19 Σεπτεμβρίου 2011

Σταύρος Λαμπρινίδης: Η τρομοκρατία απειλεί τους πυλώνες της Δημοκρατίας

 
Σταύρος Λαμπρινίδης: Η τρομοκρατία απειλεί τους πυλώνες της Δημοκρατίας
Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε σήμερα στην εναρκτήρια συνεδρίαση συμποσίου των Ηνωμένων Εθνών
Στην ανάγκη υιοθέτησης στρατηγικών που θα αποτρέπουν την καλλιέργεια ακραίων πεποιθήσεων, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, μιλώντας σήμερα στην εναρκτήρια συνεδρίαση υψηλού επιπέδου συμποσίου των Ηνωμένων Εθνών, με θέμα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο κ. Λαμπρινίδης επισήμανε τη σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας της διεθνούς κοινότητας, τονίζοντας ότι «η τρομοκρατία συνιστά πρόκληση για τις αξίες και τις αρχές του πολιτισμού μας, απειλεί τους πυλώνες της δημοκρατίας και στοχοποιεί την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια», προσθέτοντας ότι σε περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη φτώχεια ή φαινόμενα ανεπαρκούς και κακής διακυβέρνησης, παρέχεται η δυνατότητα στους τρομοκράτες να διεισδύσουν και να
ενορχηστρώσουν τα σχέδιά τους.

Για το λόγο αυτό, τόνισε πώς θα πρέπει να βοηθηθούν χώρες που έχουν ανάγκη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση των συναλλαγών για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, γιατί αν τα τρομοκρατικά δίκτυα δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικούς πόρους, θα έχουν λιγότερες πιθανότητες να επιτύχουν τους στόχους τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την απουσία ενός «διεθνούς ενιαίου αποδεκτού ορισμού της τρομοκρατίας», γεγονός που, όπως είπε, οδηγεί συχνά σε κακή χρήση του όρου και σε αυθαίρετες ερμηνείες, σημειώνοντας τη σπουδαιότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προς μια «Συνεκτική Σύμβαση για τη Διεθνή Τρομοκρατία» και η οποία θα καθιερώνει ένα ευρέως αποδεκτό ορισμό του φαινομένου.

Αναφερόμενος στις διεθνείς πρωτοβουλίες της χώρας μας με σκοπό την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εισάγει «κατάλληλη νομοθεσία» και μέτρα, αφενός για την προστασία της χώρας και αφετέρου για την απόδοση ευθυνών σε όσους συμμετέχουν σε τρομοκρατικές ενέργειες.

«Η Ελλάδα δίδει υψίστη σημασία για την πρόληψη και την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής, η οποία δεν γνωρίζει σύνορα και έχει στόχους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη φυλή και το θρήσκευμά τους».

»Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διεύρυνση των διαύλων διαλόγου και επικοινωνίας, βοηθώντας στην κατανόηση μεταξύ χωρών και πολιτισμών. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια διαδικασία που έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει τις φωνές του εξτρεμισμού, σ' ένα κόσμο που βασίζεται στις αρχές της ανεκτικότητας και της δημοκρατίας», τόνισε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Λαμπρινίδης είπε ότι δυστυχώς, η Ελλάδα δεν εξαιρέθηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, των οποίων η βαρβαρότητα είναι «χαραγμένη στη μνήμη» των πολιτών της χώρας και η ελληνική κοινωνία «έχει περιθωριοποιήσει την τρομοκρατία». Έκανε δε σαφές ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια δικαιολόγησης τρομοκρατικών ενεργειών" και «όποιος επιχειρεί να ριζοσπαστικοποιήσει τμήματα του πληθυσμού για να κερδίσει τη στήριξη πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ο αριθμός και η έκταση των τρομοκρατικών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτεμβρίου, δείχνουν ότι η τρομοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Δέκα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, είπε ο κ. Λαμπρινίδης, θα πρέπει να καταδικάσουμε για μια ακόμη φορά, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την εξάλειψη της τρομοκρατίας και να εργαστούμε συντονισμένα όλοι μαζί, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, εντός του πλαισίου που υιοθέτησε ο ΟΗΕ πριν πέντε χρόνια για την Παγκόσμια Αντιτρομοκρατική Στρατηγική.

Στη συνέχεια τόνισε ότι τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να επαγρυπνούν με ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη μάστιγα, είτε είναι ξένες είτε εγχώριες τρομοκρατικές ενέργειες, όπως αποδεικνύεται από την τραγική εξέλιξη στη Νορβηγία το καλοκαίρι, που οδήγησε στο θάνατο πολλούς ανθρώπους.

Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε μέσα στο πλαίσιο των εργασιών της 66ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι-μουν, ο οποίος στην ομιλία του υποστήριξε ότι βλέπει μια «νέα αρχή» και μια «νέα εποχή» στη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προτρέποντας παράλληλα τις ηγεσίες όλων των κρατών να χαράξουν μια πορεία με αποφασιστικότητα για να νικηθεί η τρομοκρατία και να οικοδομηθεί ένας ασφαλέστερος, πιο δίκαιος και ειρηνικότερος κόσμος.