Το διαβητικό πόδι είναι για χρόνια αντικείμενο έρευνας από πολλές ειδικότητες υγείας. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, που εμπλέκει πολλούς επιστήμονες υγείας στην αντιμετώπισή της λόγω της επικινδυνότητας για τη ζωή του ασθενούς από τις επιπλοκές που επιφέρει.
Διαβητικό πόδι ορίζουμε την πάθηση που λειτουργώντας ως λοίμωξη, έλκος και καταστροφή των εν τω βάθει ιστών που σχετίζονται με νευρολογικές διαταραχές και διαφορετικού βαθμού περιφερειακή αγγειακή νόσος στα κάτω άκρα ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.
Εχει διαπιστωθεί ότι ένα ποσοστό 80% των επιπλοκών και των ελκών στα κάτω άκρα των διαβητικών μπορούν να προληφθούν με την κατάλληλη προληπτική αγωγή. Ενα 15% των διαβητικών αυτών μπορεί να εμφανίσει έλκος στα κάτω άκρα, με κίνδυνο να ακρωτηριαστεί. Σε όλες τις χώρες η πρόληψη γίνεται σε τρία επίπεδα και λαμβάνουν μέρος πολλές ειδικότητες. Πρώτα πρέπει να γίνει η ρύθμιση του διαβήτη και η παρακολούθηση από ειδικό ενδοκρινολόγο. Σε δεύτερο επίπεδο, πρέπει να εξασφαλιστεί η καλή αιμάτωση του κάτω άκρου με τη συνδρομή αγγειολόγου-αγγειοχειρουργού.
Και σε τρίτο επίπεδο, πρέπει να ελεγχθούν τα φορτία στο πόδι του ασθενούς και η εμβιομηχανική του κάτω άκρου. Αυτό γίνεται με τη συνδρομή ειδικού φυσικοθεραπευτή-κινησιολόγου, που με τη βοήθεια της τεχνολογίας σκανάρει το πόδι του ασθενούς με ειδικό πελματογράφο και αναλύει την ικανότητα του κάτω άκρου να απορροφά τους κραδασμούς και τα φορτία της καθημερινότητας. Αν τα φορτία έχουν κακή μηχανική, είναι πιθανός ένας τραυματισμός του κάτω άκρου και ο σχηματισμός έλκους, που μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό. Η πρόληψη γίνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού πέλματος από σιλικόνη που κατασκευάζεται στην Αμερική βάσει της πελματογραφίας και είναι μοναδικό για κάθε ασθενή. Αυτό απορροφά τους κραδασμούς και προστατεύει το πόδι του ασθενούς από τραυματισμό.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ιατρική σχολή δημιουργούν ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ στο ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ, υπό τη Διεύθυνση του καθηγητή Ενδοκρινολογίας κ. Γ. Χρούσσου, με σκοπό να ανακουφίσουν τους ασθενείς από αυτό το πρόβλημα, να προλάβουν τον ακρωτηριασμό των κάτω άκρων και να ανακουφίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία από ένα μεγάλο κόστος.