Σε πολιτική απομόνωση οδηγείται η ΝΔ, που έσπευσε χθες να δώσει συγχωροχάρτι στους «γαλάζιους» πρώην υπουργούς στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να κάνει βήμα για τον καταλογισμό «πολιτικών ευθυνών» σε δικούς του πρώην υπουργούς σε μία προσπάθεια έκδοσης κοινού πορίσματος στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
Η εξεταστική επιτροπή (που επρόκειτο να καταθέσει χθες το πόρισμά της) αποφάσισε την παράταση των εργασιών της μέχρι την επόμενη Τρίτη, προκειμένου να αξιολογηθεί η ογκώδης δικογραφία με τη μαραθώνια απολογία της πρώην διευθύντριας πολιτικής γης Σταματίνας Μαντέλη που είναι «καταπέλτης» κατά των πρώην υπουργών της ΝΔ Ε. Μπασιάκου και Αλ. Κοντού και αποδίδει ρόλο συντονιστή σε Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Αγγέλου.
Ηδη από χθες συγκροτήθηκε διακομματική ομάδα από μέλη της επιτροπής για τη διαμόρφωση ενός κοινού κειμένου συμπερασμάτων. ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ (πιθανότατα και το ΚΚΕ) φαίνεται πως συμφωνούν για περαιτέρω διερεύνηση από προανακριτική επιτροπή ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για τους Ε. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό, Π. Δούκα και Θ. Ρουσόπουλο.
Το ΠΑΣΟΚ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί «πολιτικές ευθύνες» για τον πρώην υφυπουργό Απ. Φωτιάδη, ενώ σε εκκρεμότητα είναι η περίπτωση του Γ. Βουλγαράκη, για τον οποίο ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν αμφιβολίες αν θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε πρόταση για προανακριτική επιτροπή. Εν τω μεταξύ, σε σύσκεψη που έγινε χθες στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή με τη συμμετοχή συνταγματολόγων διερευνήθηκε αν μπορεί να γίνει άρση των παραγραφών.
Οσον αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή αποφασίστηκε να μην κληθεί να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή, καθώς κανένα κόμμα δεν στήριξε τη σχετική πρόταση του ΛΑΟΣ που απαιτούσε ομοφωνία για την κλήτευση. Από το ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι ο πρώην πρωθυπουργός, αν θέλει, μπορεί να λύσει μόνος του τη σιωπή του.
Η ΝΔ, κάτω από το βάρος των καταγγελιών Μαντέλη, έσπευσε χθες να παρουσιάσει έναν 12λογο πορισματικών συμπερασμάτων με αόριστες και γενικόλογες θέσεις περί πολιτικών ευθυνών για όσους «ευθύνονται με τις υπογραφές τους», αποφεύγοντας πάντως να κατονομάσει τους «γαλάζιους» πρώην υπουργούς, αποδίδοντας ενδεχόμενη ποινική ευθύνη μόνον στον σημερινό υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για καθυστερημένη αντίδραση στην ανάκληση των ακινήτων.
Από τη ΝΔ, ο Ν. Δένδιας εμφανίστηκε αντίθετος στην κλήτευση Καραμανλή λέγοντας πως «υπερβαίνει τα εσκαμμένα να ζητείται η μαρτυρία του πρώην πρωθυπουργού» με αφορμή την απολογία Μαντέλη, την οποία χαρακτήρισε «αναξιόπιστο πρόσωπο» που έχει κάνει αντιφατικές καταθέσεις και είναι κατηγορούμενη για τρία κακουργήματα. Επιπλέον, αναφορικά με τη διάταξη Καστανίδη, είπε πως συνιστά «προσκλητήριο ψεύδους».
Η ΝΔ στο πόρισμά της σημειώνει ότι τα αδικήματα παραγράφηκαν πριν από τις εκλογές του 2007, ότι η ΝΔ «κληρονόμησε το πρόβλημα» από το ΠΑΣΟΚ και «δεν το δημιούργησε», ότι «δεν νοείται ηθική αυτουργία των υπουργών σε πράξεις υπαλλήλων» και ότι «η τότε κυβέρνηση μπορεί να κριθεί πολιτικά, ποινική ευθύνη δεν μπορεί να νοηθεί». Προσπαθεί, ακόμη, να υποβαθμίσει την κατάθεση του Π. Δούκα για το τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον Γ. Αγγέλου, καθώς σύμφωνα με τη ΝΔ ο πρώην υφυπουργός «δεν κατήγγειλε αξιόποινη πράξη».
Εγγραφο δείχνει Κοντό για τις εκτάσεις - φιλέτα
Νέο έγγραφο «φωτιά» που περιλαμβάνεται στη δικογραφία που έφτασε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι και δίνεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα «καίει» τον Αλ. Κοντό, καθώς ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίζεται το 2004 να έχει δώσει εντολή στην πρώην διευθύντρια πολιτικής γης Σταματίνα Μαντελη να εντοπίσει άμεσα τις δημόσιες εκτάσεις-φιλέτα, πριν εκδοθεί το 2005 η κοινή υπουργική απόφαση για τις ανταλλαγές με τις παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας.
Το έγγραφο με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2004 που φέρει τον χαρακτηρισμό «επείγον - προθεσμία» φέρει την υπογραφή της κ. Μαντέλη, η οποία απευθύνεται στις Νομαρχίες Σάμου, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Χανίων, Ημαθίας, Λάρισας, Αργολίδας, Εύβοιας, Σερρών, Πιερίας και Χαλκιδικής από τις οποίες ζητεί, «προκειμένου να ενημερωθεί άμεσα το γραφείο του υφυπουργού Αλ. Κοντού», να της γνωρίσουν εντός δέκα (10) ημερών τις κοινόχρηστες διαθέσιμες εκτάσεις, τις οποίες διαχειρίζεται η υπηρεσία τους, εντοπίζοντας εκείνες που έχουν οικοπεδική ή τουριστική αξία ή είναι παραθαλάσσιες. Επισημαίνει, ακόμη, ότι στις παραπάνω εκτάσεις δεν θα συμπεριληφθούν οι μη ελεύθερες (διεκδικούμενες από τρίτους ή αυθαίρετα κατεχόμενες) καθώς κι εκείνες που χρησιμοποιούνται για βοσκή ή εκμισθώνονται από τις νομαρχίες.