Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται πως «κρύβονται» στο υπέδαφος της βόρειας Ελλάδας, είτε με τη μορφή του τεράστιου -πλην ανεκμετάλλευτου- γεωθερμικού δυναμικού της (εκτιμάται ότι μπορεί να αποδίδει ετησίως πάνω από 114.000 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου, αξίας 33,4 εκατομμυρίων ευρώ), είτε με τη μορφή χρυσού, πετρελαίου και άλλων ορυκτών και μεταλλευμάτων.
Οι αποκαλούμενοι από ειδικούς και κρυμμένοι «θησαυροί» της βόρειας Ελλάδας θα παρουσιαστούν σε ημερίδα, που διοργανώνουν το Σάββατο, 29 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, η οικονομική εφημερίδα «Εξπρές» και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΜΕ).
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μόνον οι τρεις επενδύσεις χρυσού στη βόρεια Ελλάδα, υπολογίζεται ότι μπορούν να αποφέρουν, άμεσα ή έμμεσα, περισσότερες από 7.000 θέσεις εργασίας και έσοδα 500 εκατ. ευρώ ετησίως, τουλάχιστον από άμεση φορολογία στο ελληνικό κράτος.
Παράλληλα, ειδικοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει πλήρως και τις ανάγκες της σε πετρέλαιο, καθώς τα κοιτάσματα του ελληνικού -και ιδίως βορειοελλαδικού- χώρου μπορεί να περιέχουν από ένα έως τρία δισεκατομμύρια βαρέλια «μαύρου χρυσού».
Στο συνέδριο, που θα ξεκινήσει στις 09.30, έχουν προσκληθεί, μεταξύ άλλων, να μιλήσουν η υπουργός Οικονομίας, Λ. Κατσέλη, και ο αρμόδιος υφυπουργός, Μ. Μπόλαρης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ι. Μανιάτης, ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), Κ. Παπαβασιλείου, ο πρόεδρος του ΣΜΕ, Γ. Γεωργιάδης, πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπρόσωποι της ΔΕΗ και της Ενεργειακής Αιγαίου αλλά και πρόεδροι εταιριών.