόμο «περί διακρίσεως κτημάτων» βάσει των οποίων περιήλθαν στο ελληνικό Δημόσιο με δικαίωμα πολέμου οι εκτάσεις που σήμερα του ανήκουν δεν ισχύουν για γαίες που βρίσκονται στα νησιά των Κυκλάδων και του υπολοίπου Αιγαίου.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «είναι παγκοίνως γνωστό ότι κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας οι Κυκλάδες κατά το σύνολό τους απετελούντο εξ ιδιωτικών γαιών καθαράς ιδιοκτησίας, αφού τα νησιά αυτά υπαχθέντα υπό την οθωμανική κυριαρχία όχι δικαιώματι πολέμου αλλά ειρηνικά κατόπιν συμφωνιών μεταξύ Γενουατών ή Ενετών κατακτητών αφενός και του Σουλτάνου αφετέρου δεν θεωρήθηκαν περιελθόντα στο Σουλτάνο...
Παρέπεται ότι τα ακίνητα αυτά των Κυκλάδων μη εξουσιαζόμενα πριν από την Επανάσταση από το Σουλτάνο, ούτε κατεχόμενα από Οθωμανούς ιδιώτες δεν περιήλθαν στο ελληνικό δημόσιο κατά διαδοχή του τουρκικού δημοσίου δικαιώματι πολέμου...».
Στην εισήγηση γίνεται επίσης λόγος για απόφαση του Αρείου Πάγου του 1934 για διεκδικούμενη έκταση στην Ικαρία, η οποία θεωρεί ότι «τα εν ταις νήσοις του Αιγαίου ακίνητα υπάγονται ως πασίδηλον τυγχάνει εις την κατηγορίαν των καθαράς ιδιοκτησίας ακινήτων...».
Σύμφωνα με άλλους νομικούς η συγκεκριμένη απόφαση αφορά διένεξη μεταξύ ιδιωτών και κατά την εκδίκασή της το Δημόσιο δεν είχε παραστεί προκειμένου να εκθέσει τα επιχειρήματά του. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι πρόκειται περί μιας μεμονωμένης απόφασης επί λανθασμένης βάσης που δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε στο δίκαιο. Πάντως το βέβαιο είναι ότι υπάρχει μεγάλη αντιγνωμία για το θέμα και ότι η όποια απόφαση θα έχει πολύ μεγάλο πεδίο εφαρμογής.
Τα επιχειρήματα
Διαδοχή και στις Κυκλάδες

Σύμφωνα δε με τα επιχειρήματα του ελληνικού Δημοσίου στη συζήτηση της παλαιότερης υπόθεσης για τις διεκδικούμενες εκτάσεις στη Σύρο, «η προαναφερόμενη διαδοχή του ελληνικού Δημοσίου στο οθωμανικό δημόσιο αφορά και τις νήσους του Αιγαίου αφού κατά τα έτη 1537-8 μέχρι 1566 η οθωμανική κυριαρχία κατέλυσε τα φραγκικά νησιωτικά κρατίδια και περιέλαβε τις Κυκλάδες, καθώς και όλα τα νησιά του Αιγαίου. Το δε ελληνικό κράτος που δημιουργήθηκε μετά την επιτυχή έκβαση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821 συμπεριέλαβε και τα νησιά αυτά», κάτι το οποίο προκύπτει και από το Πρωτόκολλο του Λονδίνου που αποτελεί για την Ελλάδα την οριστική συνθήκη ανεξαρτησίας. Σύμφωνα με την ίδια εισήγηση «από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει και μάλιστα ως παγκοίνως γνωστό ή πασίδηλο ότι τα νησιά αυτά αποτελούντο στο σύνολό τους από ιδιωτικές εκτάσεις. Αντίθετα, με δικαστικές αποφάσεις έχει γίνει δεκτό ότι το ελληνικό Δημόσιο είναι κύριος στα νησιά των Κυκλάδων εκτάσεων οι οποίες ποτέ δεν ανήκαν σε ιδιώτες».
Η άλλη εισήγηση: Κύριος των εκτάσεων το Δημόσιο Σύμφωνα με την εισήγηση του έτερου αρεοπαγίτη, για τη διεκδικούμενη έκταση στην Καλντέρα της Σαντορίνης, ενώ αναγνωρίζεται το ειδικό καθεστώς των γαιών των Κυκλάδων και κατά το οποίο οι ιδιωτικές και οι καθαρές ιδιοκτησίες δεν περιήλθαν στο ελληνικό Δημόσιο, τονίζεται ότι αυτό συμβαίνει εφόσον πρόκειται για καθαρές ιδιοκτησίες, «ενώ για τα νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των οποίων και η Σαντορίνη για εκτάσεις που αφορούν τα δάση, τους αιγιαλούς, τα κοινόχρηστα, τις βοσκές και τις εκτάσεις που λόγω της μορφής τους δεν εξουσιάζονταν από κανέναν μετά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας κατέστη κύριος αυτών το ελληνικό Δημόσιο ως διάδοχο του οθωμανικού κράτους δικαιώματι πολέμου». Εκτενής νομική και ιστορική αναφορά γίνεται και στη σχετική απόφαση του Εφετείου Αιγαίου, σύμφωνα με την οποία «η διαδοχή του ελληνικού Δημοσίου δικαιώματι πολέμου είναι ιστορικά αποδεδειγμένη ότι αφορά και τις νήσους του Αιγαίου δεδομένου ότι στο σχετικό κείμενο του πρακτικού γίνεται ρητή αναφορά και στις νήσους αυτές».

Μια μέρα στον κήπο

 

Τους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου στο κοινό άνοιξε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, εγκαινιάζοντας έτσι τις συστηματικές επισκέψεις κάθε Κυριακή από τις 10 το πρωΐ μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι, εκτός από τις αργίες.

 Σε μία έκταση περίπου 25 στρεμμάτων, ο πρώην λαχανόκηπος των βασιλικών ανακτόρων (που είναι η σημερινή Βουλή) φιλοξένησε μετά το 1897 το ανάκτορο του διαδόχου, που σήμερα είναι το Προεδρικό Μέγαρο.

Στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος δεξιωνόταν,στις 24 Ιουλίου κάθε χρονο, την πολιτική, στρατιωτική και πνευματική ηγεσία της χώρας, για την επέτειο της αποκαταστάσεως της Δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974, αν και από πέρσυ ο Κάρολος Παπούλιας άλλαξε το χαρακτήρα του εορτασμού, με μιά λιτή δεξίωση, το μεσημέρι, εντός του Μεγάρου.
Οι κήποι, που ανοίγουν πρώτη φορά για το κοινό, είναι όπως και το οικοδόμημα, σχεδιασμένοι από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ.
Τα περισσότερα δένδρα των κήπων ανήκουν στην ελληνική χλωρίδα και κάποια αιωνόβια δείχνουν στον επισκέπτη την αξία της διατήρησης της φύσης μέσα στους αιώνες.
Σήμερα, πρώτη μέρα του ανοίγματος, εκατοντάδες πολίτες, κυρίως άνθρωποι της τρίτης ηλικίας,αλλά και νεότεροι,λίγα παιδιά, αλλά και κάποιοι τουρίστες, περιηγήθηκαν στους κήπους.
Η επίσκεψη έχει κυρίως ιστορική αξία, καθώς η ιστορική βαρύτητα, αλλά και η αισθητική του οικοδομήματος, ήταν το κύριο έναυσμα για την επίσκεψή τους αυτή, όπως έλεγαν οι επισκέπτες.
Εξ άλλου, πολλοί μιλούσαν για την εντυπωσιακή ποικιλία φυτών, ενώ κάποια μικρά παιδιά ρωτούσαν για τα αιωνόβια δένδρα. Υπάρχουν 140 περίπου είδη φυτών καλωπιστικών δένδρων και θάμνων, αλλά και κυπαρίσια που ξεπερνούν τον έναν αιώνα ζωής.

Κινηματογραφική ληστεία σε καζίνο της Ελβετίας από ομάδα ένοπλων μασκοφόρων



Μασκοφόροι εισέβαλαν με πολυβόλα στο «Λας Βέγκας» της Ελβετίας αφαιρώντας από τα ταμεία εκατοντάδες χιλιάδες φράγκα και ταμεία. Οι ένοπλοι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό, ανάγκασαν πελάτες και υπαλλήλους του καζίνο να πέσουν στο πάτωμα και διέφυγαν προς τη Γαλλία με λιμουζίνες...
Οι δράστες, περίπου δέκα στον αριθμό και οπλισμένοι με πολυβόλα και πιστόλια, πυροβόλησαν στον αέρα για να εκφοβίσουν τους 600 πελάτες και υπαλλήλους που βρίσκονταν τη στιγμή εκείνη στο Grand Casino της Βασιλείας στη βόρεια Ελβετία, κοντά στα γαλλικά σύνορα.
Αφού χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες άδειασαν τα ταμεία του καζίνο αφαιρώντας εκατοντάδες χιλιάδες ελβετικά φράγκα και ευρώ. Οι δράστες, οι οποίοι μιλούσαν γαλλικά, διέφυγαν στη συνέχεια προς τα σύνορα με τη Γαλλία με δυο λιμουζίνες.
Η ένοπλη ληστεία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο Grand Casino της Βασιλείας, το οποίο αποκαλείται στο δικτυακό του τόπο ως «ελβετικό Λας Βέγκας».
Κατά πληροφορίες οι δράστες δεν κατόρθωσαν να εισέλθουν στο χρηματοκιβώτιο του καζίνο παρόλο που πυροβόλησαν την πόρτα.
Κατά την ένοπλη ληστεία δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Διάβημα από την ΠΓΔΜ για τα υβριστικά συνθήματα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Διάβημα διαμαρτυρίας θα επιδώσει τη Μ.Δευτέρα η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στην επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, εξαιτίας των υβριστικών συνθημάτων που ακούστηκαν κατά τη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ», ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ζόραν Πέτροφ θα επιδώσει στην κ. Παπαδοπούλου διάβημα διαμαρτυρίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Μάρτιν Μαρτίνοφσκι, ερωτηθείς αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης για τα συνθήματα στη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, δήλωσε ότι εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας δεν συμβάλλουν στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της ΠΓΔΜ αναφέρονται εκτενώς στα συνθήματα που ακούστηκαν στην διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου, καθώς και στην αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και στο γεγονός ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ για τη διερεύνηση του περιστατικού.

27 Μαρτίου 2010

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙ - "" ΙΔΟΥ ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΕΡΙΞΑΝ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ"""

Ξεπερνάμε την κρίση



Ο Πρωθυπουργος κ Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία τη χθεσινή απόφαση για την Ελλάδα και τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και για την Ευρώπη και εξέφρασε την ελπίδα του ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της οικονομικής στήριξης.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες,  επανέλαβε την πίστη του ότι «υπάρχει η  βούληση να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία». «Πιστεύω ότι οι θυσίες του ελληνιικού λαού θα πιάσουν τόπο» είπε και συμπλήρωσε:

«Ο μηχανισμός αυτός συνιστά μία ξεκάθαρη δήλωση «μην παίζετε με την Ελλάδα» και ήδη οι αγορές έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται. Η υπαρξή του και μόνον ειναι η αξιοπιστη απειλή για να μπορέσει η Ελλάδα να βρει την ηρεμία της», σημείωσε.
«Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς αλλά νομίζω ότι έχουμε πείσει τους εταίρους μας ότι έχουν να κάνουν με μια αξιόπιστη Ελλάδα. Χθες καταλήξαμε σε μία πάρα πολύ ικανοποιητική συμφωνία με μειοψηφική συμμετοχή του ΔΝΤ. Ταυτόχρονα η απόφαση της ΕΚΤ είναι πάρα πολύ σημαντική. Η Ελλάδα θα βάλει τάξη στα οικονομικά της και ταυτόχρονα θα προβεί σε ουσιαστικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό που έχει ασπασθεί τις αλλαγές. Η πρόκληση χθες ήταν να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων. Δώσαμε και δίνουμε με τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού μία μεγάλη μάχη.

Δημιουργούμε μια Ελλάδα που ξεπερνάει δυσκολίες αλλά δημιουργεί και πρότυπα. Μια Ελλάδα των αξιών. Ξεπερνάμε την οικονομική κρίση που κληρονομήσαμε ως κυβέρνηση και είναι σήμερα ακόμα πιο ισχυρή η βούλησή μας να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες αλλαγές».

Η απόφαση της Ευρώπης δεν είναι μόνο μία θετική ανταπόκριση στις θυσίες και τους κόπους που κάνει σήμερα ο ελληνικός λαός αλλά θεσπίζει και έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό προστασίας».

Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να ζητήσουμε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης,. επανέλαβε πολλές φορές σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Παπανδρέου.

«Η πρόκληση είναι να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων. Δώσαμε και δίνουμε με τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού μια μεγάλη μάχη για τη δημιουργία μας ισχυρής Ελλάδας, όχι μόνο για βραχυπρόθεσμα οφέλη. Ξεπερνάμε την οικονομική κρίση που κληρονομήσαμε, και πλέον προχωράμε σε πολιτικές για τις οποίες μας ψήφισε ο ελληνικό λαός, στις κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές που αποτελούν προϋπόθεση για να μη ξαναβρεθεί η Ελλάδα στη θέση που βρέθηκε τους τελευταίους μήνες».
«Οι θυσίες θα πιασουν τόπο, δημιουργούμε τις βάσεις για μια ισχυρή οικονομία. Ο δρόμος είναι μακρύς, όμως έχουμε ανακτήσει κάποια αξιοπιστία», σημείωσε και διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά «ότι θα καταφέρουμε θα βάλουμε τάξη στα δημοσιονομικά μας».

«Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, έχουν εγκριθεί από Κομισιόν και ΔΝΤ, πιστεύω πως δεν χρειάζονται άλλα μέτρα, χρειάζεται η εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
«Eλπίζουμε να μη χρειαστεί να ζητήσουμε κάτι περισσότερο. Τακτοποιούμε τα του οίκου μας και τώρα έχουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την ΕΕ που λέει ότι στηρίζουμε τις χώρες που κάνουν τη δουλειά τους, θεωρούμε πως αυτό είναι επαρκές για να εφαρμόσουμε τα μέτρα.  Εχουμε πια την έμπρακτη συμπαράσταση και των 27 και της ευρωζώνης», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«H απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρατείνει αυτό το προνομιακό καθεστώς, την αποδοχή των ενεχύρων», εκτίμησε, «είναι μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση, καθώς διευκολύνει και την αποστολή των ελληνικών τραπεζών».
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι θα συγκαλέσει προσεχώς διάσκεψη για τους επενδυτές στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η χώρα μας προσφέρεται για επενδύσεις.

Ικανοποιημένοι Μέρκελ-Σαρκοζί

 Πολύ ικανοποιημένη" δήλωσε για τη χθεσινή συμφωνία η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ,τονίζοντας παράλληλα πως πρόκειται για πολύ σημαντική ημέρα για το ευρώ. "Η ζώνη του ευρώ πήρε την τύχη της στα χέρια της" δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας -Ικανοποιημενος ο Πρωθυπουργος

 

 

«Επαναβεβαιώνουμε ότι όλα τα μέλη της Ευρωζώνης οφείλουν να ακολουθούν υγιείς εθνικές πολιτικές, ευθυγραμμισμένες προς τους συμφωνηθέντες κανόνες, και να έχουν συναίσθηση των κοινών ευθυνών για την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ. 

Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και καλωσορίζουμε τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 3 Μαρτίου, τα οποία είναι επαρκή για να διασφαλίσουν τους στόχους του προϋπολογισμού του 2010. Αναγνωρίζουμε πως οι ελληνικές Αρχές ανέλαβαν φιλόδοξη και αποφασιστική δράση, η οποία θα πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να ξανακερδίσει την πλήρη εμπιστοσύνη των αγορών.
Τα σταθεροποιητικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα συνεισφέρουν σημαντικά στην ενίσχυση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της εμπιστοσύνης των αγορών. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική βοήθεια. Συνεπώς, σήμερα δεν λήφθηκε απόφαση για την ενεργοποίηση του κατωτέρω περιγραφόμενου μηχανισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο τα μέλη της ζώνης του ευρώ επαναβεβαιώνουν την προθυμία τους να λάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση, αν χρειαστεί, για να προστατεύσουν την οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη ως σύνολο, όπως αποφασίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου.
Ως τμήμα ενός πακέτου που περιλαμβάνει ουσιαστική χρηματοδότηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κατά κύριο λόγο, τα μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να συνεισφέρουν σε συντονισμένα διμερή δάνεια.
Eσχατο μέσοΑυτός ο μηχανισμός, που συμπληρώνει τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ, θα πρέπει να θεωρείται έσχατο μέσο, κάτι που σημαίνει ειδικότερα πως δεν είναι επαρκής η χρηματοδότηση από τις αγορές. Οποιαδήποτε εκταμίευση των διμερών δανείων θα αποφασίζεται ομόφωνα από τα μέλη της Ευρωζώνης, θα υπόκειται σε ισχυρές προϋποθέσεις και θα βασίζεται σε εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αναμένουμε τα μέλη της Ευρωζώνης να συμμετάσχουν στη βάση της κεφαλαιακής αντιπροσώπευσής τους στην ΕΚΤ.
Ο στόχος αυτού του μηχανισμού δεν θα είναι να παράσχει χρηματοδότηση στα μέσα επιτόκια της Ευρωζώνης, αλλά να θέσει κίνητρα επιστροφής στη χρηματοδότηση από τις αγορές τα συντομότερο δυνατόν, μέσω τιμολόγησης επαρκούς ρίσκου. Τα επιτόκια δεν θα έχουν χαρακτήρα παραχώρησης, δηλαδή δεν θα περιέχουν οποιοδήποτε στοιχείο επιδότησης. Οι αποφάσεις υπό αυτό τον μηχανισμό θα λαμβάνονται σε πλήρη αρμονία με το πλαίσιο της συνθήκης και τις εθνικές νομοθεσίες.
Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να εφαρμόσουμε πολιτικές που αποσκοπούν στην αποκατάσταση ισχυρής, βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης, που θα ενισχύσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική συνοχή.
Επιπλέον δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την ισχυρή συνεργασία οικονομικών πολιτικών στην Ευρώπη. Θεωρούμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να γίνει η οικονομική κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προτείνουμε να αυξήσουμε τον ρόλο του στην οικονομική επιτήρηση και στον καθορισμό της στρατηγικής ανάπτυξης της ΕΕ.
Η παρούσα κατάσταση καταδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης και ολοκλήρωσης του υπάρχοντος πλαισίου για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας στην Ευρωζώνη και την ενίσχυση της ικανότητάς της να δρα σε περιόδους κρίσης.
Για το μέλλον η επιτήρηση των κινδύνων που αφορούν την οικονομία και τα μεγέθη του προϋπολογισμού, καθώς και τα εργαλεία για την ανάσχεσή τους, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας υπερβάσεων του ελλείμματος, πρέπει να ενισχυθούν. Επιπλέον χρειαζόμαστε ένα στέρεο πλαίσιο για την επίλυση κρίσεων, που να ανταποκρίνεται στην αρχή της ατομικής υπευθυνότητας των κρατών-μελών αναφορικά με τον προϋπολογισμό τους.
Ζητούμε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καταστρώσει μια δύναμη κρούσης από αντιπροσώπους των κρατών-μελών, την Επιτροπή και την ΕΚΤ, για να παρουσιάσει, πριν από το τέλος του έτους, τα απαιτούμενα μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου, διερευνώντας όλες τις εναλλακτικές επιλογές για την ενίσχυση του νομικού πλαισίου».

'ΓΚΡΙΝΙΕΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΞΙΩΣΕΩΝ ΣΕ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ

Διαβασαμε πολλες επιστολες διαμαρτυριας απο διαφορους παραγοντες της ομογενειας, σχετικα με την αποφαση της Ελλαδας να μη γινουν δεξιωσεις σε Προξενεια και Πρεσβειες για την επετειο της 25ης Μαρτιου, προς εξοικονομηση πορων.


Η Ελληνικη κυβερνηση εκανε αυτο που εκανε αφου το "ταμειο" ειναι"μειον" χαρις στα "ανδραγαθηματα" της προηγουμενης Κυβερνησης , εμεις ομως οι ομογενεις απανταχου γης  τι καναμε για να διατηρησουμε την εθνικη μας υπερηφανεια και να τιμησουμε τους αγωνιστες του 1821?



Γιατι δεν εσπευσαν οι  λεγομενοι " ευεργετες και μεγαλοι ευεργετες" των ελληνικων παροικιων σε ολη την γη  μαζι με αλλους  επιχειρηματιες να βαλουν "το χερι στην τσεπη" και να πληρωσουν τις δεξιωσεις στα προξενεια και πρεσβειες ??
 Που πηγε το Ελληνικο φιλοτιμο για το οποιο μιλησε ακομα και ο Προεδρος των ΗΠΑ Ομπαμα στην δεξιωση για την 25 Μαρτιου στον Λευκο Οικο?

Ελεος πια αγαπητοι ευεργετες και "ευεργετοπουλα" , που σας αρεσει να φωτογραφιζεστε διπλα σε πολιτικους-προξενους και πρεσβευτες και καμαρωνετε σαν " γυφτικα σκεπαρνια" .



Κυταξτε τι θα κανετε εσεις για την Ελλαδα και οχι τι θα κανει η Ελλαδα για σας
Ετσι ενεργουσαν  οι μακαριτες  ευεργετες  της ομογενειας γιαυτο και η Ελλαδα τους τιμησε με αυτον τον τιτλο


ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ












26 Μαρτίου 2010

«Πολύ ικανοποιητική η απόφαση της ΕΕ» για τη στήριξη της Ελλάδας, λέει ο Γ.Παπανδρέου



«Η Ελλάδα απέδειξε την ισχυρή της θέληση και τη δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασής της στην κρίση» τόνισε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά τη συμφωνία των χωρών της Ευρωζώνης για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.
Η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο βήμα, με αποφασιστικότητα οι Ευρωπαίοι ηγέτες προστατεύουν το ενιαίο νόμισμα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «πολύ ικανοποιητική» και υπογραμμίζοντας ότι «οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού, πιάνουν τόπο». 
Η Ελλάδα βγαίνει πιο ισχυρή. Κινηθήκαμε με σύνεση και αποφασιστικότητα. Κάναμε και κάνουμε αγώνα δρόμου, πείσαμε διεθνείς αγορές και Ευρωπαίους εταίρους ότι έχουν να κάνουν με μία αξιόπιστη Ελλάδα, που έχει σχέδιο, υπογράμμισε. 
«Σήμερα, φτάσαμε σε μια απόφαση πολύ ικανοποιητική. Θεσπίζει ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό, με μειοψηφική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εγγυάται την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη» τόνισε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «πολύ σημαντική, επίσης, είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να παρατείνει το ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τα ενέχυρα, που δέχεται η ίδια από τις ελληνικές Τράπεζες - και αυτό στηρίζει και διευκολύνει την προσπάθεια που εμείς κάνουμε».

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Και το κάνουμε. Αλλά όχι μόνον. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε -και αυτό κάνουμε- στις μεγάλες αλλαγές. Μεγάλες και βαθιές αλλαγές στην οικονομία, στην πολιτική και την κοινωνία» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι «χτίζουμε με τις σημερινές μας πράξεις, τις συνθήκες για ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας. Μια οικονομία βιώσιμη, με διαφάνεια, αλλά και με κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη».

«Είναι μια σημαντική απόφαση αυτή που πήραμε σήμερα, και συμβολικά, στην Εθνική μας Εορτή» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Παπακωνσταντίνου: Ελπίζουμε να μην χρειαστεί...
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, υπογράμμισε ότι ελπίζει πως δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει το «δίχτυ ασφαλείας» που ενέκριναν οι ηγέτες της ευρωζώνης.
«Η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές», είπε και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό βοήθειας». 
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι περιορίζεται σημαντικάμο κίνδυνος μίας στάσης πληρωμών από τη στιγμή που η Ευρώπη αποφάσισε να στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ξεπεράσει την κρίση χρέους.  
Εκτμήσεις κυβερνητικών κύκλων
«Αυτό που θέλαμε, δηλαδή να «μεταφραστεί» η πολιτική απόφαση της 11ης Φεβρουαρίου σε ένα μηχανισμό στήριξης, το πήραμε», τόνιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να ενεργοποιήσει τον συγκεκριμένο μηχανισμό, καθώς επιθυμεί να δανειστεί από την αγορά και προς αυτήν θα κινηθεί.
Αναγνώρισαν ότι υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» σε ότι αφορά την δυνατότητα δανεισμού από την αγορά και είπαν ότι για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός που αποφασίστηκε χθες, πρέπει πρώτον η ενδιαφερόμενη χώρα να προσφύγει σε αυτόν, στη συνέχεια να υπάρξει εισήγηση από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατόπιν ομόφωνη απόφαση της Ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο σημειώνεται από τους ίδιους κύκλους ότι μια χώρα της ευρωζώνης δεν έχει λόγο να πει «όχι», καθώς δεν είναι υποχρεωμένη να δανείσει την προσφεύγουσα στον μηχανισμό χώρα.

συνεληφθη ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού στη Βενεζουέλα, επικριτής του Τσάβες




Ο ιδιοκτήτης ενός τηλεοπτικού σταθμού στη Βενεζουέλα, του μόνου που ασκεί κριτική στον πρόεδρο της χώρας Ούγκο Τσάβες, συνελήφθη την Πέμπτη, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι γίνονται προσπάθειες για φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης. Τρεις ημέρες νωρίτερα είχε συλληφθεί στέλεχος της αντιπολίτευσης.
Η Γενική Εισαγγελέας της χώρας Λουίζα Ορτέγκα δήλωσε ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Γκιγιέρμο Τσουαλόγκα, ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Globovision, για «προσβλητικά σχόλια» κατά του Ούγκο Τσάβες.
Ο ίδιος ο Γκ.Τσουαλόγκα δήλωσε ότι στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας τον συνέλαβαν σε αεροδρόμιο στην περιοχή Φάλκον.
Η σύλληψη έγινε για δηλώσεις που φέρεται ότι έκανε ο ιδιοκτήτης του σταθμού κατά τη διάρκεια συνάντησης ιδιοκτητών εφημερίδων στην Αρούμπα, όπου στελέχη μέσων ενημέρωσης άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Τσάβες για προσπάθεια να φιμωθεί η ελεύθερη έκφραση.
Η κίνηση αυτή έρχεται μόλις τρεις ημέρες μετά την σύλληψη του στελέχους της αντιπολίτευσης, Οσβάλντο Αλβαρεζ Παζ, ο οποίος είχε συλληφθεί για σχόλια που είχε κάνει σε εκπομπή του δικτύου Globovision στις 8 Μαρτίου.

Πολύ ικανοποιητική η απόφαση της ΕΕ» για τη στήριξη της Ελλάδας, λέει ο Γ.Παπανδρέου




Η Ελλάδα απέδειξε την ισχυρή θέση της, η Ελλάδα του ευρώ είναι ασφαλής» τόνισε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου σε δηλώσεις τους μετά τη συμφωνία των χωρών της Ευρωζώνης για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.
Η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο βήμα, με αποφασιστικότητα οι Ευρωπαίοι ηγέτες προστατεύουν το ενιαίο νόμισμα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «πολύ ικανοποιητική».
Η Ελλάδα βγαίνει πιο ισχυρή. Κινηθήκαμε με σύνεση και αποφασιστικότητα. Κάναμε και κάνουμε αγώνα δρόμου, πείσαμε διεθνείς αγορές και Ευρωπαίους εταίρους ότι έχουν να κάνουν με μία αξιόπιστη Ελλάδα, που έχει σχέδιο, υπογράμμισε.
Είναι μία ευρωπαϊκή απόφαση, ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός με μειοψηφική συμμετοχή του ΔΝΤ, που εγγυάται τη σταθερότητα της ευρωζώνης και του ευρώ, είπε ο κ. Παπανδρέου.
Η απόφαση της ΕΕ είναι σημαντική και συμβολική, ανήμερα της επετείου της εθνικής μας εορτής, συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση της ΕΚΤ να παρατείνει χρονικά (μετά το 2011) τους «χαλαρότερους» κανόνες αποδοχής των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εγγύηση για τη χορήγηση ρευστότητας (δανείων) στις ελληνικές τράπεζες.
Και ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας:
«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό μας πρόβλημα, αλλά όχι μόνο αυτό. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία. Χτίζουμε βάσεις για βιώσιμη οικονομία, με διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη, την Ελλάδα του αύριο και θα το επιτύχουμε με τον ελληνικό λαό.»
Παπακωνσταντίνου: Ελπίζουμε να μην χρειαστεί...
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, υπογράμμισε ότι ελπίζει πως δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει το «δίχτυ ασφαλείας» που ενέκριναν οι ηγέτες της ευρωζώνης.
«Η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές», είπε και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό βοήθειας».
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι περιορίζεται σημαντικάμο κίνδυνος μίας στάσης πληρωμών από τη στιγμή που η Ευρώπη αποφάσισε να στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ξεπεράσει την κρίση χρέους. 
Εκτμήσεις κυβερνητικών κύκλων
«Αυτό που θέλαμε, δηλαδή να «μεταφραστεί» η πολιτική απόφαση της 11ης Φεβρουαρίου σε ένα μηχανισμό στήριξης, το πήραμε», τόνιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να ενεργοποιήσει τον συγκεκριμένο μηχανισμό, καθώς επιθυμεί να δανειστεί από την αγορά και προς αυτήν θα κινηθεί.
Αναγνώρισαν ότι υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» σε ότι αφορά την δυνατότητα δανεισμού από την αγορά και είπαν ότι για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός που αποφασίστηκε χθες, πρέπει πρώτον η ενδιαφερόμενη χώρα να προσφύγει σε αυτόν, στη συνέχεια να υπάρξει εισήγηση από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατόπιν ομόφωνη απόφαση της Ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο σημειώνεται από τους ίδιους κύκλους ότι μια χώρα της ευρωζώνης δεν έχει λόγο να πει «όχι», καθώς δεν είναι υποχρεωμένη να δανείσει την προσφεύγουσα στον μηχανισμό χώρα.

18 Μαρτίου 2010

Γιαγιά - ρινόκερος



mια γυναίκα 101 ετών η Zhang Ruifang έχει ανησυχήσει τους συγγενείς της καθώς βγάζει κέρατα στο μέτωπό της.
Το πρώτο κέρατο άρχισε να φυτρώνει εδώ και ένα χρόνο και έχει ήδη φθάσει σε μήκος τα έξι εκατοστά ενώ πρόσφατα ένα δεύτερο έκανε την εμφάνισή του και στην δεξιά πλευρά του μετώπου της.
Το κέρατο πιθανότατα πρόκειται για εξόγκωμα που δημιουργείται σε ηλικιωμένους από δερματική κερατίνη, την ουσία με την οποία σχηματίζονται και τα νύχια.

Παντρεύτηκε γυναίκα - μαξιλάρι!

 Ενας Κορεάτης, ο Lee Jin-gyo αποφάσισε να αποκαταστήσει την γυναίκα με την οποία ζει χρόνια και να την παντρευτεί. Που βρίσκεται το περίεργο; Στο γεγονός ότι η αγαπημένη του είναι μαξιλάρι!

Ο Lee Jin-gyo έντυσε την εκλεχτή της καρδιάς του - ενα μαξιλάρι με ζωγραφισμένο το πρόσωπο της Fate Testarossa, της ηρωίδας σειράς κινουμένων σχεδίων - με νυφικό και την οδήγησε στην εκκλησία αφήνοντας έκπληκτο τον τοπικό ιερέα που τέλεσε την ειδική τελετή.
Οσοι γνωρίζουν τον Lee δηλώνουν ότι έχει εμμονή με αυτό το μαξιλάρι και το παίρνει παντού. Βγαίνουν έξω για περίπατο στο πάρκο ή το λούνα παρκ αλλά ακόμη και όταν βγαίνει για φαγητό σε εστιατόριο το βάζει σε ξεχωριστή καρέκλα!
Να ζήσουν!

 

Η κρίση δεν έπεισε για την ανάγκη ενιαίου νομίσματος

Πολλοί πίστευαν ότι οι χώρες της Ε.Ε., που έχουν επιλέξει να μείνουν εκτός Ευρωζώνης (Βρετανία, Σουηδία και Δανία), αργά ή γρήγορα θα άλλαζαν γνώμη και θα υιοθετούσαν το ενιαίο νόμισμα.
Το σενάριο αυτό, ωστόσο, φαντάζει λιγότερο πιθανό σήμερα. Και τούτο το γιατί το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό της νομισματικής ένωσης, η σταθερότητα, φαίνεται να απειλείται.
Όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση οι τρεις αυτές χώρες εμφανίστηκαν περισσότερο ευάλωτες από τις μεγάλες τουλάχιστον οικονομίες της Ευρωζώνης. Τα εθνικά τους νομίσματα βρέθηκαν σε κλοιό πιέσεων, την ώρα που το ευρώ  παρέμενε πανίσχυρο.
Κάποιες δημοσκοπήσεις, που είχαν διενεργηθεί τότε, αποκάλυπταν μάλιστα ελαφρά μεταστροφή της κοινής γνώμης. Αρκετοί είχαν αρχίσει να βλέπουν περισσότερα οφέλη από πιθανή συμμετοχή στη Ζώνη του ευρώ και χαρακτήριζαν εσφαλμένη την απόφαση των χωρών τους να μείνουν εκτός.
Τους τελευταίους μήνες οι φωνές αυτές έχουν και πάλι σιγήσει. Η στήριξη της ιδέας για υιοθέτηση του ευρώ έχει υποχωρήσει σε προ κρίσης- ίσως και χαμηλότερα- επίπεδα, καθώς οι οικονομίες της Ευρωζώνης είναι αυτές που βρίσκονται τώρα υπό πίεση.
Το βασικό επιχείρημα των ευρωσκεπτικιστών ήταν πάντοτε ότι μία ενιαία νομισματική πολιτική δεν μπορεί να υπηρετήσει τις ανάγκες και τα συμφέροντα οικονομιών, που αναπτύσσονται με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς. Και αυτό το επιχείρημα φαίνεται να κερδίζει σήμερα έδαφος.
Οι λεγόμενοι «ασθενείς κρίκοι» της Ευρωζώνης, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, πιθανότατα θα συνεχίσουν να έχουν ανάγκη από πολύ χαμηλά επιτόκια για μεγάλο διάστημα ακόμη. Από την άλλη η γερμανική και άλλες οικονομίες, όσο ανεβάζουν ταχύτητα, θα περιμένουν από την ΕΚΤ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει την επιτάχυνση του πληθωρισμού.
Έτσι ενώ η κρίση ενίσχυσε την επιθυμία μικρών ευρωπαϊκών οικονομιών, όπως αυτές της Βαλτικής, να ενταχθούν στην Ευρωζώνη, με την προσδοκία ότι θα εξασφαλίσουν μακροοικονομική σταθερότητα, δεν έπεισε τελικά για την ανάγκη ενός ενιαίου νομίσματος τη Βρετανία, τη Δανία και τη Σουηδία.
Η βρετανική οικονομία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο χρηματοπιστωτικό τομέα, έχει δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις. Ωστόσο πολλοί επισημαίνουν ότι θα ήταν σε ακόμη πιο δεινή θέση, εάν δεν είχε τη δυνατότητα να επιτρέψει την αποδυνάμωση της στερλίνας  Σχετικά άρθρα , δίνοντας έτσι ώθηση στις εξαγωγές της.

Ο Ερντογάν απειλεί με απέλαση 100.000 Αρμένιους

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε με απέλαση ως και 100.000 Αρμενίους που εργάζονται παράνομα στην Τουρκία, μετά τις αποφάσεις που υιοθέτησαν το σουηδικό Κοινοβούλιο και η επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων με τις οποίες αναγνωρίζονται ως γενοκτονία οι σφαγές των Αρμενίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Τουρκία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της σε Ουάσινγκτον και Στοκχόλμη μετά την ψήφιση από το σουηδικό Κοινοβούλιο και την επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων της παραπάνω απόφασης. Η Τουρκία προειδοποίησε επίσης ότι οι αποφάσεις αυτές είναι πιθανό να έχουν αντίκτυπο στην εύθραυστη διαδικασία συμφιλίωσης με την Αρμενία.

Σερβία: Νεκρή γνωστή τραγουδίστρια και ο σύντροφός της

Νεκρή βρέθηκε δημοφιλής τραγουδίστρια μαζί με τον σύντροφό της σε διαμέρισμα στο Βελιγράδι, μετέδωσαν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης.
Το σώμα της 32χρονης Ξένιγια Παϊτσίν και του 22χρονου συντρόφου της Φιλίπ Καπισόντα φέρουν εμφανή ίχνη πάλης και βρέθηκαν στο διαμέρισμα της μητέρας της νεαρής τραγουδίστριας, στη συνοικία Βόζντοβατς του Βελιγραδίου.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της αστυνομίας πρόκειται για υπόθεση δολοφονίας και στη συνέχεια αυτοκτονίας.
Ο Καπισόντα, νεαρός παίκτης του χάντμπολ παράλληλα δούλευε και ως μοντέλο. Η Παϊτσίν απασχολούσε συχνά την κοινή γνώμη με τις διάφορες σχέσεις της.

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε ο θανατοποινίτης που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει

Εκτελέστηκε χθες στο Οχάϊο των ΗΠΑ, οκτώ ημέρεςμετά την απόπειρα αυτοκτονίας που είχε κάνει παίρνοντας υπερβολική δόση φαρμάκων, ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί για τον φόνο μιας 67χρονης γυναίκας.
Η εκτέλεση του Λόρενς Ρέινολντς, 43 ετών, είχε αναβληθεί για μια εβδομάδα, μετά την απόπειρα αυτοκτονίας και τη νοσηλεία του.
Τοπικοί δημοσιογράφοι μετέδωσαν ότι ο Ρέινολντς είχε προσφύγει στα δικαστήρια διαμαρτυρόμενος για την μέθοδο της θανάτωσής του - τη χρήση θανατηφόρου ένεσης - που χαρακτήρισε επώδυνη και απάνθρωπη.
«Στα αδέλφια μου, ελπίζω να μην αναγκαστείτε να κάνετε ποτέ αυτά τα 15 βήματα που έκανα σήμερα. Προσπάθησα να ελκύσω προσοχή στην ματαιότητα [της θανατικής ποινής] και στο κατάφωρα προβληματικό σύστημα που έχουμε σήμερα. Σταματήστε αυτήν την τρέλα», έγραψε στην τελευταία του επιστολή, απευθυνόμενος στους συγκρατούμενούς του θανατοποινίτες.
Ο θάνατος του διαπιστώθηκε στις 10:27 [16:27 ώρα Ελλάδας] χθες, μετά την απόρριψη, από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, και της τελευταίας του έφεσης εναντίον της θανατικής ποινής που του είχε επιβληθεί.
Ο Ρέινολντς είχε καταδικαστεί για τον φόνο, με στραγγαλισμό, μιας 67χρονης, μετά την εισβολή στο σπίτι της και την κλοπή 40 δολαρίων και μιας λευκής επιταγής.

Τον χωρισμό της Νιγηρίας σε δύο κράτη πρότεινε ο Καντάφι

Πρέπει να διχοτομηθεί σε δύο χώρες η Νιγηρία - μία χριστιανική και μία μουσουλμανική - υποστήριξε ο Λίβυος ηγέτης, Μοαμάρ Καντάφι, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της βίας, μετέδωσε χθες Τρίτη το ειδησεογραφικό πρακτορείο JANA.
Ο Καντάφι πρότεινε η Νιγηρία να ακολουθήσει το «υπόδειγμα» του χωρισμού της Ινδίας με το Πακιστάν - το οποίο είχε ιδρυθεί το 1947 από το Μοχάμεντ Αλι Τζίνα.
«Το μόνο που θα μπορούσε να θέσει ένα τέλος στην αιματοχυσία... είναι η εμφάνιση ενός νέου Μοχάμεντ Αλι Τζίνα, ο οποίος θα ίδρυε ένα κράτος για τους μουσουλμάνους και ένα άλλο για τους χριστιανούς», είπε ο Καντάφι σε Αφρικανούς φοιτητές και φοιτητές από τη Νιγηρία.
«Η επώδυνη κατάσταση που υπομένει η Νιγηρία μοιάζει με την κατάσταση στην ινδική υποήπειρο πριν το 1947, την εποχή των σφαγών μεταξύ ινδουϊστών και μουσουλμάνων», είπε ο Καντάφι.
Ο χωρισμός της Ινδίας και η δημιουργία του Πακιστάν είχε συνέπεια έως και 1 εκατ. άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, να αναφερθούν χιλιάδες βιασμοί και πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι ένθεν κακείθεν των νέων συνόρων να μείνουν άστεγοι.
Ο Καντάφι κάλεσε τον [πρώην] πρόεδρο της Νιγηρία Ολεσεγκούν Ομπασάντζο να ηγηθεί των προσπαθειών για το σχηματισμό μιας χριστιανικής χώρας στο νότο, με το Λάγκος πρωτεύουσα, και μιας μουσουλμανικής στο βορρά, με πρωτεύουσα την Αμπούτζα. Οι δύο χώρες, πρόσθεσε, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ειρηνικά να χωρίσουν τους πετρελαϊκούς και τους άλλους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της χώρας.
Εκατοντάδες Νιγηριανοί - περίπου 500 κατά μια πηγή - σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε ταραχές μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην πολιτεία Πλατό, όπου τον Ιανουάριο είχαν βρει το θάνατο άλλοι 300 άνθρωποι σε εκτεταμένα επεισόδια.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Αργεντινή: Αμετανόητος ο «ξανθός άγγγελος του θανάτου»

Αμετανόητος εμφανίστηκε στις πρώτες δηλώσεις στη δίκη του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Αλφρέδο Αστίς, πρώην πλοίαρχος του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής, ο επονομαζόμενος «ξανθός άγγελος του θανάτου» στην διάρκεια της χούντας στη χώρα (1976-1983).
Ο 58χρονος Αστίς και άλλοι 16 πρώην αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού δικάζονται για τις δολοφονίες αντιπάλων του στρατιωτικού καθεστώτος, πραγματικών και υποτιθέμενων, στη Σχολή Μηχανικού του Πολεμικού Ναυτικού Περίπου 5.000 αντιφρονούντες, αντίπαλοι του καθεστώτος και αθώοι πέρασαν από τη σχολή· μόλις περίπου 100 είναι γνωστό ότι κατάφεραν να επιζήσουν.
Ο Αστίς, ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά στην δίκη του από την έναρξή της, τον Δεκέμβριο, έκανε εκτεταμένα σχόλια για πάνω από μια ώρα -κατηγορώντας τον πρώην πρόεδρο Νέστορ Κίρσνερ ότι πίεσε το ανώτατο δικαστήριο να προσαγάγει πρώην στελέχη των ενόπλων δυνάμεων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Διέψευσε επίσης τις δολοφονίες που του αποδίδονται, περιλαμβανομένων αυτών των Γαλλίδων καλογραιών Αλίς Ντομόν και Λεονί Ντικέ, αλλά και της Ασούκενα Βιγιαφλόρ, ιδρυτικού μέλους της οργάνωσης Μητέρες της Πλατείας Μαΐου.
«Η καταδίκη μου βρίσκεται ήδη εγγράφως στα γραφεία σας», είπε επιθετικά ο αμετανόητος Αστίς, προσθέτοντας ότι όποιος συμμετέχει στην «καταδίωξή» του θα «πληρώσει για τα εγκλήματά του».
Ο εισαγγελέας Πάμπλο Ουμπίνα είπε ότι ο Αστίς δεν έκανε κατάθεση όσο «μια πολιτική διακήρυξη η οποία σε καμιά περίπτωση δεν αντέκρουσε τις κατηγορίες που τον βαρύνουν».
Η δίκη συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη με την κατάθεση του Χόρχε «Τίγρη» Ακόστα, ο οποίος ήταν επικεφαλής της δύναμης της Σχολής Μηχανικού που απήγαγε και βασάνιζε αντιφρονούντες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διεθνείς τραπεζικοί κολοσσοί σε δίκη στο Μιλάνο για απάτη



Τέσσερις διεθνείς τράπεζες -Deutsche Bank, JP Morgan, UBS, και Depfa- και 13 άτομα παραπέμπονται σε δίκη στην Ιταλία με την κατηγορία της απάτης στις αγορές παραγώγων στο Μιλάνο. Πρόκειται για την πρώτη δίκη του είδους και αφορά συναλλαγή του 2005 από την οποία ο δήμος Μιλάνου ζημιώθηκε με 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Η έναρξη της δίκης προσδιορίστηκε για τις 6 Μαΐου και πέραν των τεσσάρων τραπεζικών κολοσσών (στην Ιταλία εκτός από πρόσωπα μπορούν να παραπεμφθούν και ιδρύματα όπως οι τράπεζες) οδηγούνται στο εδώλιο 11 τραπεζίτες, ένας πρώην υπεύθυνος και ένας οικονομικός σύμβουλος του δήμου.
Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται για «διακεκριμένη απάτη» λόγω μίας συναλλαγής swap (ανταλλαγή νόμιμων υποχρεώσεων), αλλά με 30ετή χρονικό ορίζοντα. Ο δήμος του Μιλάνου δανειζόταν προκειμένου να αναδιαρθρώσει το χρέος του.

Η επίδικη συναλλαγή έγινε το 2005 και αφορούσε ομόλογα του δήμου του Μιλάνου, συνολικής αξίας 1,68 δισ.ευρώ. Με αυτή τη συναλλαγή ο δήμος ζημιώθηκε με τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, λέει το κατηγορητήριο, οι τράπεζες «έβγαλαν» περίπου «100 εκατομμύρια ευρώ εντελώς παράνομα κέρδη».

Ήδη ο δήμος του Μιλάνου εστράφη δικαστικά εναντίον όλων των εμπλεκόμενων διεθνών τραπεζών -Deutsche Bank, JP Morgan, UBS, και Depfa.

Οι ιδιώτες επενδυτές, αλλά κι ο ίδιος ο δήμος του Μιλάνου στην ίδια συναλλαγή παραπλανήθηκαν από τις εν λόγω τράπεζες για την ακριβή φύση, αλλά και τους συναφείς κινδύνους, της προσωπικής επένδυσής τους, πάντοτε σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Αυτή θα είναι η πρώτη δίκη του είδους, μεγάλες τράπεζες που εμπλέκονται σε παρανομία που αφορά και θεσμό του κράτους, έναν μεγάλο δήμο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ιταλίας απεφάνθη ότι αυτή η συναλλαγή «ήταν μία αληθινή ωρολογιακή βόμβα για τους εμπλεκόμενους» σε αυτήν.
Υπεύθυνοι του ανωτέρω δικαστηρίου δήλωσαν ανώνυμα ότι και δεκάδες άλλοι δήμοι στην Ιταλία έχουν κάνει ανάλογες συναλλαγές, σε μία προσπάθεια να βρίσκουν τουλάχιστον τα τοκοχρεολύσια για να εξυπηρετήσουν παλαιότερα δάνειά τους.
ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικo

Διά τουφεκισμού εκτελέστηκε κυβερνητικό στέλεχος της Β.Κορέας





Στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της Βορείου Κορέας εκτελέστηκε διά τουφεκισμού, εξ αιτίας της αποτυχίας του στην νομισματική μεταρρύθμιση, σε μια προσπάθεια να κατευναστεί η οργή των πολιτών και να περιοριστεί η αρνητική επίδραση της στην ενδεχόμενη διαδοχή της εξουσίας στην Πιονγιάνγκ.
Σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap, ο Πακ Ναμ Γκι, επικεφαλής του τμήματος του Εργατικού Κόμματος της ΛΔ της Κορέας, που είναι αρμόδιο για τον οικονομικό σχεδιασμό, τουφεκίστηκε από εκτελεστικό απόσπασμα την περασμένη εβδομάδα.
Ο Πακ κατηγορείτο ότι «ήταν γιος ενός αστού που συνωμοτούσε για να παρεισφρήσει στις τάξεις των επαναστατών και να καταστρέψει την εθνική οικονομία».

Ακόμα και Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι δυσπιστούν για την επίσημη εξήγηση ότι ο Πακ ήταν «συνωμότης» και «αντεπαναστάτης», επισημαίνοντας ότι επιχειρείται να παρουσιαστεί ως ο αποκλειστικός υπεύθυνος των συνεπειών της νομισματικής μεταρρύθμισης.

«Η διάθεση της ηγεσίας κατέστησε τον Παμ Ναμ Γκι αποδιοπομπαίο τράγο» φέρεται να είπε στο Yonhap Βορειοκορεάτης αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Οι ταραχές, τις οποίες προκάλεσαν οι ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές πολλών προϊόντων εν μέσω της σύγχυσης μετά την ανατίμηση του εγχώριου νομίσματος (γουόν) στα τέλη Νοεμβρίου, ανάγκασαν την Πιονγιάνγκ να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της μεταρρύθμισης.

Δυτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι τα γεγονότα δείχνουν ότι η Πιονγιάνγκ πιέζεται να αντιμετωπίσει προβλήματα που ενδέχεται να υπονομεύσουν τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Η Βόρειος Κορέα -που έχει γίνει ακόμα πιο φτωχή μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Κιμ Γιονγκ Ιλ το 1994, αντιμετωπίζει όλο και πιο σοβαρά προβλήματα καθώς δεν της παρέχεται πλέον παρά ελάχιστη διεθνής βοήθεια και της επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις από τον ΟΗΕ μετά την πυρηνική δοκιμή στην οποία προέβη το 2009.

ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Αποφασιστικότητα για στήριξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο εξέφρασε ο Μπαρόζο



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να ενεργοποιήσει ένα μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι υπάρχει αποφασιστικότητα να βρεθεί λύση σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι υπάρχει «οικονομικό και ηθικό ζήτημα» με τα «παράλογα υψηλά» επιτόκια δανεισμού της χώρας μας και τόνισε ότι όλες οι λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένουν στο τραπέζι των επιλογών, αλλά «θα προτιμούσαμε ευρωπαϊκή λύση και προσδοκούμε ότι θα υπάρξει».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε στο πλευρό της Ελλάδας, μιλώντας με θερμά λόγια τόσο για τη χώρα μας όσο και για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης και απευθύνθηκε προς τον ελληνικό λαό για να τονίζει ότι οι προσπάθειες αυτές είναι αναγκαίες «όχι για τις Βρυξέλλες αλλά για τη ευημερία της Ελλάδας και του λαού της»
«Η κατάσταση έχει αλλάξει λόγω των τεράστιων προσπαθειών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο, μίλησε για «αξιοθαύμαστο επίτευγμα από την ελληνική κυβέρνηση», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Παπανδρέου «εργάζεται νυχθημερόν» για να αλλάξει την κατάσταση και ότι «έχει αρχίσει ήδη να βελτιώνεται».
Ο κ. Μπαρόζο μετέφερε ότι ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι, αναφορικά με το μηχανισμό υποστήριξης, αυτός «δεν είναι αναγκαίος σε αυτό το στάδιο». Ο κ. Παπανδρέου από την πλευρά του τόνισε και αυτός ότι «η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια, αλλά πολιτική στήριξη». Ταυτόχρονα σημείωσε όμως ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να δανείζεται με επιτόκια παράλογα, από τα οποία προκύπτει οικονομικό και ηθικό ζήτημα: Όταν ζητάμε -είπε- από τον κόσμο να περικόψει τους μισθούς του, το όφελος χάνεται από τα υψηλά αυτά επιτόκια.
Σε ό,τι αφορά στο μηχανισμό στήριξης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όλες οι δυνατότητες παραμένουν ανοικτές, αν χρειαστεί, πρόσθεσε όμως ότι η Ελλάδα περιμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη «μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την πιθανότητα», και ότι αυτό είναι «η καλύτερη εναλλακτική λύση» και παράλληλα μία ευκαιρία για την Ευρώπη και την Ευρωζώνη να προχωρήσει.

17 Μαρτίου 2010

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α.Θ.Μ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ

 


Ποιμαντική επίσκεψη στην Νότιο Αφρική θα πραγματοποιήσει από την 20η Μαρτίου έως την 5η Απριλίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ.Αρχιμανδρίτη κ.Παντελεήμονα Αράθυμο, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, προκειμένου να ευρεθή πλησίον των χιλιάδων Ελληνοκυπρίων και γηγενών ορθοδόξων κατά τις άγιες ημέρες της Μ.Εβδομάδος και του Πάσχα.

            Κατά την διάρκεια της επισκέψεως αυτής ο Μακαριώτατος θα παραστή στις εκδηλώσεις του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στο Γιοχάνεσμπουργκ, θα συνατήσει τις Πολιτειακές Αρχές της Ν.Αφρικής, τις ελληνικές και αιγυπτιακές διπλωματικές αντιπροσωπείες, τα μέλη των ελληνικών Κοινοτήτων, θα επισκεφθή ιεραποστολικά κλιμάκια της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, θα πραγματοποιήσει ιερατική σύναξη των Κληρικών, θα τελέσει τις ιερές Ακολουθίες της Μ.Εβδομάδος και της Λαμπρηφόρου Αναστάσεως και θα εγκαινιάσει νεόδμητο ευαγές εκκλησιαστικό Ίδρυμα.  

            Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που Προκαθήμενος του παλαιφάτου Αποστολικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου δεν θα ευρίσκεται στην Πατριαρχική Καθέδρα κατά την Μ.Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα, προκειμένου να ευρεθή, να ενισχύσει πνευματικά τις χιλιάδες των  πνευματικών τέκνων της Αλεξανδρινής Εκκλησίας που διαβιούν στο νότιο άκρο της αφρικανικής ηπείρου και να συνεορτάσει μαζί τους το χαροποιό γεγονός της Αναστάσεως του Θεανθρώπου.

Αρχιμ.Παντελεήμων Αράθυμος
Πηγη επισημη ιστοσελιδα του Πατριαρχειου Αλεξανδρειας

ΕΥΡΩ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΖΕΡΙΑΣ



Τα διπλά και παραπάνω απ΄ όσα πλήρωναν οι καταναλωτές στις καθημερινές συναλλαγές το 2001-τις παραμονές της έλευσης του ευρώ στη ζωή μαςπληρώνουν σήμερα. Οκτω χρόνια μετά, οι χειρότεροι φόβοι που είχαν διατυπωθεί τότε για έκρηξη των τιμών μέσω των στρογγυλοποιήσεων και της αισχροκέρδειας, είναι πραγματικότητα.
Επτά χρόνια μετά την έλευση του ευρώ στην καθημερινότητά μας, αποδεικνύεται ότι εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί στις συναλλαγές και να γίνεται «μέσο» ώστε να κρύβεται η ακρίβεια, αφού οι περισσότεροι εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται την αξία του νομίσματος. Έτσι, πολύ εύκολα πληρώσαμε αμέσως μετά την έλευση του ευρώ 50 λεπτά για ένα μπουκαλάκι νερό στη θέση του παλιού πενηντάρικου, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι η αξία του νέου κέρματος ήταν τριπλάσια και πλέον του πενηντάδραχμου


Έως το τέλος του 2001 μία επίσκεψη στον γιατρό κόστιζε έως 10.000 δρχ: τα 30 ευρώ της ισοτιμίας πολύ γρήγορα στρογγυλεύθηκαν στα 50 ευρώ, οπότε σε παλιές δραχμούλες πληρώνουμε 17.034. Και αν κάποιος είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή πληρώνοντας 68.000.000 δρχ., σήμερα για το ίδιο διαμέρισμα, εάν υπήρχαν οι δραχμές, θα πλήρωνε 105.632.500, δηλαδή 55% ακριβότερα.



Μέσα σε 9 μόνο χρόνια, τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν υποστεί μια πρωτοφανή επίθεση ακρίβειας, με συνέπεια τη σημαντική συρρίκνωση της αγοραστικής τους δύναμης. Την ώρα που οι μισθοί αυξάνονται με το σταγονόμετρο, οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και σε άλλες βασικές υπηρεσίες έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, φέρνοντας στα όρια της φτώχειας χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.


  Η έλευση του ευρώ και η έκρηξη της κερδοσκοπίας στην αγορά με στρογγυλοποιήσεις τιμών και αυθαίρετες ανατιμήσεις, το τρελό ράλι του πετρελαίου και η κούρσα των διεθνών τιμών των τροφίμων έχουν κάνει τους Έλληνες φτωχότερους. Και μπορεί η ακρίβεια να χτυπά όλη την Ευρώπη, φτωχούς και πλούσιους σε όλο τον κόσμο, ωστόσο η Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου οι τιμές τρέχουν πιο γρήγορα, όπως αποδεικνύεται


Η έκρηξη της ακρίβειας που έφερε στη χώρα μας το ευρώ, με τη μέθοδο της στρογγυλοποίησης, μέσα σε μία νύχτα μετέτρεψε τις 50 δραχμές σε... 50 λεπτά, δηλαδή σε 170 παλιές δραχμές. Έτσι μια τετραμελής οικογένεια που πλήρωνε το 2001 για την αγορά 17 βασικών αγαθών (που περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο καλάθι της) 11.626 δρχ. (34,12 ευρώ), επτά χρόνια μετά καλείται να πληρώσει 15.841 δρχ. (46,49 ευρώ), δηλαδή 36,25% περισσότερα χρήματα, χωρίς όμως και ανάλογη αύξηση των εισοδημάτων της. Το μεγαλύτερο σουξέ το γνώρισε ο μαϊντανός, αφού είχε 50 δρχ. και σήμερα αν πληρώναμε με το ίδιο νόμισμα θα είχε 170 δρχ. (50 λεπτά). 

 
Η τελευταια δραχμοποιηση εναντι του αμερικανικου  δολλαριου ηταν 1 δολλαριο =420 δραχμες
Δηλαδη εδινες 1000 δολλαρια ( σημερα 666 Ευρω) και επαιρνες 420.000 δραχμες
Σημερα 666 Ευρω χ 340.50 δραχμες ισοδυναμουν με                 226.773 δραχμες ποσο το οποιο διαιρουμενο με 420 δραχμες ισοδυναμει με 539 δολλαρια -δηλαδη η πληρης καταστροφη για τα νοικοκυρια, και αν προσθεσουμε τις αυξησεις των τιμων και αυξησεις στα τιμολογια των ΔΕΚΟ  μεσα σε αυτα τα 9 χρονια τοτε δεν μιλαμε για καταστροφη αλλα για "τσουναμι" που σαρωσε και συνεχιζει να σαρωνει την Ελλαδα.¨

Ολες οι εμπορικες συναλλαγες και τραπεζικες πιστωσεις γινονται μεχρι σημερα με δολλαρια, ενω οι Αμερικη αδυνατει να αγορασει Ευρωπαικα προιοντα εφ'οσον το νομισμα τους δεν τους επιτρεπει να αγορασουν αυτα τα προιοντα και στρεφονται στην Κινα η σε αλλες ασιατικες χωρες οι οποιες ειχαν και εχουν παντα ενα χαμηλο κοστος παραγωγης.
Η Κινα τριβει τα χερια της απο αυτην την κατασταση ενω οι Ελληνες εφοπλιστες αγοραζουν πλοια απο Κινεζικα η Κορεατικα ναυπηγεια σε καλλιτερες τιμες απο τα Ελληνικα η αλλα Ευρωπαικα ναυπηγεια


Η Γερμανια βασικα δεν εχασε τιποτα απο την ελευση του ΕΥΡΩ, αφου η ισοτιμια του Γερμανικου μαρκου  εναντι του Δολαριου δεν αλλαξε  και το μονο που αλλαξε ειναι η ονομασια του νομισματος της (απο Μαρκο εγινε Ευρω)
Ενω ολες οι χωρες του κοσμου με την σημερινη παγκοσμια κριση χρωστουν τρισεκατομμυρια ειναι αξιο αποριας γιατι τα πυρα στρεφονται μονο κατα της Ελλαδας και μονο ,μια μικρη χωρα με λιγους κατοικους ομως  ασχολουνται μαζι της καθημερινα  ολα τα διεθνη ΜΜΕ??
Πως ολα τα κρατη δανειζονται με επιτοκιο 3% και εκβιαζουν την Ελλαδα να δανειστει με 6.5%??

Ας βαλουμε το "ελληνικο δαιμονιο" να δουλεψει
Η Ελλαδα ειναι υπερχρεωμενη με 300 δις (εστω και ειναι κληρονομια της προηγουμενης κυβερνησης)
Το προβλημα δεν το εχει η Ελλαδα- το προβλημα το εχουν οι δανειστες της

Λοιπον ΔΕΝ  ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ - φευγουμε απο την Ζωνη του Ευρω, και τοτε θα δουμε ολους τους δανειστες να τρεχουν απο πισω μας και να μας παρακαλουν για συμβιβασμο, και επειδη πρωτοι οι Γερμανοι μας προετρεψαν να πουλησουμε μερικα νησια μας, βεβαιως θα τους πληρωσουμε με 2-3 ξερονησια στο Ανατολικο Αιγαιο κοντα στην Τουρκια, ετσι ισως σταματησουν οι τουρκοι δουλεμποροι να τροφοδοτουν την Ελλαδα καθημερινα με λαθρομεταναστες





ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 

«Μην περιμένετε απόφαση στήριξης», λένε οι Γερμανοί

«Μην περιμένετε απόφαση στήριξης», λένε οι Γερμανοί

Δεν υπήρξε απόφαση για βοήθεια προς την Ελλάδα στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup καθώς η χώρα «εξακολουθεί να μην έχει ζητήσει βοήθεια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε απόφαση στη σύνοδο κορυφής».

ΕΙΠΑ - ΞΕΙΠΑ ΧΩΡΙΣ "ΤΣΙΠΑ" ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ

 "Τείχος Βερολίνου" στο σχέδιο για στήριξη Αθήνας

 Οι υπουργοί της ευρωζώνης δεν κατάφεραν χθες να κάμψουν τις αντιδράσεις της Γερμανίας, η οποία, υποστηριζόμενη από την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Φινλανδία, παρέμεινε αρνητική στην έγκριση ενός μηχανισμού για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, εάν χρειαστεί. 

 Ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προσπάθησε μετά το πέρας των εργασιών να καλύψει την έλλειψη συμφωνίας με αοριστίες, υποστηρίζοντας ότι συζητήθηκαν «τεχνικές λεπτομέρειες» επί των οποίων οι υπουργοί συμφώνησαν.

Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για εγγυήσεις δανείων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το προτιμητέο σενάριο είναι διμερής δανεισμός.
Πολιτική συμφωνία δεν υπάρχει, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ευρωζώνης και για να δικαιολογήσει την αποτυχία υποστήριξε ότι μία τέτοια συμφωνία είναι θέμα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, χωρίς, όμως, να επιβεβαιώσει ότι θα ληφθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής (24-25 Μαρτίου).

Ανοικτός σε προσφυγή στο ΔΝΤ ο Γ. Καρατζαφέρης

Υπέρ του ενδεχομένου προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, εάν πρόκειται, όπως ανέφερε, η Ελλάδα να συνεχίσει να δανείζεται με επιτόκια ύψους 6,5%.
Μιλώντας στο ρ/σ Flash πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι εμείς δεν είμαστε οι δράστες, αλλά τα θύματα.
Αναφερόμενος στους εξοπλισμούς, επισήμανε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας θεωρεί την Ευρώπη ενιαίο κράτος, και θα έπρεπε τα σύνορά μας να φυλάσσονται, ενώ για πιθανή λήψη νέων μέτρων από την κυβέρνηση είπε ότι «ούτως ή άλλως και δυστυχώς θα χρειαστεί να παρθούν και άλλα μέτρα. Επισήμανε πάντως πως η αύξηση του ΦΠΑ σε περίοδο ύφεσης δεν είναι αποδοτική.
Τέλος, χαρακτήρισε αναιμική τη σύνθεση της κυβέρνησης και είπε ότι μπορεί να υπάρχει καλή προαίρεση, αλλά πρέπει να υπάρχει και αξιοπιστία.

Άμεση απάντηση ζητά από την ΕΕ ο Γ. Παπανδρέου

Άμεση απάντηση ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «θέλουμε άμεση απάντηση, χρειαζόμαστε υποστήριξη για να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, πρέπει να μπορούμε να δανειζόμαστε με τους ίδιους όρους».
Κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Corvinius της Βουδαπέστης, μαζί με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κρίση «ευκαιρία για την Ευρώπη να κάνει το επόμενο σοβαρό βήμα».
Τόνισε μάλιστα ότι «η περίπτωση της Ελλάδας δείχνει την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη», ενώ επεσήμανε: «πήραμε δύσκολα μέτρα, χρειαζόμαστε την Ευρώπη, η ευρωζώνη έχει τα μέσα είτε με την έκδοση ευρωομολόγου είτε με τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου».
Σημείωσε επίσης ότι η Ουγγαρία ήθελε χρόνο μετά τα δύσκολα μέτρα που πήρε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και αυτό διαφοροποιεί την περίπτωσή της.
Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ ανέφερε ότι υπήρχαν επαφές με το ΔΝΤ και τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση κινούνται στη λογική των μέτρων που θα υποδείκνυε το Ταμείο.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κρίση δεν είναι μόνο εθνική, αλλά κρίση της παγκόσμιας διακυβέρνησης, καθώς δεν υπάρχουν παγκόσμιοι θεσμοί με αποτέλεσμα να υπονομεύονται και οι εθνικοί θεσμοί και να δημιουργείται ανασφάλεια.
Κλείνοντας δε την ομιλία του υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων.
Από την πλευρά του ο Ούγγρος πρωθυπουργός Γκόρντον Μπάινάι ανέφερε ότι η διεθνής κρίση επηρέασε τις δύο χώρες λόγω παλαιών λαθών ή καθυστερήσεων στη λήψη αποφάσεων, εκτίμησε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ο μόνος δρόμος εξόδου από την κρίση και σημείωσε ότι οι δύο χώρες θέλουν υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα, καθώς πιέζονται από τους κερδοσκόπους.
Ο κ. Μπάϊνάϊ επεσήμανε ακόμη ότι η Ουγγαρία, η οποία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, στράφηκε προς την Κομισιόν και το ΔΝΤ αποκτώντας ένα δίκτυ προστασίας από το «πακέτο» των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ΔΝΤ κάνει τώρα ό,τι δεν μπορεί η ΕΕ.
Στέλνοντας ένα μήνυμα προς την Ελλάδα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «κάντε την θυσία τώρα», ενώ εκτίμησε, τέλος, ως αξιόπιστο το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης το οποίο, όπως είπε, θέλει χρόνο για να επιφέρει αποτελέσματα.

Έδεσσα: Νεκρή εντοπίστηκε 17χρονη αγνοούμενη


Από πνιγμό προήλθε, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατος 17χρονης υπηκόου Ρωσίας, η οποία βρέθηκε νεκρή μέσα σε αρδευτικό κανάλι, στην αγροτική περιοχή «Λόγγος» Αγίας Τριάδος του δήμου Έδεσσας στην Πέλλα.
Συγγενικά πρόσωπα της 17χρονης είχαν δηλώσει, πριν μερικές μέρες, την εξαφάνισή της στην Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας.
Σύμφωνα με την ιατροδικαστή Ελένη Ζαγγελίδου, η οποία διενήργησε την νεκροψία-νεκροτομή, η κοπέλα πνίγηκε στα νερά του καναλιού και είχε ιστορικό χρήσης ναρκωτικών ουσιών.
Οι ελαφρές κακώσεις που έφερε στο σώμα της η 17χρονη απομακρύνουν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, επεσήμανε η κ. Ζαγγελίδου.
Προανάκριση για την υπόθεση διενεργούν οι Αστυνομικές Αρχές.

16 Μαρτίου 2010

Ισπανοί καλλιτέχνες και διανοούμενοι στρέφονται κατά της Κούβας των Κάστρο

Ισπανόφωνοι καλλιτέχνες, δημιουργοί και συγγραφείς από όλο τον κόσμο αποφάσισαν να ενώσουν τις φωνές τους, βάζοντας την υπογραφή τους στην πρωτοβουλία «Κατηγορώ την Κούβα» με στόχο την απελευθέρωση των Κουβανών διαφωνούντων.
Μεταξύ όσων στηρίζουν την πρωτοβουλία, συγκαταλέγεται ο διάσημος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Πέδρο Αλμοδόβαρ, όπως και Ανα Μπελέν, η οποία έχει εμφανιστεί σε πολλές από τις ταινίες του.
Επίσης, ο συγγραφέας Αντόνιο Μουνιόθ Μολίνα και ο συγγραφέας και φιλόσοφος Φερνάντο Σαβατέρ, όπως και ο νοβελίστας Χουάν Μαρσέ. 
Στη Λατινική Αμερική, την πρωτοβουλία έχουν υπογράψει ο Περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα, αλλά και η Κουβανή Γιοάνι Σάντσες το blog της οποίας Generacion Y είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο.
Στα τέλη Φεβρουαρίου άφησε την τελευταία του πνοή στην Αβάνα ο 42χρονος αντιφρονούντας Ορλάντο Σαπάτα, ο οποίος πραγματοποιούσε απεργία πείνας επί 85 ημέρες.
Η ταφή του έγινε στην πόλη Μπάνες -περίπου 700 χιλιόμετρα από την Αβάνα, ενώ Οργανώσεις προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι η Αβάνα προχώρησε σε «προληπτικές συλλήψεις» προκειμένου η κηδεία του να μην αποκτούσε χαρακτήρα διαδήλωσης.
Ο 42χρονος -οικοδόμος στο επάγγελμα- είχε συλληφθεί το 2003 στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης των κουβανικών αρχών, στη διάρκεια της οποίας προσήχθησαν 75 πολίτες με την κατηγορία της συνωμοσίας υπέρ των ΗΠΑ. Οι περισσότεροι καταδικάστηκαν σε βαρύτατες ποινές κάθειρξης.
Ωστόσο, ο Σαπάτα καταδικάστηκε σε μικρότερη ποινή για διατάραξη της τάξης και ανυπακοή. Πραγματοποίησε απεργία πείνας επί 85 ημέρες διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησής του.
Ο θάνατος του Σαπάτα έγινε η αιτία να ξεκινήσει απεργία πείνας ένας ακόμα αντιφρονούντας: ο 48χρονος Γκιγιέρμο Φαρίνας.